Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   932 / 2500
(#) tda7294 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia. Nem sok tapasztalatom van az erősítő lelki világában. Amit leirtál nekem azt naggyábol értem. Mayán irta hogy a puffer csak áramot erősít, a feszültségerősítést pedig megoldja a kis műveleti erősítő. Ez idáig mind szép és jo, de ha jol értelmeztem akkor a feszültség erősítést is abból a +/-18 volt-ból nyeri. Ezáltal hiába is növelném meg én a puffernek a feszültségét +/-50voltra pl. ha semmire nem megyek vele. Ezért kérdeztem milenne ha nagyobb feszültség erősítőt tudnák csinálni több műveleti erősítőböl. Egyeltlán van-e értelme ennek a fajta kivitelezésnek ebbe a formába?.

Egyébként meg azért 3 müveleti erősitöt kapcsoltam igy a rajzon egybe mivel ha ez beválna akkor két végfokot kötnék hídba így mivel az első ic az egyik oldalon kapná az inverz jelet a másik ic a másik végfoknál pedig a nem invrz jelet.

De így utolag belegondolva lehet hogy télleg hülyeség az egész mivel ha 1 ha 3 müv ic.-böl is áll akkor is ugyanabbol a +/-18volt-ból gazdálkodik az előfok. Magyarul nem várhatok eltöle pl:50 volt kimeneti feszültség erősítést.

Azért eröltetem ezt a müveletis dolgot mivel cirka 50-100 ft. és jol illeszthető. Nem tudom hogyan tudnák nagyobb feszültségerősítést megvalsitani ijen formába. tda2050 et mg nem akarok használni mert annak már értelme nincs hiszen az már magába egy komplett jo végfokozat és árba is huzos.

Ha esetleg tudnál, vagy tudnátok valami ötletet vagy tanácsot adni akkor irjátok meg légszi. És bocsi a konyhanyelvért
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Uhh, hát itt lett minden, ha jól veszem ki a rajzból, akkor a trafó megcsapolt 0pontja megy rá egy nagy reszterű axiális és állónak jelölt kondira? -majd gondolom a házra. Ellenállás jelölést nem találltam. Ha csak nem es3 jelölné..
(#) demcar válasza emersys hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Igy van ahogy mondod a trafó 0pontja megy rá a dobozra, a képen az alsó részen van a kondi vizszintesen és utána pedig az álló 5W-os ellenállás.De ám közben rájöttem hogy a gond nem az erősitőbe van hanem a számitógépbe(elég sz*r minőségű hangkártya van benne mert nem volt pénzem jobb minőségűre, de ezt a zajt idáig a hifiben nemnagyon halottam, de ebben az erősitőbe hallani). Az adja ki ezt a hangot, ezért hallania sz erősitőben is, kihúztam a gépből és tiszta csendes semmi zaj, rátettem a telefonra és azon már teljesen tiszta a hangzás.
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Akkor örülök, hogy jó lett. Lassan ezek szerint egy jobb hangkártya is esedékes lesz egy ilyen jó minőségű hifi erősítőhöz
(#) demcar válasza emersys hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Teszek majd fel róla képeket is majd ha kicsit jobban összerakom mert még egy két kábel nincsen a helyén.
Ám igen vagy új hangkártya kell, vagy egy új alaplap mert abba is volt nekem hangra kijövet, csak bele volt dugva nono jack csatlakozó és valahogy kiment benne, és ezért vettem bele ezt az olcsót. És köszi a segitséget.
(#) lamalas válasza tda7294 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Az egyszeru opamp + aramerosito kapcsolasnal a maximalis kimeneti feszultseget a muveleti erosito korlatozza. A kimeneti feszultseg (es ezaltal a kimeneti teljesitmeny) novelesenek tobbfele modja lehetseges:

1) nagyobb kimeneti feszultsegu muveleti erosito hasznalata (vannak ilyen muveleti erositok, utana kell nezni), bar ezek tapfeszultsege a legtobb esetben csak nehany V-al magasabb mint a szokasos opampoke.

2) ket teljes erositofokozat hidba kapcsolasa ... errol nem irnek bovebben, ha valaki nem tudja hogy lehet ilyet csinalni majd utananez.

3) A kimeneti aramerositot ra kell venni, hogy a feszultsegerositese nagyobb legyen 1-nel. Erre kituno pelda a Texas vegerosito. Van kulon topikja itt a HE-n.

4) Vegerosito driver IC hasznalata amihez csak egy kimeneti aramerosito fokozat kell. Bizonyos tipusok akar 2x100V-os feszultseget is elviselnek! A National Semiconductor háza tajan erdemes korulnezni. Az elv ugyanaz mint az opamp+buffer, a megvalositas sem sokkal bonyolultabb, de azert megiscsak kifinomultabb mint Mayan erositoje.
(#) hangszoros válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
A döntő szempont a túlvezérelhetőség állóság, illetve viselkedés.
Ebből a szempontból a Quad q rossz, miközben számtalan szempontból is egy csoda. Az alkotásának idejét figyelembe véve.
A 70-es évek elején csináltam az NDK-ban tranyós erősitöt egy hülye koncepszióm alapján. A nemetek ki voltak akadva tőle. Majdnem úgy szólt mint a csőves. Ma sincs hasonló megközelités. A kimenőtrafó hatását próbáltam lemodelezni. Nagyon bejött. gyökér vagyok, hogy nem próbálom hasznositani az ideológiát, pedig a hangváltósdiba is extréműl hozta magát.
Paevay CS 800-al a Bergendy 20 év alatt nem tudta kinyirni az A22 30Wattos tweeterjét. Paszívan, miközben szólt mint állat.
A Ganz kúutúr nagy termében ( 2000 fő ) is elég volt
(#) Edm válasza blackdog hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Olyan kérdésem lenne, hogy mit jelent az hogy egy csatorna? És hogy sztereo?
(#) Edm válasza emersys hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Úgy gondolom előbb az egyszerűbbel az IC-s erősítővel kezdek!
(#) Balaa16 hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Eddig IC-s erősítőket építettem. Most, hogy közeleg a karácsony, akarok végre egy rendes tranzisztoros erősítőt készíteni. Megfogott a téma 1. oldalán:
Idézet:
„darlington tranyóval megfogtad az isten lábát.”
Namost a kérdésem a következő: Ez
a kapcsolás működne darlington tranyókkal? A HESTORE oldalán találtam sok darlington tranyót itt. Ti melyiket ajánlanátok nekem? Olyan 2*50W-os teljesítményt gondoltam. Köszönöm a segítséget: Balázs
Nem tudom, hogy miért mentek szét a sorok..
(#) Edm válasza reloop hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
https://www.hqelektronik.hu/info/hu/trafo30vx2_300t.html Ilyen toroidot találtam jó lehet ez?
(#) blackdog válasza Edm hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Egycsatorna = mono. Tehát egy hangláda
Sztereo = sztereo Vagyis a két oldal Bal és Jobb. Tehát két hangláda. És ezt még bőven lehet fokozni.
(#) blackdog válasza Edm hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Ez már elég jó trafó, de előbb el kell döntened, hogy mekkora teljesítményű erősítőt szeretnél és mekkora impedanciával fogod terhelni.
Ha ez megvan akkor keress trafót.
(#) Edm hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Nos ehhez az erősítőhöz ilyet ajánlottak Sztereót úgy tudok előállítani, hogy szimmetrikus erősítőt építek?
Köszönöm a válaszokat
(#) blackdog válasza Edm hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Melyik azaz ehhez?
(#) tda7294 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Rendben köszi. Utána fogok nézni. Ha valami érdekel vagy valamit nem értek akkor majd jelentkezem.
(#) demcar válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Megjelent a zaj ismét az erősitőn.
Tegnap olyan szépen ment, ma meg hallgattam egy pár órát és elég hangos lett az alapzaj, olyan rádiót is hallani benne néha, nagyon tud idegesiteni.
Mi lehet a gond? Kipróbáltam már úgy is hogy lekötöttem a földkábelokat a dobozról de semmi.
(#) Edm válasza blackdog hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Hali. Ha a kábelezéssel van baj (ami szinte biztos) az könnyen kideríthető, akárcsak az is , hogy a jelenséget nem-e a végfokmodul szedi össze antennaként. A dolgod csak annyi, mint már írtam is, hogy tedd rá a testet direktbe a végfokmodul bemenetére. Ha a zavar megszűnt, akkor kábelezés lesz. Leginkább maga a jelkábel szokott antennaként viselkedni.
(#) Edm hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Nos, olvasgattam a neten és én úgy gondolom, de javítsatok ki ha tévedek, hogy úgy tudok sztereó erősítőt építeni, ha szimmetrikus erősítőt rakok össze. Így már kétcsatornás sztereó erősítőm lessz?
(#) demcar válasza emersys hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Lekötöttem az erősitő bemenetét az előerősitőről és akkor teljesen csendbe van. A jel úgy van bekötve hogy az előfok után még meg van szakitva a mikrofon áramkörrel. És ezt a zajt hogyan lehet belőle ''kisimitani''?
(#) demcar válasza Edm hozzászólására (») Okt 27, 2011 / 1
 
Sztereó erősitőt úgy épitel, hogy két darab monó erősitől épitel és kész mi ebbe a probléma? Pl. két darab ST151-es panel és már szól is a sztereó.
(#) reloop válasza Edm hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Jó a trafó, csak így újonnan nagyon drága. Ha az alkatrészek zömét meg kell vásárolnod, akkor számíts rá, hogy többe fog kerülni egy kész erősítőnél.
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Ezt építetted? Kicsit rendbe hoztam a rajzot. Bővebben: Link
(#) demcar válasza reloop hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Igen ezt épitettem működik is rendesen. Csak lehet hogy ez csinálná a zajt? De viszont az egyik oldalt kikötöttem és csak simán bekötöttem az előfokra igaz halkabb volt a zaj de megmarat ugyan úgy.
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Mit kötöttél ki? Az LM1036-ot?
(#) demcar válasza reloop hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Nem, nem az előfok már nem LM 1036-os hanem csatoltam. És én ebből a mikrofon kapcsolásból kötöttem ki úgy hogy az előfokról egyenesen megyen az erősitőbe.
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Ez egy remek kapcsolás. A bemenetén nincs szűrés, azt lehet, hogy pótolni kéne. Jó lenne egy fotó az erősítődről.
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Ez a Rod Eliot kapcsolás, valóban nagyon jó.
Nekem is az egyik nagyobb telj végfokomban ez az előfok van.
Fontos, hogy a stabilizált, pl +-15V le legyen rendesen szűrve ill hidegítve.
Nekem még interferencia szűrést is kelet alkalmaznom 2tekercs segítségével, hogy tiszta zaj mentes legyen az előfok, mivel a segédáramökörről még ventilátor is megy ami aztán még jobban hallható egy nem megfelelően stabilizált tápegységen, pláne ha az előfok is ugyanazon ágon van.
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Maga a nyákterv érdekelne, vagy egy elvi rajz, hogy hogyan is kapcsoltad össze őket.
Lehet maga a mikrofon bemenet "impedancia illesztetlen bemenete" zavarja meg az egész dolgot..
Következő: »»   932 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem