Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó egy fázisra
Lapozás: OK   6 / 10
(#) pucuka válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Az igaz hogy van (lehet) három tekercse a BLDC motornak, de a váltást kommutátor helyett hall elemek végzik többnyire. Modernebb változatban mikrovezérlő számítja ki, hogy mikor kell átkapcsolni a forgórész tekercseit, de ez ettől még egyenáramú motor.
A háromfázisú motorban nincsenek a motorban elhelyezett pozíció érzékelő elemek, nincs is rá szükség, a három fázis létrehozza a forgó mágneses teret. Bár lehet hogy a konstrukció hasonlít, de jelentős működésbeli különbség van a két motor között. Tanulmányozd alaposabban a kérdést.
(#) Soós Antal válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Nem össze vissza akarom szabályozni és nem elég egyszer méretezetten beállítani mivel a körülmény jelen esetben az hogy menyire süt a nap azaz mennyi hő termelődik annak függvényében szeretem volna változtatni a tömegáramot. Itt a fórumon a olvastam hogy ezzel nőne a hatásfok és alkatrészárakból arra jutottam hogy ez nem nagy összeg lenne ezért érdemes vele foglalkozni.

Jelenleg a ami biztos hogy működne
3 fokozató grundfos szivattyú három fokozatát fogom a váltogatni a az elszállítandó folyadék mennyiségének megfelelően.

Csak gondoltam hogy 3 fokozat helyet mondjuk 10 vagy akár több fokozatban tenném ezt.
(#) Soós Antal válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Ok és ezt szeretném

Elszállítandó folyadék mennyiségét változtatni
PIC vezérelné gondolom ezzel állítanám a frekvenciát ill és a feszültséget ha azt is kell!
(#) pucuka válasza Soós Antal hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Frekvencia váltóval kényelmesen szabályozhatod a szivattyú fordulatszámát akár folyamatosan is. Valamelyik motoros topikban kadarist tett fel egy megoldást egy direkt ilyen célra készült IC vel, elő kéne bányásznod.
(#) Soós Antal válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Kösz! Próbálom csak lesz valami tehát nekem csak ennyi kéne ha jól gondolom 230 V 50 Hz helyett 230 V 40 - 60 Hz
(#) elektrorudi válasza Soós Antal hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Hát... nem egészen.
A frekvenciával együtt, a feszültséget is változtatni kell!
(#) dmsoft hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Had szóljak, és kérdezzek is egyben. Sok probléma van azzal, hogy az olcsó UPS-ek mivel kvázi szinuszosak, nem működtetnek bizonyos készülékeket, vagy károsítják. Az egyik kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy ha egy olcsóbb UPS után kötök egy frekvenciaváltót, mondjuk ezt a típust (http://www.iramko.com/ODC_Frekvenciavalto) és maximumon járatom, működtethetek-e vele bármilyen (figyelembe véve a tartományokat) elektromos háztartási gépet (porszívó, hűtő, ventillátor, szivattyú stb.)
Másik kérdésem, (lehet látszólag értelmetlen) ha nem váltóáramról működtetem a frekvenciaváltót, hanem egyen áramról, úgy is működik?
Előre is köszönöm minden hozzászólónak, és Boldog új évet mindenkinek!
(#) liderces válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Szerintem majd megerősitenek vagy cáfolnak. Szal frekiváltóról csakis villamos motort lehet üzemeltetni és csak három fázisut mert egyéb esetben hibának érzékeli az asszimetrikus terhelést, és hibával megáll, nincs mód ennek a kiiktatására. Vannak egy fázisu és egyfázisu kimenetü frekiváltók de szerintem azok is csak motor meghajtásra szolgálnak. Azthiszem egynefázisról meg lehet oldani a betáplálást olvass utánna.
(#) dmsoft válasza liderces hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Ezt kénytelen vagyok megcáfolni. És még valami a fórum tele van ismétlésekkel, és élből mindenki azt írja le, mit miért nem lehet. Szerintem ezzel nem halad senki előrébb, főleg ha azut ismételgetjük, amit már egyszer valaki leírt. Idézet a hivatkozott weboldalról:

Egyfázisú villanymotorokhoz készült frekvenciaváltó egy különleges megoldás az ipar területén. Ezen a területen szinte egyedüli az Invertek cég frekvenciaváltója. Ezzel a megoldással könnyedén csatlakoztatható bármilyen 1 fázisú villanymotor az inverterhez és könnyedén szabályozhatjuk kedvünkre a hajtásaink fordulatszámát. A különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos frekvenciaváltók nem képesek az egyfázisú villanymotorokon lévő kondenzátorok okozta vezérlési zavart kiküszöbölni ezért azok egyáltalán vagy csak igen egyedi helyzetekben tudják vezérelni a motorokat. Ám a mi egyfázisú frekvenciaváltónk erre megoldást nyújthat az ön berendezésénél is. Nem kell lecserélnie a már meglévő egyfázisú motorját háromfázisúra és vásárolni hozzá egy 3/1 fázisú frekvenciaváltót, hanem elég egyszerűen csak bekötni a mi általunk forgalmazott invertert a motorjához és már kész is a szabályozható hajtás.

És még egy gondolat: ha belegondolunk a legtöbb háztartási gép valójában villanymotor, vagy elektronikájuk első lépése úgyis az egyenirányítás. Vagy tévedek?
(#) iramko válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
nem jó linken hivatkozott típus az 3 fázisú motorhoz való. Ez az ODE-2 típusú készülék: http://www.iramko.com/ODE-2_Egyfazisu_frekvenciavalto tud meghajtani EGYFÁZISÚ VILLANYMOTORT! (kondenzátorost is!) Ez erre van. Tehát ha a háztartási gép motorja egyfázisú aszinkron motor, akkor ez a készülék meghajtja.

Nem értelmetlen az egyenáramról való működtetés. Mivel alapvetően minden frekvenciaváltó először egyenirányítja az AC tápot, majd ebből újra 3 fázis lesz a PWM vezérlésnek hála. Van olyan gyártó, aki elérhetővé teszi a közbülső köri DC feszültség kapocspontjait, pl. LG. De lehet, hogy a készülék megbontásával is rá lehet csatlakoztatni. Amiért szerintem nem érdemes, az az hogy honnan venné az ehhez megfelelő DC feszültséget (350VDC)...?
(#) iramko válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Na végre valaki aki ezt felismeri! Gratula!
(#) Szirty válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Helló dmsoft!
Idézet:
„És még valami a fórum tele van ismétlésekkel, és élből mindenki azt írja le, mit miért nem lehet.”

Sajnos az erdőn keskeny ösvény vezet keresztül. A legtöbb technikai probléma azért probléma, mert sokminden miatt nem lehet megoldani valamit.
Attól, hogy nem foglalkozunk a nyilvánvaló technikai akadályokkal sem és azt írják neki, hogy "persze csináld, működni fog" még nem fog.
Idézet:
„Szerintem ezzel nem halad senki előrébb, főleg ha azut ismételgetjük, amit már egyszer valaki leírt.”

Úgy gondolom, hogy az ismétlésre a kérdezőnek kell odafigyelnie nem a választ adónak! Ha a kérdését már megválaszolták korábban ne kérdezzen!
A hivatkozott egy fázisú frekvenciaváltót én fenntartásokkal fogadnám. Az addig rendben van, hogy nem érdekli a motoron lévő kondenzátor.
De a kondenzátornak a frekvencia függvényében kellene változnia a frekvenciaváltós alkalmazásban, de azt a szívességet nem fogja megtenni nekünk. Ebből adódhatnak problémák.
Idézet:
„ha belegondolunk a legtöbb háztartási gép valójában villanymotor, vagy elektronikájuk első lépése úgyis az egyenirányítás. Vagy tévedek?”

Nem tévedsz. De ha erre a tényre alapozzuk azt hogy nem lesz semmi probléma, akkor nem lenne semmi probléma az UPS-ről járatott berendezésekkel sem.
(#) liderces válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Hát igen. Akkor ha ilyen biztos vagy benne miért itt érdeklődsz? Csináld meg és meglátjuk mi lesz a vége.
Amugy ha fellapozol egy frekvenciaváltó használati utasitást szinte biztos valamilyen formában de elhangzik benne az a mondat hogy a készülék három fázisu rövidrezárt forgórészü asszinkron motor használatához lett tervezve gyártva. Minden ettől eltérő használatért felelőséget nem vállanak. stb.stb.stb.stb. NEM szó szerinti idézet!
(#) dmsoft válasza liderces hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Uraim! Köszönöm a sok biztatást, egyébként a berendezés megrendelés alatt van, természetesen ki akarom próbálni. Addig türelem, tapasztalatokat ez után igyekszem megosztani.
(#) Szirty válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Hali dmsoft!

Mennyibe kerül?
Egyébként ahelyett, hogy normális UPS-t vennél ami megfelel az igényeidnek, miért választottad ezt a bizonytalan eredménnyel kecsegtető megoldást, amiben drága készülékeket használsz teljesen másra, mint amire azok valók?
(#) dmsoft válasza Szirty hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Üdv! Az az UPS, ami nekem jó lenne, cirka 1/2 milla. Ha olcsóbb UPS-t párosítva használni lehetne a frekvenciaváltóval, akkor a feléből ki lehetne jönni. Lehet, hogy elvetélt ötlet, lehet nem működik, de amíg nem próbáltam azért nem zárom ki. Tudom a normál frekvenciaváltók nem jók, azokat telepítettem, és programoztam is, ezért keresek olyan típust, ami más mint amiket eddig ismerünk. Ha igaz az Invertek cég gyárt ilyet, legalább is én egyelőre úgy értelmezem a reklámjaikból. A puding próbája az evés. Persze, ha valaki próbálta, vagy valamilyen okból határozottan tudja, hogy nem működik, akkor meg dobni kell a témát, más megoldást kell keresni.
(#) liderces válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
De ha már igy belemélyültünk és ha nem titok elárulod a teljes projekt mibenlétét? Lehet másnak is van szüksége hasonló hasonló megoldásokra. üdv
(#) Peter65 válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Üdv!
Nem tudom melyik készüléket szemelted ki, de már korábban itt ezen a fórumon leírták, hogy az egyfázisú aszinkron motor valójában kettő fázisú (fő és segéd fázis), így általában az ilyen készülékeknek sem egy érpár a kimenete, hanem legalább három vezeték. A fogyasztók megfelelő elosztása hasonló problémákat vet fel mint a háromfázisú esetben.
Nagyon fontos különbség a frekvenciaváltó és az UPS között, hogy egy jó minőségű UPS 50Hz-es szinuszos feszültséget ad ki, míg a frekvenciaváltó kHz nagyságrendű változó kitöltésű négyszögimpulzusokat. A frekvenciaváltóra kötött terhelés (motor) induktív elemei végzik el a megfelelő aluláteresztő szűrést, így alakul ki a motor közel szinuszos árama. Ha a háztartásban lévő fogyasztóidat szeretnéd frekvenciaváltóról üzemeltetni, ez több problémát is okozhat. Én most csak a rádiófrekvenciás zavarokra szeretném felhívni a figyelmedet. Még ipari környezetben is sok bajt okoz, ha a frekiváltótól a motorig menő kábel nincs árnyékolva; mint egy antenna teleszór mindent zavarjellel. A háztartásban lévő készülékek kevésbé zavarállók, szerintem sok bosszúságot fog okozni egy ilyen felharmonikusokkal terhelt hálózat alkalmazása.
(#) iramko válasza Szirty hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Lehet kételkedni, hogy ez a frekiváltó meghajtja a kondenzátoros motort, de erre lett gyártva! 3 fázisú motorhoz nem is jó, eleve a kimenetén csak egyfázis van.
Ez egy angol gyártó, kifejezetten ilyen motorokhoz gyártja. Elég sok ügyfelünk gond nélkül használja. (A normál frekiváltót valóban nem szabad 1fázisú motorhoz használni) S aki nem hiszi próbálja ki. Ha lesz időm felteszek vhova a netre egy videót, mert mindig vannak és lesznek kétkedők.
(#) Peter65 válasza iramko hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Egy gépkönyv engem jobban érdekelne.
A kondenzátor a segéd fázis számára hoz létre eltolt fázisú áramot. Ez 50Hz-re van méretezve. Magam részéről szkeptikus vagyok hogy mondjuk 5 Hz-en vagy 200Hz-en is képes névleges nyomaték létrehozására, ami általában jellemző szokott lenni a frekvenciaváltókra.
(#) Szirty válasza iramko hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Helló iramko!

Én elhiszem hogy forgatja a motort, nem erről van szó.
Azonban a lendületes, mindent megígérő marketing duma láttán mindig kétségeim támadnak.
Mondjuk úgy: olyan nincs, hogy csak előnye van Ha ilyet akarnék vásárolni, engem érdekelne az érem másik oldala is.

A másik kétségem azzal kapcsolatban merült fel, hogy mit fog szólni mondjuk egy LCD TV ha rákötik motor helyett... Mert ugye eredetileg ilyesmiről volt szó.
Vagy mit fog szólni a frekvenciaváltó egy vasalóhoz, ami ha felmelegszik nemes egyszerűséggel megszakítja teljes terhelés mellett a frekv.váltó kimeneti áramát..
Persze lehet kísérletezni és még be is jöhet, de sok lehet a tanulópénz.
(#) iramko válasza Szirty hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Ez a frekvenciaváltó egyfázisú aszinkronmotor meghajtására való. Kitűnően használható, ha már meglévő egyfázisú motorja van valakinek, de szeretné változtatni a fordulatszámot pl.: szellőző ventilátor hajtás stb. Nem vasalóhoz, TV-hez vagy egyéb háztartási géphez való! Azok nem motorok. De nem is értem miért kellene ilyenekhez használni??? Ezt őszintén kérdezem. Tudom, hogy sok cuccot lehet másra használni mint azt eredetileg tervezték, de ebben az esetben én nem tenném. Amúgy általában a frekiváltók bírnak fázis kiesés védelem funkcióval.
(És a marketing dumáknak én sem hiszek.)
(#) iramko válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Gépkönyv itt: http://iramko.com/download.php?fid=919
200Hz-re miért van szükség??? Egy normál aszinkron motort nem használunk ilyen frekvencián. A csapágyak alapvetően általában dupla sebességet bírnak, ami az 50Hz-es motorok esetén 100Hz. De az sem szokás, mert az aszinkron motor elvéből adódóan 50 Hz felett exponenciálisan csökken a motorból kivehető teljesítmény, így általában max 75-80Hz a járatos.
5Hz szintén kérdés. Alapvetően ez a készülék 0-500Hz re alkalmas. De az életben ritkán használunk 5 Hz-et, mert egyszerűen leég a motor Nincs fordulatszám ami hűtse. (Persze erre van megoldás: külső hűtés.)
(#) Peter65 válasza iramko hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
A megadott linken egy reklám anyag van, nem pedig gépkönyv (manual). A benne lévő indítási metódust magyarázó ábrák azt sejtetik, hogyha 50%-os fordulatra, 25Hz-re szeretném álló állapotból felfuttatni a motort, akkor azt csak a névleges fordulaton keresztül tudja. Vajon miért?
200Hz-es frekvencia példa akart lenni az 50Hz-től jelentősen eltérő frekvenciára. Erre is szükség lehet, de az 5Hz-re mindenképpen, hiszen sokszor a megfelelő felfutás érdekében építenek be frekvenciaváltót, és ekkor az 5Hz-et is érinti a felfutás folyamata alatt. Tartós üzemben természetesen ventilátor.
A frekvenciaváltóról üzemeltetett motor teljesítménye állandó az 50Hz feletti tartományban. Ahogy a fordulatot tovább növeljük, a motor nyomatéka azzal fordítottan arányosan csökken. Tehát a teljesítmény állandó, a nyomaték csökken, de nem exponenciálisan, hanem hiperbolikusan. Legalábbis egy átlagos, "normális" frekvencia váltó esetén.
(#) Szirty válasza iramko hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Hali ramko!

Idézet:
„Egy normál aszinkron motort nem használunk ilyen frekvencián. A csapágyak alapvetően általában dupla sebességet bírnak, ami az 50Hz-es motorok esetén 100Hz.”


Igazad van, hogy 200Hz-en nem nagyon fog menni egy 50Hz-es motor, de ez az alsó és felső frekvencia határ semmibe nem kerül. Más szóval nem volna értelme mesterségesen lehetetlenné tenni. Rád van bízva hogy megfelelő paraméterezéssel korlátozd.
Jellemző, a frekvenciaváltóknál hogy ilyen extrém frekvenciákat is tud. Van amelyik 1kHz-ig is elmegy pl.

Vannak speciális aszinkron motorok kimondottan frekvenciaváltóhoz. Azoknál elég magas frekvencia is üzemszerű lehet.
A kivehető teljesítmény akkor csökken, ha a frekvenciaváltónak elfogy a feszültség tartaléka.

A csapágyak szerintem nem jelentenek problémát. Egy teljesen közönséges (2Z-s, nem speciális) 68mm külső átmérőjű csapágy megengedett fordulata 14000 rpm.
A kisebbeké (26mm) 40000 rpm körül van.

Idézet:
„De az életben ritkán használunk 5 Hz-et, mert egyszerűen leég a motor”


Én itt azt nem értem, hogy ha tud 5Hz-et, az neked miért jelent hátrányt?
Tud és kész. Ha nem kell nem használod 5Hz-en a motort.
(#) Szirty válasza iramko hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Helló iramko!

Idézet:
„Nem vasalóhoz, TV-hez vagy egyéb háztartási géphez való! Azok nem motorok. De nem is értem miért kellene ilyenekhez használni???”


Jótól kérdezed! Én is épp ezt magyarázom, hogy motorokhoz való!

Most úgy szóltál hozzá, hogy nem is olvastad a kérdező eredeti kérdését?
dmsoft vettette fel a #1135867 hozzászólásban
(#) dmsoft válasza Szirty hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Azt hiszem ehhez a fórumhoz is utoljára szólok hozzá, mert az itt egybegyűltek nagy része a másik fikázásán és beszólásán kívül egyéb értelmes dologra nem képes. Akit megbántanék ezzel attól azért elnézést kérek, sajnos nekem ez a véleményem.

Visszanéztem a hivatkozott hozzászólást, és sajnos TV-t és vasalót nem láttam leírva, az összes felsorolt gép alapja villanymotor.

És mi a lényege. A legtöbb ember azt akarja megoldani, hogy a kazán szivattyúja ne álljon le ha nincs áram. UPS pár ezerért vásárolható, akkumulátor, lehet még a fészerben is van, de mint tudjuk a keringtető szivattyú és még egy két alkatrész nem csípi a kváziszjnuszos jelet. A szinuszos UPS ára csillagászati. Ezzel a frekvenciaváltóval, például ezt a problémát ki lehetne küszöbölni, és még esetleg a víz hőmérsékletének függvényében a keringés sebessége is szabályozható (persze ezek továbbra is ötletek).

Mindemellett, ha a hűtő, vagy egy ventilátor is járatható róla, az további alkalmazási területek, és más ötletekhez nyújt alapot.

Az ár jó kérdés. De legalább már van a piacon megoldás, miszerint valaki(k) nem csak azon törték a fejüket, hogy egy fórumba hogyan lehet fikázni, hanem egyszerűen megoldást kerestek. És ha ez fejlődik tovább, lehet találnak olyan megoldást, ha valaki az LCD tv-t akarja rákötni, hát az is megteheti.

Tisztelettel! Dmsoft
(#) Szirty válasza dmsoft hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Helló dmsoft!

Konkrétan nem tudom ki mit "fikázott" a te szavaiddal élve.
Ha az én hozzászólásaimra érted, akkor annyit bizton állíthatok hogy:
- Rossz indulat és gonosz szándék nélkül írtam amit írtam
- A hozzászólásokat szakmai síkon igyekeztem tartani
- Nem személyeskedtem
- Nem értettem teljesen egyet veled

Idézet:
„Visszanéztem a hivatkozott hozzászólást, és sajnos TV-t és vasalót nem láttam leírva, az összes felsorolt gép alapja villanymotor.”


Én ezzel szemben ezt (is) látom ott:

Idézet:
„egy olcsóbb UPS után kötök egy frekvenciaváltót, mondjuk ezt a típust (Bővebben: Link) és maximumon járatom, működtethetek-e vele bármilyen (figyelembe véve a tartományokat) elektromos háztartási gépet”


Majd fel van sorolva néhány a sok lehetséges bármilyen közül.
Nekem a bármilyen azt jelenti, hogy bármilyen.
Én arra válaszoltam amit leírtál és nem arra amire gondoltál.
Remélem emiatt nem engem hibáztatsz.

Ha keringtető szivattyút akarsz járatni, akkor írd azt, hogy keringtető szivattyút akarsz járatni és ne azt hogy bármilyen háztartási készüléket! Szerintem ezen nem kéne összeveszni senkivel.
Az LCD TV épp úgy példa volt a "bármilyenre", mint az a három amit te is említettél. A kérdésedből nem derült ki (számomra) ezek közül tulajdonképpen melyiket is akarod járatni róla.
Kár, hogy ennek ilyen áron kellett végül kiderülnie.
(#) iramko válasza iramko hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Újra és újra megkérdőjeleződik, hogy egyfázisú aszinkronmotort lehet-e frekiváltóval meghajtani. Igen lehet! Csak olyannal amit erre gyártottak. Készítettünk egy kis videót amin látható hogy működik: http://www.youtube.com/watch?v=bYLUNogEsdw
Sajnos ez nem olcsó mulatság, de tökéletesen működik.
(#) dcsabi válasza iramko hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Azonkivül, hogy a reklámokat az apróhirdetés rovatba szokták "terelni", jól álcáztad itt fél évig. No, kiegészítés képpen, a sima háromfázisú frekiváltót is használtam egyfázisú motorhoz minden további nélkül.
(amelyik nem vektorszabélyzós) Ez egy kinai 50$-os portéka (750W) és teljesen jól birja.
Az árnyékolt forgórészű motorokhoz nézegettem "ezeket" a frekiváltókat, (IRAMCO) csak amikor az ügyfelem megtudta mennyi az árát, levegőért kapkodott. Most kiengesztelés képpen kifejlesztettem neki egy olcsó készüléket, ami illeszkedik az adott feladat "költségvetéséhez". 400W-ig megáll 6500-ból. Többek közt a "0-5V bemeneten" képes fogadni egy mirokontroller "PWM kimenetét " és "fokozatmentesen" szabályozni a kimeneti frekvenciát, ezáltal Pl, a füstgázventillátort...
Ehhez az kell, hogy a PS21563-P, már csak 5,5$-ba kerül...(IGBT hid komplett meghajtóval) A kinait is érdemes lehet másolni! (Ők meg a "japánt" másolták)
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem