Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   386 / 3997
(#) c27 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Kösz, na ezt most fel tudtam fogni. Oké tényleg köszönöm:
A közös katódról még annyit itt egy link LINK ez pont olyan mint az enyém. Nincs oadaírva, hogy közös katódú vagy sem.
(#) c27 hozzászólása Jan 14, 2009 /

Még egy utolsó kérdés hol tudom megvenni a 4510 és 4511-es ic-ket?
(#) Hujikolp válasza c27 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

(#) El_Pinyo válasza c27 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!
Látom Hujikolp már leírta, a beszerzési forrásokat, köszönet érte
A gond a kijelzővel az, hogy attól, hogy úgy néz ki, mint a linkelt egyáltalán nem jelenti azt, hogy ugyanaz a belső felépítése. Amúgy a linkelt sos elektronika oldalán ott van a letölthető adatlap is hozzá (Datasheet néven), arra klikk és máris meg tudod nézni, hogy a BA jelzésű közös anódú, a BC jelzésű meg közös katódú, ráadásul a kettő külsőre ugyanúgy néz ki, mégis ellentéte egyik a másiknak. Ezért írtam, hogy ezt pontos típusjelzés (vagy méricskélés) nélkül ember nincs aki megmondaná neked, hogy a kettő közül melyik is a tied.
Üdv
(#) c27 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Kösz. Értem akkor hogy mérjem meg? Kössek fest valamelyik ledre és a polaritástól függően majd kiderül?
(#) rotkiv hozzászólása Jan 15, 2009 /

FBI kék piros,villogót 2x30 LED diodaval szeretnék csinálni,de kapcsolási rajz kellene,astabil multival,vagy 555 -el,12V-autóba....R
(#) Moderátor hozzászólása rotkiv hozzászólására (») Jan 15, 2009

Mik nem vannak?
A kereső hihetetlen dolgokra képes! Mindjárt az első link...
(#) El_Pinyo válasza c27 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!
Például úgy, hogy egy 9 V-os telep + ágába kötsz egy soros ellenállást, 1 kOhm megfelelő és szépen végigzongorázod a kijelző kimeneteit. Ha megtaláltad a közösített (vagy anód vagy katód) kimenetet, akkor már gyerekjáték a digitek szegmenseinek beazonosítása. Szépen feljegyzed egy papírra és készen is vagy.
Az ellenállást semmiképpen ne hagyd ki, enélkül a szegmensekben lévő LEDek elhaláloznak.
Amúgy megjegyzem van itt az oldalon egy LED előtétellenállás számoló is, hasznos lehet a későbbiekben ! Bővebben: Link
Üdv
(#) besi99 válasza c27 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ha a fórumok között a számlálósokat meg a linkeket elolvastad volna, már profi lennél
(#) c27 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Helló. Már olvasgattam a fórumokat, de nincs olyan sok időm, hogy mindenen átrágjam magam, a másik, hogy sok szakkifejezést is használnak.
Találtam még pár ic-t csak érdeklődésül jók ezek valamire vagy inkább sem?

GM71c4256A-70
9223

9214
V53C104BP70

RTG3505

GD75189A
9026

GD75188
9021

DS1488N
MC1488P

:B8824
DS1489AJ

Ezek vannak.
(#) CsekmeCsaba hozzászólása Jan 15, 2009 /

Sziasztok egyszerű kérdésem lenne egy BC337 es elbírja két 12 os relé terhelését?
(#) proli007 válasza CsekmeCsaba hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Hell!

Ez csak a relé áramfelvételétől, vagy is a tekercs ellenállásától függ. (De nagy valószínűséggel igen, ha a BC kapcsolóüzemben működik)

üdv! proli007
(#) CsekmeCsaba válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Köszi a választ kapcsoló üzembe lesz csak nem irt a relén semmit de hogy írtad az ellenállást rámérek és kiszámolom köszi.
(#) totti91 hozzászólása Jan 15, 2009 /

sziasztok
van nekem egy ilyesmi kapcsolóm de az 3A-t bír és azt szeretném kérdezni, hogy kapcsolhatok e vele 230at mert szerintem igen de akkor talán fele akkora áramot vagy rosszul gondolom?
(#) Szárnyas válasza totti91 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!
Az adatlapja szerint 125V-nál max 3A-t, 250V-nál 1A-t tud kapcsolni.
(#) totti91 válasza Szárnyas hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

rendben köszönöm a választ
(#) Hujikolp válasza totti91 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Üdv!
Ott van az adatlapja mellette.

Specification:
1) Rating: 3 A 125 VAC; 1 A 250 VAC

Igen lassú voltam
(#) moltam válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Én enm azta countert használtam.
(#) tocka hozzászólása Jan 15, 2009 /

Üdv!

Valaki tudna segíteni? Nektek itt biztos pár perc alatt megvan.
Vettem a motoromhoz egy univerzális riasztót, igazából azért hogy távolról ahogy megyek felé betudjam indítani.Beindít, leállít,vészriaszt, és riaszt(mozgásérzékelővel)

És kaptam hozzá bekötési rajzot, 8vezetékről elnne szó amiből 2 kapsából + és -.
de a többit nem tudom hova kellene.
eltudom mellé küldeni a motorom bekötési rajzát is.

annyit tudok, hogy 2vezeték megy a gyújtáskulcshoz, ráadom a gyújtást majd ugye motorokon gombbal indítok.
Meg azt mondták ilyen szakik, hogy mikor riaszt a villogókat elég a két elsőre kötni(+és-)

Többet nem tudok én sem. Ha bejelölné valaki nekem a motor bekötési rajzon hogy a riasztó melyik színű kábelét hova kössem, talán megtudom keresni és beforrasztani.

Jobb volna személyesen, munkadíjat kifizetném, de csak ha valóban tökéltes lesz.(félek kicsit hogy össze vissza lesz darabolva a sok vezeték és nem lesz jó)

Privát üzenetben eltudom küldeni a két rajzot, be scannelve.
(#) vzoole válasza tocka hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

"igazából azért hogy távolról ahogy megyek felé betudjam indítani."

Egyszer felejtsd sebességbe...
(#) DJ Szabcsa válasza tocka hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia.
Milyen motorod van? Riasztónak fel tudnád tenni a kapcsolási rajzát? Valóban 2 vezeték alapból kilőve mert az a +12 volt és a GND. Egy vezeték megy az indítórelébe, kettő a az indexekre(jobb bal), és egy megy a gyújtáskapcsolóból kijövő kapcsolt 12voltra(ha ráadod a gyújtást azon a vezetéken 12 volt van, előtte 0volt). Nekem így tökéletesen indul és leáll a Yamaha Aerox robogóm távirányítóról, és megy a riasztó rész is. Az enyém egy Thor riasztó.
(#) tocka válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Vááá igen ingen ingen :O) elküldtem e-mailodra a képeket.
Nekem is Thor a riasztó. És Aprilia Falco mociba kellene.

vagy fél éve nem jutottam odáig hogy bekössem

egyébként, nem indul el ha sebességben van, vagy behúzom a kuplungot,
és nem gurul el mert érzékeli a kitámasztót és akkor is leállít.

(#) CsekmeCsaba válasza vzoole hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Amelyik motorba őníditó van abban van egy tiltás ha sebességbe van nem lehet beindítani.

azért nem úgy van. de a korszerűbbek igen. volt pár motorom... de riasztós még nem
(#) Imi65 válasza tocka hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

A motorkereskedők óva intenek a riasztó beszerelésétől olyan esetekben, ha a gépet nem használják napi rendszerességgel. Elég gyorsan meríti az akksit, ha napokig nem használják. A távirányítós indításnak nem igazán látom az értelmét.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Az 1. két motoromat még rugdostam, a következőket már nem, de inkább indítom a kormányról az enyémet, semmint egy robogót a "távlökőjével".
(#) lapose válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!

Idézet:
„A távirányítós indításnak nem igazán látom az értelmét.”

Talán mert nem nagyunk mai fiatalok?
Csaj előtt milyet lehet vele virítani!

Szerk.: Mikor én is tizenéves voltam minden ilyen hülyeségről álmodoztam..
(#) Imi65 válasza lapose hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Ebben igazad lehet. Sajnos, ezt az érzést már nem fogom újra átélni. Érdekes, hogy a lányom is a 4. motorját használja, de ez soha sem volt szempont az üzemeltetésnél)

Nálam se. Kaptam és ott áll a polcon. és miért ne? persze tudom hogy vesz fel állandó feszültséget, de főkapcsolót teszek rá. nem túrzásánál, közös gurulásnál... csak a suli udvarán lányok előtt Nagy bevásárló központoknál tudod ... arcoskodás.
de csak finoman. Én se látom értelmét.

ez olyan mint a Led-es kitalált fényforráasok. Pl: 3D kocka... tök jó, van ilyen is, de minek?
Motorba legyen benzin meg széles út
Következő: »»   386 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem