Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   642 / 2534
(#) voodoo válasza kadarist hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

olvastam egy ottani hozzászólást később rájöttem, hogy lengyelek. De ahogy felsorolja a PIN-eket, ott is kérdéses hogy a PROTECTED és a STANDBY mire való, hogyan lehet kikerülni? Mellesleg addig nem kapcsol be az erősítő amíg rövidre nem zárom? Passz nem tudom. Lehet kéne neki +5V?
(#) Dj TSM válasza voodoo hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

üdv

A protection kimenet kapcsolja a kimenetet egy relén keresztül,van ott egy 3 vagy 4 tranzisztorból álló áramkör a föpanelon és ottvan valahol a relé is,valamikor javitottam egy hi-fi tornyot ijen ic vel,a próbához ez a kimenet nemszügséges én megnézném hogy közvetlen az ic kimenetén van e erösitett jel ha a bemenetére jelet adsz,a standby kimenetre meg egy ellenálláson keresztül kösd a + tápágba,mondjuk egy 10K ohmossal.De azis lehet hogy ha szabadon hagyod azt a lábat akkor mennifog úgyis.Kisérletezni kell vele.
(#) szamóca válasza voodoo hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szerviz doksi kellene, vagy visszakövetni a panelrajzolat alapján a kapcsolást. A Protect (védelem) többféleképpen is működhet. Az IC túlhevülés, és túláramvédelemmel rendelkezik, de egyéb hasznosítható adatot nem találtam róla. A standby (készenlét) is kétféleképp működhet, tehát legalább egy gyári ajánlott kapcsolás kellene róla.
(#) lordtutu hozzászólása Nov 18, 2010 /

Üdv!
Hol is kezdjem... Szereztem egy házilag épitett Quad 405-öst! A jobb fele tökéletesen megy míg a bal a következő hiba jelenséget brodukálja: Amikor ráadom a támot a nyákról sípoló hang jön ki mikor hangfal van rá kötve a mélynyomó kiemelkedik és nem tér vissza nyugalmi álapotba. megpróbáltam kicserélni a jó oldalról a kondenzátorokat de nincs javulás. Borzasztóan forasztoták be a végfok tranzisztorokat azokat is kijabitottam. Sejtelmem sincs milyen alkatrész képes sípoló hangot kiadni. Most jut eszembe kikapcsolás utén is tart a sípolás amíg a kondenzátorok ki nem ürülnek. A segítséget előre is köszönöm!
(#) Gabi válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szkóppal méregetni kéne :yes: Ha nincs, akkor a jó oldalhoz képest sima műszerrel, hogy milyen eltérések vannak. A mélynyomó kiemelkedése jelentheti az egyenfeszültség kikerülését is a hangszóróra, de lehet gerjedés miatt is. Sípolni talán valamilyen tekercs tudna, ha van benne. Rövidre zárt bemenetnél mit csinál?
(#) lordtutu válasza Gabi hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

A gond az hogy a nyákon sípol egy alkatrész. Nem a hangfal!
(#) agressiv válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

A nyákon az egyetlen ami sípolhat az az induktivitás.
Ami vagy azéer sípol mert szimplán begerjed az erősítő vagy azért mert elszállt az egyik végtranzisztor, vagy meghajtótranzisztor és a kimeneten DC van ami valószínű abból, hogy "kinyomja" a hangszórót, és emiatt még be is gerjed!

Kezdetnek ellenőrizd, hogy nem zárlatosak e a tranzisztorok.
(#) Doncso válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Én ellenőrizném, hogy a csillámok jól szigetelnek e, azaz, hogy a végfok tranzisztorok és a meghajtó tranzisztorok, nincsenek e elektromos kapcsolatban a hűtőbordával, a kimeneten megjelenő DC arra utal, hogy el van billenve az erősítő kimeneti fokozata, ez több okból is lehetséges, mindenképpen mérd ki a végtranzisztorokat, és az azokat meghajtó TO-220 as tokozású tranyókat is. Ellenőrizd a tápfeszültségeket a végtranyókon, a 0,091ohmos ellenállásokat is megméregetném. Nagyon valószínű, hogy az erősítőt kiütötték, de nem lehet nagy baja. Így hirtelen ennyi.
(#) lacek29 hozzászólása Nov 18, 2010 /

Sziasztok! Megtudná nekem valaki mondani,hogy mi a külömbség a Giant Soundos RH SOUND SP 850,és az RH SOUND SP 850QL közt??
(#) lordtutu válasza agressiv hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Ma szétszedtem teljsen a végfokot és amit észrevettem hogy hiányzik a szigetelés a végfok tranzisztoroknál azaz közvetlen éritkeznek a hűtő bordával! Ez a zérlat okozhat ilyen gondot? Csak az egyik tranzisztornál!
(#) lordtutu válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

No összeraktam és bekapcsoltam a sípolás megszűnt gondoltam ráteszek valami kis 4 omos pár wattos hangszórót. A végeredmény egy kis búgó hang majd leégett a hangszóró! Ez megtörténhet akkor is ha túl kicsi hangszórót teszek rá?
(#) kadarist válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia!
Ha az erősítő kimenetén nem nulla volt van, hanem valamekkora egyenfeszültség, akkor mindig ez a vége, hacsak nem ég le valami hamarabb az erősítőben vagy nem olvad ki egy bizti.
(#) lordtutu válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Megnéztem a biztositékot és megadta magát! Valami nagyon nem tuti de ugyérzem ehez kevésvagyok :S
(#) agressiv válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Először is, ha bekapcsolsz egy végerősítőt az a minimum, hogy megméred a kimeneti DC szintet, maximum 10-20mV lehet rajta, szigorúan tilos mindjárt hangszórót rakni rá, mert mint látod füst a végeredmény.
Az, hogy nincs szigetelve a tranzisztor hatalmas probléma, és mint mondtam meg kell mérni a tranzisztorokat, hogy zárlatosak-e, ha azok akkor egyértelműen csere, ha nem akkor tovább kell méregetni az erősítőt, bekapcsolt állapotban ha megméred a DC szintet akkor az is sokat segíthet, hogy milyen polarítású a DC fesz.
(#) Action2K válasza agressiv hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Sőt, a táp ágakba kötött 12/24V 5-10W-os izzó is "életeket" ment.
(#) lordtutu hozzászólása Nov 19, 2010 /

A zárlat biztos mert terhelés nélkül feszt adok rá akkor eszi a biztositékot a + feszültség nekiálok kiszedni a tranzisztorokat szépen sorba és azakadásméréssel végig vizslatni Remélem több füstöt nem érek el vele. az eddigi segitségeket is köszönöm!

Az első észrevétel a komojabb átnézésben a Quad 405 általam megismert kapcsolási rajzán bc 300 as tranzisztór hejett bc183 asat találtam!
(#) agressiv válasza lordtutu hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

A BC182 lehet probléma, mivel az jóval alacsonyabb feszültségű mint a 300-as és áramot is kevesebbet bír.
(#) kadarist válasza agressiv hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

A BC183 csak 30V-os max.CE feszültségű, úgyhogy már ezért sem való Quad-ba.
(#) lordtutu hozzászólása Nov 19, 2010 /

További észrevételek a tekercs is külömbözik amik benne vannak es a vég illetve a bd 240 es gyártója is külömbözik. Úgy látom több munkám lesz mint gondoltam!

Nics valami oldal ahol le tudom kérdezni az alkatrészek árait?

Quad_405.pdf

(#) pacal76 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Olyas valakit keresnék aki megépítette ezt a fetes erősítőt, vagy van némi véleménye róla.

Erős.jpg

(#) kadarist válasza pacal76 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia!
Kapcsolási rajz van hozzá?
(#) pacal76 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Valahol igen. Csak most épp nem találom, viszont aki megépítette az tuti felismeri a nyákról is.
(#) Bassmester válasza pacal76 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Ez anno, "N-mos project"-ként volt fennt a neten, de ide is már jópáran feltöltötték korábban, többek közt én is
Sajnos most nincs kéznél. Nem lehet valahogy PDF-eket keresni a topikban? Régóta tervezem megépíteni, mert állítólag jófajta kapcsolás.
(#) szamóca hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sokszor kérdezik hogy mekkora teljesítmény vehető ki adott körülmények között egy erősítőből. Most töltöttem le egy progit amivel lehet grafikonos ábrázolást készíteni, (bár a % jelet nem akarja felismerni ) és könnyítésként íme egy gráf.
(#) Bütyk-örmester válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Sziasztok. Lehet tévedek de nekem nagyon úgy tűnik mintha ez lenne az. Van kapcsolás is hozzá, csak nem tudom hogy jó vagy sem.
(#) Bassmester válasza Bütyk-örmester hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Igen, ez az egyik variánsa a fenetudja hányból. Az otthoni gépemen mind megvan, ha érdekel valakit. Bár szerintem ebben a topikban is fellelhetőek
Nem lehet valahogy kigyűjteni az eddig feltöltött PDF-eket? Ha igen, akkor segítsen már valaki
(#) Mayan hozzászólása Nov 20, 2010 /

Hogyan tudnám megszüntetni egy vidi erősítő trafójának idegesítő búgását ? A csavarokat már meghúztam amennyire csak lehetett de nem használt semmit. Nem is a mag rezeg hanem a tekercsek ? Utálom.
(#) jumbo65 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sziasztok!

Olyan kérésem lenne, építettem egy sub ládát 250w-os ehhez kellene erősítő és sub kiemelő.
Nem autóba, és egyszerű legyen.
Nagyon köszönöm !
(#) tiggersoft válasza Mayan hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Bontsd le a szigetelést és igazits a tekercsen. Valószinüleg a legutolsó menetek közül valamelyik a laza. Legvégső esetben valamivel, mondjuk lakkal öntsd ki a tekercseket. Csak arra figyelj, hogy mélyebbre is jusson különben nem érsz semmit ugyanúgy zizegni fog.
(#) Tomi20 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia

Keresés=> fájlmellékletek=> és a keresendő szöveghez *.pdf . Ha bizonyos témában keresnéd a pdf fájlokat, akkor: *.pdf topic:2987 ( például ez a topic). Természetesen ha más kiterjesztésű fájlt keresel, akkor a *. után azt írod be. De nagyon hasznos segítség a súgó a keresésnél (Köszi Topi ) Ha lenne még kérdésed, szívesen segítek privátban, hogy ne offoljunk.
Következő: »»   642 / 2534
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem