Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen arra én is gondoltam, majd ki lesz süllyesztve a furat, meg belehúzom valami flexibilis pici csőbe.
Egyébként egy világítós váltógomb készül, ahhoz kell. Köszönöm a segítséget.
Ha van egy rossz telefontöltőd, annak a vezetéke tökéletes lehet.
UTP kábelen akár router tápfeszültség is mehet (Power over Ethernet - PoE).
Tehát 12V nyugodtan mehet rajta. Egy router meg biztos többet eszik, mint 3x20mA LED. Van erre valami megkötés, hogy mekkora áramot lehet átvinni rajta... Idézet: „A specifikáció max. 48 V feszültséghez 350 mA áramot enged meg.” Tehát kissebb feszültséghez nagyobb áram is mehet. De ha pontosabban is érdekel: Power over Ethernet - PoE Ha komolyabb mechanikai védelem kell, akkor meg húzd bele egy kellően vékony zsugorcsőbe. Rámelegítést viszont nem ajánlom (vagy csak fokozott figyelemmel és óvatossággal), mert ha sokáig melegíted, az eredeti szigetelés is elolvadhat, így összezárva a két eret. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
Sziasztok!
230VAC 50Hz hálózati feszültségnél 1µF kondi sorba kötve mekkora lesz az áramerősség? A reaktancia 3183 Ohm, és az nem tiszta hogy az effektív értékkel (230V) számoljak áramerősséget, vagy az amplitúdóval (325V). Nem mindegy hogy 72mA vagy 102mA. Előre is köszi a segítséget!
Effektív áramerősséget kapsz, aminek van csúcsértéke.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
Ezt értem, de egy analóg panelműszer mit fog mutatni? A digitesek az effektívet mutatják ha jól tudom. Vagyis ha egy digites 72mA-t mutat akkor az szorozva gyök2-vel 102mA de mi a valós?
Rákötsz egy ellenállást és rámérsz oszcilloszkóppal. Az ellenálláson nem szinuszos jel fog megjelenni. Innentől kezdve kb. lehetetlen megmondani, hogy melyik műszer mit mutat.
Ezt kipróbálom, köszi . De most tényleg egy analóg műszer mit fog mutatni? Ha a feszültséget vesszük alapul akkor 230V-ot mutat vagyis feltételezem hogy az árammérő is ezt az effektív értéket fogja mutatni. Vagyis ha egy kondi értékét akarom meghatározni akkor Xc = 230/0.1 = 2300 Ohm. C pedig 1/2pi*50*2300 = 1,38µF ? Így most 100mA-t fog mutatni a műszer de a valós az 141mA?
Nálunk ezeket szakközépben elsőben oktatták.
Akkor egy Link, nagyon alapokról... A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
Igen, ezt én is tanultam, de nem ez volt a kérdés!
Mit nevezel valósnak? Egy periódikusan változó jelnek lehet effektív és csúcsértéke is.
Csak arra voltam kíváncsi, hogy ha reaktanciát számolok akkor Xc értékét a feszültség effektív értékével osszam, vagy a csúcsértékkel. 230-ról leakarok osztani különböző fix áramerősségű köröket, de nem ellenállásokkal hanem kondikkal. Ahhoz hogy kiszámoljam a kondi értékét kell a reaktancia értéke is amit a fix áramerősségből kiszámolok de ehhez tudnom kell hogy 230V al vagy 325V-al osszam. Ezért kérdeztem hogy az analóg műszer mit fog mutatni ha kész vannak az áramkörök.
Az ohm törvény, az ohm törvény váltakozó áramnál is. Ha a feszültség eff értékével számolsz, akkor az áram effektív értékével kell számolnod. De ugyanazt az eredményt kapod, ha mindkettő csúcsértékével számolsz. Mivel multiméterrel színuszos feszültséget mérsz, és ugyanazzal mérsz áramot, és feszültséget is, jó eredményt fogsz kapni. A műszerek által mutatott érték csak nem színuszos váltakozó feszültség, és áram mérése esetén adnak valótlan értéket, de ha ismered a "formatényezőt", akkor a mutatott érték átszámítható akár effektív értékre is.
Problémád a reaktancia/impedancia kérdéskörrel kapcsolatban lesz, mert minkét esetben a feszültség, és az áramok között fáziskülönbség lesz. Úgyhogy az osztó méretezésénél figyelj oda. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
Sziasztok!
Előre is elnézést a tudatlanságomért, bújtam a netet, de eddig nem találtam megfelelő választ a kérdésre... Tehát 12V feszültséggel működő rendszert tervezek, a lényeg, hogy szeretném, hogy akksiról és hálózatról (12v adapter) is működjön a dolog. Az akksi (7 Ah-s kocka akksi) fix lenne a rendszerben, tehát olyat nem lehet, hogy az akksit leveszem és a helyére kerül a hálózati csatlakozó, ha éppen az kell. A kérdésem az, hogy milyen kapcsolás lenne a megfelelő erre a problémára? A vágy az lenne, hogy ha bedugnám a tápot, akkor leválasztaná az akksit a rendszerről és onnantól automatikusan a tápról üzemelne a cucc. Előre is köszi a válaszokat!
Itt: Bővebben: Link.
Köszi szépen
Sziasztok!
Az elektroncsövek és az LCD kijelzők hogy tűrik a téli fagyot üzemen kívül?
Pl. DS18B20 esetében az mellékletben lévő táblázat szerinti sebességekkel kell számolni. Nagyobb használt felbontás esetén lassabb a mérés.
Vagy az akkut töltheted hálózatról, és folyamatosan arról menne. Esetleg ha az átkapcsolás ideje nem kritikus, lehet kapni leválasztós táp csatlakozót.
Az elektroncsövek nagyon.
Az LCD kevésbé (bekapcsolt állapottól függetlenül). Mondjuk felénk nagyon hideg nem szokott lenni.
Számítógép tápegységet használok labor tápnak. Azt hogy lehetne ki küszöbölni hogy ne kapcsoljon le a tápegység ha 1000 µF kondi töltök?
Szia!
Töltsd pár ohmos ellenálláson keresztül és így nem fog rövidzárként viselkedni.
Köszönöm.
Sziasztok!
A képen látható trafónak mekkora lehet a kimentő teljesítménye? Azt látom rajta hogy 12V csak azt nem, hogy hány amper. 8.3 ohm a secunder ellenállása. MIG 192/6K hegesztően volt.
Kellett volna mellé tenni valamit, hogy lássuk a méretarányokat.
De így ránézésre kb 1A -re (MAX 1.5A) saccolnám. Gondolom a vezérlő elektronikát táplálta... A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
A méretek 36x36x30mm. Igen a vezérlőben volt.
Közben kiderült hogy a hűtőventilátor is tönkrement. Hol kapok ilyet vagy csak a tekercs részét? A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Nem tudom miért 230/400V -os, de ha elég a 230V -os is, akkor mondjuk bonthatsz mikrohullámú sütőből.
Abba kb ugyan ilyen van, persze csak 230V -os... A trafót a méretek ismeretében lehet túl is becsültem kicsit... A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |