Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3599 / 3992
(#) Jonni válasza IvánGábor hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /

Ezekkel is lehet forrasztani

az ónod már egész alacsony hőfokon megolvad (kb 330-360 C) , lehet ezért folyós egy kicsit
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2021
(#) Epu2 válasza IvánGábor hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /

Ez pedig jó fajta. A lényeg, hogy arra melegítsd az ónt amit forrasztani akarsz. A pákahegyét tartsd rá és dugd oda az ónt.
(#) gyulank hozzászólása Ápr 10, 2021 /

1. Nyitott óraszekrény melletti tűz miatt deformálódott 1 kicsit 1 óra külső burka. Minden működött, mért. Van esély a szabványosítási igény felülbírálatára? Nem égett sem az óra, sem a szekrény.

1b. Villanyszerelő azt mondta nem lehet a régi mérőhelyhez szabványosan bekötni. Pedig csak ott lenne jó. Tudja valaki linkelni minek kell megfelelni?

1c. Ha azt akarom, hogy férjen bele minden ami csak valaha kellhet, H-s, B-s mérő, 3 fázis, 32A, akkor milyen szekrény, vagy szekrények illenének bele a x x cm-es szekrénybe úgy, hogy ne, vagy csak minimális marásra legyen szükség?

2. Megoldható, hogy 1 kötődobozban égett alu vezetékek toldva legyenek? Mert sok van, és van ami a kúthoz megy a föld alatt. Csak mert egy villanyszerelő azt mondta úgy nem lehet, csak cserélni az egész vezetéket. Meg ráadásul rézre. Én láttam már rezet, vasat, és alumíniumot, és az idővel csak az alu vette fel a versenyt. Szóval oxidáció szempontjából az a legjobb. Jól méretezve pedig nem rosszabb, mint a réz. Szóval szerintem alu sorkapoccsal kéne.

3. Mi kell egy napelemes rendszerhez? Konkrét példák is érdekelnek, lehetőleg minél nagyobb teljesítményűek minél olcsóbban. Külön 5,12,32,48V-os napelemek esetén. Utóbbi kettő nem biztos, hogy pont ennyi, de a nagyobbak közt ilyesmik is szoktak lenni.

3b. Ugye a napelem nem fix feszültséget ad le. Nem tudom, egy 12V-os napelem, hogy tölt egy 12V-os akkut. Invertereket csak 12V-ra találtam. Egyik szempontból jobb lenne a nagyobb feszültségű napelem, mert vékonyabb kábellel be lehetne vezetni, és az akkunak azt írják bent jobb az élete. Másik szempont, hogy nem lenne rossz, ha akku nélkül is működne, ha muszáj.

3c. Azt az ábrándot már elkergettem, hogy télen éjjel megy róla a gázkazán keringetőszivattyúja, de nyáron jó időben jó lenne, ha menne róla a telefon, router, AP, monitor, PC, lámpák, mikró, meg néha valameddig a 2500W-os láncfűrész, meg ilyenek.

4. 0,5-0,6V-os napelem panelekből 10-hez kell-e stabilizátor mobil töltésnek, vagy elviseli a pluszt?

4b. Egy darab 0,5V-os napelemre van táp akár 5, vagy 9, vagy akárhány Voltra? Solmindennek elég lenne a teljesítménye, csak a feszültsége alacsony.

5. Van-e olyan feszültségstabilizátor ami az áramot változtatja? Tehát ha sötétebb van akkor 5V kisebb árammal, ha világos, akkor 5V nagyobbb árammal. És hol lehet venni?

6. Bár jobb lenne, ha elő tudnám állítani a 230VAC-t, és úgy forrasztani, de anélkül milyen alternatívákat tudtok? Amivel mondjuk ki lehet, meg be lehet forrasztani egy motorgyújtás tirisztorát?

7. Van kézi generátoros töltő? Én próbáltam step up konverterrel tölteni laposelemről, és pedálos motorbicikli hajtásával, de mindig lement kb. 1V-ra, ha rádugtam a telefont, és nem jelzett töltést. Pedig a step up konverterre 3A-t írtak.

7b. Van magában kézi generátor, vagy dinamó, amiből lámpást, munkalámpát vagy akármit lehet csinálni?

8. Meg lehetne oldani, hogy ha elmenne az áram, (már ha lenne) akkor addig átvált napelemre, aztán visszakapcsol? Vagy akkor ha már a napelem se bírja? Vagy amikor sötét van? Mert azt olvastam, az akkuk nem szeretnek teljesen lemerülni. És ezt lehetne olyan gyorsan kapcsolni, hogy ne kapcsoljon ki mondjuk a számítógép?

9 Ha a tirisztoros gyújtás hol ad, hol nem ad gyújtást, akkor a turisztort kell cserélni, vagy más alkatrész is okozhatja? Robi155

10. Van olyan tranzisztorfoglalat amibe mondjuk a motorgyújtás tirisztorát be lehet dugni? Az IC foglalat lába vékonyabb.
(#) antikzsolt válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /

1 csere
1b. falon kivüli vezeték stb
2 csakis a rezet fogadják el. Tűz esetén nincs biztositás ha az alu miatt történik.
3 keres céget akik kulcsrakész rendszeret árulnak.
7-7b agydinamóra keres rá. 30-40 voltot ad le. Abban van már elég tartalék hogy simán több telefont is tudj tölteni egyszerre.
8 hibrid rendszer, 3 pontnál említeni kell a cégnek.
(#) Epu2 válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /

A 9-esre. Ha olyan mint a mesében, jellemzően nem tirisztor hiba. Érzékelő ...
A 10-esre. Bontott számítógépben van olyan csatlakozó, ami alkalmas lehet erre. A floppy tápcsatija.
(#) sany hozzászólása Ápr 10, 2021 /

Ha két egyenirányító hidat párhuzamosan kapcsolok, akkor azok terhelősége megnő?

11. Szeretnék egy összehasonlítást napelem fajták kőzt mondjuk iránykarakterisztika alapján. Mert a szöveges infó semmi konkrétumot nem árul el.
(#) granpa válasza sany hozzászólására (») Ápr 10, 2021 1 / 1

Természetesen a 2 össz-terhelhetősége lesz.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Ápr 10, 2021 / 1

Ha teljesen egyformák, elvileg.
De az egyik akkor is nagyobbat fog vinni, már a melegedés miatt is.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /

PC tápban láttam megoldásként. 4A-sem van több is, de max. 6 A-t kéne bírnia. Szükséghelyzet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2021

1c. A szekrény belső mérete 78x54,5x24cm. Kb. 6mm simított oldalú farostlemez+2,5cm fa, és 6cm mély kötődobozok.
(#) Balaa16 válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /

Ha három tarifát akarsz 3 fázison (Nappali, B, H), ami amúgy nem túl életszerű, ahhoz 3db 3 fázisú mérőszekrényre lesz szükség. Keress rá, milyen 3 fázisú mérőszekrények vannak! Jellemzően 30cm szélesek ezek, ebből három egymás mellett 90cm. Tehát nem fog beleférni a fa szekrényedbe, vésni kell.
Bővebben: Link
De ezt inkább a villanyszerelés topicban kellene megvitatni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) antikzsolt válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /

Ha szabványosítás van nem biztos hogy kell vésni a régi helyére. Vidéken pl látszani kell az utcáról a villanyórának. Jó lenne tudni hogy hol is van a villanyóra. Ingatlan típusa stb. De ezt egy regisztrált villanyszerelő fogja megmondani úgy is.
(#) mekkk hozzászólása Ápr 12, 2021 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérem.
A képen látható kondenzátor kapacitását szeretném tudni.

IMG_0842.jpg

(#) moltam válasza mekkk hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

2.2nF
(#) mekkk válasza moltam hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Hol tudnék ilyet venni?
(#) Gafly válasza mekkk hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Például itt.
Arra figyelj, hogy "X2" legyen...
(#) gyulank válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Nem tudom milyen meséről beszélsz, és, hogy milyen érzékelőről. Én odaírtam konkrétan, hogy miről van szó. Kapagép. Valamelyik topikban a rajzát is feltettem. Nincs érzékelő...
(#) Epu2 válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Akkor honnan tudná mikor nem kell szikrát adnia?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2021
(#) gyulank válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Járj utána! Amúgy meg nem tudod értelmezni a jelenséget. A gyertya egyszer ad szikrát, egyszer nem. Hol működik, hol nem...
(#) Epu2 válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Tudom értelmezni. Ezért írtam, hogy nem a tirisztor okozhatja.
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 12, 2021 / 3

Vegyél gyertyát.
És ne agressziózz mindenkivel, aki segíteni akar.
Felfogási problémád néked van, -amikor arról beszélnek neked, hogy olyan a gyújtásod, mint a mese, akkor arra céloznak: hol volt, hol nem... Ha hol volt gyújtas, hol nem, akkor az mesés.
Vegyél gyertyát, mindig azzal van a baj, ha hol van gyújtás, hol nem. Újat, ne előkotorj egy "még jónak kell lennie" darabot.
És velem se kezdd újra a kiabálást, esetleg személyesen tedd azt. Most is segíteni próbálok, éy az eszedre apellélálok, mint régebben. Fogadd meg:
Vegyél gyertyát
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Autószerelő megnézte, ő mondta, és ő is azt mondta, hogy a gyújtás rossz. Akkor ő is hülye?
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Mondtam-e, hogy kevesebb agressziót?
Ha megnézte, de nem mondta, mit kell cserélni? Hmm. akkor csak megnézte, szemmel...
...mindegy...
Ha nem javította meg, nem is mondta meg, hát kezdd már tényleg új gyertyával. Tényleg az csinálja elsősorban ezt a hol gyújtok-hol nem dolgot.
(#) furko válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /

Szia!
A gyertyáknak szokott lenni olyan hibája, hogy a belső elektróda szigetelése megreped, és belül az ív néha áthúz. Ez hajszálrepedés, nehéz észrevenni, párszor már szívtam így. Tégy próbát gyertya nélkül! Vedd le a pipát, a vezetéket tartsd 1 cm távolságra a motortesttől és rántsd be. Ha szép az ív és ütemesen adja akkor jöhet az új gyertya. (bár még lehet pipa hiba is)
Ha nem, nézd végig a gyertyakábelt. Az is lehet töredezett vagy sérült. Ha az is jó akkor valószínű a gyújtásmodul rossz. Bár a Robi 155-öt nem ismerem.
(#) mateatek válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /

Szuper kis gépek ezek. Újan sem a világ legerősebb mágnese forog bennük. Ez idővel gyengül. Ha meg megmelegszik párszor a mágnes, akkor vége. Nem csinál elég gerjedelmet egy valamire való szikrához.
Ha valaki megcsinál egy ilyen gépet úgy, hogy jó legyen a gyújtása, annak drótkötél idegei vannak.
(#) NickE hozzászólása Ápr 13, 2021 /

Hétvégén kaptam helyreigazítást, hogy nem biztosíték a helyes kifejezés, hanem biztosító. A Wiki is így szerepel mindenhol, csak egyszer megemlítik, hogy (vagy biztosíték...) Sőt még azt is mondta a rokon, hogy az iskolában a tanárok sem kedvelik, ha valaki biztosítéknak mondja...

Ezzel szemben összes elektronikai üzlet webáruházában (pl. Hestoreban is) biztoséknak nevezik a tárgybéli áramköri elemet.

Szóval mi az igazság?
a. mindkettő helyes (ez az én tippem)
b. biztosíték a helyes, biztosítónak csak az okoskodók nevezik... (a biztosítóba jégkár esetén kell menni
c. a biztosító a helyes, csak a magamfajta nagyon vidékiek mondják biztosítéknak...
d. egyéb, kérjük, fejtse ki...
(#) kendre256 válasza NickE hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /

Hogy még színesebb legyen:
b/2 vagyoni biztosíték (utazásszervező irodáknál, felnőttképzési intézményeknél.
(#) proli007 válasza NickE hozzászólására (») Ápr 13, 2021 / 2

Hello! Lényegtelen hogy minek neveznek valamit, a lényeg hogy megértsék miről van szó. És aki kötözködik, az nyilván érti, csak passzióból szónokol.
Mert egy szó értelme, más környezetben lehet más és más. Ez szinte minden nyelvnél így van, nem képeznek oktalanul külön kifejezéseket mindenre. Anno haragudtak, a "varázsszem" használatára, mert kikérték maguknak, hogy az "hangolásjelző elektroncső". Még is mindenki tudja hogy a varázsszem mit jelent és még vidámabb is az ilyen megjelölés.
Egyéként is a nyelvtani szabályok megengedőek (lévén hogy széllel szembe lehet, de nem érdemes), ha valami bekerül a köztudatba akkor Ők azt engedélyezik.
Mert pld. az "azzal-ezzel" helyett megfelel az "avval-evvel". Amitől nekem a hátamon feláll a szőr, mert ugye az "ez az" mint szótő, mutató névmás létező de az "ev-av" meg értelmetlen nem létező dolog. De ez egyéni szoc. problémám. " A víz szalad, a kő marad, a kő marad!"
" Törzsfőnök! Három hete esik az eső. Mit tegyünk? - Hagyjuk had essen!"
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
(#) Marko Ramiusz válasza NickE hozzászólására (») Ápr 13, 2021 1 /

Wikinek tilos hinni.
Következő: »»   3599 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem