Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2887 / 3993
(#) forma3 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Tényleg Akkor ezekszerint a gnd-hez képest 5V-os lesz a kimenet, a másikra kell adnom a négyszögjelet, ugye?
(#) kapu48 válasza forma3 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Szerinted melyik a másik?

Egyértelmű, hogy órajelet mindig a bemenetre adunk!
Nézd meg az adatlapon, hogy melyik a bemenet?
(#) Yordwhat válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Köszönöm a választ. Bár a probléma sajnos továbbra is adott és tanácstalan vagyok.

Multiméterrel próbáltam feszültségingadozást nézni, nem nagyon tapasztaltam, de nem is arra lett az kitalálva, szóval nem mérvadó. Azóta nem csináltam vele semmit, ma reggel tettem vele egy újabb próbát. 1-2mp villódzás után felállt és stabilan világított percekig. Le-fel, továbbra is jó. Harmadjára viszont ugyanúgy diszkózott, mint tegnap.

Az én tudásom itt kimerül sajnos.
(#) nedudgi válasza Yordwhat hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Esetleg ugyenezt megpróbálhatod a kapcsolóval, esetleg a kismegszakítóval.
(#) forma3 válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Hàt amelyiken 0V-ot mérek. Szép lenne ha lenne hozzá adatlap, már sokkal okosabb lennék.. de sajnos semmi, max valami kinai oldal emliti meg.
(#) dudzsi hozzászólása Nov 22, 2016 /

Sziasztok!
Épitettem egy ozon generátort ezzel a ozon készitővel. Készült hozzá egy elektronika ami a melékleten látható relét kapcsolja. Csak hogy egyszer azt vettem észre, hogy nem állt le. Olyan volt mindha összeragadt volna az érintkező. Sajnos mire ki mértem volna megszünt a hiba. Létezik ez? Milyen más tipusú relét tudnátok ajánlani. DC12V-os vezérléssel. Köszi
(#) RoliNyh válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Az eszközt és a relét elnézve annak a relének bírnia kell.
Nem lehet, hogy inkább a relét vezérlő áramkör volt a hibás, és az nem kapcsolta le a relét?
Vagy esetleg ha használt relét használtál ami előte már meg volt gyilkolva és az érintkezői kopottak,
talán elképzelhető, hogy beragad, de én inkább az előbbi verzió felé hajlok, és azt ellenőrizném...
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) dudzsi válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Hát szerintem is binia kellene, mert csak 110w az össz áramfelvétel. Viszont ezt a rellét egy másik kapcsolja ami a ventilátort is inditja. A ventilátor viszont le állt. Vagy valami baja van a relének vagy indulásnál túlságosan nagy áram folyik rajta. Másra én nem tudok gondolni.

Mérni kell, utána lehet következtetést levonni. Mondjuk egy kontaktellenállást az érintkezőkön terhelés nélkül, és feszültségesést terheléssel.
Ez nem motor, nem hinném, hogy indulásnál több áramot venne fel, mint amennyit normál üzem közben...

Hát terheletlenül a komtaktellenállás 8ohm. Ez egy kicsit soknak tünik.

Az nem hogy kicsit, hanem nagyon is soknak tűnik. Az adatlap szerint MAX 100mΩ. Állandó érték vagy változik minimálisan? Mert akkor lehet, hogy az kicsit meg van égve...

Változik. De mértem 1ohmot is. Akkor csere SSR helyette?

Csere mindenképpen. Az SSR biztos jobb választás, csak AC típus legyen...

Nekem elég lenne egy 2-3A-os?
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Milyen az az AC típusú SSR? Van DC-re is? Utóbbinak mi értelme? Tranzisztor, FET, IGBT...
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Nem tudom, hogy van -e. Csak gondoltam a mai világban már ki tudja...

DC SSR...

De úgy néz ki, hogy bizony van...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Úgy tűnik, mindenre van igény.
(#) Coller225 hozzászólása Nov 23, 2016 /

Sziasztok!

Adott egy 18V-os akkus csavarozó, aminek tönkrement a a tápja. Az eredeti táp 24V és 0.5A volt. Szerintetek egy 24 voltos 1.5 amperes tápot használhatok hozzá? Jól gondolom, hogy csak annyi lesz a különbség, hogy gyorsabban fogja feltölteni az akksit?
(#) Bakman válasza Coller225 hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Fényképed van az elromlot ttápegységről?
(#) Coller225 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Most nincsen, pár nap múlva majd tudok csinálni. Az miért kellene?
Közben találtam használt tápot ami 24V és 0.5A, és egy ezresből megvan, szerintem ez lesz a megoldás. Ebből már gondolom csak nem lesz baj
(#) Bakman válasza Coller225 hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Azért kellene, mert látszik rajta, hogy tulajdonképpen milyen akkutöltőről is van szó. Ha nagyon egyszerű (egy allanállás korlátozza a töltőáramot), kb. mindegy is, hogy milyet használsz, az akkuknak nem tesz jót egyik sem. Könnyen lehet, hogy a haldokló akkucsomag rúgta ki a tápegység lábát.
(#) Coller225 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

A régi azért nem működik, mert leesett, de már közben tárgytalanná vált a dolog. A fúró egy rokonomé, de inkább úgy döntött, hogy vesz egy újat, úgyis időszerű már a csere.
Köszönöm a segítséget!
(#) Rainbow15 hozzászólása Nov 24, 2016 /

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne, hogy 0.2-0.25 mm2 sodort rézvezetéket hol kapok? Győrben 6 villamossági szaküzletet kérdeztem, 0.5 volt a legkisebb. 3,5 mm átmérőjú furatba kellene 2 vezetéknek beleférni, ezért kell ekkora. Ami volt nekem még régről egy kevés, azt modellboltban vettem, de sajnos Győrben már nincsen. Köszönöm.
(#) kadarist válasza Rainbow15 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Szia!
Ezek szerint nincs más választásod, mint az, hogy Győrön kívül keress ilyen vezetéket.
(#) pucuka válasza Rainbow15 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Mondjuk interneten. A 30AWG az pont 0,25 mm átmérő.
(#) RoliNyh válasza Rainbow15 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Győr nem egy utolsó falu, nem tudom elhinni, hogy nincs sehol. De szerintem villamossági boltban valóban nem kapsz ilyen kis vezetéket. Inkább hangtechnikai, vagy elektronikai boltban kellene keresni.
Vagy veszel UTP kábelt (csak előtte nézd meg, hogy sodrott legyen, ne tömör), lehámozod a szigetelést (kihúzod a vezetőt), és lesz 8 ered. Ugyanezt telefonvezetékkel is eljátszhatod. Igaz azt nehezebb bontani de ha nem kell túl hosszú, kivitelezhető azzal is...
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) Rainbow15 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Köszönöm a hozzászólásokat. Az UTP kábel az jó ötlet, van is itthon Mondjuk 0,25-nél jóval vékonyabb, úgyhogy a következő amatőr kérdés:

Autó 12V, 3x20mA LED illetve 1kOhm ellenállás menne rá, sorban mind. Ez elég lehet?
(#) nedudgi válasza Rainbow15 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Hány km vezetéket akarsz használni? 1 km 28AWG vezeték ellenállása 133 ohm körül van. Ez már beleszólhat az áram nagyságába.
(#) Rainbow15 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Csak kb. fél méter
(#) nedudgi válasza Rainbow15 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ebben az esetben inkább a furat éle miatt kell aggódni, az aránylag nem ellenálló műanyag sérülékeny, így zárlatot okozhat.
Következő: »»   2887 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem