Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3519 / 3997
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

A tirisztorból olyant veszel, ami túlteljesíti a terhelőáram igényedet, 600 vagy 800V-osat.
A Diac-ból szinte mind egyformák általában a DB3 kapható.
A 22Ohm 2W-os legyen, a 47nF X2 típusú 275V-os.
A 10k lehet 1W-os. A poti meg bírni fogja ha nem valami miniatűrt
veszel.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

Az a három kapcsoló már 9 bit, körülbelül 511-ig elég.
(#) Epu2 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

Ezeknél a kapcsolásoknál nem is kell 2 W-osnál nagyobb. Általában 1W is elég.
(#) webinas válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 10, 2020 /

Köszönöm!
(#) jani1987 hozzászólása Okt 10, 2020 /

Ki hogyan fejezné be a glimmes kondi vizsgálót? Valami foglalatra gondoltam amibe csak beteszem-kiveszem a vizsgálandó alkatrészt. Most így néz ki.
(#) gyulank válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Mondani lehet sok mindent, én nem tudom, hogy jön ki a 2W, mikor én akartam számolni, tán még 5-től is több jött ki, de ezen túl, nem hogy 5W, 1/8W-1/5W-os potméterek vannak. Én értem, hogy talán szerezhetek valahol régit, de azért nem ártana olyan kapcsolás, amihez gyártanak túlméretezett alkatrészt.
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Gondoltam én a túlméretezésre. A kétségeim a vezérléssel vannak, hogy hány Voltos diak kell, milyen áramtól kapcsol a tirisztor. De pont a potméter ne legyen túlméretezve amit még én is macerálok? Tartósság szempontjából én egy nagy, huzalpotmétert képzelek el. Nem tudom mi oka annak, hogy nem gyártanak ilyen teljesítményűeket, ha nincs alternatíva olyan kapcsolásokra, amibe olyan kell.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Te túlgondolsz mindent.. Melyik gyári triac-os lámpaszabályzóban látsz Te huzalpotmétert?
De nem is az szabályozza a teljesítményt, hanem a tirisztorok. Ráadásul amikor begyújt rövidrezárja az áramkörkét pontját. Az ellenállások teljesítményének is ilyen áramkörben nem azért kel nagynak lenni mert "füstölnek", hanem nagyobb méretű ellenállásnak a feszültségtűrése is nagyobb. A soros kisértékű ellenállásoknál meg azért mert impulzusokat kell elviselniük. Impulzustűrő ellenállásokat meg elég ritkán gyártanak.
Amúgy a huzalpoti nagyon drága dolog. Ráadásul 10k feletti értéknél olyan vékony ellenálláshuzalból van tekerve, hogy a leszedő sec-perc alatt összekuszálja azt. Ma pedig inkább beteszek valamibe két mikrokontrollert mintegy huzalpotit.
A Diak működését talán át kellene tanulmányozni. Az kb. a 32V-ra feltöltődött kondinál belavinázik és a kondit a tirisztor Gate-re süti a kondiban tárolt energiát. És minél gyorsabban teszi ezt annál nagyobb a Gate csúcsárama. Tehát ezzel nem lesz gond. A tirisztor gyújtáshoz szükséges árama pedig az adatlapon található, ha arra vagy kíváncsi.
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Az oké, hogy az adatlapon megtalálható, de nem ok nélkül érdekel, hanem nem tudom, hogy ebben az elrendezésben, ezekkel az alkatrészekkel milyen Gate áramú felel meg.
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 11, 2020 /

Ha a 47nF 30V-ra töltődik, a 22 ohm-on begyújtott Diac az 1A-es gyújtóáramot is túllépheti. Tehát be fogja gyújtani az érzéketlen tirisztorokat is.
(#) cncbuilder hozzászólása Okt 12, 2020 /

Építettem egy hobby marót garázsban, mechanikusan késznek mondható. Megvettem hozzá: NEMA 23 stepper motorokat, DM 556 tip. léptető motorokat és NVCM 3V 2.1 (NOVOSUN) vezérlő kártyát. Összeállítottam a vezérlést, de nem tudom a működtető elemeket megmozdítani. (A kártyához kapott MACH 3 disk-et töltöttem le) Sajnos nincs elektronikai tapasztalatom még alapszinten sem. Tudna nekem valaki segíteni a beüzemelésben?
(#) usane hozzászólása Okt 12, 2020 /

Mindig bizonytalan vagyok az óvatossággal, ha párhuzamos SMPS tápokról van szó. Van 4 csoport LED-szalagom. Mindegyik csoportnak saját tápja van. A GND közös. Eddig nincs is baj. A LEDszalag digitális (SK6812, mint a WS2812B csak RGBW). Kérdés, hogy fog-e gondot okozni, ha a vezérlőjel közös tápról megy, vagy a LED vezérlése ad elég leválasztást? Megoldható a saját tápról üzemelő vezérlőjel is, mert optocsatolón keresztül kapja a mikrovezérlőtől a jelet, de nem akartam agyonbonyolítani a NYÁK-ot. Szóval kérdés, hogy kell-e, vagy nem?
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Nem teljesen érthető a kérdés. Azt írod, a csoportoknak saját tápegységük van viszont a vezérlőjelnél közös tápegységet írsz.

Ha csak a GND-k vannak összekötve, akkor nincsenek párhuzamosan kötve a tápegységek, még akkor sem, ha a vezérlőjelek is össze vannak kötve. Mehet így nyugodtan, nem lesz galiba. A vezérlővezetékeken oly kis áram folyik, hogy nem nagyon kell számolni vele.
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

A közöset úgy értem a 4 tápegységből az egyikről veszem a tápot vezérlőjelnek és mindegyik azt kapja. Kapartam egy vázlatot.
Rendben. Én is így gondoltam, de biztos ami biztos.

LED.PNG

Ha csak a GND-k és a vezérlőjelek közösek, nem lehet gond. Arra azért figyelj, hogy a GND-k és a vezérővezetékek egy-egy ponton legyenek összekötve (csillagpontos elrendezés), ne legyenek hurkok.
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Ez természetes. Bár maga a szalag is ad hurkot (többpontos betáplálás).

Igen, de nem a különböző tápegységek között.
(#) MrBrown hozzászólása Okt 12, 2020 /

Sziasztok,
A képen látható omron LZN2 relével szeretnék polaritás váltó kapcsolást építeni. A gond, hogy az NG4-220 glimm lámpa aminek így az "ernyő képét" változtatnám DC 200 / 1mA-el lenne táplálva és ez az egyen feszültség messze a relé kapcsolható határfeszültsége felett van. Azt szeretném kérdezni, hogy az imádkozáson kívül van-e valami hasznos praktika ami hosszú távon használhatóvá teszi ezt a relét ebben a környezetben? A hét napjainak kijelzésére szolgálna hét darab ilyen glimm, tehát egy hét alatt összesen kétszer válatna polaritást egy-egy relé.
Ha van esetleg valakinek egyszerű ötlete a relék biztonságos kiváltására azt szívesen veszem.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
(#) Bakman válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Tranzisztor, pl. MPSA42 (300 V, 500 mA).
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Hello! Esetleg ha a Glimm két lábát egy-egy ellenállással felkötöd a 200V-ra és ha egyik-másik lábát lehúzod a GND-re, megfordul az áram iránya.
(#) moltam válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Helo.
Ilyen terhelésnél szerintem nem lenne semmi gond a relével sem, de jobb a specifikációkon belül maradni. Én H hidat építenék nagyfesz tranzisztorokból, vagy félhidat és kettős nagyfesz tápot.
(#) MrBrown válasza moltam hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Szia, a H hídra és MPSA 42 / 94 tranyókra én is gondoltam, de az alkartész mennyiség miatt ezt a végére hagynám. Bár nyilván korrektebb mint ez a relé.
(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Ez jól hangzik és pont a bajonet foglalatos verzióval építek amibe nincs beépítve az előtét ellenállás így mindegyik kell, hogy kapjon külső 43Kohm-ot. Viszont így sajnos eléggé nagy az áram a DC/DC konverterhez. 7x1mA + 7x4mA, ez már 35mA ami 200V-on sok a konverternek
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 12, 2020 /

Nézegetem a konverter adatlapját és végülis 12V-al táplálva meg kell, hogy bírkozzon vele. Majd beterhelem, hogy lássam mennyire melegszik.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020

IMG_1279.PNG

(#) mocorgo hozzászólása Okt 13, 2020 /

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Egy picit értek az elektronikához, de elakadtam!

Autóba szeretnék egy kapcsolást csinálni aminek az lenne a lényege hogy:
Negatív impulzussal (amit egy nyomógombbal hozok létre) tudjak kiadni egy pozitív imultust vezérlési célra. Van egy bluetoothos zene lejátszó a gyári rádióhoz (telefonról megy a zene) aminek a zene idnító/megállító gombja pozitív impulzussal működik. Viszont nekem a szalagkábelben a kormányra már csak 1 db üres vezeték van, és sajnos állandó +12 volt nincs a kormányon, hogy rá tudjam kötni a nyomógombot, csak test van ami állandó sajnos. És szeretném valahogy megoldani hogy a kormányról tudjam kapcsolni ki-be a zenét.

Én triakra gondoltam, csak nem tudom milyen kellene, de ha van jobb megoldás, valami IC vagy egy kis elektronika, vagy egy kapcsolási rajz, azt szívesen venném!

Előre is köszönök minden segítséget!

Tisztelettel:
Dávid
(#) nagym6 válasza mocorgo hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Egy npn tranzisztorral megoldható. Tranzisztor emitter testen, bázis állandó pozitívon 4,7K ellenálláson keresztül, kollektor 4,7K ellenálláson keresztül pozitívon. Ekkor nyitva, kollektoron test van. Ezt a bázispontot a nyomógomb benyomása testre húzza, akkor lezár, kollektoron pozitív lesz. Kollektorpont kb.: 4,7k ellenállással mehet ki.
(#) Kolti0 hozzászólása Okt 13, 2020 /

Sziasztok. Melyik alkatrész lehet a felelős azért, hOGY ki, be kapcsolgat a fűtő ventilátor? Eddig nem csinálta. Köszönöm. KÉP
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Bakman válasza Kolti0 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Stabil helyen áll? Az aljában van egy kapcsoló, ami feldőlés esetén kikapcsolja. Ha igen, akkor túlmelegszik és a biztonságod érdekében kapcsol ki. Szorul/koszos a ventilátor, kikopott a ventilátor csapágya, a rácsok vagy a fűtőszál tele van szösszel, valami takarja a rácsot elöröl vagy hátulról stb.

Ha a csapágy kopott ki, akkor nagyon nem éri meg javítani, egy-egy csepp olaj mindkét siklócsapágyra ideig óráig segíthet de nem lesz örökös.
(#) proli007 válasza Kolti0 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Hello! A kép közepén van a kapcsoló. Esetleg finom polír papírral csiszold meg az érintkező felületét, hátha az átmeneti ellenállása miatt kapcsol ki. De ezt nehogy feszültség alatt tedd!
Viszont a képen úgy látom hogy a biztonsági hőmegszakító át van kötve.. Ez nagyon rossz irány, kivétel ha tüzet szeretnél csinálni. Mert valamiért az már leoldott. De nem azért van benne mert nem volt hol tárolni az alkatrészt..
(#) Patópali válasza Kolti0 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Szia!
1. Kevés a légszállítás valamely okból.
2. A kép alapján van benne gányolás is(szabálytalan átkötés)!
3. Ha továbbra is így használod lakástűz lesz a vége. Ne barkácsolj!

Szakemberrel nézesd át és vele javíttasd meg!
Addig ne használd!

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
Következő: »»   3519 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem