Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   16 / 61
(#) peterpan válasza joepapa hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Hali!
Talán most észreveszed.. :kalap:
P21 helitrimm esetleg több darabból, P22 nagyobb wattitású, ha van pogácsás leszedővel, melegedik.
(#) yagi hozzászólása Máj 13, 2011 /
 
Sziasztok, jól láttam hogy ez Elektrokontha-ba van MAX038 nettó 5285Huf-ért?Csak hogy jól láttam-e, mert éppen a napokban határoztam el hogy építek egy generátort XR2206-al,vobblerre úgy néz ki nincs szükségem, így három kapcsolással szemezgettem:
1. RTÉK '97
2. Elektoros verzió
3. Urbán elektronikás
Szükségem lenne nagyjelű kimenetre, és csak HF sávra kellene, ezért az RTÉK'97-es verziót építem meg. A kérdésem hogy ezt megépítette-e már valaki?A TDA2030 nagyon gyenge lehet a végére?100kHz-ig csak el kellene mennie, elvileg 140kHz a felső határfrekije.
(#) yagi válasza yagi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Egyébként ha mást is érdekel újrarajzoltam a NYÁK-ot, kisebb módosításokkal.
(#) yagi válasza yagi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Valamint kiszeretném egy frekvenciamérővel is egészíteni a generátort, ez pedig itt a fórumon vicsys által publikált frekimérő lesz.Terveztem egy tápot is a készüléknek:
(#) Hakai válasza yagi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Én az Elektoros kapcsolást szintén a Vicsys által közreadott frekimérővel egészítettem ki, ajánlom hogy az XR2206 11-es lábáról hajtsd meg direktbe, így nem fog sem a jelalak, sem az amplitúdóváltozás belezavarni. Ha az Urbán félénél is földön van ez a láb szinusz és háromszög esetén akkor nyugodtan leveheted róla, nem fog átgerjedni. A TDA2030 szerintem több mint elég. Vizet lehet majd vele forralni!
(#) dinokal válasza yagi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Szia! Jól láttad a Max038-at, de már rég nincs nekik! Ez melyik generátor amit újrarajzoltál?
(#) yagi válasza dinokal hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Ez az RTÉK'97-ben található, a TDA2030-as végfokkal.Sejtettem egyébként hogy nincs nekik MAX038, csak fenntmaradt nekik a listában.
(#) yagi válasza Hakai hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Ennél a kapcsolásnál a 11-es lábról egy tranyóra megy a jel, ami TTL-re szintre állítja a négyszögjelet, ez nincs erősítve a TDA-val.Csak a szinusz és háromszög van erősítve,a nagyjelű kimeneten 100mV-10Vpp a jel.
(#) Hakai válasza yagi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
Akkor nyugodtan kösd a TTL-kimenetre, a frekimérő FET-es bemenete úgysem fog ráterhelni jelentősen. Sikeres utánépítést!
(#) pinyó39 válasza yagi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /
 
"Apek" miatt nem törölheted talán 5 évig a listárol.
(#) Axel hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Szevasztok!

Itt a végfoknál az ún. impedanciaillesztőnek mi a feladata?
(AD818-as) Miért van rá szükség, és mi történne ha elhagynánk?

Köszi!
(#) bmajor válasza Axel hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Hello!

Ha elhagynád az IC-t, a generátor nem bírná kivezérelni a tranyós végfokot, ha meg leterhelnéd akár ki is nyírhatja a generátor IC-t, de a kimenő jelbe mindenképpen beleszólna. Nagyjából arra jó, hogy a magas bemeneti impedanciájával nem terheli a generátort, így nem mászik el a frekvencia, (Lehet hogy az amúgy sem, nem ismerem a belső felépítését) megfelelő meredekségű lesz a négyszögjel, és a szinusznak/háromszögnek is kisebb lesz a torzítottsága. Meg persze a végfokozat meghajtására.
(#) Axel hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
De mégis hogyan illeszt ez impedanciát?
(#) pucuka válasza Axel hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Nem is annyira az impedancia illesztés a probléma, mert a MAX038 nak a kimenőimpedanciája 12 ohm. De a max kimeneti feszültsége 2 Vpp, ami kevés lehet egy végfok kihajtására, vagyis éppen elég 0.77 Veff., de semmi tartalékod nem marad, a túlvezérlés mérésére. Mivel az IC maga elég gyors, szükséges egy viszonylag nagyfrekvenciás végfok használatára, ami a kimenőszint szabályozhatóságát a kívánt határok között megoldja, és nem rontja az IC kimenőjelének (négyszög, fűrész) tulajdonságait, és a kimeneti impedanciát is megfelelő kis értéken tartja. (nem egyszerű feladat)
(#) Schnitt hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Építettem egy függvénygenerátort XR2206-tal, és azt szeretném kérdezni, hogy a frekvencia stabilitását lehet-e valahogy javítani?

A finomhangoláshoz 10 fordulatú potenciométert használtam, amivel szépen be tudom lőni a frekit, de utána elkezd mászkálni, pl 1 KHz-nél 5-6 Hz-t mászik ide-oda.
Lehet valami AFC fokozatot kapcsolni ehhez, vagy az meg a jelalakot túrja szét?
Nyugodjak bele, hogy ennyit tud az IC?

Egyébként ezt az áramkört építettem meg:
Bővebben: Link
(#) Medve válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Hello, a táp gondolom stabil, igy a hőmérsékletét lehetne még stabilizálni szerintem.
(#) pucuka válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Vedd figyelembe az adatlapon közölt adatokat. Lehet, hogy nem ez a megfelelő áramkör a számodra.
Excellent Temperature Stability, 20ppm/°C, Typ.
 Wide Sweep Range, 2000:1, Typical
 Low-Supply Sensitivity, 0.01%V, Typ.
(#) Schnitt hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Köszi a válaszokat, ezekszerint hőmérsékletfüggő a dolog.
Jó az áramkör arra amire használom, de kíváncsi voltam, hogy mi a max ami kihozható.
Akkor hagyom így, hobbi célra tökéletes, esetleg egy hűtőbordát teszek rá szilikon lappal, hogy nagyobb legyen a hőtehetetlensége.

Üdv: Schnitt
(#) pucuka válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
A hűtőbordával nem lesz nagyobb (lényegesen) a hőtehetelensége, viszont jobban fog függeni a környezeti hőmérséklettől. Lecsökkented a hőellenállást a tok, és a környezet között. Ez a szerepe a hűtőbordának. Inkább szigeteld el a környezetétől, valamilyen hőszigetelő anyaggal, mint a termosztátoknál szokás. Ha nagyon precíz akarsz lenni, az IC mellé, a hőszigetelő búra alá építhetsz egy hőkompenzálást, thermisztor, és egy disszipáló ellenállás, vagy tranzisztor alkalmazásával, ami mondjuk 40 C fokon tartja az IC -t. (ha megéri)
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Ezek szerint épp rossz tippet adtam, mert ha low és excellent, akkor épp nem függ (lényegesen) a táptól és a hőmérséklettől.
(#) Schnitt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
A szigetelés jó ötlet, köszi, ezt gondolom a forrasztási oldalon is meg kell csinálnom, mert az IC lábak onnét is átvezetik a hőt.
Viszont ha a szigetelés alá teszek aluminiumlapot, ami az IC térfogatának többszöröse, az már tényleg a hőtehetetlenséget növeli.
(#) Schnitt válasza Medve hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Miért, a 20ppm/C-be belefér, amit írtam.
Ha sikerülne 1 fokon belül tartanom, a táp meg nem ingadozik, közelíteném az ideálisat.
Mostmár csak elektromosan semleges tűzálló szigetelőanyagot kell találnom, mégsem tömhetem ki a dobozt vattával
(#) pucuka válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Ami jól vezeti a hőt, az nem növeli a hőtehetetlenséget, legalábbis nem nagyon. Nem tudom hogy a hőszigetelőnek miért kell tűzállónak lennie, mikor 40 C fokról beszélünk, de ha fontosnak tartod, pakold bele egy agyaggolyóba, tűzálló is, hőszigetelő is, meg a hőtehetetlenséget is növeli. De szerintem purhab, vagy nikecell bőven megteszi. Ha ezt a kis áramkört is ráteszed, bőven jó, ha már kristályos időalapoknál is bevált. És ha ügyes vagy, akár 0.1 C fok pontossággal is tarthatod az IC hőmérsékletét.
(#) pucuka válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Az IC re (nem tudom milyen tokozású) ha rászorítasz egy BD hűtőlapját, és arra egy termisztort, megoldott az érzékelő, és a fűtőtest is, és azt beborítod purhabbal. Meglehet nem lesz szép, de jó biztosan
(#) bmajor válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
A gyári adat 20ppm/C. vagyis nagyjából 1 MHz-en 1 fok különbség 20 Hz változást fog okozni a kimenő jelben. Kályhát a legegyszerűbben úgy készíthetsz, hogy egy rézlemezt ragasztassz az IC-re, rá egy termisztort, meg valamilyen TO220 tokozású tranyót. A termisztorral egy feszültségosztót alakítassz ki, aminek a másik tagja egy potméter, amivel a főfokot állítod be, és az osztóról vezérled a tranzisztort. A rézlemezed hőtehetetlenségétől függően, így pár perc alatt be kell állnia a stabil hőmérsékletnek, onnantól kezdve lehet pontosan méricskélni. Nekem van egy csöves voblerem, az fél óra alatt melegszik át annyira, hogy lehet vele értelmesen mérni

(Már megint nem vettem észre hogy az új lapon ott a megoldás...)
(#) pucuka válasza bmajor hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Tán ha beállítanád az "idő szerint csökkenő" opciót, mindíg az utolsó hozzászólás van legfellül.
(#) Schnitt hozzászólása Máj 19, 2011 /
 
bmajor, pucuka, koszonom mindkettotoknek a tanacsokat.
A tranzisztorra nem kell valami terheles, hogy melegitsen is?

Mar csak azt kell valahogy megoldanom, hogy a termisztor ellenallasat merni tudjam a vicsys -fele frekimero PIC-jevel, es homerseklet formajaban kiirassam a kijelzore.
Akkor latnam egybol, hogy uzemi hofokon van-e az IC
(#) Medve válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Idézet:
„latnam egybol, hogy uzemi hofokon van-e az IC”

Ha csak ez a feladat, a tranzisztor állapotát egy LED-del indikálva is meg lehet oldani ezt a problémát. Tekintve a tranzisztor tömegét, valószínűleg kapcsolgatni fog. Terhelés nem kell, mert az lehet a tranzisztor maga.
(#) p_istvan válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Szervusz!
Szerintem a problémád inkább a frekvenciameghatározó RC elemek hőfokfüggéséből ered, ami jóval nagyobb az IC 20 ppm-es értékénél!
A kondenzátoroknál már 100-200 ppm is igen jónak számít. Kritikus helyzetekben pozitív és negatíf hőfokfüggésű kondenzátorokat kötnek párhuzamosan...
Ellenállásoknál azért jobb a helyzet, főleg ha fémréteg ellenállásról van szó. A fémoxidot (200ppm) kerülni kell.
De ha már termosztátot akarsz készíteni, akkor az RC elemeket kell temperálni, sőt legjobb lenne nem az IC-vel közösen, mivel annak a melegedése hathat az RC elemekre...
IstvánBővebben: Link
(#) dinokal válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Szia! Érdekelne a tápegység kapcsolása, amivel táplálod. Szerintem ott van valami probléma. A hőtehetetlenség aránylag kevéssé szól bele a dologba, bekapcsolás után minden áramkörnek kell némi idő, amíg beáll. Nekem az Urbán féle mászik egy kicsit, de nem 5-6 hertzet. Először pár tized, némi kis idő után pár század az elmászás. Mielőtt a tápomat rendesebben megszűrtem volna, nekem is mászkált rendesen. Ha stabkockát használsz, mindenképp tegyél a lábakhoz lehető legközelebb a ki és bemenethez egy egy 100 nf kondenzátort. Nekem ez nagyon sokat javított rajta.
Következő: »»   16 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem