Fórum témák
» Több friss téma |
Régi, nagyteljesítményű ellenállás.
Ezt esetleg mire tudnám használni? Terhelő ellenállásnak tesztelni jó lehet esetleg? Bár adatok nélkül könnyen elégethetem.
Sokhoz volt egy plussz bilincs amivel be lehetett àllitani a pontos értéket.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
Sziasztok!
Ezt ismeri valaki? Milyen készülék ez, és miket tud? Kaptam valakitől, Ő is örökölte, és nem tudunk róla semmit.
Szia!
Egy sokféle hangot kiadó sziréna. De ez rá is van írva, meg még papírja is van.
Ehhez nem kell különösebb leírás, vagy ha kell, akkor pötyögd be a fordítóba a német szöveget. Bekötöd a rajzok szerint, a kívánt hangot beállítod a kapcsolókkal és amíg nyomod a push on gombot, addig szól.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
Szia!
A csatlakozó felirata szerint polaritáshelyesen kell +12 V tápfeszültség, a hangsugárzót a Speaker kapcsokra. A piros nyomógombot megnyomod, és a kapcsolók és a potméter állásától függően valamilyen sziréna hangot ad. Sokat ne várj tőle, van benne 3 db NE555 és egy gyengécske végfok.
Szerintem regisztáj be a Sini-hez , náluk pontosan ugyanazt is megkapod, nem feltétlenül horror áron.
Sziasztok Fórumtársak!
A csatolt képeken található kapcsoló típusára lenne szükségem. Valaki találkozott már ezzel a fajtával? Ami érdekelne az a gyártó és termékcsalád. Köszönöm előre is!
Biztosan találkoztam vele, de nem vagyok biztos a válaszban, mert nem most volt. Talán Makel, Düwi, Kopp?
Köszönöm az eddigi segítségeket!
Az igazság az, hogy nem találtam a felsorolt gyártók kapcsolóinak fényképei között semmi hasonlót. (bár csak a Google fényképes keresőjét használtam) Hogy egy picit "kerekebb" legyen a történet, hogy miért is keresem pont ezt a típust: A barátom (aki egyébként nő , csak, hogy a motívációt is értsétek... ), új lakásba költözött. A fényképen lévő kapcsoló egy szimpla kétáramkörös fis-fos, de alternatívnak kellene lennie. Vélhetőleg az előző lakó/gondnok (azt le sem merem írni, hogy villanyszerelő) cserélte erre a típusra. Előtte feltételezem, működött az alternatív kapcsolás. Nyilván ezzel nem fog. Amiért ezt a típust keresem az nem más, mint a cudar tény, hogy a festők b@tak levenni a kapcsolók kereteit és úgy festettek, hogy a kapcsolót körbefesteték. Ha másfajtára cserélem, akkor bizony elég ocsmányul fog kinézni a kapcsoló környéke... A kérdés továbbra is nyitott. És köszi, hogy időt szántok a sz@romra!
Ilyesmiről szó sem lehet?
Kedves Barátaim!
Segítsetek nekem egy olyan logikai IC-t találni (legjobb lenne schmitt-trigger vagy NAND), melynek bemenete TTL (max 5V), tápfeszültsége legalább 15 V, és 20 MHz frekvencián még kielégítően működik. Már azzal is megelégednék, ha a bemenete is 15 V-os lenne, és tudna 20 MHz-t, de ilyet sem találok... Köszönöm szépen, és BUÉK! A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Nem teljesen egyértelmű a kérdés. A schmitt-trigger és a NAND teljesen más dolog, a "logikai IC" pedig takar "pár" típust. Mit csinálon az IC, hány bemenete és kimenete legyen, valamint milyen logikai kapcsolat legyen a bemenetek és a kimenetek között?
Még nem kérdezte senki, hogy milyen kimenetet szeretnél. Egy 78L05 nem segítene a 15V tápfeszültségen?
Áhoj!
Csak saját véleményem. Ilyet sosem raknék fel. Nagyon csúnya. Amúgy szoktam "imádni" mikor körbefestik, meg le a kapcsolókat, konnektorokat. Családban is van ilyen. (Én le szoktam szerelgetni, legalábbis a saját szobámban. Meg egyéb helységekben is, ha még nem késtem el. ) Amúgy azokat a lefestetteket is le lehet takarítani, csak szét, le kell hozzá szedni a falról/-ból. Én le szoktam pucolni, persze itt nincs azért telibe átfestve, csak nem lehet rendesen kikerülni. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Én is gondolkoztam rajta, de ez a holmi nem illik a "milőbe"...
Sziasztok!
Ez a kütyü vajon mi lehet? Szinte biztos, hogy valami elektronikai csomagban volt.
Köszönöm a gyors reagálást kedves Barátaim!
Részletesebben megvilágítva a dolgot: szert tettem egy MAX038 függvénygenerátor IC-re, melynek a 14. (SYNC) TTL szintű kimenetét akarom használni 5 V-os TTL ÉS 15 V-os CMOS áramkörök meghajtójaként. Az ára és beszerezhetetlensége miatt nem szeretném magát a 038-at kivezetni, ezért egy "kis költségvetésű" meghajtófokozatot szeretnék beiktatni. Erre a célra a mellékelt szimuláció szerint tökéletesen megfelel a Q1 BC182(2N2222)-Q2 BC212 komplementer, kiegészítve D1-D2 feszültségeltoló diódákkal, és némi ellenállással. A D3 akadályozza meg a kimeneten esetlegesen fellépő túlfeszültség kialakulását. (A szimulációban magát a 038-at a generátor helyettesíti.) Mint látható ("TTL VÉGFOK"), a 74LS04 kiválóan hajt, és a komplementer is nagyszerűen működik 20 MHz-en is. Ezzel szemben, átkapcsolva az S1 kapcsolót ("OC VÉGFOK") a nyitott kollektoros kimenetű 7407 (a 74LS07 nincs a szimulátor alkatrészkészletében) hiába igyekszik meghajtani a 15 V-os 40106-ot, ez utóbbi 5-6 MHz-nél tovább már nem képes működni. Amennyiben kihagyjuk a 40106-ot, úgy használható 19 MHz-ig, de a jelalak már annyira torz, hogy megkérdőjelezi annak a célnak az elérését, amiért egyáltalán épült a generátor. Megpróbáltam egy BC182 NPN tranzisztoros, majd egy BS170 FET-es előerősítőt is. Az eredmény szánalmas, ráadásul a kimenő négyszögjel alsó feszültséghatárát nem sikerült 0,7-0,8 V alá vinni. Ettől még helyesen működhet az összes TTL és CMOS, de mégsem tökéletes. Persze felmerül a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e görcsölni a 15V-20 MHz-el, ha nincs az átlagos piacon olyan IC, ami ezt igényli... És ráadásul maradjon meg a "kis költségvetésű"-ség is Szerintetek mi a megoldás? A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
74LS14: Régebbi adatlapokban volt "belső kapcsolási rajz" is. A kimenetet nem szabad 7V fölé húzni mert a tápfeszültség felé levő tranzisztor károsodhat.
7407, 7406: Nyitott kollektoros kapuk. A kimenetet magas szintre egy külső ellenállás biztosítja. Az ellenállás és a szórt kapacitás meghatározza a maximális frekvenciát. Az ellenállás csökkentésével lehet növelni a frekvenciát és a fogyasztást, de figyelembe kell venni a kimenet terhelhetőségét. Meghajtónak ide nagy sávszélességű műveleti erősítőt alkalmaznak: LM6361, OPA2690, OP37 stb. Goooogle "max038 schematics" sok példát hoz.
Ez egy 260 ohmos nagyteljesítményű huzalellenállás kerámia csőre tekercselve
Tiszteletem az Uraknak! Elnézést, hogy mindig érdeklődöm, de erről az alkatrészről nem találok semmit a neten. Ránézésre azt mondanám valamiféle relé, de lehet,hogy marhaságot beszélek. Találkozott már valaki ilyen cuccal? Előre is köszönöm.
Köszönöm kedves Hp41C!
Kipróbáltam a javasolt IC-ket, meg még másik hármat. Legjobban az 5539 jött be; ez van a boltban is, meg a fiókban is... Az OC TTL IC 74LS07 lesz a gyakorlatban, de a szimulátor könyvtárában található 7438-al elfogadhatóan működik 20 MHz-ig is. Talán kár erőlködni a MAX038-al, mert 20 MHz elérhető (elvben) 74LS14 inverter oszcillátorral is, aminek egészen más a beszerezhetősége, meg az ára. Nyilván a stabilitása is... Köszönöm mégegyszer! Jó éjt!
Művonal lesz az ha jól látom. Bővebben itt: EEVblog Youtube.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |