Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2772 / 3984
(#) Kovidivi válasza Gj hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Ha 20fokC-on tudod tartani az egész félvezetőt, akkor tud 45W-ot eldisszipálni. Amint növekszik a hőmérséklete, nő az RDSon értéke, tehát pl. kapcsolóüzemben növekszik a kapcsolási veszteség, és ilyenkor a 45W-os érték is csökken. Az adatlapban nem találtam róla táblázatot, de szokták ábrázolni, hány fokos tokhőmérsékletnél mennyi hőt tud eldisszipálni. Amikor 150fokC-os, általában ott csökken le 0W-ra ez az érték.
(#) Busz hozzászólása Ápr 10, 2016 /

Adott egy ipari csavarhúzó tápegység, 140W-os. A gyárban ahol dolgozok is ilyen van. Sima kézi csavarhúzó, BLDC motoros csavarhúzónak adja a tápot. Akkora méretben mint egy elektromos bicikli töltő és kinézetben is.

De viszont ha bekapcsolt állapotban ha egy kicsit is le van ejtve ( pl 3 centi magasságból lekoccan) már elhalálozik, elalszik rajta a zöld power led és teljesen halott marad áramtalanítás után is.
Nemcsak egyszeri eset hanem pl 10-et láttam már amit leejtettek, mind meghalt.
Ilyennel még nem találkoztam. Mi az az elektronikus alkatrész ami meg tud halni egy leeséstől?
(#) qvasz2 válasza Busz hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Bármi, aminek kiszakad a lába, (pl. elkó, tekercs) elenged egy forrasztás, megreped a nyák, fölszakad egy vezetősáv, és reggelig sorolhatnám . . .
(#) Busz válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Nade egy ipari használatra szánt cuccnál egy ki leejtésre nincs méretezve?
Idáig bármit leejtettem minden kibírta, még a HDD-is.
Nomeg csak akkor csinálja ha áram alatt van.

Feszmentes állapotban semmi baja nem lesz ha le van ejtve...
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

El tudom képzelni, hogy valamilyen leesést figyelő alkatrész van benne és a gyártó majd arra hivatkozva cseréli ki az egyébként használható eszközt, hogy dobálják.

Igaz, ezzel magát is védi a gyártó, hogy nem előírásszerűen volt használva. Lehet, hogy egy esést kibír, de ha elterjed, hogy lehet dobálni, nem kell rá vigyázni, akkor a nyolcadik esés után valóban elromlik benne valami és a gyártóra van hárítva az egyébként hanyag kezelésből adódó hiba.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Szia! Az oszcilloszkópon az amplitúdót látod az idő függvényében. A gombokkal be tudod állítani, hogy a rácson amit látsz egy osztásként az mennyinek felel meg. Ez nyilván időben van megadva. a frekvencia azaz f egyenlő 1/idő azaz T f=1/T Tehát megszámolod hány vízszintes kockavan mondjuk a felfutóél kezdetétől a következő periódus felfutó éléig és ennek a reciprokát veszed , az a frekvencia. azaz a c.) válasz. A következő képen 4 db analóg műveleti erősítú látható egy tokban, azaz c.) szintén a helyes válasz. A kis háromszög és a + - jel elég árulkodó.
(#) kameleon2 válasza Busz hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Szia! Én is gyártok éppen. Van rázkódásvédelem, sokkoló pisztolyos túlfeszültség teszt és 1m magasságból leejtés (nem dobás!). Ez kötelessége kibírni. Ezt igazolja is adott esetben a rajta lévő - akár TÜV címke is. Mást : korlátlan dobálgatást és leejtést a harmadik emeletről - még az űreszközök sem bírnak ki. Nem arra vannak méretezve. Ha így lenne, olyan robusztus dolgokat kellene beépíteni, amitől behorpad az aszfalt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
(#) alma-ata hozzászólása Ápr 11, 2016 /

Üdv! Remélem nem idegesítek fel senkit a laikus kérdésért.
Van egy Scott autós dvd lejátszóm két lcd monitorral. A gyerekek felnőttek így senkit sem érdekel a cucc. Az lenne a kérdés, hogy a monitorokat fel lehet-e használni pl. egy ilyen beltéri egységeként, vagy halva született az ötlet.
Ez az
Előre is kösz
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
(#) bbalazs_ válasza alma-ata hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Szerintem igen, mert altalaban ezek sima videobemenettel, neha kompozit bemenettel vannak felszerelve.
Csak USB kamerat nem fogsz tudni hozza hasznalni, hanem hasonlo kimenetu kis kamera kell.
(#) alma-ata válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Köszi. Kipróbáltam videobemenettel, /kapott persze tápot is/ de sehol semmi. Ha van még ötlet örömmel fogadom.
(#) djadji hozzászólása Ápr 11, 2016 /

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni Tőletek, hogy mi a véleményetek erről a reléről. Az van ráírva, hogy 230 V-on elbír 10A-t, ha jól veszem ki, de nem akarom elhinni, látva az ellenállásokat megszégyenítően vékonyka lábait. Lehetséges, hogy ez elbír 10A-t huzamosan? Szerintem lehetetlen.
Mini power relé
Véleményetek szerint?
UI: vagy rosszul értelemezem rajta a feliratot?
(#) kadarist válasza djadji hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Elbírja, mert a relatíve nagy áramsűrűség csak egész rövid szakaszon lép fel, ami nem okoz gondot.
(#) zolika60 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Pedig elbírja.
(#) djadji válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Köszönöm szépen a válaszokat.
Akkor ezzel a relével kapcsolhatok egy 1300W-os szivattyút is? Az úgy 5-6A, bekapcsoláskor lehet talán 8-9A is. Szinte hihetetlen... egy ilyen kis "vacak"...
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Azt én inkább egy kissebb mágneskapcsolóra bíznám.
(#) ktamas66 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Én nem bíznék benne. Itt az adatlapján a 7. fejezetben vannak az adatok. Látszik, hogy a C típus 240VAC-nál 7A-t tud ohmos terhelésen. Induktívnál a 240V fel sincs tüntetve, de amúgy 3A-t tud. A kapcsolható 800VA/240W szerintem nem sok jót ígér.

SRD_Relay.pdf

(#) ferci válasza djadji hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Én is lebeszéllek erről.. keresd a legkisebb mágneskapcsolót inkább.
(#) RoliNyh válasza djadji hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Villanymotor révén, lágyindítás nélkül a névleges teljesímény akár a többszörösét is felveszi egy motor indulásnál rövid időre, akár AC akár DC, amit ez a relé biztosan nem fog elbírni...
Pár kapcsolást lehet túlél, de az érintkezők nagyon hamar elégnek ilyen esetben, ha nem sülnek össze már az első kapcsolásnál, ami aztán a kikapcsolást máris lehetetlenné teszi.

Szilárdtest relével jobban jársz (SSR)...

Szilárdtest relé...

Léteznek nagyobb és kissebb teljesítményűek is.
Valamint megvan az az előnye, hogy nullátmenetnél kapcsolják a fogyasztót...
(#) ktamas66 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Épp most találtam egy ilyen relét, neked is valami hasonló kellene. SSR is jó, de ne nullátmenetes legyen, mert az induktív terheléshez nem jó.
(#) RoliNyh válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Hogyhogy nem jó? Nmáááááááá...
Ez nekem új...
(#) freechat hozzászólása Ápr 12, 2016 /

A következővel szembesültem:
Adott egy Raspberry Pi ez egy sima töltővel csatlakozik az elektromos hálózatra, erre kötöttem USB-n egy Arduino UNO-t, ennek az egyik GND-je pedig egy próbapanelre.
Ha ide rákötök egy Ledet és a pozitív lábát megfogom miközben a lábam a szőnyegen van (ami csak egy kb 3mm-es szőnyegpadló alatta beton) akkor a Led félelmetes módon világít.
Oké, hogy mátrix és mindenki Duracell nyuszi, de azért jó lenne tudni mi okozza ezt.

Ha csak széken ülök és nem érek a betonhoz a szőnyegen keresztül akkor halványabban világít.

DE ha polaritást váltok akkor is világít lehet rajtam megy keresztül a váltóáram???
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
(#) kadarist válasza freechat hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Nézd meg azt, hogy ha csak önmagában az adapter egyik kivezetésére kötöd a LED-et, akkor az világít-e a kézrátételtől.
(#) freechat válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Ehhez sajnos nincs eszközöm, microusb és nincs csatlakozóm hozzá.
(#) Jhanee hozzászólása Ápr 12, 2016 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy jól kötöttem-e be az alábbi nyomógombot:
(Tact 64nf nyomógombról van szó)

tact64nf.png

(#) attika válasza Jhanee hozzászólására (») Ápr 12, 2016 / 1

Igen jól, de valami fogyasztót is tegyél vele sorba mert így rövidzár ha megnyomod.
(#) mikrokapcsolo válasza freechat hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Elég ha simán rákötöd a pi +5V-jára, vagy a GND-jére. Ha így is világít, próbáld ki egy másik tölötővel is. Ha csak a mostani töltővel csinálja ezt, akkor azt tedd el messzire, mert abban valami nem egészséges.
(#) Jhanee válasza attika hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Egy mikrokontroller-re kötöttem rá az úgy jó?
(#) mikrokapcsolo válasza Jhanee hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Félig. A mikrokontrolleren állíts be felhúzóellenállást a lábra, vagy ha ez nem megy, egy ellenállást kell tenned a bemenet és a táp közé. 10 k Ohm megfelel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
(#) levaitamas válasza djadji hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /

Szia! Én egy ilyennel kapcsoltattam egy ilyen szivattyút, de úgy összeégett, hogy a foglalatból ki sem bírom venni a relét.
(#) djadji válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 13, 2016 /

Köszönöm szépen mindenkinek a választ és a segítséget!
Én is Szilárd test relére gondoltam, de mivel ebből van itthon egypár, gondoltam hátha.
További szép napot!
Következő: »»   2772 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem