Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Van nekem bc640 pnp tranyóm. Elvileg az emitteren szeretnék ki venni 90mA. Mekkora ellenéllás kell oda tennem, hogyan tudom kiszámolni? Egy LDO 12v ic-re szeretném rátenni mert nagyon melegszik. Üdvözlet!
Szia!
Nem ártott volna az elképzelésedről egy kis kapcsrajz. Ha az "emitterén akarsz kivenni áramot" és mivel ez pnp, akkor érdekes lehet az alkalmazás. Mi lenne a funkciója? Mi melegszik? Ez vagy az ic? Számolni a semmiből elég meredek. Megintcsak ( mint sokszor ) az lenne, hogy kapsz többféle ötletet, aztán a végén kiderül, hogy egész más a szituáció.
Sziasztok! Hogy tudom a legegyszerűbben megoldani azt, hogy egy 12VDC relé a feszültség ráadása után csak 2sec múlva kapcsoljon be? Köszönöm!
A "Világítás kapcsolás késleltető" témában találsz.
Én elég gyenge vagyok keresésben, de nekem sikerült. Sajnos a PC kezelésben is, ezért nem tudom neked beidézni. Van még ~3 késleltetős téma, próbáld ott is. Azé' ezt nem kunszt módosítani, igény szerint. Nyuszi segített.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
Sziasztok!
Lehet egy kérdésem? Az egyik ismerősöm szeretné az akkumulátoros fúrógép töltőjét picit "tuningolni". Elvileg 12Vdc-s akksik, gondolom 14V körül tölti őket. A nagy találmánya, hogy valamilyen úton módon, tudja tölteni a telefonját is... Milyen IC-vel stabilizálnátok a telefon számára a feszültséget? (1A-el tölt a gyári töltő, 5V.) Köszi!
Miért akarja többel tölteni? Nem véletlen 1A -rel és 5V -tal tölt a gyári töltője.
Szia!
UA7805 elég oda... adatlapon megnézitek kapcsolást a hidegítő kondik miatt, aztán ennyi. A mobil pedig úgyse vesz fel fél ampernél többet. Hűtőlemezt tegyen rá.
7805-ös elég a feladatra a két kondenzátorral (330 nF és 100 nF) és annyi kiegészítéssel, hogy a 7805-ös GND lábát ne közvetlen kösd a GND-re, hanem egy schottky diódát tegyél a kettő közé nyitó irányban. Így a kimeneti feszültség kb. 5,2 V-ra emelkedik, ez ellensúlyozza a kábel veszteségét.
Dióda nélkül is működik a dolog, csak a töltés lassul le. Ebben a formában a telefon kb. 0,5 A-t fog felvenni. 7805-re hűtőborda kelleni fog.
Sziasztok!
Egyszer olvastam itt valahol a fórumon, hogy valaki talált igen megbízható nyák készítőt az eBay-en. Próbálkozott már innen valaki külföldi nyák rendeléssel? Esetleg ha tudtok konkrét eladót, akkor szívesen venném, ha megírnátok a nevét. Köszi. E.
Szia!
Nem eBay-es, viszont többektől jó véleményeket olvastam itt a fórumon a PCBWay nevű nyákgyártóról. Saját tapasztalatom nincs velük, mert én még nem rendeltem tőlük. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
Sziasztok!
Lm7812 stab ic-re szeretnék tranyót kötni, hogy a kimeneti áramot tudjam növelni. Ube 14V a kivánt áram erősség 400mA ennek a felét a tranyón kellene átzavarni. Nem tudok normális hűtést tenni rá hely hiány miatt. Az adatlapon a kapcsolást már meglestem. 8A tranyó tuti elég csak az ellenálást hogyan méretezzem, illetve az áramot mivel osszam szét? Köszönet!
Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy az ebben a hozzászólásban található akku regeneráló kapcsolásnál mennyi lehet a minimum és maximum feszültség, amiről táplálhatom, ha egyszerre csak egy darab Ni-Mh AAA akku cellát szeretnék vele kezelni?
Ha pnp tranyóval kerülöd meg a stab ic-t, akkor gondolom, a bázisa, emittere fog menni arra a kis ohmos ellenállásra, ami a 7812 bemenetére is csatlakozik.
Ezt úgy méretezd, hogy pl. 50-60 mA bemenő áramnál 0,7 volt essen rajta - ebben az esetben a többi mA-t a pnp fogja vinni. ( ha egy kapcsolásról beszélünk! ). A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
A kimeneti áramot szeretné növelni, nem a kimeneti feszültséget. De a 7812 IC elbírja a 400 mA kimenő áramot, igaz hűtés kell rá.
Szia!
Tekintettel arra, hogy a kapcsolás áramgenerátoros, nagy különbség nem lehet az eredetihez képest. 10-12 volt a jó, mert az ic tápjához is elegendő fesz kell a zeneres stabilizálás miatt.
Olvastam a kérdést és abban az volt , hogy legalább a felét a tranyón szeretné átküldeni..
A 14 voltot benéztem, ja.. - kimenőre gondoltam.. Viszont így utólag lehet, hogy necces lesz a 14>>12 volt... lehet, hogy low drop stab fog kelleni, ha azt a kevés mA-t se képes megtartani 2 volt "közte fesszel". A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
A mellékelt kapcsolással megoldható, de a 14 V határeset. De hűtéssel elbírja az LM7812 is a 400 mA áramot.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
"Nem tudok normális hűtést tenni rá hely hiány miatt." - ha emiatt akarsz berakni egy plusz félvezetőt, akkor segítek: a keletkező hő ugyanannyi marad, csak nagyobb felületen oszlik el. Ennyi erővel rakhatnál bordát is az LM-re. ugyanott lennél. Inkább oldd meg a szellőzést, vagy rakj be Ebay-ről, mini, 3A-es step down konvertert, 5db-ot kapsz 2$-ért. MP1584 iC van rajta, szuper cucc!
Üdvözlet!
A képen szereplő piros nyíllal jelölt alkatrész mi lehet? Elképzelhető, hogy az a bementi pont, pl mikrofon?
Valószínűleg az.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Hali!
Van egy nyomógombos kapcsolóm, illetve egy ledes visszajelzőm (12V-os). Szeretnélek titeket megkérni, hogy valaki össze tudna nekem dobni egy olyan kapcsolási rajzot (méretezve pls), vagy linket egy ilyenhez, amivel meg tudnám azt oldani, hogy ha megnyomják a gombot, akkor a led villogjon kb 10 másodpercig, illetve egy teljesítménykimenetre feszültséget adjon kb. 2 másodpercre? 12V-ban teljesen királyság lenne a dolog.
Ha jól gondolom ellenállás, kondi, dióda és 2db 555-ös, vagy 1db 556-os IC kellhet hozzá. !?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Hello! Nem egészen, mert három időzítés van. 2sec,10sec, villogás. Valamint tisztázni kellene, hogy a "teljesítménykimenetre" mit is jelent terhelés szempontjából..
Egy csengőt tennék rá. 1-5W terhelés kb.
A villogás lehet fix, vagy pl. pótméteres ellenállattal. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |