Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   566 / 3992
(#) marton11 hozzászólása Júl 18, 2009 /

Bocsesz megkaptam a nyákos topikot
(#) jocki17 hozzászólása Júl 18, 2009 /

Sziasztok!
Van egy winchesterem és ezt a hibaüzenetet irja ki a gáp ha bekötöm: 113-AA54800-100
a winyó tipusa: samsung HD082GJ
Ha beirom a googlébe a hibaüzenetet akkor kiad valamit de nem értem mert nem magyar
Segitsetek kössz
Üdv!
(#) marton11 válasza jocki17 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

A vinyo ad ki valami hangot(kattog berreg)?
(#) jocki17 válasza marton11 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Üdv!
Nem ad ki semmi hangot olyan mint ha f@szám működne!
nem krreg semmi különös hang

Az ikonja megjelenik?

nem mert onnan a hibaüzenettől(mindjárt bekapcsolás után) megáll
nem a vinyó csak nem megy tovább, de nem fagy le a gép
(#) jocki17 válasza jocki17 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

amugy pontosan ezt irja ki:
113-AA54800-100
GV-R925128DE F10
igy ahogy látod

A tápkábel mellett vannak juperek be kell álitani melyik savra keruljon (MASTER, SCLAVE, CABLE SELECT) a tetején kell irja hogyan kell rakni jupert. Beállitottad?

ez egy satás vinyó
miota megvettem nem volt rajt jumper
és nem is irja!!!
tuti hohy nem ez a baja!

Ha ezen van a widows akkor MASTER
ha csak mellekhárd de ugyanazon a kábelen akkor SCLAVER.

hát nem érted nem teszek rá jumpert! mert nem ez a baja!
amugy csak mellék hdd
nincs ugyanazon a kábelen mert SATA és ezeknek külün kábel jön az ALAPLAPRÓL!!!A másik winyóm is SATÁS és azon sincs jumper és jó mert most azzal használom a gépem
(#) jocki17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Üdv köbzoli!
Rendben felteszem oda!
Kössz a tippet
De nem fognak letolni?
(#) jocki17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Ok
(#) Negyedik Zol válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Mire való a fonott kosár tekercs? Mire használjam? Csak angolul találtam róla szöveget, de angolul sajnos nem tudok .

Válaszodat előre is köszönöm
(#) Doszpot válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Bocsánat, hogy beleszólogatok.
A kosárfenék tekercs legnagyobb előnye, hogy könnyen elkészíthető. Építettem már vele egyszerű kis detektoros rádiót, egész jól működött.
(Detektoros rádióvevő LC körének tekercsének célszerű használni)
(#) Negyedik Zol válasza Doszpot hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Kösz! Az enyém közelítően 100 menetes, és nagy az induktivitása (pontosan nem tudom mennyi, mert nem tudom mennyi A van a feltöltött 2500mAh-s elemen, hogy kell kiszámolni?) , de ha megszakítom az áramkört, kicsi ívfényt látok (úgy hogy nem ittam szeszes italt!).
Így sem lehet másra használni?

A detektoros rádióhoz nem kell külső áramforrás. Az antennában idukálódó feszültség elegendő az üzemeltetéséhez. (ezért kell viszonylag nagy, hosszú antenna. 10-12 méter nálam elég volt szerencsére, de ez helyszínfüggő)
A hangszóró kritikus, ugyanis a hagyományos, 8ohmos hangszóró nem jó. Nagy impedanciás fülhallgatót célszerű használni. (például régi telefon hallgatójából lehet bontani)

De másra nem lehet használni, például légmagos transzformátornak? (Csak úgy mondtam egyet) Csak detektoros rádióhoz jó?

Nem igazán.
szerk. szinte minden célra megvan a megfelelő tekercs, tekercselrendezés.

Van egy másik, nem ehhez a témához tartozó kérdésem. Hogyan lehet egyenáramból váltóáramot csinálni? Ha több megoldás is van, kérlek írd (vagy írjátok) meg nekem az összeset, mert kevés anyagom van hozzá.
(#) Doszpot válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Júl 18, 2009 / 1

Ha sima 50Hz és x volt kellene, akkor nem érdemes ilyesmivel vesződni, mert sokkal bonyolultabb és drágább lesz, mint egy hálózati transzformátor.
Egyébként egy oszcillátorral és egy megfelelő kapcsolóelemmel, (FET, IGBT, triak, esetleg tranzisztor) megoldható.
(#) lapose válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Júl 18, 2009 / 1

Szia!

Méhsejt és fonott kosár tekercseknek az a közös jellemzője, hogy a menetek csak kis felületen érintkeznek egymással, ezért kisebb lesz a menetek közti kapacitás, nő a tekercs jósági tényezője. Olyan helyen érdemes használni ahol fontos a nagy jósági tényező, pl. rezgőkörök.
(#) gg630504 válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Júl 18, 2009 / 1

Kösz mindenkinek! (gg630504, Doszpot, lapose) Konkrétan egy kristályrádiót építek, a váltóáram meg motorhoz kell. 6V, össz. 10000mAh elemeim vannak. Ebből kellene minimum 6V váltóáram. (a herzt most nem számít, mert a motoron tudok változtatni) Hogy legyen meg a váltóáram ? (A hálózatot elkerülve?)
(#) Negyedik Zol válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Helló
Kicsit hülyén hangzik a kérdés, de hol kaphat egy ember a találmányára szabadalmat, ha a találmány működik és hasznos? Próbáltam keresni, de semmi konkrétat nem találtam. (lehet hogy sikerült összehoznom valamit)
Válaszodat előre is köszönöm
(#) Abika hozzászólása Júl 18, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Pannon internetem van és a modememen van külső antenna csatlakozá.Építettem is hozzá egy antennát ami tökéletesen működik csak az a probléma,hogy próba gyanánt csak 2,5m-es 75ohm-os koaxal szereltük fel hogy ne legyen sok a jelveszteség,csak ígymeg a modemet állandóan ki kell tenni az ablakon kívülre.ost szeretném az antennától rendesen behozni a koaxot a házba és ehez kb:10m koax kellene ami van is.Ezzel kapcsolatban a kérdésem:Érdemes-e ezt megcsinálni?Az antenna 2,1Ghz-en működik.A 10m 75ohm-os koax kábelen szerintetek sok lenne a jelveszteség!?
(#) kendre256 válasza Abika hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

A modem leírásában benne van, hogy az antenna 75 Ohmos legyen?
Szerintem az nagy valószínűséggel inkább 50 Ohmos, akkor pedig nagy hiba 75 Ohmos kábelt (és antennát) használni hozzá (reflexió és plusz csillapítás lesz).
Ilyen frekvenciára H155-ös kábelt lehet használni (ez 50 Ohmos), 10 méter csillapítása 2,1 GHz-en kb. 5 dB.
Egyébként érdemes lehet megcsinálni, feltéve, hogy az antennád legalább 10 dB nyereségű.
(#) jocki17 hozzászólása Júl 19, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Az lenne a nagy harci helyzet hogy van egy mikrohullámú sütőm, és nagyon szikrázik! Mitől lehet?
(#) kendre256 válasza jocki17 hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

Hol, mi szikrázik?
(Fémszegélyű tányérok mindegyik mikróban szikráznak..)
(#) Dudus válasza jocki17 hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

A csillámlemezre került ételmaradékok is tudnak ribilliót csinálni.
Következő: »»   566 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem