Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ebbe nincs gányolás az tuti.
Kevés légszállítást kizárnám. Ha csak nem a venti teljesítménye csökkent...
Ebbe nincs gányolás? Akkor a hőbiztosíték átkötését minek minősíted?
Köszi, hogy megválaszoltad előttem, helyettem!
Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
Üdv!
Megkérnék hozzáértőt, fejtse ki ennek a kapcsolásnak a működését. A kábel árnyékolásának a söntölő kapacitását semlegesíti, csökkenti, szünteti meg, érdekel a tudományos megfejtése. Jó a rajz egyáltalán? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
Légyszives homályosítsatok fel !
Egy zseblámpából szeretném újrahasznosítani a LEDet (8*40mm COB ) Szétborítottam, és az eredeti kapcsolás szerint próbálok mérni az elemtartó kivezetésén. Elemek feszültsége terheletlenül (3*AAA) 4,45 V (CO**AD os multim szerint) Elemek feszültsége bekapcsolva ~3 V (2,8-3,2 közt ingadozik szerintem érintkezési hibák miatt) Felvett áram ~ 80 mA (70-85 közt ingadozik ...) Ha a legtöbb katalógusban a fehér led nyitófeszültsége 3, de inkább 3.5 V, ez miért világít ? Ha az egyszerű válasz : Ennek a nyitófesze kb 2,5 V, akkor itt az oldalon található előtét-ellenállás számítóval biztonságosan vihetem más feszültségre (~ 10 V, 100Ω) ?
PWM meghajása van a LED-nek? Netán PWM + áramkorlát?
Láttam olyan megoldásokat, ahol előtét ellenállás nélkül voltak a ledek elemre kötve. Az elem belső ellenállása volt az "előtét ellenállás", tehát amennyit az elem bírt, annyi áram folyt. Itt a ledek nyitófeszültségének köszönhetően csak pár tized volttal kell számolni az elemeket terhelését. Pár tized voltra ad az elem 80mA-t.
Ez csak tipp, mert van ilyen megoldás is.
Bocsánatot kérek !
Fontos infó kimaradt : semmi elektronika nincs a "rendszerben" ! elemtartó - kapcsoló - fém lapocskára telepített ledek.
A nyitófeszültség a katalógusokban áramfüggő.
3 V, 70 mA-re számolj előtét ellenállást. Igaz, 10 V esetén az ellenállás jóval többet fog fogyasztani, mint a LED.
Kaptam választ más helyről...
Valamikor én már tudtam ezt, de sok víz lefolyt azóta az Oktogonon és elfelejtettem. Az áramkör úgy működik, hogy a kábel árnyékolását ugyanolyan jelfeszültséggel hajtja, mint amilyenre a belső vezető van ellátva. Az árnyékolás megalapozatlan, és hatékonyságában az opamp alacsony kimeneti impedanciájára támaszkodik. Ha a pajzsot ugyanazzal a feszültséggel hajtjuk, mint a kívánt jel, akkor valójában nincs feszültségkülönbség a kettő között, ezért az árnyékolás és a belső vezető közötti kapacitás nem okozhat HF-veszteséget ... elméletileg Vagyis a kábel árnyékolás és a belső ér így nem képez magasvágó komplexumot. Másik szaki nem ajánlotta audio összekötésre, mert nem szabványos. Mellékesen: Ez izgatna legkevésbé, ha drága összekötő kábelt lehetne ezzel a kis holmival helyettesíteni. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
Ez a kapcsolás nem csinál 220VAC-böl 24VDC-t, sőt semmilyet sem.
Bő tíz év alatt kiderülthetett. Egyébként igen, működő dologról van szó.
Sőt, kapott helyes választ is, és segítséget az áramkör átszámolásához.
Hűha! Amúgy működik, csak gondolj bele a fizikai alapokba. Vagy rakd össze szimulátorban.
Mindig jókat mosolygok, amikor ilyen öreg hozzászólások vannak előhúzva a rakás mélyéről.
Ez milyen fényerővel világít? Ha 2,8V-on leadja a max fényerőt akkor minimum 2 dologra lehet gondolni
1, ez a led alacsonyabb feszültségen nyit mint 3,5V 2, láttam már olyan ledet ahol chip volt integrálva a fénykibocsájtó mellé ( önmagában villogó és rgb-ledeknél is előfordulhat)
Mivel a fényerőt egyenlőre nem tudom mérni, használt szemmértékem szerint közel teljes fénnyel világít (kb 100 lm)...
Elképzelhető, hogy elemes működésre tervezve valóban megoldották a kb 2.5 V körüli nyitófeszültséget ... nem szedem szét mégegyszer, de úgy emlékszem, az alu lapocskán a két forrszemen és a sárga világító folton kívül csak egy pici smd ellenállást láttam (két kivezetés)
Itt van néhány típus azok közül amik léteznek. De sanszos, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.
Jó szerencsét. Látom, hogy éppen a fizikai alapok hiányoznak. Amúgy meg mi a rossebbnek ide szimulátor? Egyesek létezni sem tudnak anélkül. Ide a józan paraszti ész szükséges. Nem kell válaszolni! Üdv.: Joe
Azért ne válaszoljunk mert kiderülhet, hogy elnéztél valamit? Egy működő, automata lágyindító transzformátorokhoz.
Nem azért.
Tényleg érdekel az indok, miért ne. Mindent megtudtunk csak azt nem, hogy szerinted miért nem működik az a kapcsolás, amit sokat sikeresen megépítettek és használnak is. Csak azért nem tudom megmutatni az enyémet, mert azt a transzformátort már eladtam, a lágyindítóval egyetemben.
Hogy miért működik a kapcsolás? Nagyon egyszerű. A 330 nF 50 Hz -en 9,6 kΩ impedanciát képvisel. A 220 Ω + diódahíd, + relé ellenállása kb 1 kΩ ellenállás, tehát nagyjából 1:10 osztóról van szó. 230/10 ~ 23 V
Semmi szimulátor, csak pici becslés.
Sziasztok, autóban szeretnék használni LM339, LM324 TL072 IC-ket VU meter és hangszín célokra. Néztem elég széles tápfeszültség tartományt bírnak, a VU komparátor ellenállás hálózatát nyilván feszültség stabilizátorról hajtom, de ezeknek az IC-knek elég lenne egy helyi puffer kondi, és nem okozna gondot, ha a táp 9(indítás)-14,4V(töltés) között mozogna?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
Inkább a zavarszűrésnek kell erősebbnek lenni. 10...11 V-ra stabilizált feszültséggel gond nélkül
mehet. A stabilizálatlan táp, alacsony frekvenciás összetevőket generál. Nem biztos, jó lenne.
Értem, akkor az is megoldás lehet, ha csinálok egy kis tápegységet neki, TO220 tokozású 10V-os fesz. stabilizátorral. Max 4V-ot eltüzel, de legalább stabil lesz. Úgysem fogyasztanak sokat ezek az IC-k, bár lesz vagy 15db , inkább a LED-ek amik fogyasztanak. Majd azért kimérem
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
VU meter célra vannak kész IC-k, LED meghajtóval egybeépítve. Ezek 10 LED-et tudnak meghajtani, de kaszkádosíthatók, úgy 20-30-40 LED-esre is lehet bővíteni őket. És ezekben nem kell szenvedni a sok komparátorral, ellenállás osztóval, mind bele vannak integrálva. Széles feszültség tartományban működnek, bemeneti feszültség kell nekik, meg a kimenetükre a LED-ek, és három-négy ellenállás és kész.
LM3915N-1, logaritmikus skálával (VU-ra ez talán jobb) LM3914N-1 pedig lineáris skálával. |
Bejelentkezés
Hirdetés |