Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz legközelebb menni fog.
Hali!
Ezeket az alkatrészeket (kondi) hogy kell értelmezni? Köszi!
Szia!
Színkódok vannak rajta, 4 csíkban, fentről lefelé: 1.számjegy 2.számjegy 3. szorzó 4. tűrés 5. feszültség 1-3-ig az ellenállásoknál megszokott színeknek megfelelő számokra tudod fordítani. 4. a fehér az 10%-os tárést jelent. 5. a barna 100V a piros 250V Ez alapján a bal felső: 150n/100V 10% Ha megy az angol, akkor google-be írd be: "capacitor color codes"
Hello!
Kicsit zavarban vagyok mikor alkatrészt szeretnék venni, mert nem mindig tudom mi is a különbség e kettő között és "véletlenül" a drágábbat kapom. Legutóbb azt mondtam, hogy 7805-s kellene nekem. Kaptam is, 7805CT-t, ami nettó 440 FT, miközben van 7805Cv is, 70 FTért. Mi a különbség a kettő között? (nem szeretném úgy megfogalmazni, mint a kocsmában szokták, hogy "Egy nagyfröccsöt az olcsóbbikból" ) L 7805CT 5 V 1 A TO-3 -- ez 440 Ft L 7805CV 5 V 1 A TO-220AB -- ez 61 Ft MC 7805 BDTG/SMD 5 V 1 A (-40..+125°C) D-PAK -- 70Ft MC 7805 CTG 5 V 1 A TO-220AB --- 59 Ft Az adatlapjaiban nem találtam lényegi eltérést. Mire érdemes figyelni, hogy ne a méregdrágát vegyem meg? (vagy legutóbb: L 293D 4 X MOTOR MEGHAJTÓ 0.6 A, INT.DIÓDA DIP16 -- 700 Ft L 293DNE 4 X MOTOR MEGHAJTÓ 1 A, INT.DIÓDA DIP16 --- 230 Ft. csak annyit mondtam hogy "L293D kellene" és persze hogy a 700 Ftosból vettem) (Nem a boltot szidom! Azt adták amit kértem!) Vagy egyszerűen ne legyek béna és nézzem meg a pontos megnevezését az olcsóbb alkatrésznek és azt kérjem? Idézet: „Mi a különbség a kettő között? (nem szeretném úgy megfogalmazni, mint a kocsmában szokták, hogy "Egy nagyfröccsöt az olcsóbbikból" ) L 7805CT 5 V 1 A TO-3 -- ez 440 Ft L 7805CV 5 V 1 A TO-220AB -- ez 61 Ft Az adatlapjaiban nem találtam lényegi eltérést.” Nekem adatlap nélkül is egyértelmű, hogy az első az TO-3, a második meg TO-220 tokozású. Ekkora különbséget "szabad szemmel" is jól lehet látni, szerintem a csajom is rögtön kiszúrná, ha letenném elé a két cuccot Az árkülönbséget egyébként itt pont ez magyarázza: a nagyobb, nehezebb, több anyagot tartalmazó verzió költségesebb (előállítás, szállítás), ezért többet is kérnek érte. További különbség, amit a data sheetben is megtalálhattál (volna) az R(theta)JC és JA paraméternél, hogy az egyik tok sokkal jobban vezeti a hőt. Ezért ugyanakkora disszipációnál sokkal kevésbé melegszik, azaz nagyobb teljesítményt tudsz rajta disszipáltatni ugyanakkora hőmérséklet mellett. Ez végső soron azt jelenti, hogy nagyobb használati értéke van a nagyobb toknak. Na ezért is többet kérnek érte. A másik kettő amúgy másik gyártó terméke (az elsőt STM-nek tippelem, a másodikat Motorolának, újabb nevén ONSemi), és ha megnézed a data sheetet (igen, pontosan annak a gyártónak a data sheetjét kell nézni), akkor még azt is meg tudod nézni, hogy a betűk konkrétan mi mindent jelentenek. Ezek gyártónként különbözni is szoktak... Viszont ehhez bizony tudni kell, hogy ki a termék gyártója. Ha nincs kiírva, elmehetsz, megnézheted a boltban élőben, de ez nyilván erősen macerás. Egyes termékeknél kb. mindegy (egy 1kohmos ellenállásnál nem nézünk gyártót), egyes termékeknél nincs több gyártó (PIC16F84-et nem gyárt más), de a legtöbb félvezetőnél bizony számít. A rendesebb boltoknál fel is van tüntetve. Idézet: „Vagy egyszerűen ne legyek béna és nézzem meg a pontos megnevezését az olcsóbb alkatrésznek és azt kérjem?” Hát, praktikus úgy bemenni, hogy tudjuk, hogy mit szeretnénk venni, és pont azt kérni. Gyártó/cikkszám szintjén. Amit előtte a gyártó data sheet-jében leellenőriztünk, hogy pont az kell nekünk.
Csatlakoznék _vl_írásához,annyit tennék hozzá,hogy a CT,CV stb. betűjeleknek is érdemes utánanézni,ezek utalnak az adott alkatrész működési hőmérséklet tartományára,természetesen ezen adat is meghatározó az árban.
Hello!
"Ezért ugyanakkora disszipációnál sokkal kevésbé melegszik, azaz nagyobb teljesítményt tudsz rajta disszipáltatni ugyanakkora hőmérséklet mellett." Számomra nem de számára ez az állítás lehet kissé félrevezető. Mert ugyan akkora teljesítmény ugyan akkora hőt termel, csak a kisebb átmeneti hőellenállás miatt, jobban átvezethető a hő, a hűtőbordára, így a félvezető kristályhőmérséklete lehet alacsonyabb, a jó hővezetés miatt.. üdv! proli007
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség ... A mellékelt kondinak mennyi a kapacitása? 33nF vagy 330nF?
Köszönöm a választ. Persze a tokozást észrevettem volna, ha látom élőben vagy ha tudom, hogy az adott alkatrészből van EKKORA árkülönbség. A HESTORE-nak nagyon jó a lapja, jó keresni rajta, van kép, stb... de sajnos a szállítási költséggel csak akkor éri meg a helyi bolt ellenében, ha sokat rendelek. Az meg ritka (egyenlőre).
Viszont azt hiszem, ez lesz a jövőben a rendszer: rendelek neten keresztül, és akkor tudok választani az "olcsóbbikból" ha az is megfelel, leadom a rendelést PONTOSAN, aztán másnap beugrok érte. Köszönöm a tanácsot
Sziasztok!
Ati Radeon 9600XT kártyán van két kicsattant furatszerelt elkó. Az lenne a kérdésem, hogy milyen értékűek lehetnek? Ez van a tetején: FZ54I 1500 6.3V Mivel tudnám ezeket helyettesíteni, értékük mennyi lehet?(én 1500piko-ra gondolok)A másik kérdés, ha esetleg valaki tudja radeon 9600PRO kártyán a C2-ae kondenzátor milyen lehet. Van itt egy és letört róla az említett alkatrész. Én száméból ítélve szűrőnek gondolom, és olyan 1000µF ra cserélném...szerintetek? kép: Bővebben: Link
Az elkó az 1500 µF/6,3 V, valamilyen low ESR lehet, a másikat nem látom jól.
Köszi!
A másikat azért nem látod, mert le van törve De hátha valakinek van egy ilyen otthon és lelesi róla mi kellhet oda. De megpróbálom egyébként, hogy felteszek oda is egy 1000-1500µF osat, baja nem lesz tőle a kártyának, nem?
Üdv. Adatlapot keresnék 1 tranzisztorhoz(vagy FET). De sehol se találom. TO126-os tokozás és csak annyi van ráírva hogy S 772 2L P . Sehol nem találtam semmit pedig fontos lenne. elég lenne egy lábkiosztás is. Az biztos hogy a középső a kollektor(ha tranzisztorrol van szó) és valamilyeik lába a Pozitív tápra megy. Egy kis motort hajtott. Ha bárki tud valamit azt nagyon megköszönném.
Hali!
Ha az a baj, feltétlenül segít. Én elég sűrűn cserélgettem szétdurrant kondikat PC-s cuccokon, legtöbbször segített. Nemrég egy ilyen videokártyán csak az 9550-es volt cseréltem 6 V-os elkókat, (lomexben fillérek).
Okés! Napokban kipróbálom hátha elindul majd.
Egyébként septiben meghaló alaplapokra van valami ötleted, hogy mit kell cserélni....Egyszerűen csak pl játék közben leálló és többet el nem induló alaplapokra gondolok.Van itthon 3, mindegyik fekete képernyős, nem is bootol
Szkóp nélkül ez olyan, mint sötétben vakbélműtétet végezni.
Minimum meg kéne nézni, hogy mi van a tápvonalakon, az elkók lábainál. Persze ha fizikailag látni valamelyiken, hogy kampec, akkor a környékén levő össze elkót kapásból nyugodtan ki lehet cserélni.
Sziasztok!
Egy alkatrész kilétére szeretnék rájönni, de a rajta szereplő feliratra rákeresve nem segített a legjobb barátunk. Tokozása SOT23, és BLHT vagy 8LHT felirat látható rajta. Az a gyanúm, hogy Microchip alkatrész lehet, mert talán a ChipCad-től rendelhettem valamikor.
Sziasztok!
Műhely takarításkor találtam ezt az alkatrészt, de nem igazán tudom hogy mi ez,sőt arra sem emlékszem hogy miből bonthattam ki. Egy üveg burában mintha egy elégett ellenállás lenne. A multiméterrel nem tudtam mérni rajta semmit. Ami rá van írva: D040 DSA 102M. Esetleg tudja valaki hogy mi ez és mire való?
Szia!
Ez egy monitorból van, nem? Annak a vezérlője.
Egy "hulladék" panelből bontottam ki, lehet, hogy az, csak nem találtam hozzá adatlapot.
Köszi!
TC1047A jeloles BLxx.
Hello
Van egy Metabo C60 akksi fúrógép töltőm amiben van egy ic. Úgy néz ki az romlott el. Egy zenerrel volt előállítva neki az 5.6V. A zener elszállt. Az ic megkapta a közel 20V-ot tehát ő is. Így néz ki: Bővebben: Link képek Az ic neve: TH 1108.2A FRIWO ACC12 Nem tudjátok mivel lehetne helyettesíteni? Már 1 napja keresgélek ic-ket, de nem sok sikerrel. Az elektrotanyán ajánlottak valakinek egy helyette egy valami TDA ic-t, de az nem jó. Ez valami töltés vezérlő ic lehet. Kössz előre is.
Köszi szépen! Most már emlékszem, egyszer elkavarodott valahová és újat kellett vennem, mert sehol sem találtam.
Még egyszer köszönöm!
Hi!
Kérdeznék újra, most több alkatrészre vagyok kíváncsi, hogy mik lehetnek.
A kék szögletes az fellületi hullámszűrő. Ha TV -ből származik, akkor 38 MHz KF re. A hengeres késleltető művonal színes TV szín demodulátorába. A serlegesek KF tekercsek, a menetszámból gondolom 5,5; 6,5 MHz hang KF re.
Szia!
A kék szögletes is késleltető művonal, ami ultrahangos átalakítással dolgozik és 64 us-ot késleltet, ami egy soridőnyi időtartam. PAL és SECAM színdekóderekben használják. |
Bejelentkezés
Hirdetés |