Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! Igen van, és csak náluk. A többi nem polaritásos, azaz akár váltóáramra is kötheted, ott akkor zavarszűrőként is szerepelhetnek.
A bekötésük: A mostaniakon a negatív (-) láb van jelölve. Ez megy az áramkör negatív, test pontjára. Persze ettől is van kivétel, de nem akarlak ezzel most megkeverni. az a lényeg, hogy mindig a kapcsolási rajz a mérvadó (már ha nem nyomdahibás). A fordított polaritásra való kötésnél akár fel is "robbanhat" a kondi (persze a kisebbek csak pukkannak, csak vigyázni kell nehogy valami a szembe repüljön).
Köszönöm szépen!
Még jó hogy megkérdeztem mielőtt beforarsztottam.
Sziasztok!
Van egy olyan problémám hogy egy inverter 2 neoncsövet hajt meg, de egyik kiégett. Pillanatnyilag milyen ellenállást tudnék berakni az egyik cső helyére ami eléggé leterheli a kimenetet ahoz hogy ne a panelon húzzon át az ív, de ne is terhelje le a trafót. Mert így szabadon hagyva nem jó mert áthúz a panelen az ív mert nincs cső. Kb milyen értéktartományban kell legyen egy ellenállás mi pillanatynyilag ide jó? (Kohm / Mohm ?) Ugyanakkor miért van az hogy robogóknál pl ha a gyújtást ráadjál akkor az akkumlátoron nem mérhető kb durván 12-15 V, hanem a mérőműszer "megbolondul". Multkor valaki robogójánál találkoztam ezzel az esettel, elvártam volna hogy 12 V helyett 14V jelenik, mert tölti a motor, de errefel kiakadt a mérőműszer mindegy hogy egyen vagy váltó-val mértem. Miért van ez a jelenség töltés közben?
Idézet: „Miért van ez a jelenség töltés közben?” A legtöbb robogónál a töltésszabályzó úgy szabályozza a töltés feszültségét, hogy rövidrezárogatja a dinamó tekercsét. Minden nyitásnál elég szép tüske keletkezik, ami a mai digit műszereket teljesen összezavarja(így létezhetnek manapság az energiakinyerő gépek is, amikből több energia jön ki a "mérés" szerint, mint ami bemegy, de ezt hagyjuk! ).
De az akkumlátor hogy hogy nem tudja a tüskéket kisimítani, mint puffer? Ez a jelenség zavarhat be érzékenyebb elektronikát, mint például erősítő meg hasonlók? Ezek a tüskék tehetnek kárt érzékenyebb elektronikában, nem a robogó világítására gondolok. Ez a megoldás nem káros az akkumlátorra, ha már símítani nem tudja őket? Analóg műszerrel mérhető a 14V körüli feszültség? Jo sok kérdést feltettem Köszi a válaszod.
Az akkut ne keverd össze a pufferkondival Teljesen más.
Analóggal elvben igen, mert integrálja a feszültséget. A tüskék természetesen kárt tehetnek, az érzékenyebb elektronikában, ezt diódákkal, stb.... ki lehet védeni.
Csak azért kérdeztem rá mert eléggé meglepődtem mikor a műszer teljesen meghibbant, és egy ismerősöm arra panaszkodott hogy recseg az erősítő ha ráadja a gyújtást, egy másiknak meg nem villog a kanyarjelző, csak ég. Az ilyen fajta töltés számlájára írhatók ezek a jelenségek, mert csak gyújtáskor lépnek fel? Ajánlottam próbából az erősítős ismerősömnek egy 10,000µF kondit és egy kissebbet, de nem segítettek, se a kissebb értékű se a nagyobb ezek szerint nem vágott le a tüskékből. Vagy mi lehet a baj? Ugyanakkor nem tudjátok hogy mekkora értékű ellenállással lehet helyetesíteni egy neont pillanatnyilag hogy ne is terhelje túl az inverter trafót na meg ne is a panelen húzzon át a magasfeszültség? Köszi neked is a választ.
A neonra nem tudok válaszolni.
Az akkura nem káros, sőt! Szulfátmentesíti! (pontosabban apróra töri az esetlegesen megnagyobbodott szulfát kristályokat.) Az elektronikákra csak akkor káros, ha azok nincsenek erre felkészítve. Én LC tagokkal próbálnám csökkenteni a zavarokat, vagy még jobb, ha saját kapcsolóüzemű tápegységet illesztünk az elektronikáink elé(ezek teljesen leválasztják a zavarjeleket(és másikokat visznek be, de azokat sokkal könnyebb szűrni)) Persze ezt kisebb teljesítményfelvételű áramkörökhöz érdemes választani. A zavarok csillapítását szkóppal érdemes vizsgálni. A nagy dög kondi a nagyfreki tüskék ellen nem sokat ér. Inkább egy nagyobb tekercs és sok kisebb(100n+ 1uF+100uF+ több(1..4) 1000µF párhuzamos kapcsolásával) érdemes felépíteni.
Sziasztok! Megtudná valaki mondani mivel lehet helyettesíteni a C9013-as tranzisztort?Köszi előre is
2SC2060 pl.
General purpose tranziszor, szóval sokmindennel A te tranyód adatai ezek között keress hasonló paramétereket
Hello!
Ha már rádió építésre adtad a fejed, kicsit tájékozódni kellene a moduláció/demoduláció terén. Pld. itt üdv! proli007
Azt hogy alkoholos filctoll lehet ugy is nevezni hogy MARKER (mert hat én romániában élek és itt masképp beszélnek s mas modszert is ki akarok probálni nem csak a vasalásost )
Válaszodet elöre is koszönöm
Alkoholos filccel mit? Kicsit zavaros....
Rajzolni a nyákot? lehet...
Igen az alkoholos filc marker néven is megy, bár a paintball fegyver is marker néven ismert de annak az ára kicsit más kategória
.
Keresd úgy, hogy Edding 140 S, vagy más Edding tollak...
A CD iró marker nem jó? (nekem abbol sok van) :vigyor3:
Vane egy 1n4148 as diodam nem lehet más akármilyen üveg diodát tenni helyette
Tudjátok egy erösitöt épitek és félek hogy megadja magát :peace: vajon merjem
Fogsz egy nyákdarabot, felfestesz egy csomó vonalat, vékonyat vastagot, és kimaratod. Kiderül alámar-e. Ha nem, akkor mehet a nyák rajzolása...
Szia!
Hasonló típust betehetsz a helyére. Pl 1N4149, 4151, 4154, 4445 stb. Nem az üvegtok a lényeg. Bár a 4148-as az egyik leggyakoribb dióda. Szinte mindenből lehet bontani, mindenhol árulják, nem érdemes a helyettesítésén gondolkodni.
Csak tapasztalatból mondom hogy a cd író és más markerek se érnek semmit, nem sokat ér az hogy alkoholos, mert nagyon hamar alámarat, és ha hamarabb kiveszed akkor máshól nem marja le a fölösleget, hol le kéne. Hallottam hogy valaki körömlakkal rajzolt és bevált, vagy hanem ott a régi szurkos megoldás, de ha nem csak ajnánlani tudom az edding szériából a 400-ast, sokkal jobb mint a TN filctoll a wolf-tol. Az átlag filcekkel csak bosszúság lesz a vége, mikor letörlot a filcet maratás után és látod hogy alatta mindenhol fel van szakadozva és alá van futva. Egy próbát megér de nagy panelt ne csinálj cd markerrel mert nagy a bosszúság is utánna
Jó de olyan eldugott hely mint ahol lakom nincs olyasmi vmi gyakrabban elöfordulot mondjatok
:kalap: És ha a fenyesre lemosom nem elég minek polirozni miért nem jó igy megmosni ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |