Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1775 / 2536
(#) kissattila88 válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Quad 405-hez?
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

A Quad405 annyiban különleges, hogy ahhoz írtam egyedi élesztési eljárást, amivel egyes hibák idejekorán kiszűrhetők. Ha van kedved keress rá a témájában, természetesen az előbbi leírás önmagában is használható a Quad-hoz.
(#) VoltsAnimations hozzászólása Nov 2, 2015 /

Vettem egy 180° fordulatot és úgy döntöttem hogy én is QUAD 405-et építek néztem egy kapcsolást, jó lehet +/-40V-on? Ugyan ezek a hangfalak, csak egy erőseb tápegység lesz?

100w mos.jpg

(#) Trivium93 válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Nem feltétlenül, ha 20-25W teljesítmény kell, akkor úgy állítod az erősítést és lesz tartalékod és a csúcsoknál se veri be a fejét a "szinusz". Tápot te döntöd el, csak kevesebb ne legyen.
(#) szamóca válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Ez most nem értelmezhető. Ha 405-öst akarsz, akkor a mellékelt rajzzal mi a szándékod?
Mindenesetre azt tudnod kell, hogy a kapcsolási rajz, még nem készülék. Az hogy egyszerűnek tűnik valami, attól lehet nehéz a születése.
(#) simongab hozzászólása Nov 3, 2015 /

http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm

Sziasztok, ha még emlékeztek ezzel az erősítővel kisérletezek, már egész jól szól, de egy kis 50-100HZ még zavaróan rajta van. Már sokan adtak tanácsokat, csökkenteni sikerült de megszüntetni nem... Újabb ötlet ha van ne tartsátok magatokba Köszi
Gábor
(#) reloop válasza simongab hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

A szia! A csavaros kondi milyen funkciót tölt be, ugye nem tápszűrő?
(#) simongab válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Tápszűrő, és akkor a legjobb az eredmény, ha a bemeneti földet is közvetlenül rákötöm. Ez látszik a képen. Volt olyan tanács hogy rakjam a panelek és a táp kimenet vezetékre félúton, ez nem csökkentette a brummot..

A kondenzátor csak akkor szűr hatékonyan, ha a csavar alá közvetlenül kötöd be az egyenirányítóról jövő kábelt és onnan viszed tovább. Ezt feltétlen próbáld ki!
Igazán jó eredményt feszültségstabilizátorral, vagy aktív szűrővel érhetsz el.
(#) MikulaSan hozzászólása Nov 3, 2015 /

Sziasztok a 3 lábu balansz potmétert hogy iktassam ki? Hogy tudom fix 50-50% ra kötni ugy hogy a potméter ne osszon szorozzon?
(#) kadarist válasza MikulaSan hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia!
Egyszerűen csak kösd ki.
(#) MikulaSan válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Ennyi a megoldás? Ez egy erősítőbe van így is ugyanaz a helyzet?
(#) kameleon2 válasza MikulaSan hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Mondjuk ellenállásokkal helyettesíted. 2db-ból álló osztóval.
(#) kadarist válasza MikulaSan hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Ha három lába van, akkor ennyi. Ha a Figure A szerinti a bekötés, akkor kösd ki. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
(#) MikulaSan válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Akkor ki iktatom a fenébe és megmutatja az igazat
(#) MikulaSan válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 3, 2015 / 1

Amennyiben nem jön össze a kiktatós módszer ez lesz amit irtál
(#) mark.budai válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia! Élesztettem az erősítőt, az egyik oldal kimenetén 100mV körüli feszültség van, ezzel még nem is lenne gond. A másik oldalán +2,5V van a kimeneten. Mit csináljak? Q701 után megvan a 22V, a többi diódával nincs gond. Az az érdekes, hogy R803 és 804 hiányzik, és ez az oldal jó mérve, mármint a kimeneti egyenfesz szempontjából.
(#) reloop válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia! Most látom, hogy a nyugalmi áram állítást a tiéd melletti hozzászólás rajzából adtam meg, tehát a pozíciószámok helytelenek és a poti másik végállása a helyes kezdőérték, mint azt írta is a kolléga.
Visszatérve a helyes rajzhoz: az R803 aligha nélkülözhető, viszont R804 helyén lehet átkötés, azaz hiányozhat.
A +2,5V DC hiba legvalószínűbb oka a C904(804) nem bírta az elbillent kimenet okozta túlfeszültséget, cserére szorul. Ezen kívül lehet még rossz, vagy a csere alkalmával helytelen/helytelenül beültetett tranzisztorod, megnövekedett értékű ellenállásod, mely hidegen mérve képes akár helyes értéket mutatni.
Ha nem boldogulnál vele, teszek a rajza pár mérési pontot ami segíti a hibabehatárolást.
(#) mindenes válasza petitrial hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia! Nyugalmi ármanak 6-7mA javasolt.Ennek beállítása SVR703, SVR803 trimerekkel történik az egyes csatornákra, úgy hogy R723 és R823 ellenállásokon feszültséget mérsz. Ha ez a feszültség eléri a 3-4mV, akkor az említett nyugalmi áram beállítása megtörtént. A beállítást az erősítő bekapcsolása után célszerű 5 percel elvégezni. A kimeneteken ne legyen hangsugárzó, illetve a hangerő zsabályzó letekert állapotban legyen.Ha valami nem tiszta kérdezz nyugodtan, s válaszolok.

Szia! Pótolom a két ellenállást, remélem nem húzódik el az a kimenet is, mert most semmi nincs ott, még átkötés sem.
Persze értettem a pozíció szám szerinti eltérést, viszont a nyugalmi áram a potméter 1k-s állásában volt a legkisebb.
A C904 hibáját kizárnám, minden tranzisztort cseréltem az erősítő panelen, tehát ezt is. Persze cserélhetem. Mintha hibás lenne itt egyébként a rajz, ennek a tranzisztornak a kollektora csak egy kondenzátorra megy, szemben a másik oldal rajzával. Persze ez még nem oldja meg a problémánkat.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
(#) simongab válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

A rajzon látható hogy 2+1+2 kondenzátor van szűrő funkcióban. Egy közvetlenül a graetz után, aztán egy nagyfrekis szűrő, majd ez a nagy 17000u-s és egy 470u és 100n
(#) _MyG_ hozzászólása Nov 3, 2015 /

Sziasztok !

Van egy Yamada h8330-as aktív 5.1 hangfal szettem. Nem drága cucc, de ha nem muszáj nem dobnám ki
Valami gondja lett, mert bekacsoláskor annyit csinálj, hogy behúzza a hangszórót és csak búg, semmire nem reagál.
Szerintetek mi mehetett ki benne ?

Üdv !

Szia!
Betettem a két ellenállást, az az oldal szerintem tökéletes, 20mV-ra leesett a kimeneti DC feszültség.
A másik oldalról sajnos fogalmam nincs, mi baja lehet.
(#) Buvarruha válasza _MyG_ hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

A füst ment ki benne... Valószínűleg a végfokozat döglött meg.
(#) VoltsAnimations hozzászólása Nov 3, 2015 /

üdv!
Van egy ilyen kapcsolásom. Tudtok ehhez ajánlani egy Előerősítőt?
(#) Buvarruha válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Minek ehhez előerősítő? Mire gondolsz, mi céllal?
(#) VoltsAnimations válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Hangerő és basszus szabályozás céljából.
(#) Buvarruha válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Hangerőt sima pótméterrel is lehet szabályozni, ha mélyet akarsz emelni, ahoz EQ kell. Minden erősítőhöz hazsnálható minden ilyen megoldás, az már más kérdés, hogy milyen minőségben szeretnéd ezt megoldani. Az LM1036 elég egyszerű megoldás és olcsó is például.
(#) kadarist válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Miért nem ezzel kezdted a másik topikban? Az előerősítős topikban számtalan hangszínszabályzós megoldás van.

Vajon a többi kondi szabályosan van bekötve? A fotó lévő sajnos elég sok hullámosságot átenged ebben a formában.
Következő: »»   1775 / 2536
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem