Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   32 / 107
(#) pucuka válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Üdv!
Ezt a kérdést inkább az RF távirányító topikban kellene feltenned.
Látod ez a nagy baj. Mindenki csak az adóteljesítmény növelésében látja a lehetőséget a "hatótáv" (nagyon nem szeretem ezt a szót) növelésében, ugyanakkor eszébe sem jut rendes antennát használni, vagy urambocsá' egy rendes (érzékeny) vevőt építeni. Pont a fenti topikban küzdünk egy ilyen feljavításával, az RC autókban egy borzasztó egyszerű egytranzisztoros visszacsatolt vevő van. Se érzékenység, se szelektivitás.
(nem az én érdeklődési köröm, de el tudom képzelni mi lehet egy versenypályán)
Egyébként szerintem 0.5 W - osnál nagyobb teljesítményű adó külső antennán nem hobbi kategória.
(#) Báddzsó válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Köszönöm a választ!
Idézet:
„Mindenki csak az adóteljesítmény növelésében látja a lehetőséget a "hatótáv" (nagyon nem szeretem ezt a szót) növelésében,”

Nem ebben látom, csak a hely ahol használni szeretném nagyon zajos. Természetesen az adó antennát szép nagyra növeltem, negyed hullámhosszúságúra, 1,667m, remélem az ide megfelelő, a vevőnél is ez a helyzet, de attól félek gyenge lesz a adó jele. Korábban 433Mhz-es modulok voltak használatban, de szabadtéren a város szélén vitték a 80m-t, ahol meg használni szeretném ott 4-5m(!) volt a hatótáv. Abban reménykedem, hogy ezen a frekin működik majd.

Idézet:
„Ezt a kérdést inkább az RF távirányító topikban kellene feltenned.”
már feltettem korábban...
(#) ferzoo válasza menyus hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nagyon eltértek a valoságtól 1oszcillátor áramfelvétele 2-3mA. Max.5mW.amit kiad ezzel semmilyen végfokot nem hajtassz +.1Wattos Bfg591hez is 100mW.Rf.bemenő kell.Pucukának üzenem Oirt sáv megszünt 2éve,vagyis nem használják műsorszorásra.Tartalél katonai frekvencia sávra lett kijelölve.Egyébként ideírogatok többsége örülne ha tudna 200mW.os adót vagy videojelátjátszót készíteni.Elméleti tudás szabványok ismerete internet ide kevés.Gyakorlat tapasztalat alapvető műszerek is kellenek.
(#) pucuka válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Egy szóval sem állítottam azt hogy jelenleg folyik ott műsorszórás, csak csak az elnevezéseken (fogalmakon) "lovagoltam".
Valamennyi áramkört én is építettem már az elmúlt 40év alatt, nem gondolod?
Kérlek próbáld meg gonolataidat összeszedni, mert kb két háromszori olvasásra sejtem, hogy mit akarsz mondani.
(#) pucuka válasza Báddzsó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A frekvenciának nem sok köze van ilyen kis távolságoknál, ráadásul 40 MHz-en jóval nagyobb méretű antennák kellenének. Nem tudom, nem mondtad, hogy mire kellenek, és mi van meg az eszközeidből, de ha már működött máshol, akkor egész biztosan meg lehet oldani a problémát.
Az összeköttetést alapvetően az adó, és a vevő geometiai elhelyezése befolyásolja. (beépített antennánál), vagy külső antennánál az antennák helyzete.

(#) pucuka válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Bocsáss meg, de hadd kötözködjek, ha már Te is teszed.
Idézet:
„Nagyon eltértek a valoságtól 1oszcillátor áramfelvétele 2-3mA. Max.5mW.amit kiad ezzel semmilyen végfokot nem hajtassz +.1Wattos Bfg591hez is 100mW.Rf.bemenő kell”

A mikrosütőben egy oszcillátor van, (bár egy kicsit bonyolult felépítésű) mégis lead majd 1 kW-ot
Nem is beszélve a lokátor technikában alkalmazott rezgéskeltőkről.
Egyébként a normál életben egy egytranzisztoros oszcillátor olyan 10 mW körüli teljesítmény leadására képes, csak stabilitási, elválaztási okokból használumk több fokozatot.
(#) ferzoo válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nem tudom hogy jön ide a mikrosűtő az 2,4Ghz en dolgozik 2100Voltos 1200W.trafóval 2,4Ghz en űregrezonátort hajt meg L-C rezgőkörön keresztül.Amcsi mérnők találmánya volt.A Bfg591 Bfg595 el nagyon jó smd.adót lehet építeni akár 446Mhz re is.Olcsón beszerezhető kb.300ft. csak ezért írtam.De Bfg135 el 500mW. rf.out. 4Voltról akár ami mai világban sem lebecsülendő.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A mikrosütő szerintem úgy jött ide, hogy azt írtad, hogy egy oszcillátor max 5 mW körül van... Erre írta pucuka, hogy attól hogy csupán egy oszcillátorod van, igenis lehet jópár wattos RF teljesítménye, lásd mikró.
De lehet az eredeti írásodban ezt nem így gondoltad, mert szó mi szó, tényleg nehezen érthetően kommunikálsz. Alig lehet olvasni/kibogarászni a hozzászólásaidat. Számomra az is rejtély, hogy a mW vagy W mértékegységek után milyen okból használsz pontot?!
(#) ferzoo válasza Novak hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Nem fogok alapvető dolgokról vitázni senkivel,a mikroban nincs oszcillátor se tranzisztor.Nézd +szedjél szét eggyet.Nagyon okosnak tartod magad a mW. W.rövidités ha nem tudnád.
(#) menyus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Oszcillátor = visszacsatolt rezgőkör (egyébként nem rezegne és nem hivnák oszcillátornak) Az "oszcillátor" egy alapáramkör, tökmindegy hogy hogyan és mitől rezeg. Lehet kvarc, "free run", vagy még 100 féle. Mindegy hogy magnetron benne a frekvenciát alapvetően meghatározó elem vagy rezonátor/kvarc vagy keskeny/szélessávú rezgőkör esetleg PLL szintézer tartja frekin. De... Ezzel a kötekedő stílussal csak kivágod magad alatt a fát, és pont azok tojnak majd a problémádra akik valóban segíteni tudnának. Egyébként egy tranzisztoros mezei oszcillátorral is tudsz 500 mW teljesítményt elérni megfelelő tápfesz mellett, ha az aktív elem birja ezt a teljesítményt. (A stabilitása és egyebek az persze egy másik kérdés...)
(#) ferzoo válasza menyus hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Persze hogy lehet 1tranzisztorral pl.Bd.139 el hartley oszcillátort csinálni néhány száz khz.re de akár 27Mhz re.is.Azért jó pár adót építettem már külsö segitség nélkűl 2M.sávra 446Mhz.re Pmr.rádióhoz és sorolhatnám.Visszatérve Ccir sávra kreálsz 1tranzisztoros 500mW.adó oszcit,annak jó sok felharmonikusa lessz végig zavarja az egész sávot +a Vhf felső részét is .A rossz jel/zaj viszonyról nem beszélve hangátvitelre alkalmatlan lenne.Adó oszcinak tiszta szinuszos torzitásmentes jelet kell előállítani +adott frekvencián.Nem véletlenül használnak 4-5fokozatot a gyártok kézi rádióknál.
(#) ferzoo válasza menyus hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
25év szakmai tapasztalat után nem vitázok dedos dolgokról,mindenki másról ír,+azt amit akar.Sokmindent építettem már 7elemes Urh yagi-tól 4elemes nyitott dipolos adóantennáig,Tv.javítással kábel tv.vel is foglalloztam 12évig.3Wattos adót is kreáltam anno a vevő tunerjét én terveztem azota is működik.Ezt nem kivánom itt bizonygatni,mert személytelen volna ráadásul bármit írhatok bizonyitani nem tudom.Itt csak kritikát kaphat az ember az biztos.
(#) gg630504 válasza Novak hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Idézet:
„Számomra az is rejtély, hogy a mW vagy W mértékegységek után milyen okból használsz pontot?!”

Random-urdu nyelven ír.
(#) pucuka válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Háát . . .
Idézet:
„Nem fogok alapvető dolgokról vitázni senkivel,a mikroban nincs oszcillátor se tranzisztor.Nézd +szedjél szét eggyet.Nagyon okosnak tartod magad a mW. W.rövidités ha nem tudnád.”

Pedig jó lenne, mert láthatóan alapvető dolgokhoz sem értesz.
A mikróban maga a magnetron az oszcillátor, és nem is kis teljesítményű, és nincs is teljesítmény erősítő utánna.
Igaz, hogy nem tranzisztor, de úgy látszik, Te csak a tranzisztoros dolgokat ismered. A világ azért ettől sokkal nagyobb, és bonyolultabb. Ennyi tudással, amennyit itt elárultál magadról, jobban teszed ha nem építgetsz adókat.
A mW, és a W pedig tudásoddal ellentétben nem rövidítés, hanem mértékegység, ami a jó öreg Watt bácsi nevéből származik.
Az írásodról pedig annyit, hogy hanyagold az MSN - es szlenget, (ezt itt nem szeretjük) próbálj meg rendes nyelven kommunikálni. (mindegy milyen nyelven, lehet pl. magyarul is)
A diskurzust veled lezártam.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Nagyon vicces emberke vagy... olyan jókat nevetek rajtad, de komolyan. Ha 25 éves szakmai gyakorlat után számodra a W, mW, vagy éppen kHz után pont szükségeltetik, mert szerinted ez rövidítés, és nem pedig SI jelölés, akkor az röviden és tömören: szomorú. Biztos vagyok benne, hogy nincs iskola, ahol ezt így oktatnák (ha van, akkor az nagyon gáz).
Egyébként ha már itt mindenkit olyan okosnak tartasz a jelölések terén, hadd mutassam be a frekvencia mértékegységét, a Hz-et. És igen, a "há" betű bizony nagy! Tehát szó sincsen az általad konzekvensen emlegetett: khz-ről, Mhz-ről vagy ilyesmikről. De a 2 méteres amatőr sáv sem "2M.", hanem meglepő módon 2m-es. Az említett tranzisztor pedig soha életében nem volt BD.139-es, szegényt mindig is BD139-nek anyakönyvezték.
Valamint azért látom szépen változik a véleményed az egytranzisztoros oszcillátorokról is. A kezdeti "max. 5mW"-ról már áttértél a "Persze, hogy lehet... jó sok felharmónikusa lesz" véleményre. Ezt nem vitatta eddig sem senki, tény hogy az zajos, és rossz minőségű lesz, de nem is arról volt szó, hogy szabványoknak megfelelő egytranzisztoros oszcillátort lehet építeni.
Ha pedig úgy érzed, hogy csak kritikát kapsz (egyszerre 2-3-4 embertől), akkor talán el kellene gondolkodni a stílusodon. Feltűnően lenézed az embert a hatalmas szakmai tapasztalataiddal, és utána még a tévhiteidet erősítgetve próbálod kioktatni, hogy márpedig igazad van.
Ez itt így nem működik. Ha megsértődsz rajta, akkor sajnálom, de a dolgoknak nem ez a módja.
(#) ferzoo válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
A mikroban nincs oszcillátor hanem üregrezonátor,magnetron állitja elő a mikrohullámú energiát már leírtam,képtelen vagy +érteni.Szervizben dolgoztam párat javítottam már elhiheted.Felületes tudásodat net-röl pótold pl.wikipédia.A mW. W.jelölés a Watt röviditése ami a teljesitmény P mértékegysége.Ezt mindenki tudja kár lovagolni ezen.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ilyeneken Te miért lovagolsz feleslegesen?
Nem gondolod, hogy neked felületes a tudásod? A W az valóban Watt nevéből származik, de nem rövidítés, hanem jelölés! Következésképpen szó nincsen utána pontról. De ha már wiki, akkor nézz utána az SI mértékegységeknek, és tátsd a szád! (vagy keresd a pontot)
Mellesleg: oszcillátor=rezgéskeltő. Innentől kezdve a mikró magnetronja is oszcillátor, hiszen mikrohullámú rezgéseket állít elő. Az oszcillátor, mint elnevezés nem predesztinálja a rezgéskeltő eszköz működési elvét, anyagi minőségét.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ami itt történik, egyébként nem feltétlen a fórumra való, nem a témához kapcsolódik. De szívesen folytatom veled az eszmefuttatást magánban.
(#) menyus válasza Novak hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Én is így gondolom, privátban már váltottunk is mailt. Részemről megírtam neki hogy nem vitatkozom ha nincs kivel. Sok sikert neki a további vaktában lövöldözéshez...
(#) menyus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ha te 25 év szakmai tapasztalat után alapvető kérdéseket teszel fel, az minősíti az igen hiányos szakmai tudásodat. Csak azt nem értem akkor mit keresel itt a fórumon, Tanits a BME n he ennyire pengének érzed magad. De biztosan van itt "alapvető kérdések " topic, ott esetleg játszhatod a "király csávót" a 8 évesek között. Ez ide kevés...

Üdv
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Kedves ferzoo! Egyik kedves szobatársamnak említettem a beszélgetésünket, és nem volt lusta, vette a fáradtságot, utánanézett a mértékegységekkel kapcsolatos helyesírási szabályoknak (csak a Te kedvedért, hiszen ő, mint minden legalább általános iskolába járó gyermek, tisztában volt vele).
Íme:
"Pont nélkül írjuk azonban (szabványainkhoz és a nemzetközi szokáshoz igazodva) a pénzfajták rövidítését: f (= fillér), Rbl (= rubel); az égtájak rövidítését: D (= dél), ÉK (= északkelet); a gépkocsik országjelzését: H (= Magyarország), NL (= Hollandia); az országnevek kódjait: HU (= Magyarország), CS (= Csehszlovákia); a vegyjeleket: S (= kén), Cl (= klór); a fizikai mennyiségek jelét: a (= gyorsulás), v (= sebesség); a mértékegységek jelét: g (= gramm), hl (= hektoliter), MW (= megawatt); a matematikai jelöléseket: lg (= logaritmus), sin (= szinusz); stb. (Vö. 279., 282.) Egyébként ponttal írt rövidítések (nm., rég., ol. stb.) mellől is elhagyható a pont, ha szótárakban, lexikonokban stb. nagy tömegben fordulnak elő. Ilyenkor célszerű őket külön jegyzékbe foglalni: nm (= névmás), rég (= régies forma), ol (= olasz) stb. – Nincs pont az olyan rövidítések után sem, amelyeknek a vége teljes szó: uő (= ugyanő), uaz (= ugyanaz) stb."
De a hivatkozott részt eredeti kontextusában is megtalálod ITT.
(#) ferzoo válasza menyus hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Elméletben szabványokban helyesírásban nagyon jók vagytok.Rádió adó építésben smd nagyfrekis gyakorlati tapasztalatokban kevesek.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ne haragudj, hogy butaságokat írtunk, és tényleg semmi közünk nincs sem a rádióadókhoz, sem az SMD technikához, valamint hogy mindezt úgy tettük, hogy semmi de semmi gyakorlati tapasztalatunk nincsen.
Kérlek ne haragudj! És köszönjük szépen a móricka-ábrádat, most már látom, hogy milyen öreg, tapasztalt szaki vagy, rettenetesen nagy szakmai tudással, és felbecsülhetetlen tapasztalatokkal a hátad mögött.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Csak nekem tűnik úgy hogy ferzzo hozzászólásai, helyesírása nagyban hasonlít Budai41 hasonló megnyilvánulásaihoz?
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Valóban, igazad lehet
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ez már az én fejemben is megfordult. De nem hinném, hogy kétszer regelt, ferzoo is még 2007-es, nem túl friss.
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Bár jobban belegondolva tényleg igazad lehet, mert Budai41 kollégát sem úgy ismerem, mint aki egy ilyen téma láttán nyugton marad, és egy szót sem szól hozzá Márpedig ebben a topikban se híre, se hamva. Több, mint gyanús...
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Kitiltott felhasználó, nem is tudom miért
(#) menyus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ezúton ígérem neked ha elakadok majd valamivel, feltétlenül megkereslek, és addig is persze megpróbálok felnőni hozzád szakmailag.

Vita részemről lezárva, értelmes kérdésre értelmes válasz jön, hülyeségre semmilyen. Ez eddig is így volt és ezután is így lesz.
(#) ferzoo válasza menyus hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Az én szakmai tudásomat nem tudod felmérni 1-2helyesírási hiba alapján,mint ahogy én sem tudom,te szépen forrasztas vagy sem.Egyébként +nem kérdeztem semmi idevágot tölled.Matekból 2es voltam ez igaz,de már akkoriban tekertem 50Hz es trafókat erősitőkhöz és a mai napig +tekerem akár 40KHz re is pl.kapcsi üzemű inverterhez.A teljesitmény a feszültség és áram ill.ve menetszámok kiszámításával sincsenek gondjaim.Úgyanigy rezgőkört készitek UHF.sávra VHF.re amit szignálgenerátorral hangolok adott sávra,adönál fix frekvenciára.Ccir sávot kitárgyaltuk a másik topikon,ezzel nem foglalkozom zsufoltság antennaméret miatt.Budai41 et azért tiltották mert sokmindenhez értett hozzászolásai gyakorlati tapasztalai kitünőek voltak.Én ismertem öt.
Következő: »»   32 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem