Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3453 / 4003
(#) Tork hozzászólása Ápr 30, 2020 /

Plusz
(#) bitmixer válasza Tork hozzászólására (») Ápr 30, 2020 / 1

Valami GSM-es riasztó lehet, mert van rajta antenna aljzat, SIM foglalat, meg - ha jól látom - RJ11 telefoncsatlakozó aljzat. Nekem konkrétan nem ismerős, mert nem volt dolgom még ilyenekkel.
(#) Tork válasza bitmixer hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Köszönöm
(#) Tasznka válasza Tork hozzászólására (») Ápr 30, 2020 / 1

(#) vargaf válasza Tork hozzászólására (») Ápr 30, 2020 / 1

(#) pipi válasza Tork hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Gsm kommunikátor, talán riasztóhoz?
(#) mikAm3ow hozzászólása Máj 1, 2020 /

Hello kedves fórumozók

segítségre lenne szükségem. Építenem kellene egy áramkört ami mondjuk 20 db LED-et egyesével és egymás után felkapcsol majd kis idő múlva ugyan ebben a sorrendben lekapcsol.
Gondolkodtam léptető regiszter (4014B) vagy számláló (4040) használatára de teljes egészében nem fedi le a vágyaimat.

Volna valakinek egy jó ötlete?
(#) exabit válasza mikAm3ow hozzászólására (») Máj 1, 2020 / 1

Az Arduino UNO-nak pont 20 lába van ami lehet digitális kimenet, és mind tud 5V/40 mA-t.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) bitmixer válasza mikAm3ow hozzászólására (») Máj 1, 2020 / 1

Kicsit részletesebben írd le, légy szíves, hogy az egymás után fel, majd le mit jelent. Mert ha pl. a korábban felkapcsoltak is maradnak, akkor az együttes terhelésre is kell gondolni exabit Arduinos javaslatánál, bár az sem világos, hogy mekkora áramot akarsz adni az egyes LED-eknek. A lekapcsolás "ugyanebben a sorrendben" azt jelenti, hogy a korábban bekapcsolt korábban is alszik ki, vagy visszafelé? Netalán futó irányjelző lesz, mint némelyik Audiban, stb?
(#) proli007 válasza mikAm3ow hozzászólására (») Máj 1, 2020 / 1

Hello! Ha esetleg ilyesmibe törted a fejed..
(#) Reedly hozzászólása Máj 2, 2020 /

Sziasztok! Ha árnyékolni szeretnék egy kis lemezjátszó villanymotorját, akkor milyen anyaggal kell körbevenni? Vezetőnek, mágnesezhetőnek kell lennie, vagy jó az alu lemez is?
(#) Epu2 válasza Reedly hozzászólására (») Máj 2, 2020 / 1

Az alu, réz nem jó. Vas lemez kell, un. tükörlemez. Nagyobb és tiszta festékes doboz, konzerves doboz, ha nem alu.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2020
(#) pucuka válasza Reedly hozzászólására (») Máj 2, 2020 / 1

De legjobb lenne Permalloy anyagból, de ez gyárin kívül nehéz vállalkozás.
(#) Reedly válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 2, 2020 /

Köszönöm!
(#) tbarath válasza exabit hozzászólására (») Máj 3, 2020 /

Tud 40 mA-t, de nem kell feszegetni a határokat. És nem tudja egyszerre az összes lábon, hanem valahol 200 mA körülre rémlik a szumma terhelhetősége.
(#) Karesz 50 hozzászólása Máj 4, 2020 / 1

Akkor ide írok, mert van még jó néhány (száz) dolog amit nem értek.
Olvasta valaki ezt?

https://audioworld.blog.hu/2020/04/09/audio_erositok_2_resz

Különösen az "Impedancia" című fejezettől érdekes. Megint szöget ütött a fejembe néhány dolog és el is kezdtem a méricskélést...
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Most olvastam. Szerinte a lejútnak a tápegység puffereivel kell kezdeni, ami előerősítőnél eléggé viccesen hangzik, mivel a terhelés kb. lófütty, ráadásul a visszacsatolás jelentősen javítja a tápegység változó impedanciáját. De a "jelútban" lévő kondenzátor miatt ne hisztizzünk, pedig arra még a visszacsatolás sincs hatással, a kondenzátor impedanciája közvetlenül jelenik meg a "jelútban".

A másik kedvencem, hogy a kábelekkel még a MHz-es tartományokban dolgozó mérnökök sem foglalkoznak annyit, mint az audiofilek a 20KHz mellett.
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Amit a digitális jelről ír, konkrétan, hogy a digitális jelben nem csak alacsony és magas szint van tankönyv ide vagy oda, az már fizikai fájdalmat okoz. Amúgy az általa leírt jelenség USB kábel csere mellett nagyszerűen van összefoglalva tankönyvben is, de a pszihológia könyvben kell keresni a választ, ezért is van, hogy a vaktesztek sorra döntik meg az ilyen elméleteket.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Még nem értem a végére, de nekem tetszik, egy két dolgot leszámítva jó írás. Amíg nem csöves erősítőt hallgattam, fel sem tűnt, ami már a rajzra ránézve is teljesen logikus kellene hogy legyen, ahogy ő is írja. Az az áram, ami a kimenőm primerjén folyik, az bizony nem a csatolókondiból folyik, hanem a táp pufferéből meg a hidegítőből mellette. Egyből meg is értettem amit tapasztaltam, hogy miért van nagyobb hatással a hangzásra mint egy a jelútban lévő kondi. Írnék mêg más érdekeset is, de szerintem ilyesmit ebbe a topikba nem szabad, meg macerás erről a tablet billentyűről bepötyögni.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Azt írtam, szöget ütött a fejemben néhány dolog, de úgy látom a tiédben is. Ez volt a cél tulajdonképpen.
Újabban kezd az a fogalom elterjedni a "hájendben", hogy hullám-impedancia. Nem akarom azt mondani, hogy feltalálták a meleg vizet, pedig mintha nagyon úgy festene a dolog. Ha jól tudom (de ez nem biztos, hogy így van) a Dartzeel reklámozta magát elsőnek sikerrel azzal a szlogennel(?), hogy 50 Ohm-mal hajtja meg az előerősítő kimenetét és 50 Ohm-mal zárja le a végfok külön erre a célra kialakított "speciális" bemenetét. És mintha ezek az "impedancia illesztések" mintha kezdenének nagyobb figyelmet fordítani, mint kellene. Nem mintha nem lenne jelentősége, de mintha egy újabb misztifikáció kezdene kialakulni a téma körül.
De nem is erről akartam írni, csak megint félre csúszott a billentyűzetem... bocs.
(#) tbarath válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Hát ha láttál már szkópon digitális jelet, akkor pontosan tudod, hogy nem csak alacsony és magas van. Mondjuk ez jellemzően nem ilyen sebesség mellett szokott gondot okozni, illetve hát nem annyira a hangminőségre van hatással, hanem szimplán csak a hangra, ami nem annyira van, ha problémás a jelátvitel.
Nekem a személyes kedvencem amúgy az audofil LAN kábel, van belőle 1000 dodós is. Egy dupla vaktesztben azért megnézném, hogy milyen aránnyal találja el, aki reklámozza.
(#) proli007 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 4, 2020 / 2

Hello! Megbocsássatok, de miért itt kell ezt kitárgyalni? Száz erősítős, kábeles és egyéb varázs topikok vannak. Biztos hogy ez kezdő kérdés?
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Gábor,
egyszerűen máshol nincsen kiélni.
Ennyi, engedd el...
Üdv,
Gábor
(#) Karesz 50 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Idézet:
„Nyitsz egy másikat hasonló címmel vagy írsz a kezdő elektrósokba.”

Elnézést, de engem ide küldött a "jani1987" az (OFF) topikból.
Ő már eléggé régi motoros itt a fórumon, hát... csak tudja hol a helyem. De átköltözünk a kondenzátorosba, most talán az a rész fog következni. Aztán vándorlunk majd össze-vissza, mert itthon otthon vagyunk, csak nincs hazánk ahol befogadnának. (Mármint a hifiseket.)
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Idézet:
„Egyből meg is értettem amit tapasztaltam, hogy miért van nagyobb hatással a hangzásra mint egy a jelútban lévő kondi.”

Kíváncsi lennék a miért-re.

tbarath

Persze, hogy láttam, és hibás jelet is láttam, meg hallottam az eredményét mindenféle furcsa nagyfrekis, hát nincs jobb szó rá recsegés formájában, amikor az első DAC-omat építettem, a jitter is nagyon jól látható egy spektrum analizátoron.
De olyat kinyilatkozni, hogy alacsonyabb jitter mellett mondjuk (bár az illető műszaki érvekkel meg sem próbálkozott) jobb lesz a tér, hát finoman szólva is nevetséges.

Kitárgyalhatjuk ezeket, csak akkor mondjatok valami topikot erre.
(#) proli007 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Még egy olyan topik is van, hogy "erősítőkről általánosságban". Abba talán minden kérdéskör belefér ha elvi..
(#) deebo válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Néztem, de azt inkább ne háborgassuk, mert nem is csa az erősítőkről lesz szó. Létrejött egy hifi topik, ahol nekimehetünk az ilyesminek.
(#) Bakman válasza deebo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

Hol jött létre?
(#) deebo válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2020 /

(#) djadji hozzászólása Máj 6, 2020 /

Hello! Szeretném a macskámat leszoktatni az asztalon mászkálásról és ehhez szeretnék valami olyat szerkeszteni, ami a macska nyakörvén elkezd sípolni, ha felmegy az asztalra. De nincs ötletem hogyan is lehetne ezt bekapcsolni.
Egy infra villogó, ami az asztalon van, az érzékelő meg a nyakörvön? De nem biztos hogy érzékeli a nyakörv (nem arra fordul, eltakarja a macskaszőr...) De valamit lehetne az asztalra tenni, amit ha megközelít 40 cm-re, akkor jelez. De nem tudom hogyan...
Nincs valakinek ötlete milyen elv alapján lehetne macskátlanítani az asztalomat?
Következő: »»   3453 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem