Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   375 / 729
(#) rolitechno válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
A hossza maradhat annyi amilyen hosszú lesz a cső amit veszel. Ha viszont túl hosszú akkor hagyj a hátlap és a cső között úgy 5cm-t. A magashoz elég egy MKT vagy MKP nem kell oda 2 utas hangváltó ha gyárilag sem volt. (szerintem...)
(#) rolitechno válasza agressiv hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Nekem volt egyszer egy "nagyágyú" nevezetű mélyládám ! CirokL segítségével építettük a 2m x 1m x 40cm es 2 mázsás dobozt. Na abban aztán tökmindegy volt hogy mit rakott az ember mert akkora akusztikai teljesítménye volt, hogy szólt mint egy ágyú ! De nem hiszem hogy az úriembernek olyanja lenne ezért lehet hogy tényleg nincs mélytartomány
(#) PLászló válasza agressiv hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
130mm-es hangszóróval is elérhető a 40-50Hz-es alsó határ. Lásd csatolás.

Hangoskodásnál lehetne irányítani a mélyebb frekvenciákat is vagy a Karlson csatolóhoz hasonló módszerrel, vagy a BEAG-os kettős RC fázistolóhoz hasonló dobozzal.

WaRL0, mielőtt becsövezed, érdemes volna megnézni, hogy konkrétan milyen az a 13-as hangszóró.
(#) WaRL0 válasza PLászló hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Ha otthon leszek megpróbálok találni rólla valamit.Most csak annyit tudok mondani, hogy 6ohm-os,papír membrán,habszivagy perem,és 40W-van rá írva.
(#) rolitechno válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Ezeket az úgymond "hifi"-k hez építik be. Nem érdemes vele kísérletezgetni mert többe fog kerülni a leves mint a hús. Vagy akkor már komolyabb sugárzó...Ja és ha több mélyet akarsz akkor növeld meg azt a dobozmélységet 5 cm el a cső meg maradjon a szokásos. Így kicsit lejeb megy majd, de a hangnyomásból is veszít cseppet.
(#) WaRL0 válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 11, 2011 /
 
Igen ez egy "hifi" rendszer hangfala.Nem nagyon fogok vele kisérletezni.Kap egy rendes elölapot meg egy reflexcsövet és kész.Mélyebbre nem kell mennie mivel ha lessz rá keret akkor megy mellé egy 20-25cm-es szub.Egyébként így is elég nagyot szol, de valahol 100Hz körül rezonál a láda azért akarom áttcsinálni.
(#) rolitechno válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Viszont ha sub ot illesztesz hozzá úgy lehet hogy hiányolni fogod majd a közepet. Ezek a "hifi" hangszórók nem rendelkeznek valami nagy dB el ,így könnyen elnyomhatók subwooferrel. Én olyan dobozt építenék hozzá amibe megy egy 5-7cm es zárt középhangszóró és ahoz a 22uf meg a magashoz 3.3uf. Nem kell semmi tekercs csak a 2-2 kondi. Így valamivel karakteresebb hangot kapnál a subbal együtt
(#) szamóca válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Ez nagyon nem így működik, hogy egy adott kondihoz keressük meg az hasra ütéses átmérőadat utáni hangszórót, és annak az akusztikus illeszthetőségét, pláne több útnál. Gombhoz a kabátot tipikus esete! De ez még hagyján. Hogy "hiányolni fogod a közepet ha aktív szubot" illesztesz hozzá? Miért, nincs a szubon hangerő-szabályozhatóság?
Honnan veszed ezt a karakteresebb dolgot pl.?
Minél többet tudsz meg a hangsugárzók készítésének hihetetlenül összetett világáról, annál jobban belátod majd, mennyire komoly, elméleti, és gyakorlati ismeretanyagot kell még elsajátítanod.
Megfelelő szoft. ill. hard. mérőkörnyezet, és ismeretanyag nélkül nem lehet épkézláb hangsugárzót építeni.
(#) szamóca hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Másik pokolba vezető út a rotációs mélynyomó
(#) rolitechno válasza szamóca hozzászólására (») Máj 12, 2011 /
 
Azt gondoltam hogy nem lesz tőle tökéletes, de valamit segítene rajta egy közép út. Ha meg már elkezdenénk számolgatni stb. az már több pénz igényt is jelentene. Ezért írtam csak olcsó fóliakondikat. Azok a hangszórók nem nagyon terjednek ki a felsőbb hangokra, bár 13cm el lehetséges...sub on biztos lesz hangerő, de én azzal együtt fejlesztenék a középen is. Ha egyszer lyukak meg puklik vannak a hangképben, de akkor is inkább halljam a zenét.
(#) gyula1990 hozzászólása Máj 14, 2011 /
 
Sziasztok! szeretnék kérni egy kis segítséget!
meg csináltuk haverral, a hangszóródobozt (régIt felújítottuk, ha valakit érdekel kép kérésre dobok fel))
Nem is ezen lenne a kérdésem súlya, hanem kinéztem bele egy mélye-t

SPA2030 mélysugárzó KHS105A piezo magassugárzó (ez már meg van)
hangváltó: HV211A hangváltó ( jó lenne a hangszórókhoz?

Üdv::Gyula1990
(#) WaRL0 hozzászólása Máj 16, 2011 /
 
Sziasztok.
Ötleteket szeretnék kérni, hogy hogyan tudnák valami szép előlapot csinálni a mellékelt hangszóróknak.
Köszönöm
(#) rolitechno válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Szia. Hogy érted azt hogy előlapot ? Abba amibe beülteted a hangszórókat ,vagy ehhez egy takaró hangáteresztő szövettel bevont előlapra gondoltál ?
(#) WaRL0 válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Takaró előlapra gondoltam, de már sikerült kitalálnom hogy hogyan is lessz.
(#) aflmor válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 17, 2011 1 /
 
A "lessz" még mindig 1 sz.
(#) thedespot0 hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Sziasztok! Van két bontott hangszóróm, Panasonic hifiben volt, sc-ak28-as hifi hangfalak mély sugárzója volt, RAS16PL02-V ez van a hátuljára írva, milyen dobozt építsek neki, vagy valami egyéb infót tud valaki róluk adni, mert csak annyit tudok, hogy 6 ohm-osak, és 240 hz-re hangolt aktív szűrő volt a hifiben.
(#) rolitechno válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1
 
Szia. Ha semmit nem tudsz az eredeti (legjobb) dobozról, akkor kb. 15L es reflexcsöves dobozt csinálj neki. Pl:20 SZ x30 M x25mély
(#) thedespot0 válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Szia, az kb a gyári doboza neki. két hangszorot szeretnék beletenni egy dobozba, reflex láda lenne, passziv membrán is jo lenne ehhez ? Szerintem nem sok értelme van, hiszen nagyon semmit nem tudok, ezekről a sugárzókról... :S sajnos.
(#) rolitechno válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1
 
Akkor szerintem nem érdemes a litert is megduplázni. kb.40x25x25mély, 25L es doboz elég. A passzív membránnak ennél nem tudom mennyi értelme lenne ,sajnos nekem arról még tapasztalatom sincs. A 7cm es min.10cm hosszú reflexcsövet ne felejtsd el
(#) sticcs hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Üdv nektek kérem aki tud segítsen rezonátort vagy emulátort szeretnék épiteni.van valakinek valami jó ötlete?
(#) ptesza válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 18, 2011 / 6
 
Ez a lehető legrosszabb dobozméretek egyike.Az a cső hova is hangol?

Sajnos ennek így semmi értelme sincs.
(#) thedespot0 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Szia! Szerintem mindegy, hogy rakok e fel róla képet vagy sem.Úgy sem tudok róla semmi adatot a mérete és az ellenállásán kívűl. Te mit javasolnál? Milyen dobozt készítsek neki?
(#) rolitechno válasza ptesza hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
25x34x34 na ebbe is cső való és gyári aktívsub mérete. Túl nagy az említett hangszórókhoz, ugyanis azoknak a hangszóróknak nem szabad nagy litert csinálni. Azt meg hogy akkor a 2 hangszórót egy ládában milyen méretekkel kéne elhelyezni nem tudom ,mert amit megadtam az valóban egy középmély láda hangja lehet...
(#) rolitechno válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Azt a két hangszórót nem jó ötlet egy ládába szerelni. Viszont várj, mert lehet hogy kapsz egy különleges méretet amiben jól fognak szólni egyezerre. Cső nélkül meg semmit nem szólna azt hidd el nyugodtan (kisdobz+cső) de külön szerelve mert így nehéz (nem lehet) hozzá méretet mondani !
(#) szamóca válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Akkor kell tanácsot adni, ha tisztában vagy azzal amit mondasz, és nem hasra ütés szerűen dobsz be adatokat.
Pl. milyen frekvenciára hangol az a csőméret amit megadtál, milyen képlet alapján, egyáltalán honnan vettél adatokat hozzá, mikor semmilyen pontos kiindulási érték nincs sem a hangszórókról, sem a dobozról?
A dobozméretezésnél ugyanezt kérdezném, nem beszélve az oldalarányok okozta rezonanciákról.
(#) rolitechno válasza szamóca hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Azt furcsállom csak, hogy te mindezzel tisztában vagy, viszont egy tökéletes dobozmérettel nem segítesz az illetőnek. Az ilyesmi párbeszéd az persze megy ,de hogy mi a jó konkrétan az sosem. Tavaly beszéltem a BG20 és a fostex hangszórókról és szintúgy le lettek fikázva (drága,gagyi stb), de hogy mit használjak ami olcsóbb is azt nem mondta senki
(#) thedespot0 válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Hm.. hát okosabb nem leszek szerintem, a gyári mérete a dobozának az 22*33*30 de ebben benne van külön részben lévő magas és mélyközép sugárzók is, ezek nélkül a gyári doboza az 22*33*25 a cső mérete pedig kb 6,5cm és befelé szűkülő 12 cm kb. pontosan nemtudtam meg...Inkább egy ládába rakom őket de mindkettőnek saját kamrája lesz. Lehet ez lesz a legjobb... Hisz semmi adatot nem tudtam meg erről a sugárzóról, miért titkolják el ennyire , nem értem...
(#) szamóca válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Először is én veled ellentétben tudom, hogy a hangsugárzó tervezés (készítés) egy igen összetett folyamat, ami nagy elméleti, és nagy gyakorlati tudást, rálátást feltételez.
Ha nincsenek meg a kiindulási (TS) adatok egy hangszóróról, akkor nem lehet miből elindulni a tervezésben.
Akkor meg kell mérni ezeket, amihez hardver, szoftver elméleti tudásbázis szükséges. Ezek után lehet az igényekkel, lehetőségekkel összhangba hozott lesugárzásjavító eszközt tervezni hozzá, amit méréssorozatokkal kell behangolni, hozzáadva a saját ízlésedet.
Tehát nem adhatsz meg konkrét méreteket, mert az olyan lenne ilyen esetekben, mintha egy ismerősöd ajtókeretébe, szemrevételezéssel készítenéd el otthon az ajtót.
(#) ptesza válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Nem titkoljuk de nem ülünk egész nap a gép előtt.
Ahhoz ,hogy jó ládát tudj építeni ahhoz meg kellene tudni (mérni) a hangszóró T/S paramétereit. Így csak találgatni lehetne.

A gyári ugye 18 liter,és ezekkel a méretekkel 55 Hz-re van hangolva. Ha jól szólt akkor ilyenbe kellene tenni.Az elválasztás nem rossz ötlet de nem is túl fontos. Dobozméreteket majd akkor ha megadod a hangszóró méreteit. Kosár , beépítési méret , mélység, meg azt is hogy milyen csöved lenne hozzá.

Egyátalán ez milyen doboz lenne? Mármint ,hogy beleraksz két hangszórót azt hali.
(#) thedespot0 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Nem azt mondtam, hogy Ti titkoljátok, hanem, hogy a gyártó...

Ez egy subwoofer akarna majd lenni, reflex ládába

145 mm a beépítési átmérő 170 mm a külső átmérő ,80 mm a beépítési mélysége, a reflex cső, pedig egy 55 mm átmérőjű 120mm hosszu cső.
Következő: »»   375 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem