Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2773 / 3976
(#) janikukac hozzászólása Ápr 13, 2016 /
 
Sziasztok!
Ennél a digitálisóránál, ha nem építem be a hőmérő szenzort, akkor valamit kell változtatnom, hogy ne legyen zavar az áramkör működésében, vagy ilyen nem is fordulhat elő? Természetesen az órának a menüjében azt fogom beállítani, hogy a hőmérsékletet sose akarja kijelezni, hiszen nem is tudna semmi értelmeset produkálni szenzor nélkül.
(#) Csupasz válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Semmi probléma nem lesz, csak a PIC lábát ne hagyd a levegőben lógni.
(#) janikukac válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Természetesen a 4k7 be lesz forrasztva, illetve a Ny4-is
(#) cross51 hozzászólása Ápr 13, 2016 /
 
Sziasztok!

Rendeltem egy ilyen próbapanelos feszszabi panelt és a leírásban az van, hogy usb-ről is lehet táplálni, de akkor melegszik az 5V-os feszabi(AMS1117) ez lehet az IC hibája, vagy itt a doksi szerint kell eljárni, hogy a kimenet és a bemenet közé kell egy dióda(akkor nem melegedett), és a "nem kell mindig az ebaynek hinni" efektus áll fenn?
(#) morgo válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Szia!
Ha szükséges lenne oda a dióda, akkor rajta lenne a nyákon. Egyébként nekem még soha nem melegedett a 1117 ha csak a kimenetén volt feszültség. USB táplálás esetén szerintem ez a helyzet. Terhelés volt rajta?
(#) cross51 válasza morgo hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Nem, csak üresen volt tesztelés céljából.
(#) morgo válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Jobban megnézve a kütyü képeit, van a nyákon egy dióda. Az nem az 5V-os IC be és kimenete között van? Próbáltad nagyobb feszültséggel a tápcsatin keresztül? Egy 9V-os telep is megteszi. Mérj rá, hogy megvan-e az 5V. Ha úgy jó, akkor nem hibás az IC, forrasz rá egy külső diódát.
(#) cross51 válasza morgo hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Nem az a DC Jack utáni polaritásvédelem, de írtam is, hogy beraktam egy "sufni" diódát a 2-3 láb közé és megszűnt, csak ilyet még énse tapasztaltam, hogy "haragudott" az IC arra, hogy nincs Vin, de a Vout-on meg van valamilyen feszültség.
(#) nedudgi válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
Idézet:
„ilyet még énse tapasztaltam, hogy "haragudott" az IC arra, hogy nincs Vin, de a Vout-on meg van valamilyen feszültség.”
Már nem azért, de sok stabilizátornak a halálát is jelentheti, ha a kimenetén feszültség van, az elején meg semmi. Ezért kell a bemenetre nagyobb kondenzátort rakni, míg a kimenetén aránylag kicsi is lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2016
(#) pucuka válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /
 
A stabilizátorban végül is egy áteresztő tranzisztor van, ami stabilizál. A tranzisztorok pedig nem nagyon szeretik, ha fordított polaritású feszültséget kapnak, többnyire meg is "hálálják".
Ha számítani kell arra, hogy a kimeneten a kikapcsolás után feszültség marad, egy fordított polaritású diódával kell védeni a tranzisztort. (adatlap!)
Egyébként sincs sok értelme a stabilizátor kimenetére nagyértékű kondenzátort tenni, mert egy jó stabilizátor belső ellenállása meglehetősen kicsi. Nagyfrekvenciás zavarok ellen érdemes 100 nF körüli kondit, de mást nem. A nagyértékű kondenzátorok nagyfreki ellen mit sem érnek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2016
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Nézegetem az egyik oldalon ellenállásokat, és nálunk 0.4W és 0.6W értéket adnak meg, míg mondjuk a kínaiak 1/4W és 1/2W értékeket írnak melléjük.
Miután az világos, hogy kínaiak gyártják az ittenieket is, lehetséges, hogy ami náluk 1/2W az nálunk 0.6W?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) ferci válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Szia!
Különös jelentősége nincs, mert úgyis célszerű túlméretezni olyan helyen, ahol kihasználnád a ráírt értéket ( hogy ne izzadjon nagyon ).
(#) gaspar_zsolt válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2016 1 /
 
Én itthon mindig a 0.6W-ost választottam, ezért kérdés, hogy a kínai 1/2W az a mi 0.6W-unknak felel-e meg?
(#) ferci válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Erre pontosabban csak úgy lehetne válaszolni, ha két egyforma R értékűt sorbakötnél, átvinnél akkora áramot rajtuk, hogy elérd a kisebbik "wattos" 60-70 %-át és néznéd, melyik milyen meleg lesz. Az lenne a tuti..
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) gaspar_zsolt válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Bocsáss meg, de most nem ez a kérdés! 5V-os áramkörökhöz használok ilyeneket, eddig itthon vásárolgattam, most meg nem fogok, mert egyre drágább minden.
Egy a kérdés!
Melyik ellenállás felel meg a kereskedő kosarában lévők közül a Magyarországon leírt 0.6W-osnak!

Attól kérdezem, aki már áttért a külföldi beszerzésre és tapasztalatból tudja. Ne haragudj ferci!
(#) pucuka válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Idézet:
„Melyik ellenállás felel meg a kereskedő kosarában lévők közül a Magyarországon leírt 0.6W-osnak!

Egyik sem. A 0,5 W -os az 0,5 W -os, a 0,6 meg 06. Nem a feszültség a lényeg, hanem az ellenálláson átfolyó áram. Számold ki, hogy mekkora teljesítmény keletkezik, és 1 mérettel nagyobbat válassz.
A kérdő mondat végén kérdőjel van, nem felkiáltójel.
(#) speedbump hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Sziasztok,

a csatolt - nagy komplexitású - áramkört terveztem. A célja, hogy a digitális bemenet segítségével érzékelni tudjam érzékelni ha pillanatnyi (v. hosszantartó) áramszünet van. Azért nem akarok kondit rakni az áramkörbe, mert az a pár ms-os áramszüneteket elnyomná.

Az a kérdésem, hogy ez az áramkör így működőképes / biztonságos-e illetve milyen alkatrészeket javasoltok hozzá? A trafónak én 230V/9V-ost gondoltam.

előre is köszönöm a segítséget!

aramkor.png
    
(#) ferci válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Pár ms kiesésre így is számíthatsz, mert a félhullámok első-utolsó 1ms-a alatt már nem valami nagy lesz a kimenő oldalon a változás, közel lesz a "0" szinthez folyamatosan..
Rajzold le magadnak egy ábrával és amikor nem éri el több szempontból sem a fesz az 1 voltot sem az optó diódáján, össz 2-3 ms is kieshet állandóan.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) ktamas66 válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Nem tudom melyik kereskedőre gondolsz, de én beütöttem az 1k készleten levő ellenállásokat, és ennyit féle teljesítményből lehet választani:
(#) speedbump válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Köszi. Igen, ez igaz és számoltam is vele, de azt semmiképp sem tudom kiküszöbölni. Ha kondit rakok a körbe, akkor meghosszabbodik az az idő, amit nem tudok érzékelni. Gondolom én...
(#) frissadam hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Helló mindenki!

Az után érdeklődnék, hogy van e olyan kapcsolás, amire ha tápot kapcsolok egyetlen kimenetén ad egy jelet vagy tápfeszt vagy bármit kifelé x ideig és utána rajt marad a táp körön a kapcsolás de a kimenetén a jel megszűnik. Ugyan ez a jel csak akkor jelenik meg újra, ha a tápot elveszem és újra ráteszem a kapcsolásra. Multivibrátorokkal az a baj, hogy mindig 2 állásuk van és ha a vezérlés rajtuk marad akkor oszcillálnak, vagy eleve oszcillálnak a bistabilok. A lényeg az lenne, hogy !NE! 555 időzítővel legyen a dolog megoldva.

Köszi előre is!
(#) ferci válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Akkora kondit tegyél, ami azt az időt még át tudja hidalni.
A nullátmenetek környékén nincs feszültség a graetz után, mert levonódik 2-2 dióda nyitófesze is.
Tegyél be pl. 12 voltos trafót, úgy jobb lesz a helyzet valamivel, de egy kis kondi akkor is kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) proli007 válasza frissadam hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Hello! Elég ködösen fogalmazol. Így nem igazán lehet tudni ki mit ajánljon.
De a multivibrátoroknak alapból három fajtája van. Astabil, bistabil monostabil. Az utolsó ami ezt a feladatot el tudja látni. De ehhez a feladathoz elég egy RC differenciáló tag és mögötte egy komparátor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) speedbump hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Az a gondolatmenetem, hogy a hálózati feszültségnél mindenképpen van olyan pillanat amikor nem tudom, hogy épp áramszünet van-e vagy csak a nullánál jár a szinusz. Emiatt a digitális bemenetet így is, úgy is többször kell mintavételezzem és ha "sokáig" csak 0-t olvasok, akkor tudom, hogy itt most tényleg áramszünet van. Emiatt nem érzem, hogy a kondi hozzátenne valamit az áramkörhöz, mert ott meg azt nem fogom tudni, most azért olvasok logikai magas szintet mert megvan a tápfesz vagy mert a kondi még tartja. Szóval itt is többször kell mintavételezni. Na emiatt nem raktam bele kondit.

Lenne egyébént a kondinak bármi más előnye? Illetve még mindig áll az eredeti kérdés, hogy amit megrajzoltam az azt csinálja amit szeretném, hogy csináljon?

köszönöm.
(#) pucuka válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Úgy tűnik, időzavarban szenvedsz. Az 50 Hz -nek 20 ms a periódus ideje. Tehát 20 ms múlva biztosan el tudod dönteni, hogy van-e villany, vagy nincs. Ha egyenirányítás után egy integráló tagot teszel, aminek az időállandója 20 ms, annak kimenetén pontosan detektálhatod a váltófeszültség meglétét. Akár mikrovezérlővel is.
(#) ferci válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Állítsd be úgy a mintavételezésedet, hogy a legrosszabb esetben is átfedje az ideje a nullátmenetek környékét és ha azon belül "1"-et is lát, akkor nem kell kondi.
Szkópon meg tudod nézni szerintem.
(#) pucuka válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
De ha mindenáron mikrovezérlővel kívánsz tornázni, akkor vegyél mintákat (mondjuk 10 -et) 20 ms -ig, a minták értékét emeld négyzetre, és számolj átlagot. ha ez az érték nagyobb mint egy, biztos van feszültség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) speedbump válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2016 1 /
 
Köszi a kedves, jó hangulatú hozzászólásokat, mindig jó érzés ilyen segítséget kapni.
(#) speedbump válasza ferci hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Köszi, ez a terv.
(#) pucuka válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
A négyzetre emelés az effektív érték számolásához kell.
Következő: »»   2773 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem