Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hello.Valaki tudna segiteni,van 1 SAL sa 2540-es hangszorom,és egy 40x40x40-es ládában van,hogy jó-e igy.Házimozihoz szeretném.köszi https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=3133
Szerintem ennek a hangszórónak mindegy, hogy milyen ládában van. Reflex nyilás gondolom nincs rajta?!
Üdv mindenkinek! Olyan kérdésem lenne, hogy ha beteszek egy zárt mélynyomóládát a csomagtérbe, számít-e, hogy merre van a membrán? Szükséges a membrán előtti légtér, vagy nem? Azért érdekel, mert lenne egy olcsó láda, de csak úgy férne el a kis csomagtartóban, ha a membrán felfelé, vízszintesen fekszik. Kb: 2cm-rel felette lenne a kalaptartó. Még nincs erősítőm, és addig nem is szeretnék venni, míg nem biztos, hogy működne így, nem tudom próbálgatni. Tudom, hogy amatőr kérdés, de a válaszotokat megköszönném. Üdv!
Szia! szerinted mégis mekkora az a kicsivel nagyobb?Azt szeretném még kérdezni, hogy a( VAS) a jósági tényezőkre gondolok, tényleg a doboz belsőtérfogatát jelölné?
Azóta már teljesen elfelejtettem, szóval újra kellett számolnom. 60 liter mondjuk, és 100*300mm-es csővel lehet próbálkozni, vagy ha ez nem férne el, 80*200mm is megteszi talán.
Vas az térfogategyenérték, a szükséges doboztérfogatra nincs közvetlen hatása. Annak a bezárt levegőnek a térfogatával egyenlő, aminek az engedékenysége megegyezik a hangszóróéval. A jósági tényezők megint mások. Azok a hangszóró rezonanciafrekvencia körüli viselkedését jellemzik.
Szia !Ne haragudj,de megkérdezhetem hogyan jött ki neked a 60 liter ? Vagyis arra gondolok,hogy csak próbálkozni lehet?
Nem, nem próbálkozni kell, csak tudni hogy nagyjából mit akarsz elérni, na és hogy hol.
60 litert még valószínűleg tud kezelni a lengőrendszer, a mélytartomány így 30 Hz-ig kiterjeszthető, az impulzusválasz sem romlik elviselhetetelen mértékben, illetve nagyobb térfogatnál nagyobb átmérőjű csővel behangolható a rezonátor ugyanarra a frekvenciára, és az áramlási sebesség is kisebb a csőben.
De szerinted miért mindegy?Van benne 1 sudcső!
Szia! Megoldható volna mondjuk 25hz alá menni evvel a hsz-val,ha igen érdekelne. Szeretném a maximumot kihozni belölle!
Megoldható minden, de nem hiszem, hogy kell, szerintem nincs értelme. Én úgy tudom, hogy nem attól lesz jobb, ha minél alacsonyabbról indul.
Meg ahhoz már hogy talán egy ilyen határesetnek számító tervet kivitelezz, pontos mérések is kellenek. Egyébként, ha jól helyezed el, a szoba kiemeléseivel együtt, lehet, hogy megvan a 25Hz-es f3 pont is.
szia! Értem,de nagyon meg köszönném ha segítenél nekem ebben!!!
Pontosabban szerintem nem mindegy. SAL SA-t én inkább zártba tenném, már amennyire megfelelnek a valóságnak az adatai. De ha neked megfelel a házimozihoz egy jó pár decibeles kis dümmögős kiemelés 70-80 körül.. neadjisten feljebb.. akkor remélhetőleg vastag és rövid a reflexcső
De vigyázzon, mert megmozgatja az ablaküveget.
Főleg, ha hátlap gyanánt nem csavarozza rendesen oda azt
Hali. Milyen hangfalakat ajánlotok eh ez az erősítőhöz?
Csak újonnan és 40-50ezer között. És a minőség is számít!! Áramfogyasztás: 650 W Folyamatos teljesítmény (a THD) 8 Ohm: 2x 80 W (0,003%) 8 Ohm: 2x 85 W (1,0%, DIN) 4 ohm: 2x 120 W-ot (0,05%) 4 ohm: 2x 125 W (1,0%, DIN) THD: 0,003% (20Hz - 20 kHz, 95 W, 8 ohm) EQ: analóg Basszus: ą 8 dB (100 Hz) Magas: ą 8 dB (10 kHz) Hangosság: Igen, gomb Szubszonikus: igen Némítás: igen Közvetlen / Straight-Line: igen
Ez hogy jön ide?
Építeni akarsz hangsugárzót ehhez az erősítőhöz?
Szia. Ha nem találok megfelelő gyári hangfalakat ami a fenti összegbe beleesik,akkor képtelen leszek építeni.
Azt, nem írtad, hogy az az összeg egy, vagy a pár hangfalra vonatkozik, mert ha a párra, akkor építened kell, de ha darabra, akkor is építened kell. Ugyanis, jó minőségű 100-150W-os gyárit nem kapsz 70-80 ezer/db alatt. A kínai gagyikat ne nézzük.
És gondolom nem diszkózni akarsz egy ilyen szép erősítővel. Szóval ami már HiFi, vagy Audiophil, az már méregdrága, de építve akár 20-40 ezerből/db kihozható, ha a hangszórókat sikerül jó helyről szerezned.
Akkor mi lesz? Gyári drágább, te meg "képtelen" vagy építeni.
Jaj ez csak amolyan Freudi elgépelés.
Majd keresünk valakit, akinek van képe hozzá.
Hali!
Tegnap elkészültem az első "komolyabb" hangdobozommal, és itt nem a felhasznált hangszórókra és anyagokra, hanem a kivitelezésre, az esztétikára gondolok. MNC noir 30, mnc noir 16, sal adt12/ms, házi hangváltó, 90l-es doboz, valamint a bevonás kárpit. (egyébként szőnyegként vettem ) Gondoltam teszek fel róla képet.
Hát ha még meg is kérdezel előtte valakit, aki ért hozzá. Lehetett volna sokkal jobb.
"Lehetett volna sokkal jobb" Azért nem kell elkeseríteni.
Gondolom abba a csoportba tartozol akik szerint a sal meg mnc adatlapok hátsó kitörlésére valók. És még lehet hogy igazad is van. De mint írtam, nem azért tettem fel, mert mnc, hanem hogy kinézetre hogy sikerült, ahhoz képest hogy a keret nem volt túl nagy.
A kritikákat is szívesen fogadom. Egyébként volt kérdezősködés.
Nem látom a csillapítóanyagot belül. Hova is lett hangolva?
Elméletileg 38Hz-re, gyakorlatban viszont nem tudom mennyi lehet, nincsenek műszereim bemérni.
Csillapítóanyag nincs még benne, ami hallatszik is, mert nekem egy kicsit "kopogós" a mély. Amit bele tudtam volna tenni az inkább valami féle szivacs volt, azt inkább nem tettem bele.
Nem csak az adatlapok, a hangszórók is nagyjából használhatalanok. És biztos, hogy ebben igazam van.
A nem túl nagy keretet sokkal okosabban is el lehet költeni, úgy, hogy végül hallgatható legyen az eredmény. A kinézet semmi jót nem mutat, már csak a hangszóróelhelyezés miatt is, és mérések +több éves tapasztalat nélkül pedig ezekből a hangszórókból normális háromutas hangsugárzót lehetetlen készíteni (már a hangváltónál elbukik a terv). A doboz b-reflex volta és hangolása pedig kifejezetten kérdéses a mélyhsz miatt. Ui: valószínűleg rossz helyről kérdezősködtél.
Szivacs általában térfogatcsökkentésre való. Vatelin ,vagy vatta , de azt rögzíteni kell.Le kell fedni pl gézzel, amit tűzőgéppel lehet fixálni. Kőzetgyapot nem lessz jó ,mert eléggé nagy a légmozgás a doboz belsejében ,és a reflexnyíláson kifog fujni , és még a t.köd is viszketni fog.
Mi vitt arra az elhatározásra , hogy SAL magasat építsél egy MNC dobozba ? Mondjuk az hogy nem legfelül van , az is érdekes kérdés . Egyébként az a 90 liter nem sok egy kicsit? Nem lesz terhelhető , mert túl hamar eléri a max kilengését. A középhangszóró zárt kosárban van?
Üdvözletem a kedves fórumozóknak!
Régóta érdekel ez a téma de csak valahogy most keveredtem erre az oldalra, mert erősítőépítésre is adtam a fejem. Alábbi képek a legutóbbi produktum. Kérem a tapasztaltabb fórumozókat, véleményezzék! Mélyközép: HA18-620 Magas: HG1,9-623 A fekvenciaváltó egyedi darab. A méréseket nem süketszbában végeztem, de ugyebár hallgatva sem ott lesz |
Bejelentkezés
Hirdetés |