Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sztem nem jó irány, ha olcsó és jó a cél, akkor H2000, ha drága és jó, akkor Vifa-Peerless, vagy egyik-másik SEAS.
Tudnál linkelni pár magyar oldalt ahol le vannak írva az általad említett hangszórók tulajdonságai mert csak angol oldalakat találtam!
A monacor hangszórók mért nem tartoznak a kedvenceid közé? Én ezt a típust néztem a monacor-tól! katt ide!
Mert drágák, és ahhoz képest nem elég jók. Kb. azt csinálják nagyban, amit a SAL itthon kicsiben. Nem nagyon értem a választásod, jobb volna maradni a kisebb mélyközéphangszórónál, és a kétutas rendszernél.
http://AudioNL.hu[audioNL][/url] http://h2000.hangszoro.net[H2000][/url] Milyen tulajdonságokra gondolsz?
Hát hogy mik a paraméterei a hangszóróknak de az általad linkelt oldalakon már megtaláltam!
De azért húzódok inkább a nagyobb mélyekhez mert mint említettem használni szeretném őket majd kerti partiknál ,szilveszterezéshez és hát ugye kint a szabadban is ahol a zajokat el kell nyomnia! A másik meg hogy ha önállóan szól akkor is megállja a helyét a mély tartományban! ( Nem akarok okoskodni vagy szivatni mert biztos hogy jobban értesz a témához mint én csak leírom hogy mit várnék el a kész hangfaltól) És köszi minden jó tanácsot!
A hangnyomás és mélyátvitel nem feltétlen méretfüggő, annyi a baj a nagy méretű mélyhangszórókkal, hogy kétutasként nem használhatók, háromutasként meg nem fogsz tudni hozzá váltót készíteni.
2db 220mm-es mélyközéppel pl. megvalósítható nagyjából az, amit tervezel.
Azt hiszem meggyőztél!
Tudnál adni linket az említett hangszórókhoz? A ládához is van konkrét terv vagy csak a hsz-hoz hogy mekkora liter kell neki?
A 220mm-es verzióhoz van dobozméretezésem, meg hangszóróelhelyezés is kiszámolva. Ez a térfogat 2db HA22-599-hez ven kitalálva, és magashsz gyanánt egy DX25 jöhet szóba, a mágneskörét egy ellenmágnessel megtámogatva.
http://img706.imageshack.us/img706/7610/2dbha22ll.gif[HA22 doboz][/url]
Igenis meretfuggo ugy a melyatvitel mint a hangnyomas .
Minnel nagyobb a membranfelulet annal nagyobb a sugarzasi ellenallas igy a hatasfok nagyobb. Ha ahogy mondja kolegank nagyatmeroju melynyomo nem mukodik kielegitoen a kozeptartomanyban, nehez a szurot megcsinalni hasznalhatsz tobb kismeretu hangszorot. Mondjuk negy darabot egy egy "hang torony"-ba. Minden hangszoro szam duplazasakor teoretikussan +3dB -el no a hangnyomas ugyanavval az elektromos erovel meghajtva.Praktikussan a hangszorok kozott fellepo tavolsagok miatt a hangnyomas eggyenetlen lehet a besugarzot terre nezve . Dehat minden nem lehet perfekt. De kerti parti vagy disco/koncert nem egy HiFi rendezveny senki se halgatja a sztereo teret es nem veszi eszre az egyenetlensegeket . Maskulonben kulon erositovel es aktiv "crossover"-el nem problema a savok kulonvalasztasa,sot a kolon kulon frekvencia savonkenti hangszoro kulon erositovel sokkal tisztabb es jobb hangot ad mivel neincs a membranban fellepo intermodulacio ami nagy eroterhelesnel erossen fellep a szelessavu-hangszoros cuccokon. Egy kozos erosito egy tobsavos hangfalon rosszabb hatasfoku es roszabb minosegu mint egy tobsavos aktiv-elektronikus rendszer. Nem HiFi othoni zenehelgatasra ertem,hanem PA cuccokhoz.
Nem így működik a dolog.
A mélytartomány nem méret, hanem T-S paraméter és dobozfüggő. A hangszóróduplázás pedig valósan 3dB@1W érzékenységnövekedést jelent, addig, amíg a hangszórók távolsága össze nem mérhető a lesugárzott hang hullámhosszával. Szóval nagy problémákra nem kell számítani (sokkal nagyobb az esélye arra, hogy jól szóljon, és jól működjön, mint egy meggondolatlan többutas rendszernek, szóval ebből a szempontból mégis "perfekt"). Az oszlopos megoldásnál viszont teljesen más történik, ott átalakul az iránykarakter, viíszintesen terít, függőlegesen nyalábol, kb. félhengerszerű hullámfrontot kell elképzelni. Az aktív váltás külön erősítve pont ugyanolyan nehéz, mint a passzív, semmi különbség nincs, mert mindkét váltónak ugyanazt kell tudnia, alkalmazkodni a hangszórók és a doboz tulajdonságaihoz, szóval önmagában egyáltalán nem garancia a "tisztabb es jobb" hangra, ugyanúgy elrontható. Az IMD torzítás pedig nagyobb méretű hangszóróknál jóval kisebb, mivel kisebb a membránkitérés azonos hangnyomásnál. Idézet: „Egy kozos erosito egy tobsavos hangfalon rosszabb hatasfoku es roszabb minosegu mint egy tobsavos aktiv-elektronikus rendszer.” Ez sem igaz. A "hatásfok" semmit nem változik, az pedig, hogy milyen "minosegu" attól függ, hogyan rakták össze, hogyan tervezték az adott hangsugárzót. És ez ugyanúgy érvényes ottoni zenehallgatásnál, mint szabadtéren hangosításra használva.
Köszi szépen mindent ha lenne még valamilyen kérdésem majd még írok akkor!
Még lesz, mert kelleni fog a reflexcső hossza, elhelyezése, a váltó, és a belső csillapítás.
Hja, és merevítés sem ártana a doboznak, valahol az alsó mélyközéphsz alatt.
Köszi szépen a figyelmeztetést!
Hát igen de ezek majd ráérnek akkor amikor a faanyagot beszereztem már!
Sziasztok.
Valakinek nincs meg véletlen a Garry Lite 8 hangfalterve? Én a neten sehol sem találtam,:no: de lehet hogy csak én kerestem rossz helyen. A válaszokat előre is köszönöm!
A mélytartomány nem méret, hanem T-S paraméter és dobozfüggő.
Szoval a TS "parameterek" nem "meretek" ? Nincs ott rezonancia frekvencia , KOBTARTALOM meg ilyenek . Gondolom a kobtartalom egy doboznal a meretektol fugg. Szoval ezeket a dolgokat az aktiv es a passziv es egyutas tobbutas rendszer kozott meg tanulmayozd at .Nem masert de ne rajtad szorakozzanak a forum kolegak. Elektronikus crossover "kis aramu" szuro lehet pasziv vagy aktiv .Nem muszaly aktiv legyen a szuro . A rendszer tubbutas , ez a lenyeg. AZt hiszem emlitettem hogy nem a sztereo es a HiFi szempont szerint nezzuk csak mint (torzitas,intermodulacio es hatasfok) /befektetett ero. Vegyunk egy szelessavu erositot .NEM hasznalhato ki a teljes ero a basszus erositesere !Csak kb 40-50% -ig . Korulbelul 50-60% -al nagyob ero szukseges egy egyutas rendszerhez mint egy ketutas rendszerhez. Igu sokkal dragabb az egyutas rendszer ugyanolyan minoseg/ero eseteben. Mar leirtam egyszer valahol a forumon.Itt egy abra a magyarazattal es az ilusztracioval. Peldaszeru adatok es szamitas szerint pld 150 W ossz elektromos ero ketutas redszerben jobb es olcsobb mint egy 200W-os egyutas rendszer . (Ilusztracio es magyarazatr a mellekelt abran) Sok kis hangszoro eseteben is a kiteres csokken mert az ero szetoszlik a so hangszoro kozott igy az IMD valoszinuleg kisebb mint egyetlenegy mnagymembran eseteben.Plusz a "power compresion" kisebb mert a melegedes is "szet van osztva" jobb a hutes ..meg ilyenek. Egy nagyereju hangszoro eseteben a powercompression -3dB , ha tobb hangszoro eseteban csak -1,5dB az is mar valami es ehez hozzajaro;l a + 3-tol 9dB -ig hozam a hangszorok szamatol fuggoen. Osszegyulnek a +dB-ek . Ismetlem nem HiFi hanem minnel nagyobb hatasfoku es kis torzitasu PA minnel "olcsobban". Hatrany nagyobb lada cipeles
Röviden: nem.
Hosszabban: nagyon nem úgy, ahogy Te elképzeled. Pont úgy működik a dolog, ahogy leírtam, a "forum kolegaknak" ebbe nincs beleszólása.
Sziasztok! Nagyon nagy gondban vagyok! van nekem 1 garry 1524B típusú hangszóróm,de sehol sem találok hozzá hangdoboz tervet. Ha valaki tudna nekem segíteni vagy tervezni 1 ládát azt nagyon nagyon megköszönném!
Valami T-S szerűség kellene ahhoz, hogy a mélytartomány tervezhető legyen.
az az igazság,hogy nagyon nem értek hozzá.A gyári adatokból nem lehet kiszámolni?
Na, csak megtaláltam. 80-100 literig 50Hz-es hangolással egészen jól viselkedik, ha a T-S adatok stimmelnek.
nekem 1 olyan rajzra lenne szükségem amit meg tudok építeni
Ebből már lehet rajzot készíteni, tudod, hogy kell térfogatot számolni, nem? Ha csak mélyben szól, akkor még az oldalaárnyok sem olyan érdekesek.
Akkor a belső kialakítás nem lényeges? Csak legyen meg az adott térfogat és kész?
Elsőre legyen meg a térfogat és a hangolás, aztán egy ekkora doboznál, mindenképp jönnek a merevítések.
Köszönöm szépen a segítséget!
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e de segítséget szeretnék kérni hangfal építéssel kapcsolatban. A szomszédommal szeretnénk két hangfalat építeni. Felhasználás szempontjából bulikra kellene meg otthon a pincébe zúgatni . Nem tudom hogyan fogjunk hozzá mert nem nagyon értünk ehhez a dologhoz Válaszaitokat előre is köszönjük
A hangszóróváalsztással indul. Kerestek egy 300mm-es PA hangszórót, hozzá egy tölcséres magasat, és már csak a váltót meg a dobozt kell kitalálni.
Köszönöm a gyors választ
Véletlenül nem tudnál ajánlani egy oldalt ahol ezekhez a hangszórókhoz ár is tartozik??
Mert keresgéltem a neten de nem találtam semmi használható oldalt, ha meg volt is akkor az árak nagyon drágák voltak a mi pénztárcánknak. Nagyon drágán azt értem hogy amit írtál tölcséres magasat az 20 000 től kezdődött
HT 101 tölcséres magas 5000,- körül megvehető, használtan 3000,- környékén mozog az ára.
Mélyközépnek egyik másik eminence alkalmas lehet, ha jól rémlik, pl. a ß még használható kétútban. Ui: milyen erősítővel kell együtt élnie a hangsugárzónak?
Aham ez már mindjárt barátságosabb ár Olyan kérdésem lenne még hogy a mélyközép hangszóró az ugyan jó lesz a hangfalba mint egy sima mély +magas??? Vagy ez hogyan működik, gondolom függ a doboztól is hogy milyen hangszóró fajta kel bele. Az erősítő az nincs még,mert úgy gondoltuk hogy először a 2 hangfalat raknánk össze és csak utána vásárolnánk egy hozzá passzoló erősítőt. A
|
Bejelentkezés
Hirdetés |