Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   781 / 3960
(#) kendre256 válasza Szpidi hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ha egy adott vaku villanásait akarod számolni (élettartam, vagy villanássorozat), akkor legegyszerűbb, ha rászereled a vakura a fotoranzisztort. Néhány milliméter távolságból szerintem mindig fog működni, a környezeti fénytől függetlenül.
(A 74HC4017-tel viszont csak 10-ig lehet számolni, lehet, hogy nem is élettartamot, hanem pl. második vaku elvillanását is akarod észlelni?)
(#) Patesz hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Sziasztok,elkészítettem ezt a kapcsolást és tökéletesen müködik.Szerintetek egy 2ütemü motor nemfogja zavarni a müködését??Köszi

névtelen.gif
    
(#) Smoky90 válasza dbase hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Nagyon szépen köszönöm a tippet!
Respect
(#) Smoky90 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
köszi
(#) Smoky90 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Én egyáltalán nem városban száguldozós típus vagyok,mivel én faluban lakok, csak szeretnék egyet készíteni. Semmi kedvem kötözködni a rendőrséggel csak egyet szeretnék elkészíteni,ennyi az egész.Tisztában vagyok a jogi következményeivel.Csupán szeretném elkészíteni ennyi az egész.
(#) Action2K válasza Smoky90 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Aha, értem.
(#) Smoky90 hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Nem tudom miből gondoljátok hogy eszetlen motoros volnék. Ezt bírom akik úgy alkotnak másról véleményt hogy nem is ismerik a személyes mivoltát az illetőnek.
Elárulom nektek, hogy 13éve krosszozok OB. 2 helyezett is voltam! Szóval van egy kis tapasztalatom a motorok kezelésében. Egyáltalán nem azért kellene mert száguldozni szeretnék és hogy a rendőrök ne tudják leolvasni. Csak szerettem volna kipróbálni, hogy hogy működik egy ilyen!
dbase-nek nagyon szépen köszönöm az infót.
(#) Smoky90 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Hello!
Ennyi erőből az is törvénytelen ha esetleg csupa sár a rendszámtábla és azért nem látják.Nekem van bluetooth-os sisakom ezért nem sok hasznát venném. De egyébként még bármi érdekel ami a motorral kapcsolatos bármiféle "kütyük"-re.Egyébként köszi a tippet. Nem haragszok én senkire, nincs rá okom. Nyilván az én felelősségem lenne. A hobbielektornika továbbra is egy jó oldal, amúgy már sok jó dolgot építettem az itt található rajzokból,tervekből.
(#) Action2K válasza Smoky90 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Én meg tízen valahány éve kezdtem az Off-Road-ozást. 10 éve aktívan folytatom, versenyek túrák vannak a hátam mögött. Link1 Link2
És igen, az is szabálytalan, ha csupa sár a rendszámtábla, meg a lámpák. Ha kimegyünk a közútra a dagonyázott kocsikkal, letöröljük előtte a sarat.
Nem haragszik senki-senkire, csak nem szeretünk értelmetlen, tiltott dolgokban segédkezni. Minden másban szívesen!
(#) -Bady- hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Helósztok.

Tudna nekem valaki segíteni? olyan tranzisztortípust keresek, ami 12 voltig bírja, és nagyon alacsony a nyitási feszültsége?
Néztem katalógusokban, de a boltban egyiket sem ismerték, amiket kinéztem.
(#) pumoka válasza Patesz hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
nem fogja!
(#) saosin hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
helló!
lenne egy kérdésem.

van egy alto L20-as keverőm és a mikrofoncsatornáin, csatornánként eltérő a hangzás úgy hogy mindegyik poti az összes csatornán ugyanúgy áll.
kb 6-7 csatorna elég szépen szól, de a többi mintha túl lenne vezérelve tehát eléggé érces, pedig egyáltalán nem torzít. a gain é a csatornapotikat visszahúzva is ugyanolyan a hangzás.

szerintetek mi lehet ez?
(#) proli007 válasza -Bady- hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Hello!
Nem írtad mihez lenne, de a legalacsonyabb nyitó feszültségű típus egy Germánium tranzisztor.
üdv! proli007
(#) peter1995 válasza Patesz hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A bemenetet azt értem de a másik 2re mit kell kötni.?És a poti mihez kell rá?Csakmert engem is érdekelne gy ilyen kapcsolás csak érdeklődök.Bővebben: Link
(#) mineral válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia!

A tápfeszültség ugye adott. A másik két pontra egy 47Kohm-os NTC kell. ilyen.

A potméter az kalibráláshoz kell. Azzal tudod beállítani, finomhangolni.
(#) peter1995 válasza mineral hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Értem és honnan kapja a jelet?
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Hello!
Az NTC ellenállás értéke, a hőfok változással együtt változik. Így ezzel egy időben változik bemenetre jutó feszültség. A Led kijelző, tulajdonképpen ezt a feszültséget méri..
üdv! proli007
(#) -Bady- válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Bocs de nekem tipusnév kell, (pl.: bc182)
Nem felépítésbeni típus érdekel.
Ja azt elfelejtettem mondani hogy npn tranzisztor kellene.
szakadásjelző lesz belőle. Azért kell nagyon alacsony, hogy ha ellenállás van a két mért pont között, akkor is nyisson, illetve a rendszer többi része (a led, és a csipogó része) ugyanazt a feszültséget kapja.

9, vagy 12 voltról fog működni
(#) bence89 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Értem nem rossz ötlet köszönöm.
Csak boxzsákba/ra kéne építeni dolgot nem körtére.
Ez a nyomás érzékelős dolog nem volna rossz, majd holnap megkérdem tanáromat. De ha esetleg tudnátok valamit mondani ami "nagy" nyomást is képes érzékelni persze nagyon kicsi idő alatt azt megköszönném.
(#) SKY hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Milyen kapcsolóeszközzel lehet kb. 6MHz-es frekvenciájú négyszögjelet generálni (1-2A)? A nagyteljesítményű fetek gondolom felejtősek.
(#) El_Pinyo válasza bence89 hozzászólására (») Feb 16, 2010 / 1
 
Szia!
Szerintem meg lehetne oldani gyorsulásmérő szenzorral is a feladatot. Ha egy 3 csatornás (x,y,z irány) szenzort használunk, akkor a gyorsulásvektor abszolút értéke (hossza) az egyes iránykomponensek négyzetösszegének négyzetgyöke lesz. Ezt szorozva a zsák tömegével kapjuk meg a zsákra ható erőt. Probléma, hogy én nem tudok házilag forrasztható tokozású 3 csatornás szenzorról itthoni beszerezhetőséggel. Megoldható 2 db. kétcsatornással is (ilyenből már vannak normálisabb tokozásúak is), de ez emeli az amúgy sem kis költségigényt. A feladathoz természetesen elengedhetetlen valamilyen uC használata.
(#) Szpidi válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia! Nem a vaku összes villanás számát szeretném megszámolni, hanem egy olyan slave vakut szeretnék, amit a gépen levő vaku fénye vezérel.
De az a gond, ha elővillantást használok, mert villog ötöt a gép, mire exponál is.
Úgyhogy ezeket kellene megszámolni, és csak akkor villantani a slave-et, mikor exponál. Majd reset és következő számolás. Persze kapcsolható mondjuk 1 és 5 között a számláló.
A problémám az, hogy nem tehetem a fototranyót a vakura, mert akkor használhatnék kábelt is....

A kérdés, hogyan lehet egy fotótranzisztort mindig a legnagyobb ellenállásváltozás határára állítani? (ezzel az impulzussal tudok számlálót indítani) Hogy lehet ezt ellenőrizni? (pl. sorbakötött led világítás megszűnése?-nem vezet) Nem baj, ha mondjuk egy potival kell állítani, csak egyszerű legyen- magyarul akkor legyen visszajelzése
Ja és 2,6V áll rendelkezésre.

Valami hasonlóra gondoltam, mint a csatolt kép.
Csak akkor vezet a tranyó, ha a dióda nyitási feszültségét eléri, viszont akkor hirtelen és a kondin ott lesz az impulzus. A beállítás potival.

Szerintetek működhet?
Köszönöm!

bemenet.JPG
    
(#) bence89 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Okés kösz az ötletet
Holnap hátha tud tanár is mondani valamit, hogy melyik a járhatóbb út.
(#) vaszil29 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
sziasztok!
érdeklődnék, hogy tud -e valaki PIC16F87-hez vezérlő programot?!
assemblis hex file amit bekéne égetni.
CNC 3.2 unipoláris vezérlőhöz kéne a chip programja.

a progim megvan (WinPic)
a beégető is készen 16-illetve 40 lábú "Pic"-hez
szóval már csak a hex cod hiányzik.

a válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
üdv szabi.
(#) saosin hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Még egy kérdés a keverő mellé.
Ugye ha a laptopot bedugom tölteni, akkor ad egy búgó, sistergő hangot, de ha földeletlen aljzatba dugom, akkor teljesen halk. Azt szeretném kérdezni, hogy egészséges a gép számára, ha nem kap földet? Végülis azért van rajta föld, mert elvileg kell neki. Nem fog károsodni a táp vagy a gép, aksi, stb ha nem kap földet?
(#) Imi65 válasza saosin hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Nem a gépnek kell a földelés, hanem az érintésvédelem miatt. Hazánkban a nullavezetőt a hálózat számos pontján földelik, ezért a fázis-föld között határozott potenciál van (sajnos ez a feszültség okozza a baleseteket). Mivel a töltő is hálózati táplálású eszköz, ezért van hozzá védőérintkezős aljzat rendszeresítve.
A saját jól felfogott érdekedben a védőérintkezős berendezéseket soha ne dugaszold védőérintkező nélküli aljzatba (ilyen egyébként már nem is lehetne felszerelve elviekben sehol).
A töltő eltérő hangja egyébként nem hiszem, hogy indokolt volna, mivel a védővezetőn a töltő hibátlan állapotában áram nem folyhat. Így nem magyarázza semmi, mitől sistereg, búg, ha védőérintkezős aljzatba dugod. Lehet, hogy a töltőt sem ártana megvizsgáltatni szakemberrel.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Sziasztok
Egy hagyományos 220V 60W os izzó (több is) élettartamát mennyivel tudom kb. meghosszabbítani, ha 220 helyett csak 170-190 Voltot kap?
Forgalomirányító lámpáról van szó, és baromi sűrűn kiég az izzó.

Üdv
(#) zolika60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
szerintem többszörösére. Bár a bekapcsolási feszültség felfutás lassítása (lágy indítás) még többet hozhat a konyhára.
(#) zsoltee0001 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
köszi
(#) Macsek71 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ha nem tévedek nagyot a "gyári" közlekedési lámpákban egy ellenállattal mindig izzásban tartják az izzószálat. (lásd vasúti átkelő villogó fehér fénye...)
Következő: »»   781 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem