Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2744 / 3997
(#) attika hozzászólása Feb 25, 2016 /

Ennél az illesztőnél az LV és a HV lábakra mit kell kötni?
Vagy egyáltalán be kell azokat kötni? LV1-HV1,LV2-HV2 ide jönnének az RX TX lábak.
LV,HV és GND nélkül jelenleg működik,be kell azokat is kötnöm?
(#) attika hozzászólása Feb 26, 2016 /

Ha megfordítom a szintillesztőt akkor az miért nyírhatja ki a BTM-et?
(#) Bakman válasza attika hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

LV: Low Voltage (3,3 V), HV: High Voltage (5 V). LV1,2,3,4: 3,3 V-os adatvonalak, HV1,2,3,4: 5 V-os adatvonalak.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Köszönöm.

Lenne még egy kérdésem.
Van egy villanypásztorom ami nagyon bezavar a termosztátnak. Amikor a villanypásztor adja az impulzusokat (1s-ként), és ha a termosztát pont a küszöbfeszültségnél van hogy éppen ki akar kapcsolni vagy épp vissza, akkor ki-be kapcsolgat folyamatosan úgy ahogy a vill.pásztor.
A termosztátot egy LM311 komparátorként vezérli és ide elé gondoltam egy zavarszűrőt kellene csinálni. A kérdésem hogy milyen zavarszűrőt csináljak, és pontosan hova rakjam. Még nem csináltam hálózati zavarszűrőt soha.
Előre is köszi a segítséget!
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Villanypásztor, meg termosztát? Ha a tehén a radiátor, akkor ahhoz nem kel termosztát..
A villanypásztor alapvetően egy rádiófrekvenciás zavaró adó. Hálózati zavarszűrők rajzát találsz PC-tápok rajzában. De kapható kompletten is zavarszűrő. De a komparátort is lehet cseppet zavarmentesíteni, ha a termisztorral párhuzamosan legalább pld. egy 100nF-ot teszek. (De ezt csak így látatlanban mondom.)
(#) minicooper hozzászólása Feb 26, 2016 /

Elnézést ha kicsit OFF de.:
Létezik vagy léteznek olyan cégek akik pl.: megrendelésre legyártanak egy digitláis IC-t ?
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Pont egy 100nF os kondit raktam az érzékelővel párhuzamosan. A poén az, hogy (mivel aksiról is megy a villanypásztor), akkor is ugyanúgy zavarja a termosztátot. Elvileg így semmi köze a hálózathoz és mégis bezavar pedig 20m-re van kb, és be sincs dugva csak aksiról megy. Akkor most a termosztátot kellene leárnyékolni valahogy? Vagy a rádiófrekvenciás zavarok miatt így is szükség lenne egy hálózati zavarszűrőre?
Nincsenek tehenek
(#) szucsistvan123 válasza minicooper hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Magánszemélyek számára nem hiszem, mert azért azt a IC-t meg kell tervezni, kivitelezni... Nem kis munka. Az ára egy egyedi IC-nek, meg elég borsos lenne! (szerintem)
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Egy LM311-el kialakított kapcsolás nem a lég célszerűbbek közé tartozik. Közvetlen komparálja az érzékelő jelét. A hőmérséklet változás lassú, így mód van annak szűrésére. Felerősítés után már nagyobb hiszterézis ablakkal is lehet komparálni. Pld. egy erősítő fokozat, ami egyben integrál és ezt követő 555 komparátornak használva, zavar érzéketlenebbnek kell lenni, mint egy sima komparátor. (Számtalan kapcsolást tettem fel,lehet mazsolázni.)
A zavarjel bekerülhet az érzékelő vezetékkén, de a komparátor bemenetén is. Nem csak a hálózat zavarszűrésével lehet gond, hanem pld. a huzalozással is. Sok helyen el lehet követni hibát. Csak próbálkozással tudod kiszűrni. Eredményt úgy lehet elérni, ha csökkentjük a zavarforrást, megakadályozzuk a bejutást, és növeljük a zavarérzékenységet..
(#) kendre256 válasza minicooper hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Olyan nem lehet jó, amit programozni lehet? PLA, PLD, FPGA stb. áramkörök már régóta léteznek. Ezek kapukat tartalmaznak, amelyeknek az összekötését lehet programozni. Innentől lényegében ugyanúgy működnek, ugyanolyan gyorsak, mint a digitális áramkörök. Kb. 16 éve csináltam ilyennel címdekódoló áramkört, ami egy pc-s kártyában működött. Alighanem az ATF22V10B IC-t használtam (ennek találtam meg a gépemen a doksiját elmentve) a , ennek 12 bemenete és 10 kimenete van. 7,5 ns idő alatt bármelyik bemenet és bármelyik kimenet között " átmegy" a jel. Azóta rengeteg más is lehet már, utána kell nézni.
Programozható logikai áramkörök
(#) Tomi904 hozzászólása Feb 26, 2016 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy az autóban lévő hangfal korán recseg kb. 45-ös hangerőn már torzít, illetve a hangereje sem megfelelő. Mit lehetne tenni, hogy ez javuljon, úgy, hogy ne kelljen beépíteni semmit?
(#) Bakman válasza Tomi904 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Hogy ne kelljen semmit csinálni, egyszerűen halkítsd le. Egyébként pedig vagy a hangszórókat vagy a fejegységet (erősítőt), esetleg mindkettőt cserélni kell. Extraként megkeresni a hibát, már ha van és ez nem a rendszer sajátossága.
(#) Gj hozzászólása Feb 26, 2016 /

Üdv!

Próbálok működésre bírni egy H11L1M optocsatolót, de nem sok sikerrel.
A mellékelt képen látható a próbapanelen összedugdosott áramkör. "Számításaim" szerint ebben az állapotban a lednek égnie kéne, de nem így tesz. A feszültség 5V.
Mit rontok el?
(#) Gj válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Próbáltam már 120Ohm előtéttel is.
Most meglett a probléma, amin valószínűleg átsiklottam.
Fordított logikájú...
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Az adatlapban benne van, nyitott kollektoros kimenetű. Ahogy simpi írja, a LED áramát korlátozd egy ellenállással (5 V esetén kb. 220 - 330 Ohm), különben tönkreteszed.
(#) Gj válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Értem.

És ez a 220-330 honnan jött? csak mert most nézem, hogy az "ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS" táblázat "EMITTER" szekciója alapján 60mA még belefér, amit 5V/0,06A=83.3Ohmos ellenállás is kielégít. Szóval így kb 40mA-t kap. Vagy ez is nagyon sok neki?
(#) Gj válasza Gj hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

És még egy kérdés: Nem találtam az adatlap eleji felsorolásokban utalást a fordított logikára. Ezt az jelzi talán, hogy nem egyenes nyíl van a rajzon a LED és a fototranzisztor között, hanem cikázó, mint egy villám?
(#) Gj válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Köszönöm szépen! Nagyon sokat segítettetek!

Egy utolsó kérdés, csak megerősítés képpen:
Ez itt nem invertál? Mert ugyan úgy a H11LX széria, viszont ezt az "ISCOM" gyártja, nem pedig a Fairchild, és ezen az adatlapon nincs pötty a schmitt-trigger után.
(#) pucuka válasza Gj hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Pötty ide, pötty oda, bizony ez is invertál. Az adatlapon a SWITCHING TEST CIRCUIT ábrán látható módon.
(#) atban hozzászólása Feb 26, 2016 /

Sziasztok!
Még eléggé új vagyok az elektronika terén, biciklimre terveztem RGB ledes világítást, ahol 3 potméterrel szabályzom külön-külön a színeket. Milyen áramforrást használjak, ha If=20mA Uf=2,4V (pirosra) és 3,4V (kékre és zöldre)? 20 db RGB led lesz. Minden ledet egymással párhuzamosan kötök be(nyilván a színkeverés miatt az egy leden belülieket is párhuzamosan). El szeretném kerülni ellenállások használatát helyigény végett. Próbapanelen már megépítettem, ott 6V alatt szépen világított. Lehetne-e 6V áramforrásról működtetni őket folyamatosan(a ledek nem melegedtek föl)?
Még egy kérdés :
Miért van az, hogy amikor 10K-s potmétert maxra tekerem(azaz 10k-ra) akkor nem világítja meg a ledet, és a 10K-s ellenállás még megvilágítja?
(#) kadarist válasza atban hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Nyilván valamelyik 10 kohm-osnak vélt ellenállás valójában nem 10 kohm-os.
(#) Gj válasza pucuka hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Csodás.
Viszont ezt ott miből látni? (nézd el a hülye kérdést, nem tanulok elektronikát suliban)
(#) pucuka válasza Gj hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Én mindig a vonatkozó adatlapokat szoktam tanulmányozni. Alaposan. Lehetőleg több forrásból, mert mindig lehetnek hibák.
A hivatkozott ábrán a bemenet púposodik, a kimenet horpad, némi késleltetéssel. Ott vannak ábrázolva a kapcsolási időjellemzők értelmezése.

Tapasztalati / számított érték. Neked a "vezérlő oldalt" kell korlátoznod. Ha oda direkt 5 V-ot kötsz, tönkremehet az optocsatoló LED-je.
(#) Gj válasza pucuka hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Köszönöm szépen!

Viszont akkor az lenne a helyzet, hogy a logikai kimenetű optocsatik 90%-a invertál? Mert megnéztem TME-n vagy 7 különbözőt és mindegyikben ez volt.

Az egyszerű optocsatolókat, amelyikben csak tranzisztor van, be lehet kötni nem invertálóként is.

Opto.png

(#) Leaslie hozzászólása Feb 26, 2016 /

Sziasztok!

Szeretnék házilag csinálni egy olyan átalakítót amivel a telefonomat rátudnám dugni a monitoromra, hogy ott megjelenjen a képernyőn a telefonom kijelzőjének tartalma
Tehát valami ilyesmit

Tudnátok nekem segíteni?
(#) Gj válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Na végülis építgettem a H11L1-em köré egy kicsit, és elértem, hogy ha pozitív megy be, akkor az is jöjjön ki. Viszont van egy érdekes problémám.

Ráraktam a bemenetre egy UAB-UART konverter TX lábát, a kimenetre pedig az Rx-et, és nem az jön vissza, amit elküldök. Nem a kapcsolás a lassú, ha megnézem szkóppal, a Tx lábon a kapcsolásnak beküldött jel szépen bitről bitre megjelenik a kimeneten (még szebben is, mint ami a bemenetre került, mert az egy kicsit zavaros).

Egy elküldött karakter helyett mindig pontosan ugyan azt az elküldöttel nem egyező karaktert kapom vissza, nem pedig random byte-ot. A kapcsolás következetesen hibázik valamit.

A kapcsolás:
pin1: 5V
pin2: konverter Tx lába
pin4: konverter Rx lába + felhúzó ellenállás 5V-ra (1K és 120Ohm értéknél is pontosan ugyan úgy hibázik)
pin5: GND
pin6: 5V

Maga a konverter egy MCP2200-as IC köré házilag épített áramkör. Nem hiszem, hogy ez lenne a hibás, már régóta megvan, és mindig jól működött, amikor AVR-ekkel kommunikáltam rajta keresztül.

Mit nem vettem még figyelembe, ami ilyet okozhat?
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Általában, ha egy ilyen valami (jelen esetben optocsatoló) TX lábán nem az jelenik meg, mint az RX-en, akkor nagy valószínűséggel az eszköz lassabban reagál a kelleténél. Próbáld ki úgy, hogy visszaveszel a sebességből, pl. 9600 baud helyett 4800 vagy 2400 baudra állítod az adást.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Feb 27, 2016 /

Sziasztok!

Kaptam egy ismerőstől ezeket a panelokat, miszerint rendelt csomagot és ezzel volt kiékelve.
Tudom hogy szinte lehetetlen így megállapítani minek a panelje, de ki tudja alapon teszek egy próbát, olyan szépek, már csak beültetni kellene, annyit látok hogy van egy soros port csatlakozó rajtuk.

DSC_0258.JPG

Következő: »»   2744 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem