Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3520 / 3996
(#) Kolti0 válasza Patópali hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Ebbe nincs gányolás az tuti.
Kevés légszállítást kizárnám. Ha csak nem a venti teljesítménye csökkent...
(#) proli007 válasza Kolti0 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Ebbe nincs gányolás? Akkor a hőbiztosíték átkötését minek minősíted?
(#) Patópali válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /

Köszi, hogy megválaszoltad előttem, helyettem!
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
(#) Ódenka hozzászólása Okt 14, 2020 /

Üdv!
Megkérnék hozzáértőt, fejtse ki ennek a kapcsolásnak a működését.
A kábel árnyékolásának a söntölő kapacitását semlegesíti, csökkenti, szünteti meg, érdekel a tudományos megfejtése. Jó a rajz egyáltalán?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020

cable.jpeg

(#) Macsek71 hozzászólása Okt 14, 2020 /

Légyszives homályosítsatok fel !

Egy zseblámpából szeretném újrahasznosítani a LEDet (8*40mm COB )

Szétborítottam, és az eredeti kapcsolás szerint próbálok mérni az elemtartó kivezetésén.
Elemek feszültsége terheletlenül (3*AAA) 4,45 V (CO**AD os multim szerint)
Elemek feszültsége bekapcsolva ~3 V (2,8-3,2 közt ingadozik szerintem érintkezési hibák miatt)
Felvett áram ~ 80 mA (70-85 közt ingadozik ...)

Ha a legtöbb katalógusban a fehér led nyitófeszültsége 3, de inkább 3.5 V, ez miért világít ?

Ha az egyszerű válasz : Ennek a nyitófesze kb 2,5 V, akkor itt az oldalon található előtét-ellenállás számítóval biztonságosan vihetem más feszültségre (~ 10 V, 100Ω) ?
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

PWM meghajása van a LED-nek? Netán PWM + áramkorlát?
(#) nagym6 válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Láttam olyan megoldásokat, ahol előtét ellenállás nélkül voltak a ledek elemre kötve. Az elem belső ellenállása volt az "előtét ellenállás", tehát amennyit az elem bírt, annyi áram folyt. Itt a ledek nyitófeszültségének köszönhetően csak pár tized volttal kell számolni az elemeket terhelését. Pár tized voltra ad az elem 80mA-t.
Ez csak tipp, mert van ilyen megoldás is.
(#) Macsek71 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Bocsánatot kérek !

Fontos infó kimaradt : semmi elektronika nincs a "rendszerben" !

elemtartó - kapcsoló - fém lapocskára telepített ledek.
(#) nedudgi válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

A nyitófeszültség a katalógusokban áramfüggő.
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

3 V, 70 mA-re számolj előtét ellenállást. Igaz, 10 V esetén az ellenállás jóval többet fog fogyasztani, mint a LED.
(#) Macsek71 hozzászólása Okt 14, 2020 /

Köszi a gyors segítséget !
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Kaptam választ más helyről...
Valamikor én már tudtam ezt, de sok víz lefolyt azóta az Oktogonon és elfelejtettem.

Az áramkör úgy működik, hogy a kábel árnyékolását ugyanolyan jelfeszültséggel hajtja, mint amilyenre a belső vezető van ellátva.

Az árnyékolás megalapozatlan, és hatékonyságában az opamp alacsony kimeneti impedanciájára támaszkodik. Ha a pajzsot ugyanazzal a feszültséggel hajtjuk, mint a kívánt jel, akkor valójában nincs feszültségkülönbség a kettő között, ezért az árnyékolás és a belső vezető közötti kapacitás nem okozhat HF-veszteséget ... elméletileg

Vagyis a kábel árnyékolás és a belső ér így nem képez magasvágó komplexumot.
Másik szaki nem ajánlotta audio összekötésre, mert nem szabványos. Mellékesen: Ez izgatna legkevésbé, ha drága összekötő kábelt lehetne ezzel a kis holmival helyettesíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020

high_pass.JPG

(#) Marko Ramiusz válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Ez a kapcsolás nem csinál 220VAC-böl 24VDC-t, sőt semmilyet sem.
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Bő tíz év alatt kiderülthetett. Egyébként igen, működő dologról van szó.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Sőt, kapott helyes választ is, és segítséget az áramkör átszámolásához.
(#) vargham válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Hűha! Amúgy működik, csak gondolj bele a fizikai alapokba. Vagy rakd össze szimulátorban.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Mindig jókat mosolygok, amikor ilyen öreg hozzászólások vannak előhúzva a rakás mélyéről.
(#) Jonni válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Ez milyen fényerővel világít? Ha 2,8V-on leadja a max fényerőt akkor minimum 2 dologra lehet gondolni

1, ez a led alacsonyabb feszültségen nyit mint 3,5V
2, láttam már olyan ledet ahol chip volt integrálva a fénykibocsájtó mellé ( önmagában villogó és rgb-ledeknél is előfordulhat)
(#) Macsek71 válasza Jonni hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Mivel a fényerőt egyenlőre nem tudom mérni, használt szemmértékem szerint közel teljes fénnyel világít (kb 100 lm)...
Elképzelhető, hogy elemes működésre tervezve valóban megoldották a kb 2.5 V körüli nyitófeszültséget ...
nem szedem szét mégegyszer, de úgy emlékszem, az alu lapocskán a két forrszemen és a sárga világító folton kívül csak egy pici smd ellenállást láttam (két kivezetés)
(#) Jonni válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Itt van néhány típus azok közül amik léteznek. De sanszos, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.
(#) Marko Ramiusz válasza vargham hozzászólására (») Okt 15, 2020 1 /

Jó szerencsét. Látom, hogy éppen a fizikai alapok hiányoznak. Amúgy meg mi a rossebbnek ide szimulátor? Egyesek létezni sem tudnak anélkül. Ide a józan paraszti ész szükséges. Nem kell válaszolni! Üdv.: Joe
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 1

Azért ne válaszoljunk mert kiderülhet, hogy elnéztél valamit? Egy működő, automata lágyindító transzformátorokhoz.
(#) Marko Ramiusz válasza Bakman hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Nem azért.
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 15, 2020 /

Tényleg érdekel az indok, miért ne. Mindent megtudtunk csak azt nem, hogy szerinted miért nem működik az a kapcsolás, amit sokat sikeresen megépítettek és használnak is. Csak azért nem tudom megmutatni az enyémet, mert azt a transzformátort már eladtam, a lágyindítóval egyetemben.
(#) pucuka válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 15, 2020 / 1

Hogy miért működik a kapcsolás? Nagyon egyszerű. A 330 nF 50 Hz -en 9,6 kΩ impedanciát képvisel. A 220 Ω + diódahíd, + relé ellenállása kb 1 kΩ ellenállás, tehát nagyjából 1:10 osztóról van szó. 230/10 ~ 23 V
Semmi szimulátor, csak pici becslés.
(#) zoka hozzászólása Okt 16, 2020 /

Sziasztok, autóban szeretnék használni LM339, LM324 TL072 IC-ket VU meter és hangszín célokra. Néztem elég széles tápfeszültség tartományt bírnak, a VU komparátor ellenállás hálózatát nyilván feszültség stabilizátorról hajtom, de ezeknek az IC-knek elég lenne egy helyi puffer kondi, és nem okozna gondot, ha a táp 9(indítás)-14,4V(töltés) között mozogna?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
(#) Epu2 válasza zoka hozzászólására (») Okt 16, 2020 /

Inkább a zavarszűrésnek kell erősebbnek lenni. 10...11 V-ra stabilizált feszültséggel gond nélkül
mehet. A stabilizálatlan táp, alacsony frekvenciás összetevőket generál. Nem biztos, jó lenne.
(#) zoka válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /

Értem, akkor az is megoldás lehet, ha csinálok egy kis tápegységet neki, TO220 tokozású 10V-os fesz. stabilizátorral. Max 4V-ot eltüzel, de legalább stabil lesz. Úgysem fogyasztanak sokat ezek az IC-k, bár lesz vagy 15db , inkább a LED-ek amik fogyasztanak. Majd azért kimérem
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
(#) kendre256 válasza zoka hozzászólására (») Okt 16, 2020 /

VU meter célra vannak kész IC-k, LED meghajtóval egybeépítve. Ezek 10 LED-et tudnak meghajtani, de kaszkádosíthatók, úgy 20-30-40 LED-esre is lehet bővíteni őket. És ezekben nem kell szenvedni a sok komparátorral, ellenállás osztóval, mind bele vannak integrálva. Széles feszültség tartományban működnek, bemeneti feszültség kell nekik, meg a kimenetükre a LED-ek, és három-négy ellenállás és kész.
LM3915N-1, logaritmikus skálával (VU-ra ez talán jobb)
LM3914N-1 pedig lineáris skálával.
(#) zoka válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /

Köszönöm a tippet, ez jó ötlet.
Következő: »»   3520 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem