Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   456 / 3997
(#) berkigyuri hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok szakik.
Bocs az off-ért.
Egy kérdésem lenne egy "A" oszt. "Nelson Pass" féle kapcsi ill.nyákrajzról.
1983-as RT-ben van és megtetszett.
Azt hiszem sajna direkt félrevezetik az olvasót mert itt nem igazán passzol egyméshoz a kapcs. ill. nyák-rajz.
Most melyik lehet a jó??
Valaki aki ért hozzá legyen szíves segítsen, nézze meg.
A fő gondom az,hogy a T3 bázisa a kapcsirajzon egy kondin keresztül megy le a neg. tápra a nyákon meg frankón rá van huzalozva T6 bázisára.
Arról nem is beszélve,hogy R4-C2 fel van cserélve egy két dolog meg el van írva de azzal el bírok de ez most kifogott rajtam.
Köszike.
(#) berkigyuri válasza berkigyuri hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Időközben jobban szemügyre vettem a két rajzot.
Egyáltalán nem stimmelnek.
Már csak annyi a kérdésem,hogy a kapcsolási rajz jó,azaz működőképes?
(#) Bere3 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Köszönöm a segítséged!!!

Bere3
(#) kismercse hozzászólása Márc 24, 2009 /

Hello! Egy sima FM rádiót áthangoltam, az repűlőkön a pilótákat tudom hallgatni, de vajon Charles Simonyit lehet vele hallani? És az amúgy hány MHz-en jön? Köszi!
(#) Godesz hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok!

Sikerült megcsinálnom az alábbi "zajgenerátort", de még növelni szeretném a frekvenciáját, hogy ultrahangot is tudjon képezni. Kérdésem az, hogy lehetséges-e, és hogy ha igen mit változtassak rajta?
Kapcsolási rajz
a tranyó egy BD136os, a poti pedig 100K-os, az 5ös láb javítva, a C1en megy keresztün a testre.

Köszönöm
(#) Dudus válasza kismercse hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

A gond az, hogy az űrállomás nem geostacioner pályán van, így a földi megfigyelőhöz képest jelentős sebességgel mozog. Amikor a horizont fölé jön pillanatok alatt rá kell állítani az antennát és motoros rendszerrel követni, amíg újra a horizont alá nem megy. Ez a kommunikációs ablak nem túl hosszú.

A jelszint olyan kicsi, hogy mindenképpen nagynyereségű irányított antennát kell használni, amit viszont a karakterisztikája miatt nagyon pontosan célon kell tartani.

Tehát:

Kel egy antenna, egy forgató, a forgatónak vezérlés és a végére egy rádió.

-szerintem-

Szerintem érdemes egy klubba elmenni, ahol meghallgathatod. Ha jól gondolom a Műegyetemnek van ilyen felszerelése és rádióklub is van hozzá
(#) kismercse hozzászólása Márc 24, 2009 /

Fuhh és ezt hogy tudnám egy sima kisrádióval megcsinálni?
(#) Dudus válasza kismercse hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Sehogy. ( használd a válasz gombot! )
(#) Zozeei hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok. Én egy lelkes kezdő vagyok, szeretnék építeni egy astablil multivibrátort két led villogtatására, majd később ezt szeretném továbbfejleszteni.

A kérdésem a kondenzátorokkal kapcsolatban lenne. Hogyha van olyan kondim ami tételezzük fel 1200µF-es és 25V-s meg egy 1200µF-es ami 15 v-os és én az áramkörömben mondjuk 6V-t használok, akkor lesz érezhető különbség? Azt tudom, hogy a kondinál a feszültség a még legnagyobb rákapcsolható feszültséget jelenti, de ez azt is jelenti, hogy kisebb feszültségen lassabban fog feltölteni vagy hogyan?

Válaszotokat előre is nagyon köszönöm.
(#) gg630504 válasza kismercse hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

145.800 MHz +- doppler; NBFM.
(#) kismercse válasza Dudus hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Ja értem, köszönöm! És azt nem lehet megtudni hogy hány MHz-en jön?
(#) kismercse válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Köszi!
(#) gg630504 válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

A kondenzátorra írt feszültség azt jelenti, hogy mekkora feszültséget bír ki. A nagyobbnak vastagabb a szigetelése, nagyobb a térfogata.
Mivel mindkettő 6 voltról üzemel, ezért egyformán működnek.
Ha az egyik 3 voltos lenne, akkor az zárlatossá válna.
(#) watt válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Keresgélj itt a fórumon, van ilyen cikk(Topi írta)!
(#) Zozeei válasza watt hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Igen, meg is találtam elolvastam a legtöbb ilyen cikket, de ott annyit ír csak, hogy az a feszültség, ami még biztonságosan ráköthető károsodás nélkül.

Azt viszont nem tudtam meg belőle, hogy egy 6v-s hálózaton egy 16V-s vagy egy 25V-s kondi között lesz e különbség ugyanolyan kapacitás mellett, de az előző hsz-t elolvasva erre is rájöttem, tehát mostmár bátran merek kötögetni

Köszönöm a segítséget.
(#) watt válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Értem. Sok sikert!
(#) Zozeei válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Megvilágosodtam, bár közben eszembe jutott a másik kérdés is.. Tranzisztorrol volna szó, szintén az astabil villogtató kapcsán, milyen npn alapú tranzisztort lehet itt használni? Lényegében tök mindegy, csak bírja a feszültséget?? De ott is azért sokféle feltétel van, tehát valamit mégis csak számít milyet is teszek bele nem?
(#) proli007 válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Hello!
Tekintve, hogy az áramkör kapcsolási idejét az R*C időállandó határozza meg:
- Ha az elkót időzítő áramkörben alkalmazod, akkor a szivárgási árama befolyásolhatja az áramkört. (Főleg, ha a töltő-kisütő R ellenállás értéke nagy, azaz a töltő-kisütő áram kicsi és így összevethető a szivárgási árammal.) Nagyobb feszültségű elkó szivárgási árama elvileg kisebb, így a nagyobb feszültségű kondi jobb választásnak tűnik.
- Nagyobb feszültségű kondinál, a megengedett feszültség változás is nagyobb. Egy egyszerű időzítőben, a katalógus adathoz képest ez "tetemes" is lehet.
- Tantál kondenzátorok szivárgási árama egy nagyságrenddel kisebb, mint a sima elkóé. Viszont a legkisebb fordított feszültséget nem tűri, szinte átvezet.
üdv! proli007
(#) Venusfan hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok!
Valaki segitene nekem abban hogy a csatolt képeken melyik ellenállás hány kohm os és hány w os?
Köszi elöre is
(#) Soulskater hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy hogyan kell bekötni egy nyomógombot(B3S-1000P),mert akármit néztem,nem értettem,hogy négy lába van a gombomnak de sehol sem ilyen a kapcsolás.

Köszönöm!
(#) Venusfan válasza Soulskater hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Szia!

Általában az ilyen nyomogomboknak, csak 2 lába "éles" a legkönnyebben ugy tudod ellenörizni ha multimeterrel a "rövidzárra" kapcsolsz, és az érintkezökre téve a multiméter kábeleit, megnyomod a gombot, ha 0 értéket ad akkor az a két láb a nyerö!
Remélem segit
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Ez jó volt!
(#) spikk válasza Venusfan hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Itt van egy kis segítség.
A teljesítményt nem tudom, a méret és a fajta (szén, fém, stb.) számít. Ha "sima" ellenállásnyi mérete van, akkor 0,25 (szén) és 0,6 (fémréteg) Wattosakat láttam. Illetve láhattam másmilyet is, csak annak meg nem tudom a teljesítményét.
(#) Soulskater válasza Venusfan hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Super köszönöm szépen!
(#) Soulskater hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok!
Nem akarlak nagyon terhelni titeket de nem tudom értelmezni a rajzon az S1 és S2 gombok előtti ellenállásokat.Miként kell oda beilleszteni azt a 10K-s ellenállást, amit elméletileg a felhúzóellenállásnak hívnak! Szóval azt a részt nem értem a többi megvan.

Köszönöm szépen
(#) watt válasza Soulskater hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Azért, hogy a gomb megszakított(nem lenyomott) állapotában a bemenet egy jól meghatározott(itt magas) szintet kapjon.
(#) watt válasza Soulskater hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Csak sejtem, melyik gombra gondolsz, de ezeknek a négylábú panelbe ültethető gomboknak az egyik oldalára eső lábaik össze vannak kötve(rövidzár), így kettesével működnek. A megfelelő lábakat akár átkötésnek is lehet használni egy nyákterven. Egy (nélkülözhetetlen) multiméter szakadásvizsgáló beállításban megmutatja melyik az a két láb.
(#) csezoli21 hozzászólása Márc 25, 2009 /

Heló
Azt szeretném kérdezni hogy a mellékelt kapcsolásban a belső rész ugye a 220VAC ból csinál 24VDC -t!
Mert 24Voltor relét húz meg!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne megoldani azt hogy 24 helyett 12-14Volt közötti feszültséget hozzak ki belőle? Mit kéne rajta módosítani?
Előre köszönöm a segítőkész válaszokat! Heló

kapcs.jpg

(#) watt válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Első körben próbáld ki így a 12V-os relével. Ha a relé meghúz úgy, ahogy kell(kis idő múlva), és nem melegszik semmi, akkor készen is vagy. A 12V-os tekercs belső ellenállása kisebb, ezért a fesz is jobban leesik a 220ohm-on. Ha nagyon melegedne az ellenállás, vagy nem húz meg a relé, akkor cseréld ki 110ohm körülire. Ha ekkor sem húz meg, akkor a kondit kell növelni 470n-ra, vagy 550n-ra(egy 220n-t práhuzamba tenni a 330n-val...). Ügyelj rá, hogy az alkatrészek ráznak!
(#) Gery hozzászólása Márc 25, 2009 /

Sziasztok!
Valaki tud egy olyan a kapcsolási rajzot adni vagy valami hasonlót, hogy amire szükségem van: 5VDC a bemenő veszültség és mondjuk egy trimmerrel lehet szabályozni, mondjuk 0-tól 12VDC-ig kb. Terhelhetősége bőven elég 1A, de ha több se baj.

Előre is köszönöm!
Következő: »»   456 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem