Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémhalogén és Xenon-izzók meghajtása
Lapozás: OK   11 / 20
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 4, 2007 /
 
Persze, tudok várni, csak már kezdek izgatott lenni. Addig amég jól leszel, pont megbeszélhetjük, hogyan jusson el hozzám. Tényleg, jobbulást.
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 4, 2007 /
 
Jut eszembe, hogy állsz a xenonoddal? Majd, ha kész lesz, mitre fogod használni? a 150-es netítéshez szerintem elég picike, legalábbis az ultra-nagynyomású változatból, ami neked van (a fénye kb. 200W-os normál izzónak felel meg).
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Júl 4, 2007 /
 
Xenonnal sehogyse állok, mert egy öreg villamosmérnöknél fogom ezt ekészíteni, és ott van az öregnél a táp is.
De lyan fosu v.ok, hogy nincs sem erőm, sem idegem elmászni az öreghez, aztán nekiállni kokecolni..majd talán holnap.

Még a szabályzást is meg kell oldja valaogy, és itt az a xar, hogy ez egyenáramú égő, és a soros áramgenerátor túl veszteséges.
Ha váltóáramú volna (van ilyen, nem autós xenon is) akkor soros triakkal a fázishasítás adja magát, de így?
Majd még figurázok ezen, meg az öregnek is kikérem a tanácsát, neki mégis nagyobb a tapasztalata...

Világítani nem akarok a xenonnal, csak kíváncsi v.ok a fényére... Prjoektorozni meg élvezkedni meg ott van vagy 40db különféle fémhalogénlámpa, azok közül aztán válgathatok...
Például tegnap este kék és zöld színes ARC 150-eseket baxtattam.... (nem vmi nagyon jók, azt kell hogy mondjam.)
És még van sokminden más is 20 és 3500W között...
(#) praxis válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Szabályozhatod a graetz előtt is a váltóáramú ágban, sőt láttam olyat is, ahol a primer oldalon korlátoztak.
Ha Hidasnémeti felé jársz, nézz be hozzám, szívesen beizzítom az xhp500-ast
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Hello! Na csodálkoztam volna, ha egyedül nekikezdesz, mert a xenon, az egy elég veszélyes játékszer , a váltóáramú xenon, na az is jó, az kevésbé bonyolult. Van még egy színtén jó cucc, bár ritkább mint a xenon, de hasonló, a HBO ultra-nagynyomású higanylámpa, olyan mint a xenon, csak van egy segédelektródja, a régebbi vetítőkbe használták azokat, a maiakba már a legtöbb helyen xenon van. Ezek többnyire váltóáramúak, de van köztük egyenáramú is.
(#) zoz11 hozzászólása Júl 5, 2007 /
 
A mai mozigépekbe egyenáramú Xenon van, ami itt van nálunk abba XHP1600-as van, és tirisztorral van megcsinálva neki az áramkorlát. Éppen tegnap cseréltem az egyik gépbe gyújtó elektronikát, 175000Ft-ot fizetet a mozi az elektronikáért, az a baj hogy ezek már mind be vannak öntve műgyantával, de megtaláltam a mozi padlásán a régi gyújtókat, azok még szétszedhetőek voltak. Szét is szedtem őket, az egyikbe szénné éget a szikra köz a másikba meg a nagy fesztrafó van elégve.
(#) praxis válasza Qulecc hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Váltóáramú lámpát nem használhattak vetítőgépekben, mert az 50Hz-el pulzáló ív interferálna a képkockák mozgásával, így állandóan ingadozó fényerőt kapnánk a vásznon. A szén-ívlámpákat közvetlenül a xenon váltotta, abból is volt olyan, ami segédelektródával rendelkezett. HBO lámpákat inkább az iparban használják, kihasználva nagyon magas UV sugárzását.
(#) Őrült Ödön válasza praxis hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
"Ha Hidasnémeti felé jársz, nézz be hozzám, szívesen beizzítom az xhp500-ast "

Nem járok arrafelé sűrűn, legalábbis ezidáig nem. De lehet, hogy egyszer kivételt teszek, kíváncsi vagyok, az az XHP 500-as milyen jószág...

Messze van Pösttől az a Hidasnémeti?
(#) Őrült Ödön válasza zoz11 hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Ilyen döglött elektronikát jó volna rekonstruálni. Mennyire bonyolult a cuccos? Fotó esetleg?
(#) Őrült Ödön válasza praxis hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Ez a váltóáramú ingadozás és interferencia érdekes ügy. Anno profi fotós ismerős kért kölcsön tőlem egy ARC 250-es fémhalogént, fojtóval-gyújtóval. Nekiállt fotózni, de vmi csíkokrol beszélt, hogy ezt csak a keresőben látta vagy a kész képen is, azt nemtom.
Vajon projektorhoz használatkor okozna-e ilyen interferenciát a felhasznált fémhalogén? Mivel nincs még LCD lapom, ezért a vetítőeszközt megépítettem írásvetítőből, de élesben, filmet nézve még nem sikerült lepróbálni.
Vélemények?
(#) praxis válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Kb. 250km-re. Miskolctól kb.70km, szlovák határ mellett.
(#) praxis válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Elég sokat olvasgattam projektorépítés témában, szinte mindenki fémhalogénnel építi és még nem panaszkodtak hasonló jelenségre. Érdekes dolog. Én is akarok építeni egyet, ha sikerül TFT monitort szereznem, de én hátsó kivetítésű TV-t szeretnék
(#) Őrült Ödön válasza praxis hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Közben én is érdeklődtem, valóban nincs ilyen jelenség! Hozzáteszem, hálaistennek....

Sajnos, a látogatást egyelőre el kell halasztanom, tekintve szeretett MÁV-unk legutóbbi jegyáremelését, ezúton kívánom az illetékesnek, hogy csapjon bele a ménkű a nagymamája kosarába, amibe aludni szokott!
csak hogy finom legyek.....
(#) praxis hozzászólása Júl 5, 2007 /
 
Kis érdekesség: 2kW-os xenonlámpa,külön gyújtóelektródával a 60-as évekből.

2kW xenon.jpg
    
(#) Qulecc válasza praxis hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Ez egy egyenáramú lámpa, abbó lehet tudni, hogy az egyik elektródja vékony és hegyes, a márik meg egy nagy durung .
(#) zoz11 válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
Majd szerzek fényképezőt akkor majd le tudom fényképezni, én is gondolkodom rajta hogy meg kéne őket csinálni csak azt nem tudom hogy milyen anyagból kéne megcsinálni a szikraközt, hogy ne égjen el, az egyiknek meg a trafóját kéne újra tekerni csak még nincs egyenlőre 0,12-es zománchuzalom, meg ebbe is szikra köz kéne.
(#) zoz11 válasza praxis hozzászólására (») Júl 5, 2007 /
 
nekem már volt a kezembe ilyen lámpa, amúgy ami a képen van lámpa az már elég sokat mehetett, életveszélyes tapogatni ilyen állapotába. amúgy minden elismerésem hogy sikerült működésbe hozni azt a lámpát amúgy a mai napig nem találtam meg a párját.
(#) praxis válasza Qulecc hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Tisztában vagyok vele
(#) praxis válasza zoz11 hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Szikraközt a legjobb lenne wolframból csinálni, azt meg rossz xenonlámpából (ebből vannak az elektródok), vagy gyújtógyertya elektródából lehetne kitermelni. Bár az nem tudom, meddig bírná. Olyan 2nF-os LCC kondid nincs elfekvőben 2db, ami a szikraköz alatt van?

Ödön!
Ha gondolod, szívesen segítek gyújtót fabrikálni a xenonhoz!
(#) Őrült Ödön válasza zoz11 hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Azon gondolkozok, hogy vajon az a szikraköz feltétlenül szükséges-e hozzá? Hátha elmenne egy kicsit combosabb, sk. készítésű soros gyújtótrafóval?

De a szikraközzel sztem nem kell sokat kínlódni, két fémgömb, oszt annyi..
Nem fog az ott állandóan szikrázni...
(#) Őrült Ödön válasza praxis hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
"Ödön! Ha gondolod, szívesen segítek gyújtót fabrikálni a xenonhoz!"

Részemről O.K.!
(#) praxis válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Hidd el nekem, hogy elég nehéz ráültetni arra a tizenegynéhány voltra ráültetni a gyújtóimpulzust, pláne ilyen kis belső ellenállású tápegységnél, ami ehhez kell. Mondjuk neked a 150W-oshoz csak 7,5A-re kell méretezned a soros gyújtót, de ott sem javasolnék 20 menetnél többet, mondjuk 2,5-ös drótból. A tápegység felől az 5. menet környékén kellene bevezetni a gyújtóimpulzust, ami lássuk be, ilyen vezetékátmérőnél félvezetőkkel elég macerás (de nem megoldhatatlan). A szikraköz viszont megfelelő intenzitású impulzust szolgáltat a gyújtótrafónak, ami lényegében egy mini Tesla-trafó. Ja és megbízhatóbb is (szerintem). Jó a két félgömb is szikraköznek természetesen ilyen próbálgatás szintjén, de azért azt a 2nF-ost 20kV-al feltöltve kisütöd, egy idő után lebontja az elektródokat. Egy moziban például rendesen igénybe van véve, pl. napi 5 filmnél, átlag 6 tekerccsel számolva 15x gyújtod az egyik, 15x a másik lámpát és nem mindig indul elsőre, pláne, ha a vége felé jár az élettartamuk. És ezt illik elviselnie legalább 5 évig meghibásodás nélkül. Ide azért megbízható cuccok kellenek.
Bocsi a hosszúért
(#) Qulecc hozzászólása Júl 6, 2007 /
 
Én a xenonokhoz nem igazán értek, kissé bonyolult, és veszélyes jószágok . Meg aztán még nem volt xenonom, csak azt tudom róluk, hogy 40-60 KV gyújtófesz kell nekik, és az egyenáramú lámpán a negatív durungba kell a gyújtófeszt küldeni, aztán meg olyan 30-40 volt egyenárammal mennek, és ha nem megfelelő a tápellátás, akkor felrobban, és mint egy fekete zeuspetárda akkorát tud robbanni, és kell neki légáram, legalább 5 m/s-os, mert akkor túlmelegszik, és felrobban. Az ultra-nagynyomású xenon, az már csak ilyen veszélyes jószág , mert cirka 50-60 Bar nyomás ( a légköri nyomás 50-60 szorosa ) van bennük, ezért elég ilyen kis elektródatávolság, és ezért is kell ekkora gyújtófesz.
(#) zoz11 hozzászólása Júl 6, 2007 /
 
Én tudom hogy milyenek ezek a lámpák, akkor a legjobban robbanás veszélyes mikor hűl le és még izzik az egyik elektródája, akkor aztán nem szabad még megmozdítani is mert bármikor felrobbanhat, itt nálunk már volt itt olyan a moziba hogy felrobbant egy 1600w-os xenon itt a fórumba már többször is leírtam.

Praxis
Az nem is rossz ötlet hogy egy ilyen xenonnak az elektródáját használjam fel szikra köznek, lehet hogy holnap meg is próbálom. Már sok féle anyaggal próbálkoztam a szikra köznél eddig a legjobb a 10.6-os acél csavar feje, az kb. 1hónapot húzott, nálunk. Mondjuk mi úgy csináljuk hogy összevágjuk a filmet egy nagy orsóra amire 3 kis tekercs rá fér. Így csak egyszer van film váltás vagy gép váltás, nem kell olyan sokszor a tekercseket cserélni. Ezért csak egy filmnél csak egy szer kell neki gyújtani.
(#) praxis válasza zoz11 hozzászólására (») Júl 7, 2007 /
 
Multiplexekben meg lenyomják egy platterről az egészet, de abban mi élvezet van?
(#) Őrült Ödön válasza praxis hozzászólására (») Júl 7, 2007 /
 
Nem baj, hogy hosszú lett ez a kis esszé, van itt hely....

Nos, sztem felesleges a gyújtótrafónak megcsapolásosnak lenni, én bazinagy rövidíves (nehezen gyújtható) fémhalogéneket egy házilag kokecolt trafóval indítom, amelynek az áttétele 1:50 körüli, és a primer oldal szigetelt, független az égő áramkörétől.
Ide aztán 3-600V-ra feltöltött kondikat lehet periodikusan sütögetni tirisztorral, fél másodperc sem kell hozzá, és bekúrja a lámpát.. .igaz, jó minőségű lámpafoglalat megkívántatik ehhez a mókához!
Én xenon gyújtónak a következőt gondoltam: Ócska hiperszil magon vastag (3-4mm) MCu vagy Mzs villszerhuzal, ezen menne a xenon tápárama. 1:50 trafóáttétel, egy-két menet nagyfeszhuzalból a primer, és ez az egész izé akár olajba is mehetne, úgy ahogy van.
A nagyfeszhuzalra aztán lehetne kondit sütögetni bátran!
Szikraköz meg nyista, a tápfeszre simán rá tud mászni a keletkező jópár kilovoltos impulzus.
De azért még agyalok rajta egy picit, ez csak egy elképzelés most..
(#) Balázs hozzászólása Júl 7, 2007 /
 
Sziasztok Szakértők!

Van nekem egy lámpám, benne egy 100W-os Orion ízzóval (csatolt képeken láthatók). A kérdésem az lenne, hogy nem tudjátok-e véletlenül, hogy ilyen ízzót lehet-e egyáltalán kapni valahol (és hol?)? Még hasonlót sem láttam sehol... Vagy 30 éve lett csórva a PeCsából...

Bocs a képminőségért, lakásfelújítás közepén nem nagyon találtam meg a fényképezőmet, úgyhogy maradt a teló....
(#) Őrült Ödön válasza Balázs hozzászólására (») Júl 7, 2007 /
 
Szevasz!
Hát ez az égő nem igazán tartozik a topiktémához, de azért legyen!
Ez egy szabványos E27 foglalatú PAR izzó, préselt frontüveg előlappal. Ma is kapható termék, ajánlom a Budapesten a Béke úti Tungsram-Konverta szaküzletet, vagy a Király utcai Tungsram Márkaboltot.

Legjobb tudásom szerint mindkét helyen kapható!
(#) Balázs válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 7, 2007 /
 
Nagyon köszönöm a választ!
(#) zoz11 válasza praxis hozzászólására (») Júl 7, 2007 /
 
Azért ennyi kis testmozgás nem árt, váltások közbe oda menni a géphez majd lecserélni a tekercset.
Következő: »»   11 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem