Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3190 / 3994
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Hello! A DC-DC konverter bemenetén tetemes kondi szokott lenni. Annak bekapcsolása komoly áramlökéssel jár. Ugyan így a motor induló árama is. Tehát a számított fogyasztás, már csak a nyugalmi helyzet árama.
(#) kendre256 válasza doktors hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ha hozzáférhető a rádió antenna bemenete (már úgy értem, hogy van "rendes" antenna csatlakozója), akkor vegyél egy ilyesmit.
Csatlakoztasd az antenna csatlakozó és az antenna közé, adjál neki tápot, és kész.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) proli007 válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Azért a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy..
- Ez rontani fogja a rádió minőségét.
- A rádió nem a tényleges frekvencia értéket fogja mutatni.
- A japán sáv 14MHz széles (ha a rádió ténylegesen a 76..90Mhz között működik), míg a CCIR sáv 20MHz széles. Tehát valahonnan hiányozni fog a 6MHz vételi tartomány.
(#) sonny007 válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szia! A műhelyben van áram ez így igaz
Viszont a garázsban nincs. Ott szoktunk sütögetni akkor közbe nem árt egy kis zene. Viszont a napokban ha engedi az időm akkor átalakítom hálózatra és akkor le a gond az akkumulátor figyelésről és egyéb gondokról
De jó ötletnek tűnt a történet!
(#) sonny007 válasza game4812 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Egy darab panel üzemel jelenleg 12V-on és 6 ohm-os hangszórót hajt. Természetesen nem maximumon van használva.
Köszönöm a segítséget!
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szia! Ez a kis mini step down modul működik benne, ez azért annyira nincs telepakolva kondival.
Bővebben: Link

Amúgy ezzel a hozzászólással mit szeretnél javasolni? Hogy mindenképp kell a dióda a konverter kimenetére, a motor elé? Vagy hogy kellene valami a konverter elé is?
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Csak arra hívtam volna fel a figyelmet, hogy a mért áram és a bekapcsolási tranziens áram között jelentős eltérés lehet. Ez is lehet oka az idő előtti tönkremenetelnek, nem csak az ellenindukált feszültség.
De a relék adatlapján lévő élettartalmi adatok, is meghatározott üzemi helyzetre vonatkoznak. Minden esetre ha a szelep tekercsén lesz dióda, akkor nem az indukció fogja tönkretenni a kontaktust.
A konverterben valóban nincs túl nagy kondi, De töltsél fel egy 10µF-ot 12..24V-ra és süsd ki. Akkor meglátod mekkora szikrát okoz, ami nem túl egészséges egy kontaktusnak. "Sok kicsi, sokra megy."
(#) Andralin válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

És ha mégis átalakítom MOSFET-es kapcsolásra? Tudnátok segíteni, hogyan lehetne megoldani?

Ezt a rajzot találtam. Meg lehetne ilyen egyszerűen, minimálisan oldani, csak 2 ellenállás + a MOSFET na és persze a dióda?
Nekem fontos lenne, hogy a pozitív ágat kapcsolgassam, ne a negatívat. Ehhez akkor ugye P csatornás MOSFET kell majd?

mosfet2.png

(#) nedudgi válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Induljunk ki onnan, hogy mit, miért akrsz áramtalanítani? Ha olyan, a jármű szempontjából menetközben fontos áramkör(ök)ről van szó, azt is meg kell vizsgálni, mi történik akkor, ha menetközben a tápellátás akár egy egy pillanatra megszakad. Mi történik, ha egy necces előzéskor, vagy egy szerpentinen lavírozva szakad meg az áramkör?
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

(#) Andralin válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Ó, semmi kritikus, biztonsági kérdés nem merül fel, nem járműben használom ezt a megoldást!

Leírom a lényeget, kicsit hosszú lesz.
Teljesen hobby project. Van egy kerti zuhanyzó, egy nagyobb hordóban van tárolva és melegítve a víz. A hordóban lévő víznek a vízszintjét mérem és jelzem ki kijelzőn analóg, százalékos mennyiségben.
Több vízszintmérési módszert is kipróbálva és ráfaragva végül a buborékoltatásos módszer vált be, ezzel nagyon megbízhatóan és pontosan tudok vízszintet mérni. Van egy MPX 5010 DP nyomásérzékelőm, amit a mikrovezérlőmmel figyelek és a hordó aljára csatlakoztatott kapilláris csőben méri a levegőoszlop nyomását a kültéri nyomáshoz képest, ami egyenesen arányos a vízoszlop nyomásával, vagyis a hordóban lévő vízszinttel.
Ehhez a buborékoltatásos méréshez szükséges az, hogy bizonyos időnként (10 percenként) "kibuborékoltassam" a levegőt kapilláris csőből. Ilyenkor kinyit egy mágnesszelep és bekapcsol egy kis levegőszivattyú (ez lenne a 12VDC motor), ami buborékoltat befelé a hordóba pár másodpercig, majd zár a szelep, leáll a szivattyú. Nos, őket kapcsolgatom a relével, nekik kell a 24VDC kapcsolgatása.

Már hosszabb ideje tökeletesen működik a rendszer, csak a relé halálozik el benne rendszeresen, immár harmadjára.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
(#) Andralin válasza Bakman hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Az a baj, hogy nem tudom a GND-t kapcsolgatni. Ahhoz kellene plusz egy ér vezeték, ami nincsen sajnos.

Maga a szelep és a motor egy különálló dobozban vannak, és kábellel vannak összekötve a központi vezérlő dobozzal. A kábel mindkét végén spéci, vízálló csatlakozók. Az a gond, hogy nincs már szabad erem sem a kábelen és a csatlakozókon sincs már szabad pólus.

A kábelen a GND-t mindenképp át kell vigyem más alkatrészekhez is (az közös az 5V földjével).

Jelenleg egyetlen eret használok a szelep és a motor közös kapcsolgatásához, ezen érkezik a 24V vagy nem érkezik. Ha átalakítom MOSFET-es megoldásra és a GND-t kapcsolgatnám, akkor már két érre lenne szükség, át kellene vinnem a +24VDC-t és a kapcsolt pontot is. Sajnos erre már nincs szabad erem.

A jelenleginél több eres vezetéket és újabb, nagyobb pólusszámú vízálló csatlakozókat venni többezer forintos beruházás lenne, a régieket meg dobhatnám el. Erre most se keretem, se időm nincsen.

Ezért lenne fontos, hogy a +24V-ot kapcsolgassam. Ez nem megoldható egyszerűen egy P csatornás MOSFET-el a fenti kapcsolás szerint? Mert ha nem, akkor azt hiszem marad a relé.
(#) Kovidivi válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 / 1

A P FET pontosan erre való! Source megy a 24V-ra, ha a gate 24V-on van, akkor az RDS-on végtelen közeli, ha a gate a 24V-tól lejjebb van (mondjuk 12V-on), akkor RDS_on minimális! GND-re ne nagyon húzd le a gate-et, mert ha olyan a FET-ed, átüthet! Berakhatsz egy 1k-1k feszültség osztót, ennek a közös pontjára megy a gate, a felső a 24V-ra, az alsó 1K-t pedig ha lehúzod GND-re, 12V-on lesz a gate, ha lebegve hagyod, akkor 24V lesz a gate-en.
(#) Andralin válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Köszi a magyarázatot, de én a mikrovezérlő 5V-os DO kimenetéről szeretném vezérelni a MOSFET-et. Azt akkor nem is lehet olyan egyszerűen megoldani, kiegészítő áramkör nélkül?
(#) bitmixer válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

A "kiegészítő áramkör" lehet egy (belső osztóval rendelkező) tranzisztor, pl. MMUN2211, és máris meg van oldva a dolog. P-FET helyett pedig egy bika High-side switch-et is használhatsz, ha ínyenc vagy, pl. BTS555.
(#) Kovidivi válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

A kiegészítő áramkör 3db 1K ellenállás (2 a fesz. osztóhoz, egy bázis ellenállás) és egy bármilyen NPN tranzisztor, plusz bármilyen P-csatornás FET. Fiókból összeszeshető. Ezek nélkül nem fog menni.
(#) Kovidivi válasza bitmixer hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Én nem használnék olyan alkatrészt, ami nem helyettesíthető azonnal, speciális, különleges, nem minden elektronikai boltban megvásárolható! Nem nyersz a speciális alkatrészeiddel semmit. Túláram védelem felesleges, ha megszorul a levegő pumpa, a vele sorbakapcsolt 30Ft-os bizti is elegendő védelmet nyújt (és cserélhető is).
(#) RoliNyh válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Pl így...

És a terhelésre mehet a védődióda, az nincs berajzolva...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Jó ötlet, de a Vgs-sel vigyázni kell! Pl. IRF9540 +-20V-ot enged meg adatlap szerint, és ez az érték elég általános. 24V-on használva a kapcsolást tönkre fog menni. Speciális FET kell, vagy a feszültségosztós megoldás (mehet akár optoval is, de egy NPN tranzisztor se olyan problémás alkatrész).
(#) Andralin válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Köszönöm a tippet, eddig talán ez tűnik a legegyszerűbbnek.

Közben azon gondolkodom, nem lehetne ezt SSR-el megoldani, egyetlen alkatrésszel?
Egy DC-DC SSR használatával?

Pl. találtam ezt a típust: HHG1D-0 / 032F-06 4A, adatlap: Bővebben: Link

Vagy ezeknél a DC-DC SSR-eknél ha a pozitív ágba kötöm a fogyaszott, akkor már nem működnek?
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Hát én nem tudom milyen fetet használna, de úgy igaz, ha szükséges az osztó azt is bele lehet tenni, csak egy plusz ellenállás. Most itt csak az elv volt a lényeg...
(#) RoliNyh válasza Andralin hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

De az is jó, ha megnézed az adatlapon, a DC kapcsolásnál épp a pozitív ágat szakítja...
Csak a számodra megfelelő típust válaszd...
(#) Andralin válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

De lüke vagyok, már megkeveredtem, nekem pont így kellene a DC-t kapcsolni, ahogy az adatlapon is van.

Akkor ez jó lehet szerintetek? Kínából rendelve 700 Ft darabja ingyen postával, idő meg nem tényező, addig csak kibírja egy újabb relével amíg ez megjön.

Ennek a bemenetét vajon direktbe köthetem a kontroller DO lábára? Vagy azért nem árt ide sem egy ellenállás? És persze a dióda a mágnestekercsre mindenképp felkerül.
(#) RoliNyh hozzászólása Júl 10, 2018 /

Használ valaki forrasztópákához vörösréz anyagú forrasztócsúcsot? Véleményetek van róla?
Mert én eddig a krómozottat (vagy nem tudom pontosan milyen bevonat van rajta) használtam pasztához, és elég sokáig jó is volt. De most szerintem elhasználódott, mert hiába tisztítom, egyre gyakrabban elkoszolódik, és nem áll meg rajta a paszta. Betettem egy újat, de a pasztám elfogyott, szóval forrasztottam párat gyantás huzalcinnel, de hihetetlen, hogy ez milyen hamar megette.
Kb 15-20 forrasztás, és tiszta fekete, hiába törlöm le, csak koszolódik, a forraszanyag meg nem hajlandó megállni rajta. Szóval én azt a következtetést vontam le jobb hijján, hogy a bevonatos nem szereti a gyantás cint, és azt gyanítom, hogy a gyantás cinhez a vörösréz csúcs dukál... Szerintetek?
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Azt meg mondani is elfelejtettem, hogy a bevonatos hegyet még felpolírozni sem lehet vízpapírral,
mert ha lemegy róla a bevonat, utánna kb semmit se ér. A tiszta rezet legalább újra lehet csiszolni...
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Már párszor 10 éve sima vörösrezet használok, kábelből bontva..
(#) qvasz2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Azért találták fel a bevonatos pákahegyet, mert a sima (pucér) rezet megeszi a forrasztás, szép lassan lukas lesz. Egyetlen előnye, hogy ilyenkor egy reszelővel gyógyítható.
A bevonatos hegy sokkal tovább bírja, de ha a bevonatot megsérted, onnantól csak kínlódás.
(#) Govics1 hozzászólása Júl 10, 2018 /

Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem.
Egy paintball marker elektronikájának a javításába
kérnék segítséget.
Egy elektromágnes süti el a markert a kérdés az lenne,
hogy az elektromágnes gyengülhet idővel?
Bocs ha nagyon amatőr a kérdés.
Előre is köszi a válaszokat.
(#) BarnaPili válasza Govics1 hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Nem inkább a mechanika kopása,kenetlensége okozza a problémádat?
(#) qvasz2 válasza Govics1 hozzászólására (») Júl 10, 2018 /

Az elektromágnes nem hinném, a meghajtása annál inkább!
Következő: »»   3190 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem