Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   367 / 626
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Idézet:
„A gőzgéphez képest hatalmas lépés,”
Nem kell fél nappal előbb felfűteni, mint a gőzgépet.
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Bizonx, ez is nagyon fontos volt.
A gőzekét odavinni egy élet munkájával, rengeteg melóssal, felfűteni ugyanezekkel a dolgokkal, vs Hofher beizzít, pöfög, szánt -egy emberrel
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2020
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Régen voltak gőzhajtású teherautók (én még olyanon tanultam). Pld.: van egy fuvar, ahhoz befűteni órák, a fuvar pld.: két óra, majd a befűtött energia csak kihűl a természetbe. Mert amíg megy, felfűtés gőznyomás rendesen kell. Ez nagyon keserves lehetett.
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Nagyon keserves lehetett, ezért is vsak ott életképes, ahol nonstop üzemel. Ott viszont ma is használják, mivel ott nagyon jó hatásfoka van a gőzgépnek, eléri a legjobb diesel motorok hatásfokát.
Na, ki vágja rá elsőként, hol?
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Sehol.
(#) Hp41C válasza szs hozzászólására (») Szept 4, 2020 / 1

Gőzturbina. Pl. atomerőműben.
(#) szs válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Igen.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

A gőzgép fogalmat nem nagyon használják a gőzturbinára, bár az is az a valóságban.
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Szept 4, 2020 /

Igen, ezt el is kezdtem írni, hogy ne csak dugattyúsban gondolkozz, -mert valóban, sokan csak arra gondolnak gőzgépként.
De közben megérkezett a megfejtés, ezért mégsem hagytam fenn.
(#) Hp41C válasza szs hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Gőzkatapult repülőgép anyahajón.
(#) petrosz hozzászólása Szept 5, 2020 / 2

Növények "hangja". Egy olaszországi kísérletben növények levelei között mérhető ellenállásváltozásokat alakítottak hallható hanggá: https://www.youtube.com/watch?v=aZaokNmQ4eY&t=733s Van valakinek kokrét elképzelése, milyen áramkörrel lehet ezt megcsinálni? Annyit találtam, hogy wheatstone hidat használtak.
(#) Epu2 válasza petrosz hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Csak annyit hallok, hogy a zene. már akkor létezhetett amikor még az emlősök is ritkák voltak. Csak nem lehetett hallani.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
(#) bbb válasza petrosz hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Szerintem nem is fogsz sokkal többet találni. A belinkelt videó alapján pár perc keresgélés után kiderült, hogy 76 óta "kutatják" a növények zenéjét, a reklámszövegük szerint elektromágneses ellenállást mérnek rajtuk, a különböző értékeket hangfrekvenciákkal társították és azt küldik át egy szintetizátornak. A további keresgélés ennek a "kutatásnak" az eredménytermékét is kihozta: musicoftheplants - röpke 450 euroért tied lehet a legegyszerűbb kütyüjük
(#) lazsi válasza petrosz hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Ha nekem kellene ilyet csinálni, a következőképpen oldanám meg:
1. A kiválasztott két levélbe beleszúrnék egy-egy mérőszondát (magyarán gombostűt, de valami rozsdamenteset, savállót - ki tudja milyen folyadékok vannak abban a növényben).
2. A két pont között folyamatosan, adott időközönként (mondjuk percenként) mérném az ellenállást és egy adatgyűjtővel eltárolnám (mondjuk egy mikrokontrollerrel).
3. Ha van jó sok adatom, akkor azt egy D/A-ra küldeném olyan sebességgel, hogy a hallható tartományba kerüljön a produktum.

Amit bbb említett, mint '76 óta alkalmazott módszert, szerintem semmi köze a valósághoz. Miért éppen az adott frekvenciát rendelték az adott "eseményhez"? Az teljesen szubjektív választás... A fenti elképzelésnek legalább lenne köze a valósághoz. De nagy eséllyel a növények által felvett vízhez, az őket ért fénymennyiséghez, környezeti hőmérséklethez, nyomáshoz, stb...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
(#) szs válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Ez csak erőltetés. Zene ember nélkül nem létezik. Bár egyik jellemzője a zenének az ismétlődő hangsorozat, de a hangsorozatok ismételgetése nem zene.

Sok dologra igaz ez, az ember feltétlen kell hozzá, és még a kor is lényeg, nem mindegy melyik ember hol, és mikor (mikortól).

Mint ahogy Amerika sem létezett még párszáz éve. A földdarab volt, de Amerikának csak azóta nevezzük, amióta európaiak felfedezték, megismerték. Sem a véletlen odavetődők, sem az ott élők nem hívták előtte amerikának, sőt, magukat sem indiánoknak, honnan vették volna, hogy őket (tévedésből) indiaiknak vélik?
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Idézet:
„Bár egyik jellemzője a zenének az ismétlődő hangsorozat, de a hangsorozatok ismételgetése nem zene.”

Macska is dorombol, kormány oldalról is, meg ellenzékből is.
(#) gkari válasza Gafly hozzászólására (») Szept 5, 2020 /

Akkor mégis lehet egyetérteni, ugye!
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2020 /

Szerencsénkre a macsek nem olvas sem origo-t, sem index-t, tudja, mit kell csinálnia anélkül is
Bár... egyes források szerint olvassa "A Csőr"-t, meg néha keresztrevényt fejt az "Egérújság"-ban, aztán nyer is köcsögházat.
(#) lazsi válasza szs hozzászólására (») Szept 6, 2020 /

A mienk TV-t néz, néha elkapcsolja a legizgalmasabb jeleneteknél, és egyszer "felcsavarta" maximális hangerőre. Egy másik meg újságot olvas, pontosabban cenzúrázza: a neki nem tetsző részeket kiszedi belőle...
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Szept 7, 2020 / 1

Előző helyemen kolléga jött panaszosan, hogy a macska bekapcsolta a műholdvevőn a gyerekzárat, most mit csináljon?
Mivel akkor még nem volt internet, és nem tudtuk hogy mindig a kondenzátorokat kell kicserélni, ezért javasoltuk: "Próbálkozzál, azért annyira bonyolult kódot csak nem ad be egy macska."
Másnap jött vigyorogva: "Igazatok volt, 4444".
Mostanság meg tanult kollégánk nem jelentkezik, nem dolgozik. Fejvakar. Végül kiderült, hogy a macska átment a céges laptopon, és kikapcsolta a wifi-t.
Lehet kellene neki is céges kártya.
(#) Gafly hozzászólása Szept 8, 2020 /

Ha valaki pont Mercédeszt akar.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2020
(#) sonajkniz hozzászólása Szept 14, 2020 /

Egy bölcsöde bejárati ajtaján díszeleg ez az alkotás.
Azt a bekötést inkább nem is jellemzem, de ez a fajta mágnes zár így nem sokat ér.
(#) antikzsolt válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2020 /

Jézus.

Egy szerelődoboz és 2/4 csavar kell és ott van a helyén és máris nem olyan kókány munka.
(#) sargarigo válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 14, 2020 /

Nem futotta a büdzsééé
(#) antikzsolt válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 14, 2020 /

Közmunkás vagyok de melyik óvoda? Küldök nekik egy dobozt és 4 csavart.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 14, 2020 / 1

Tűzbiztonsági megfontolásból van így. Normál nyomásra zárva, nagy nyomásra, hirtelen lökésre nyílik. Emlékeztek ők még a mágneses társasjátékra, arra is, hogy csúsztatni kicsit könnyebb, mint emelgetni a bábut (néha a lemezt is felemelted)
Komoly ember vagyok én.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2020
(#) lazsi válasza szs hozzászólására (») Szept 15, 2020 /

Egyébként lehetséges, hogy azért van így, mert az óvonéni így még ki tudja nyitni, de egy óvodás nem.
Illetve így ki tudja nyitni egy óvodás is, hiszen csak az egyik vezeték van bekötve...
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Szept 15, 2020 / 1

És a dadát Remanencia néninek szokták hivni.
(#) Inhouse válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 15, 2020 /

Ez alapból zár? Akkor csak a nyomógombot spórolták ki. A barnát odaérinti és már nyílik is, nem?
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 16, 2020 /

Nem fért bele a Wago a kábelcsatornába! Ezen elröhögök egy darabig. Mekkora az isten állatkertje! Na ezért ellenzem csak a Wagot, mert egy idő után ha valakinek kalapács van a kezébe, elkezd mindent szögnek nézni. Nálunk is van sok helyen, hogy DC(!) , gyengeáramú áramköröket wagóznak, 0,22 0,25-ös vezetékekkel. Nem erre való! Van erre megfelelő kötési mód kismillió. A forrasztáshoz is nekem csak egy öngyújtó és egy darab ón kell és pár másodperc. Rá a zsugorcső ugyanazzal az öngyújtóval és már nem éktelenkedik szabadban a kötés, mert sokkal helytakarékosabb. Nem beszélve arról, ha van vagyonvédelmi funkciója, akkor jobb egy tampervédett dobozba tenni a kötést is.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2020
Következő: »»   367 / 626
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem