Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   31 / 107
(#) lokátoros válasza Eclipse85 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Sajnos csak a műszaki bevizsgálásokról tudnék költségbecslést mondani.
A közösségi műsorszórással kapcsolatos engedélyekhez nem tudok hozzászólni. sorry.
(#) wp9omp válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
igen, a hivatkozott rendeletet a 346/2004. :heureka:
Köszönöm!
Meg azt is hogy kijavítottátok a ham wikit.
(#) pucuka válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Üdv!
Igazad van, mégsincs ellentmondás. Ahogy láthatod a Novak által linkelt listán, a nyilvántartásban a kisugárzott teljesítmény szerepel (ERP), mert ez a lényeg, és nem az adóteljesítmény. A látogatáskor megfigyelhetted volna, hogy a gerincadóknak mindíg panelekből álló antennarendszerük van, melyeknek jelentős a nyereségük. Innen az eltérés. Persze ezek eléggé drága jószágok, és kis helyi adóknél nemigen célszerű alkalmazni.
(#) pucuka válasza Eclipse85 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Üdv!
Minden látszat ellenére a műsorszóró adó maga a legkisebb gond az egész procedúrában. (már ha legálisan akarod csinálni, ha nem, akkor nem szóltam)
Először műsorsugárzási (készítési) engedélyt kell szerezned. (ORTT, tövények)
Ha ez meg van, pályázhatsz műsorszóró frekvenciá(k)ra. (amikor kiírják)
Ha ez is megvan, (és fizeted a frekvencia lekötési díjat), elkészít(tet)heted az állomás besugárzási (ellátottsági), zavartatási terveit, beszerezheted az műszaki berendezéseket (vagy megveheted, vagy elkészítheted).
A műsorszóró adókra (mint minden rádióberendezésre) műszaki előírás vonatkozik, melynek meglétét (teljesítését) igazolnod kell, vásárláskor a gyártó, (kereskedő) adja, a típusvizsgálatot neki kell elvégeztetnie. (ezért is drága).
Ha te készíted, akkor neked kell a vizsgálatot elvégeztetned valamilyen akkreditált mérőlaborral az EU területén.
Csak egy pár paraméter: (0-55 Cfok között vizsgálva)
adóteljesítény,(ha nem egy frekvenciára készült akkor a teljes 87,5-108 mHz sávban, szomszéd csatorna teljesítmény (100 kHz), mellékhullámú teljesítmény,
frekvenciák, pontosság, löket, (lökethatárolás) HF frekvenciamenet, torzítás, Intermoduációs torzítás, (adóoldali is)
Ez van. Ha a pontos ügymenet érdekel neked kell utánajárnod. Ha minden engedély megvan akkor hurrá! jöhet az adás.
Nem lehetetlen, ahogyan a Novak linkjéből láthatod.
Sok sikert!
(#) car.guru válasza whisky hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mivel nagyon régóta nem foglalkozom már elektronikával, így egy kicsit kiestem belőle. Egy olyan rádió adóvevőt szeretnék csinálni, vagy ha van ilyen olcsón, akkor venni, ami oly módon működik, hogyha az adó kilép a vevő hatósugarából, akkor hangjelzéssel figyelmeztessen. Olcsó és relatíve könnyen kivitelezhetőnek kellene lennie. Az adó esetében az is kritérium, hogy nagyon pici legyen, kicsi fajlagos áramfogyasztással, kb. 300 méteres hatótávolsággal. Viszont több darab, illetve több pár üzemelne egymás mellett, így az is fontos volna, ha az adók nem zavarnák egymás működését, illetve a vevő felismerje a hozzá rendelt adót. A másik adó hatókörön kívül lépését ne detektálja sajátként. A vevő felé támasztott kritérium, pedig az, hogy egyszerre, maximum két adó jelét fogja.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) car.guru hozzászólása Ápr 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mivel nagyon régóta nem foglalkozom már elektronikával, így egy kicsit kiestem belőle. Egy olyan rádió adóvevőt szeretnék csinálni, vagy ha van ilyen olcsón, akkor venni, ami oly módon működik, hogyha az adó kilép a vevő hatósugarából, akkor hangjelzéssel figyelmeztessen. Olcsó és relatíve könnyen kivitelezhetőnek kellene lennie. Az adó esetében az is kritérium, hogy nagyon pici legyen, kicsi fajlagos áramfogyasztással, kb. 300 méteres hatótávolsággal. Viszont több darab, illetve több pár üzemelne egymás mellett, így az is fontos volna, ha az adók nem zavarnák egymás működését, illetve a vevő felismerje a hozzá rendelt adót. A másik adó hatókörön kívül lépését ne detektálja sajátként. A vevő felé támasztott kritérium, pedig az, hogy egyszerre, maximum két adó jelét fogja.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) lougi hozzászólása Máj 2, 2009 /
 
Helló mindenkinek! Van egy Wireless FM Transmitterem. Hogyan lehetne megnövelni a térerejét 20-50 méterre? Lakáson belül és az udvarra szeretném használni.
(#) ferzoo válasza lougi hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Ezt az adót gépkocsiban használják többnyire mp3.átjátszására autorádióra.kb.50nw.a kimeneti Rf.jel.nemigazán lehet +hajtani semmit vele.
(#) ferzoo válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Azért ez nem igy van,1tranyos transmitter nincs és nem hajt +10wattos végtranzisztort sem.1Wattos adóval síkterepen monoban 6-9km.elérhető Ccir sávon és amatőrsávon is 2M.en,bármilyen yagi antenna nélkűl.Adóépítéshez 3-4műszer kell kb.250ez.ft.Frekvenciaengedélyt nem adnak ki helyirádióknak sem évek óta.Frekvenciamoratorium ccir sávra.Amikor adtal 500ez.ft volt és max.10watt.Rf.teljesítményig.
(#) EcoPityu válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Idézet:
„Azért ez nem igy van,1tranyos transmitter nincs és nem hajt +10wattos végtranzisztort sem”


Szia!
Félreolvastad! A transmitter nem 1 tranyós, az IC-s, és autóba használhatós DIETZ gyártmányú, kimeneti leosztás nélkül már 1db 2Nxxxx tipusú nagyfreq tranyót elhajt "C" osztályban, amivel én röhögve kihajtok egy BDY/hajólemlékszem, de majd megnézem/-8w-os tranyót, amivel még egy nagyobbat is PL. 50w-ra, vagy transzformátoros csatolással egy végcsövet!

Ez gyakorlati tény!
Nekem egy varicap-os hangolású oszcillátor mögé , csak 2 fokozatot kellett tennem, és ott volt az 1W, amivel meghajtottam a BDY-os nagyfreq végtranyót!

És az egész végighangolásához elég volt egy autórádióból kiszerelt frekvenciamérő, és egy kis "MUTATÓS" kézimúszer!
(#) menyus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Ezt azért cáfolnám, nekem is 1 tranzisztoros "C" osztályú erősítő van egy ilyen modulátor kimenete után biggyesztve és mindjárt elszól a másik utcába árkon - bokron falon át...
(#) frrrrr válasza lougi hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
A problémának két része van: 1.: műszaki, 2.: jogi. A műszaki vita már "megy". Ennek a kütyünek azért ilyen kicsi a hatótávja, mert a törvény nem enged többet, azért, hogy más (szomszédok) vevők ne foghassák, ne zavard őket. Képzeld el, ha majd "mindenkinek" lesz, milyen nagy káosz lenne az FM sávban a nagy teljesítményeknél: 0.1watt, 1watt.
(#) ferzoo válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Szerintem az autokba gyártott mp3.átjatszátszóknak nincs teljesítménye,a szabvány sem enged 1mW.nál többet.Egyébként 4tranzisztorral lehet építeni 1Wattos adót.Pl.2N3866 végtranyóval,amiröl sok netes oldalon 2Wattos rajzot közölnek ami nem igaz mert a hatásfoka csak 50%os B.C.osztállyban.Egyébként autórádió frekvenciamérő bevált műszer haverom 250Mhz re készitett fm.adót kb.40mW.ost zenekari mikrofonhoz.Kvarcoszci felharmonikusait ezzel mérte meg.
(#) ferzoo válasza menyus hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Most én is mondhatnám,építettem anno kamerához videojeladót átjátszót aminek modulátorát videomagnóból szedtem ki 4tranzisztorral +erősítettem az Rf.jelet Bfr91a,Bfr96.al majd Uhf.39es csatornán kisugároztam 11cm.antennával.Ezután bármilyen színes tv.n vehető volt a kép+hang.6Voltról működött 80-120m.hatótávot tudott.Nagyobb tápfesz.nél vagy 5fokozatnál sem ment messzibbre.A kép jó minőségű stabil volt.Teljesítménye kb.20mw.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Hogy érted, hogy nincs teljesítménye? Van, csak nagyon kicsi. Egyébként mint arról már annyiszor szó volt a szabvány nem 1mW-ot, hanem csak 50 nW-ot engedélyez maximálisan.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Üdv!
Pontosítanék: 50 nW ERP-t (kisugárzott teljesítményt).
A végfokozat teljesítménye itt is 10 mW körüli, de a beépített antenna miatti sugárzási veszteségek miatt csőkken a kisugárzott teljesítmény ilyen kis értékűre. ( ha az adódat műterhelésre kapcsolod, bármekkora is az adóteljesítmény, az ERP nulla lesz)
Az ellenőrzékor, és a típusvizsgálatkor is az adóberendezést üzemi körülmények között vizsgálják, így itt a beépített antenna miatt csak sugárzás vizsgálatra van mód.
Ugyanaz a helyzet, mint a gerincadóknál, csak fordítva, a 10 kW os adót 10-12 dB nyereségű 3-4 emeletes, 4 panelből álló körsugárzó kombinerekkel összekapcsolt antennarendszerre kapcsolják.
Úgyhogy ha a transmitteredet a Széchényi hegyi antennarendszerre kapcsolhatnád fél Budapestet besugározhatnád. (bocs, ez ferzoonak szólt)
(#) gg630504 hozzászólása Máj 4, 2009 /
 
Egészen pontosan 50 nW ERP ( ténylegesen kisugárzott teljesítmény ). Ez teljesíthető 50 nW RF teljesítménnyel és 0 dB-es antennával. De 1 mW RF teljesítménnyel és -akárhány dB-es antennával, ami alig megkülönböztethető egy rosszul árnyékolt műterheléstől. Egyébként 3 m-es hullámhosszhoz nem készíthető félarasznyi méretben jó hatásfokú antenna. Tehát jóval 50 nW RF teljesítménynél nagyobbnak kell lennie a szabványos adóban, hogy 50 nanowattot sugározzon. Megfordítva, ha jó hatásfokú antenna lenne hozzákapcsolva, sokkal nagyobb lenne a kisugárzott teljesítmény. Megjegyzem, a vevő ERP-t vesz.
pucuka gyors.
(#) ferzoo válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Nem ugyanaz a helyzet,mert 10Kwattos adót nem lehet összehasonlitani 1mw.vagy 50nw.os adóval másrészt nagyságrendekkel nagyobb teljesítményről van szó Széchényi hegyi gerincadó esetében.Egyébként Bly92 tranzisztorral 7-8Wattos Rf.teljesítményű adót lehet készíteni max.175Mhz re 65% hatásfokkal c.osztályban.Datasheetcatalog.com.ról néztem.Bolti beszerzése nem egyszerű,börzéken amatőrtalálkozókon előfordul.Ára is elég jó.
(#) Novak válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Najó, szerintem teljesen felesleges ez a szőrszálhasogatás az ERP-vel és társaival. Nem ez volt a dolog lényege. Annyit kellene az egészből leszűrni, hogy a bolti adók teljesítménye igen kicsi, viszont könnyedén erősíthető egy utána akasztott tranzisztorral (vagy többel).
(#) pucuka válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
éppen azt mondom, hogy abban a kis bolti transmitterben 10 mWos (körüli) adóvégfok van, csak a kisugárzott teljesítménye kicsi. Erről a 10 mW ról már akármit is meg lehet hajtani (többfokozatút is) és miért ne lehetne összehasonlítani egy gerincadóval? Csak csillapítás számítás az egész.
BLY 93 al 15 - 20 W os végfokot lehet készíteni, vagy mondjak mégnagyobbat?
Egyébként a véfokokat úgy készítik, hogy egyik hajtja a másikat, 0.5 W - BLY91: 2 - 3 W, - BLY 92: 6 -10 W, BLY 93: 15 - 20 W. és még van tovább, kb 30 - 40 W ig, utánna 2 db 30 - 40 W kombinálva (párhuzamosan)
(#) ferzoo válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Igy van Bly 93c 20-25W.Rf.out. 175Mhz 28Volt.Pd=70W.Ic.=3Amp.Nem sokan építenek adót ezzel a tranyóval ára beszerzése miatt kb.18ez.ft

BLY93c
    
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Üdv!
Akkor még elmondanám, hogy a világon mindenütt és nem csak a műsorszóró sávban, a CCIR ajánlésának megfelelően az ellátottsági, és zavartatási számításokat az 1 kW ERP - re normalizált terjedési görbékkel végzik. (ennyit a szőrszálhasogatásról)
Ha már itt tartunk a 87.5 - 108 MHz (rádió) műsorszóró sáv helyesen EBU (Europaian Broadcasting Union) sáv, ahogyan az OIRT 68 - 74 MHz, mindkettő a CCIR ajánlásainak megfelelő.
Az általad belinkelt adójegyzékben is ERP szerepel kW - ban. (talán nem véletlenül)
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Köszönjük szépen.
Pont említeni akartam, hogy hiányérzetem van...
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ne haragudj, nem szeretnélek bántani, pláne nem megbántani.
A fórumon látott munkáid alapján látom, hogy igen igényesen, precízen dolgozol. Ezt én igen nagyra tartom, a hátamon a hideg futkos, ha olyat látok, hogy öntsük ki gyertyával, aztán majd jó lesz.
Csak azt szeretném, ha avval is tisztában lennél, hogy mit miért csinálsz, nem csak áramkörtechnikailag. Az ember nem szokott cél nélkül adókat, vevőket antennákat építgetni.
Ebben a szakmában (a rádióhirközlésben) az is fontos, hogy pontosan ismerjük a fogalmakat, mert különben nem értjük egymást, (másutt is fontos lenne, de ne politizáljunk). Ne neheztelj rám azért, mert mint egy szakbarbár, védem a szakmánkat.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Dehogy haragszom, szó sincs ilyesmiről. A hiányérzetes mondatomat is mosollyal írtam, távol állt tőlem a gúnyolódás.
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Így igaz, és ez egyben a válasz arra is hogy hogyan hajt ki egy ilyen kis teljesítményű "adó" egy C osztályú végfokozatot. 50nW al nemigen, de 10 mW al már bőven. Mivel a végfokozat közvetlenül az oszcillátor bufferjáról van meghajtva, ott a kb 10dbm/10mW van jelen, ergo kivezérli a végtranzisztort...
(#) menyus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A videó átadó projectedhez őszintén gratulálok, csak nem értem hogyan jön ez ide...?
(#) menyus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ehhez a felharmonikus tartalom méréshez meg külön gratulálok, részemről maradok a spektrum analizátornál...
(#) Báddzsó hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok, ne haragudjatok, hogy belekontárkodom a beszélgetésetekbe, de látom, hogy itt eléggé szakmabeliek (is) vannak. Ezért bátorkodom megkérdezni, hogy működhet e EZ a kapcsolás egy távirányítós autó 45MHz-es adójához kapcsolva? Nyilván hatótáv növelésre kellene. Választ köszönöm!
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Üdv!
Mérésről szó sincs, legfeljebb indikálásról. Csak egy jobb spektrum analizátor belekerül néhány millába, és korántsem elég minden méréshez. Ez már bőven túl van a ferzoo által megjelölt értékhatáron.
Következő: »»   31 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem