Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha 20fokC-on tudod tartani az egész félvezetőt, akkor tud 45W-ot eldisszipálni. Amint növekszik a hőmérséklete, nő az RDSon értéke, tehát pl. kapcsolóüzemben növekszik a kapcsolási veszteség, és ilyenkor a 45W-os érték is csökken. Az adatlapban nem találtam róla táblázatot, de szokták ábrázolni, hány fokos tokhőmérsékletnél mennyi hőt tud eldisszipálni. Amikor 150fokC-os, általában ott csökken le 0W-ra ez az érték.
Adott egy ipari csavarhúzó tápegység, 140W-os. A gyárban ahol dolgozok is ilyen van. Sima kézi csavarhúzó, BLDC motoros csavarhúzónak adja a tápot. Akkora méretben mint egy elektromos bicikli töltő és kinézetben is.
De viszont ha bekapcsolt állapotban ha egy kicsit is le van ejtve ( pl 3 centi magasságból lekoccan) már elhalálozik, elalszik rajta a zöld power led és teljesen halott marad áramtalanítás után is. Nemcsak egyszeri eset hanem pl 10-et láttam már amit leejtettek, mind meghalt. Ilyennel még nem találkoztam. Mi az az elektronikus alkatrész ami meg tud halni egy leeséstől?
Bármi, aminek kiszakad a lába, (pl. elkó, tekercs) elenged egy forrasztás, megreped a nyák, fölszakad egy vezetősáv, és reggelig sorolhatnám . . .
Nade egy ipari használatra szánt cuccnál egy ki leejtésre nincs méretezve?
Idáig bármit leejtettem minden kibírta, még a HDD-is. Nomeg csak akkor csinálja ha áram alatt van. Feszmentes állapotban semmi baja nem lesz ha le van ejtve...
El tudom képzelni, hogy valamilyen leesést figyelő alkatrész van benne és a gyártó majd arra hivatkozva cseréli ki az egyébként használható eszközt, hogy dobálják.
Igaz, ezzel magát is védi a gyártó, hogy nem előírásszerűen volt használva. Lehet, hogy egy esést kibír, de ha elterjed, hogy lehet dobálni, nem kell rá vigyázni, akkor a nyolcadik esés után valóban elromlik benne valami és a gyártóra van hárítva az egyébként hanyag kezelésből adódó hiba. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
Szia! Az oszcilloszkópon az amplitúdót látod az idő függvényében. A gombokkal be tudod állítani, hogy a rácson amit látsz egy osztásként az mennyinek felel meg. Ez nyilván időben van megadva. a frekvencia azaz f egyenlő 1/idő azaz T f=1/T Tehát megszámolod hány vízszintes kockavan mondjuk a felfutóél kezdetétől a következő periódus felfutó éléig és ennek a reciprokát veszed , az a frekvencia. azaz a c.) válasz. A következő képen 4 db analóg műveleti erősítú látható egy tokban, azaz c.) szintén a helyes válasz. A kis háromszög és a + - jel elég árulkodó.
Szia! Én is gyártok éppen. Van rázkódásvédelem, sokkoló pisztolyos túlfeszültség teszt és 1m magasságból leejtés (nem dobás!). Ez kötelessége kibírni. Ezt igazolja is adott esetben a rajta lévő - akár TÜV címke is. Mást : korlátlan dobálgatást és leejtést a harmadik emeletről - még az űreszközök sem bírnak ki. Nem arra vannak méretezve. Ha így lenne, olyan robusztus dolgokat kellene beépíteni, amitől behorpad az aszfalt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
Üdv! Remélem nem idegesítek fel senkit a laikus kérdésért.
Van egy Scott autós dvd lejátszóm két lcd monitorral. A gyerekek felnőttek így senkit sem érdekel a cucc. Az lenne a kérdés, hogy a monitorokat fel lehet-e használni pl. egy ilyen beltéri egységeként, vagy halva született az ötlet. Ez az Előre is kösz A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
Szerintem igen, mert altalaban ezek sima videobemenettel, neha kompozit bemenettel vannak felszerelve.
Csak USB kamerat nem fogsz tudni hozza hasznalni, hanem hasonlo kimenetu kis kamera kell.
Köszi. Kipróbáltam videobemenettel, /kapott persze tápot is/ de sehol semmi. Ha van még ötlet örömmel fogadom.
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni Tőletek, hogy mi a véleményetek erről a reléről. Az van ráírva, hogy 230 V-on elbír 10A-t, ha jól veszem ki, de nem akarom elhinni, látva az ellenállásokat megszégyenítően vékonyka lábait. Lehetséges, hogy ez elbír 10A-t huzamosan? Szerintem lehetetlen. Mini power relé Véleményetek szerint? UI: vagy rosszul értelemezem rajta a feliratot?
Elbírja, mert a relatíve nagy áramsűrűség csak egész rövid szakaszon lép fel, ami nem okoz gondot.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Akkor ezzel a relével kapcsolhatok egy 1300W-os szivattyút is? Az úgy 5-6A, bekapcsoláskor lehet talán 8-9A is. Szinte hihetetlen... egy ilyen kis "vacak"...
Azt én inkább egy kissebb mágneskapcsolóra bíznám.
Én nem bíznék benne. Itt az adatlapján a 7. fejezetben vannak az adatok. Látszik, hogy a C típus 240VAC-nál 7A-t tud ohmos terhelésen. Induktívnál a 240V fel sincs tüntetve, de amúgy 3A-t tud. A kapcsolható 800VA/240W szerintem nem sok jót ígér.
Én is lebeszéllek erről.. keresd a legkisebb mágneskapcsolót inkább.
Villanymotor révén, lágyindítás nélkül a névleges teljesímény akár a többszörösét is felveszi egy motor indulásnál rövid időre, akár AC akár DC, amit ez a relé biztosan nem fog elbírni...
Pár kapcsolást lehet túlél, de az érintkezők nagyon hamar elégnek ilyen esetben, ha nem sülnek össze már az első kapcsolásnál, ami aztán a kikapcsolást máris lehetetlenné teszi. Szilárdtest relével jobban jársz (SSR)... Szilárdtest relé... Léteznek nagyobb és kissebb teljesítményűek is. Valamint megvan az az előnye, hogy nullátmenetnél kapcsolják a fogyasztót...
Épp most találtam egy ilyen relét, neked is valami hasonló kellene. SSR is jó, de ne nullátmenetes legyen, mert az induktív terheléshez nem jó.
Hogyhogy nem jó? Nmáááááááá...
Ez nekem új...
A következővel szembesültem:
Adott egy Raspberry Pi ez egy sima töltővel csatlakozik az elektromos hálózatra, erre kötöttem USB-n egy Arduino UNO-t, ennek az egyik GND-je pedig egy próbapanelre. Ha ide rákötök egy Ledet és a pozitív lábát megfogom miközben a lábam a szőnyegen van (ami csak egy kb 3mm-es szőnyegpadló alatta beton) akkor a Led félelmetes módon világít. Oké, hogy mátrix és mindenki Duracell nyuszi, de azért jó lenne tudni mi okozza ezt. Ha csak széken ülök és nem érek a betonhoz a szőnyegen keresztül akkor halványabban világít. DE ha polaritást váltok akkor is világít lehet rajtam megy keresztül a váltóáram??? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Nézd meg azt, hogy ha csak önmagában az adapter egyik kivezetésére kötöd a LED-et, akkor az világít-e a kézrátételtől.
Ehhez sajnos nincs eszközöm, microusb és nincs csatlakozóm hozzá.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy jól kötöttem-e be az alábbi nyomógombot: (Tact 64nf nyomógombról van szó)
Igen jól, de valami fogyasztót is tegyél vele sorba mert így rövidzár ha megnyomod.
Elég ha simán rákötöd a pi +5V-jára, vagy a GND-jére. Ha így is világít, próbáld ki egy másik tölötővel is. Ha csak a mostani töltővel csinálja ezt, akkor azt tedd el messzire, mert abban valami nem egészséges.
Egy mikrokontroller-re kötöttem rá az úgy jó?
Félig. A mikrokontrolleren állíts be felhúzóellenállást a lábra, vagy ha ez nem megy, egy ellenállást kell tenned a bemenet és a táp közé. 10 k Ohm megfelel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2016
Köszönöm szépen mindenkinek a választ és a segítséget!
Én is Szilárd test relére gondoltam, de mivel ebből van itthon egypár, gondoltam hátha. További szép napot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |