Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   270 / 731
(#) skul0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Mert a hangszóró elhelyezéssel mi a gond? A közép azért került legfelülre, mert ott egy ferdén behelyezett falemezzel el van választva a mély hangszóró légterétől, és ezzel ptesza is választ kapott a kérdésére. A sal azért van benne, mert a 4 ohmos mnc-hez 4 ohmos magasat kerestem, és ez lett a vége, a sal-os. A terhelhetőség a magas miatt nem túl nagy amúgy se, de egyébként se üvöltetni használom.
(#) Zupp87 válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Én tudod hogy mértem hangolást? Multiméter, ami váltakozófeszt is tudott elég pontosan mérni, valamint egy 1k-s ellenállás.. Meg PC-s hanggenerátor, amit bárhonnan le lehet tölteni pl. SineGen néven. Kb ez az a műszerpark, amivel már lehet hangolást ellenőrizni
(#) nagygabesz válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Üdv.

Miért kell erőltetni a sal-t?
Nézz szét itt!
http://hangszoro.net/
Árban is versenyképes.
Jó csemegézgetést.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Egyébként nem értem a párosítást.. miért kell középnek betenni egy olyan mélyközéphangszórót, ami elvileg nem sokkal jobb középen, mint maga a mély? Ha már háromút: a mélyközép dolgozzon szépen 1 kiló környékéig.. a közép 8-10-ig, és a magas efölött.. Jó példa erre szerintem a 422-326-623 hármas.. mármint annak, aki elég mazochista egy háromutassal való küzdelemhez

(Apropo: nagygabesz jó úton jár de gondolom enélkül is ismerős volt jópár emberkének ez a 3 szám)
(#) skul0 válasza nagygabesz hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ezek voltak a másik esélyesek, mert mondták, hogy jók. Csak aztán olcsón hozzá tudtam jutni az mnc-hez, és végül kiestek a képből.
De ígérem nektek, legközelebbi hangdoboz építéses projektembe mellőzöm az mnc-t, és kipróbálok valami értelmesebbet. Kezdésnek viszont azt gondolom jobb a semminél, főleg hogy tanuló létemre kereset híján ez volt a legoptimálisabb, hisz egy hangfal mindennel együtt 10000 sincs(persze tudom, sz@rból nem lehet várat csinálni)
(#) ptesza válasza nagygabesz hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Mátyáskirály álruhában?

Jó az elképzelés , a kivitel is tetszetős. Az 50 liter nem sok ennek a 18 cm-es hangszórónak? Eléggé mélyre engedhetted.

7 éve én is kb így kezdtem.. piros szélű MNC 30206, és egy SAMMI szélessávú. Váltónak 4u orosz kerámiakondi a magas előtt Aztán jött kicsit szebb doboz, magasnak piezo+680n (visszagondolva: brr de rondán szólt..), aztán DT1+2,2u, majd DTF-12.. aztán magas maradt, mélyközép cserélődött kb. 3 éve HA 17-582-re, majd új dobozok, új magasak: Peerless DX-25.. majd ismét a mélyközepek cserélődtek: 626 (PP membrán, szép átvitel, +/-7mm xmax) Csak még a váltó, amivel kéne foglalkozni.. de már hónapok óta úgy van ahogy..
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Én csak a képeket láttam.. TL-re gyanakszom.. de lehet tévedek. Egybként a doboz gyönyörű
(#) skul0 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Épp ez az a kérdés, ami lemaradt, hogy Ti mivel kezdtetek. Mert gondolom mindenki megmássza ezt a hasonló létrát és senki nem a legjobbal kezdi. Tisztában vagyok vele, hogy nem a legjobb, mert mindenhol ócsárolják, de jelenleg megfelel, később pedig majd remélhetőleg megyek feljebb a létrán.
Viszont az elrendezése a hangszóróknak miért nem jó, ezzel nem vagyok tisztában, világosítsatok fel legyetek szívesek!
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Gondolom azért van fent a közép, hogy könnyen leválasztható legyen a szükséges térfogat. A többire nem tudok válaszolni. "Kérem kapcsolja ki!"

Szerk, közben olvastam, hogy tényleg.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Sima b-reflexként 22 a maximum. De már az is nagyon a határon van.

A nagyobb baj, hogy a kis 1,9-es dóm nem ide való, kétútban nem lehet/nem érdemes használni.
(#) shalafi.66 válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Az elhelyezéssel általánosságban ott a gond, hogy túl nagy a távolság a hszek között, + a magashsz doboz közepére pakolása diffrakció és iránykarakter szempontjából (jobb volna, ha fülmagasságba kerülne) nem egy jó megoldás.
(#) skul0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ha csak ennyi a gond vele akkor semmi probléma, tervbe van véve egy állvány hogy a sarokba a falra fel tudjam tenni.
(#) shalafi.66 válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Falra? Anyám. Sarokba? Neeee!

Bár ennek már úgyis mindegy.

Ui: nem csak ennyi a gond, de te csak a felét vetted észre annak, amit írtam.
(#) nagygabesz válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Üdzözletem!

133 liter 42 hz-re hangolva.
Ez egy 1/2 hullámhosszos tl doboz, de kicsit kitrükközve 1x26, 1x12 literes üreggel, ami rendesen ki van csillapítva.
A majd 4 méteres cső is elég rendesen ki van tömve. A cső kezdeti keresztmetszete=sd szálas gyapottal töltve.
Ez elegendőnek bizonyult.
(#) nagygabesz válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Köszönöm

Egyébként nem kell mindenkinek megmásznia ezt a létrát. Én sem másztam volna meg, ha alaposan kérdezősködök. Ezért is tanácsolok általában.. hogy ha van rá mód, ne kapkodj el semmit, mert éppen az a hsz van a boltban, és nem bírsz várni, csak h vehess másik hszt.. Én sokszor elkövettem ezt a hibát.
(#) Zupp87 válasza nagygabesz hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Akkor jó volt a sejtésem
(#) nagygabesz válasza shalafi.66 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

A nagyobb baj, hogy a kis 1,9-es dóm nem ide való, kétútban nem lehet/nem érdemes használni.

Érdekelne a véleménye, és a javaslata, max csinálok egy új előlapot.
Köszönettel: Nagy Gábor
(#) Directors válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Sziasztok!

Zupp87 engem ez érdekelne,hogy hogyan lehet így mérni hangolást.Eltudnád nekem mondani,hogy hogyan is kellene hozzákezdeni ha én megszeretném mérni?
Generátor van,multi is van na meg ellenállás is.
(#) Zupp87 válasza Directors hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Valamelyik topikban már leírtam részletesen.. csak nem találom. Majd megkeresem, és belinkelem. Vagy max mégegyszer leírom
(#) ptesza válasza nagygabesz hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Na hallod ez meg ,hogy lehet? 133Liter? :eek2:

Mik a külső méretei?
(#) shalafi.66 válasza nagygabesz hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

És mitől félhullámú? Az egyik végén nyitott cső csak negyedhulámú rezonátorként tud viselkedni. Félhullámú rezonancia két zárt vagy két nyitott vég között alakulhat ki.
Ez negyedhullámú ugyanúgy, csak valószínűleg túl hosszú.

TL-nél kerülni kell a sok fordulót, és a túl alacsony hangolási frekit, előbbi ránk nézve van rossz hatással, mert elég sok nem kívánt rezonanciát hoz a képbe, és a cső megszűnik eredeti hosszában negyedhullámú rezonátorként működni, részekre szakad, magyarul rövideb lesz az effektív hossz, mint egy azonos méretű egyenes cső esetén, illetve ezek a részek külön rezonálnak elnyomva ezzel az alapharmonikust.
A túl alacsony hangolás pedig a hangszórónak nem jó, nem szerencsés sokkal a hagyományos b-reflex dobozban elérhető alsó határfrekvencia alá tervezni, mert a lengőrendszer sem képes kezelni, és pont azt a célt nem érjük el, ami miatt a TL-be fogtunk, vagyis nem lesz jobb a mech. terhelhetőség, vagy csillapítottabb a membrán mozgása.

A te verziód a hagyományos (ma már kevésbé gyakran használt), akusztikus mocsár szerű TL, gyakorlatilag nagyon hasonlóan viselkedik, mint egy azonos térfogatú zárt doboz, szóval nem tartom kifejezetten jó ötletnek, főleg ehhez a hangszóróhoz nem.

Magashangszóró: fehérváron egyelőre nem nagyon találni olyat ami szóba jöhet, de egy kicsi XT25-ös vagy DX25-ös dóm magas megfelelne a céloknak.
(#) bigbrother hozzászólása Ápr 26, 2010 /

"fehérváron egyelőre nem nagyon találni olyat ami szóba jöhet"

Ezt lehet e úgy értelmezni, hogy egyenlőre nincs, de hamarosan talán lehet valami? :awink:
(#) shalafi.66 válasza bigbrother hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Peerless XT25 és DX25 lesz, 4 és 5000,- pénz körül. Ha végre ideér.
(#) skul0 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Ilyenről szó nem volt. Kb. 2 hónap alatt készült el a doboz teljesen, előtte volt töprengés, hogy a net2000-es hangszórók, vagy mnc-k kerüljenek bele, és mivel utóbbihoz jutottam hozzá olcsóbban, azért lett az.
De remélhetőleg legközelebbi hangdoboz építésnél már nagyobb keretem lesz.
(#) hidarnapro válasza hidarnapro hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Hmm érdekes fórum. Úgy látom itt nem szokás a kérdésekre válaszolni
(#) skero válasza shalafi.66 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Tisztelt Shalfi.66. Segítséged szeretném kérni. Van egy 38 cm beültetési méretű hangszóróm amit újra szeretnék tekercselni mert leégett (így kaptam). Volt az eredetivel megegyező zománchuzalom ,elkészítettem egy új lengőcsévét de még nem volt időm beépíteni. A méretek ,légrések minden stimmel csak elhibáztam valamit és 8 Ohm helyett csak 7 Ohm az ellenálása. Szerinted kezdjem újra vagy még így elfogatható lessz?
(#) ptesza válasza hidarnapro hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Minden kérdésre kaptál választ csak úgy látszik átsiklottál rajta. Egyébként próbáljál érthetőbben fogalmazni ,mert az utolsó hozzászólásodból egy kukkot sem lehet érteni.
Szóval mi a kérdés?
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Az egyenáramú ellenállás kevesebb, mint a névleges. 8 ohmhoz 6,3 fölötti minimumértékek tartoznak kb.
Következő: »»   270 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem