Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Anyóséknál nemrég szüntették meg a hőtárolós kályhát, mert a háromból kettő tönkrement, és amióta van villany fűtés (70 -es évek) lett gáz is.
Igazad van túlzás a fél Ország, de nem is ez volt a lényege a mondandómnak, hanem, hogy fokozatosan egyre kevesebb a vezérelhető fogyasztás, nyugodtan engedhetnék, hogy a háziasszony eldöntse nappali vagy vezérelt konnektorba dugja a mosógépet, és ugyan úgy akinek elfogyott a meleg vize, had dugja át a nappaliba a bojlert, ezt az ideje múlt fix bekötést fájlalom.
Megengedni megengedhetnék, de a szolgáltató szempontjából mi értelme lenne?
Nem bolond, hogy olcsóbban adja az áramot, ha úgyis megveszed tőle drágábban. Ha megengedné akkor egyértelműen profittól esne el. Csak nem fogja maga alatt vágni a fát? A kapzsiság meg nagy úr, akinek sok van, annak mégtöbb kell...
A szolgáltató és a kormány úgy variálja a tarifákat ahogy meg tudnak egyezni, minden verzióban lehet garantálni a profitot. Az egész villamos hálózat nyerne, ha völgy időszakba terelnének több fogyasztást. Mivel tudják vezérelni, mindig az optimális mennyiséget kapcsolhatnák rá, de jelenleg a bojlerek össz. fogyasztása a max amivel játszhatnak, többet nem tudnak rákapcsolni. Gondolom azt nem kell magyarázni milyen fontos lenne az egyenletes terhelése az erőműveknek.
Mondanám. hogy még a bojlerek felett sem teljes az uralmuk
Csakhogy nem nagyon van völgyidőszak, amikor van az is csak azt jelenti, hogy kevesebbet importálunk akkor. Bővebben: Link, 1.3.2.3. ábra
Korábban már linkeltem, és írtam is egy hosszabb hozzászólást erről (is, a 16:40-es kommentedre), nem tudom hogy csak nem ment át, vagy valami "jófej" emberek lepontozták (vannak itt ilyenek).
Hát én mást olvasok le ebből. Például a téli ábrán látszik, hazamennek a háziasszonyok és bekapcsolják a mosógépeiket (biztos nem csak azt ezzel ne nyissunk litániát) és harmadával meg kell növelni a szabályozható erőművek teljesítményét. Egyébként a völgyidőszakban elgyőznék import nélkül is, de ugye a külföldiek sem hülyék. Szóval a 17.15-ös csúcsot szépen bele lehetne tenni a 3.15 völgybe. 4100MW és 6300MW az egy harmada.....
És szerinted ha a mosógép, meg a mikró meg ki tudja még mi amit rá lehetne dugni / fixen kötni,
az majd a "völgyidőszakba" menne, mert a szolgáltató úgy akarja? Nem menne, mert a háziasszony nyilván nem "éjfélkor" fog nekiállni mosni, vasalni, mikrózni, meg ki tudja mit. Szóval ebből a szempontból hiába akarná a szolgáltató a többletenergiát elfogyasztattatni veled, az nem fog menni. Magyarul adna a tudodminek egy pofont. Ezeket a fogyasztókat egyáltalán nem lehet számításba venni, a többletenergia elfogyasztása szempontjából. Két ilyen fogyasztó van jelenleg, amire a szolgáltató számíthat, az elektromos vízmelegítő, és az elektromos fűtőtest, de az utóbbi is csak őszi téli időszakban játszana. Ráadásul azt még külön meg kellene oldania, hogy az átkapcsolás is megtörténjen, mert ugyebár a fűtésnek nappal is mennie kell, nem elég bekapcsolni csak háromszor. Innentől kezdve meg nincs miről tárgyalni szerintem... Az előzőt pedig továbbra is fenntartom, nem fogja az energiát a két szép szemedér olcsóbban adni, ha drágábban is megteheti. Szerintem dolgoznak ott olyan okos emberek, hogy készítettek már arra számításokat, hogy megérné -e más fogyasztókat átköttetni a vezérelt feszültségre vagy nem. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
Dehát aki nem hülye az mosógolyót használ, nem?
Mikrózni, mint korábban írtam nyilván nem fogják megvárni a vezéreltet, de pl a mosógépbe ha bepakolsz, bedugod a vezéreltbe és szépen kimos nélküled, most mondjam honnan tudom....És minden csak ár kérdése mennyire akarnák oda terelni a fogyasztást, ha ingyen lenne mindenki vezérelttel mosna, de abban igazad van nálam okosabbak sakkoznak ezzel, csak nekik mások a prioritásuk, nem feltétlenül, azok jó léte akikből élnek.
Ez kb annyit érhet, mint a mágnesgyűrű az üzemanyagcsövön, vagy a gázcsövön...
Pedig mekkora sláger volt anno az is, én is majdnem ráharaptam, de mégse dőltem be... És biztos vannak akik mégis megveszik.
Igen tudom, hogy vannak előre beprogramozható "okos" mosógépek meg szárítógépek,
de abban biztos vagyok, hogy nem azok a készülékek vannak többségben a lakosság körében. De csak így "négyszem közt" nyugodtan kösd rá a sajátodat, biztos senki nem fog kérdezősködni miért nőtt megy néhány KWh -val a vezérelt fogyasztásod... A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
Nem kell beprogramozni, mivel nem kap áramot addig nem indul el, és ha közben elmegy akkor újra melegíti a vizet és ennyi, napi nyolc órába belefér egy-két mosás.
Az eredeti felvetés alapján itt pont az ellenkezőjéről van szó. A szolgáltató azt nem engedi, hogy a különben jogszerűen olcsóbb áramra kapcsolt berendezést az olcsó áram megszűntekor drágább áramról működtessék.
A szolgáltató részéről megértem a terhelés kiegyelítési szándékot, de ezt ebben az esetben a saját zsebe ellen teszi.
Nem, nem a saját zsebe ellen teszi. Akkor kapcsolja ki a vezéreltet, ha hirtelen megnövekszik az igény. A termelésnek és a fogyasztásnak szinkronban kell lennie. Ezért neki az a HASZON, hogy távvezérelve le tud kapcsolni fogyasztókat.
Ja igaz, csak azzal az a gond, hogy ha jól tudom (de javítsatok ki ha tévedek) a vezérelt feszkó nem csak völgyidőszakban van. Úgy tudom naponként minimum háromszor (reggel, délben és este) van vezérelt fogyasztás. Innentől kezdve háromból két alkalommal csúcsidőszakban megy a mosógép, egyben meg völgyidőszakban. Persze aki napközben dolgozik, az nyilván az éjszakai időszakot fogja elkapni.
Na és aki nem napközben dolgozik? Szóval ez így nem olyan előre tervezhető... A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
Van egyáltalán előírás arra, hogy a vezéreltnek mennyi a minimum FOLYAMATOS bekapcsolt időtartama? Én csak olyan táblázatokat láttam, hogy a különböző időszakokban mennyit kell minimum szolgáltatni ÖSSZESSÉGÉBEN.
Én azt csak arrafel írtam, mert pont "mindenáron" a nappali fogyasztókat szeretné az "éjszakai" feszültségről üzemeltettetni a szolgáltatókkal...
Én DÉMÁSZ területen a melléklet szerinti bekapcsolási időszakokat mértem.
Tehát semmi sem garantálja, hogy nem lesz akár 1 perces időközzel ki-be kapcsolgatva. Ez egy hőtárolós kályhának és egy bojlernek nem gond. De ettől megőrül már egy sima mosógép is, nem hogy egy modern, mikrokontroller vezérelte darab.
A bojlernek éppen gond. Sokkal rosszabb hatásfokon tud fűteni a gyakori ki- és bekapcsolások alkalmával.
Hát én se a télin, se a nyárin nem látom ezt a szabályozható egyharmados növelést, de az a hupli nem feltétlenül azt jelenti amit belelátsz. Télen ott az a kb. 3-400 MWh-s csúcs, de nyáron akkor épp csökken a fogyasztás, márpedig nyáron is hazaérnek a munkából és mosnak az emberek. Nyáron fél 10 körül van egy hupli, én el se tudom képzelni hogy azt mi okozza, gondolom nem a mosógép.
De TFH hogy jelentős szerepe van ebben a mosógépeknek. Mit nyerne ezen a lakosság? Egyrészt lenne mosásonként egy 15-20 Ft-os árcsökkenés (egy A osztályú mosógép kb. 1 kWh áramot fogyaszt egy mosásra). Heti 4 mosásnál 60-80 Ft/hét, évente 3-4000 Ft. De a mosógépek jelentős része nem indul el attól, hogy megjön az áram. Az én mosógépemnek pl. gombot kell nyomni ehhez, és feltételezem, hogy az újabb mosógépek többségének is. A régi, energiazabáló készülékek lehet hogy máshogy működnek, de csak az áramtól nem indult el egy mosógép sem, amit mostanában használtam. Szóval baromi sok mosógépet le kellene ehhez cserélni, darabját mondjuk 80 ezerért, ami 20 éves megtakarítást elvinne egyből Aztán ki kellene építeni hozzá a vezéreltet, mert sok helyen nincs. Az legyen mondjuk egy százas, ezzel 25 évnyi megtakarítás ment a levesbe. (Minden szám nominálértéken.) És akkor arról ne beszéljünk, hogy a mosógép felveri az éjszaka közepén a családot vagy a szomszédot, mert ha ezt el akarod kerülni annak is lesz egy anyagi vonzata, ha pedig nem akkor simán lehet büntetőjogi is. Az azért tisztán látszik, hogy télen reggel 7 és este 9 között kb. 6000 MWh a fogyasztás kisebb kilengésekkel. Ezt érdemben nem tudod csökkenteni vezérelttel szerintem.
Az elmű ezt írja: "a tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik, és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél"
Szóval éjjel van 4-6 óra, nappal van 2-4 óra, ettől nagyobb garancia nincs.
Ha lenne ilyen lehetőség akkor nyilván nem csak a mosógépekre lehetne számítani, de önmagában az sem kevés ha a bojlerek 1.2-1.8 Kw vezérlését meg magától értendőnek vesszük. Ha valamelyik típust át kell alakítani, azért az nem egy új mosógép ára, de nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan mosógép ami nem indul újra ha elmenne az áram. Ugyanis a beprogramozáshoz, beindításhoz mindenképp nappali áram kell (hacsak éppen véletlenül nincs vezérelt) szóval elindítod, aztán kihúzod a nappaliból és átteszed a vezéreltbe, olyan mintha áramszünet lenne. És mivel nem csak, éjszaka van vezérelt, szépen napközben is kimoshat mire hazaér a háziasszony a munkából, olcsóbb árammal, persze lehet, hogy a szomszéd éjszakás és nappal aludna és ezért jól feljelent......úgyhogy én nem boncolgatom ezt tovább, Üdv!
Szabályozható nagyfogyasztó kell, az meg nem sok van, a villanytűzhely és a hegesztőtrafó nem mehet vezéreltről. Szóval bojler, mosógép, szárítógép, mosogatógép, más most nem jut eszembe. Az utóbbi kettő eléggé ritka, a bojler már most is a mixben van, szóval marad a mosógép.
A mosógép kihúz-bedug nem tudom mennyire működik, majd egyszer kipróbálom. Mindenesetre a bojlerrel összevetés ott sántít, hogy egy mosógép 5-10 liter vizet melegít fel 40 fokra, egy bojler pedig 80-120 litert 60-80 fokra, itt jelentős eltérés van. Bár az érdekes lenne, ha lenne egy vezérelt bojlerként működő kisebb víztartály, ami a meleg vizet tárolja a mosáshoz, de ahhoz az egész mosógépet át kellene alakítani. Kérdés hogy megéri-e, nem mindegy hogy évente 1-2 ezrest lehet spórolni vagy mondjuk 20-at. És az olcsóbb áram téma: a vezérelt nem azért olcsóbb, hogy a fogyasztónak jó legyen, hanem hogy legyen "szabadon" kapcsolható fogyasztó a rendszerben, mert a termelésnek és a fogyasztásnak meg kell egyeznie. Bár végülis ez is a fogyasztónak jó, ha ez nem lenne akkor sokkal drágább lenne az áram. Szóval ha a napközbeni vezéreltről megy csúcsidőben a mosógép, akkor semmi értelme az egésznek. Idézet: Sehogyan, elírtam egy tizedesjeggyel. (Minden negatív értéknek a tízszeresét írtam tévedésből.) BAT85-el -0.22V még éppen a -0.3V (legkisebb megengedett feszültségérték) alatt van.„Hello! Nem egészen értem hogyan tudsz -1.2V/-2.2V-okat mérni, mikor ott van a dióda. De mindegy, erre gondoltam.” Idézet: Köszönöm. Feltétlenül kipróbálom és visszajelzek. Sajnos hetek múlva férek hozzá újra a gépemhez. „Közben eszembe jutott egy végtelenül egyszerű megoldás. A tranyó bázis-emitter átmenete záró irányban kb. 7..8V között belavinázik. Így korlátozza a feszültséget ez felett. Az osztás miatt, ennek fele jut el az Ad-ra. Fordított polaritás esetén pedig a tranyó kinyit. Mivel kb. 600mV a nyitófeszültsége a bázis-emitternek, így ennek is fele jut el az AD-re.. A szimulátor, nem biztos hogy tudja hogy a bázis letörik, mert az adatlapok, 5V-ban határozzák meg a zárófeszültséget.”
Ez volt régen. Nagyon régen. Kapcsolóóra indította a fogyasztót. Ha volt szabad kapacitás, ha nem. De már távvezérléssel indul, amikor a szolgáltatónak jó. Mikor indul? Bármikor. Akár nappal is, de lehet hogy csak késő éjszaka.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |