Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   378 / 729
(#) honyike válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Rendben, köszi!
(#) punkkazy hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Üdv!
Építettem egy HA31-422-essel egy hangdobozt, amellyel az a problémám, hogy a mélysugárzó előtti tekercs hiába vágja le a magas hangokat, 1 kHz környékén és felette nagyon durván kiemel. Ezt mivel tudnám megszüntetni a Winamp hangszínszabályzóján kívül?
A magassugárzó egy mezei piezo, szóval nem kell a legeslegjobb megoldás, csak nem szeretném a tanyaparti hangulatát lerontani csúnya hanghatással.
(#) ptesza válasza dyrac hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Igen érdemes. Kínainál biztosan többet ér.
(#) lamalas válasza galzotya hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Idézet:
„...és ugye tágítani lehet de szűkíteni már nem.”

De bizony lehet szukiteni a lyukat is egy közgyűrű (v. illesztőgyűrű) segitsegevel. Lattam erre peldat, nem csak legbolkapott otlet.
Altalaban nem lyukmerethez valasztunk hangszorot hanem leginkabb hangszorohoz epitunk dobozt. Ha adott a doboz akkor az ahhoz (ill. igenyeinkhez es penztarcankhoz) passzolo hangszoro(ka)t kell megkeresni es igazitani (tagitani v. szukiteni) a lyukat.
(#) honyike hozzászólása Jún 8, 2011 /
 
Melyik alkalmasabb szubláda építéshez? Egy JBL CS1204 ( GT4-12 ) vagy egy JBL JBL GT 152 ?

A cél a szoba megtöltése pontos mélyekkel filmnézés és zenehallgatás közben.
(#) ptesza válasza honyike hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Az adatok konzisztenciája nem valami jó, minden bizonnyal kicsit kozmetikáztak az érzékenységeken.

Fs = 24,75 Hz
Qms = 6,46
Vas = 91,12 liters
Cms = 0,228 mm/N
Mms = 181,4 g
Rms = 4,366 kg/s
Xmax = 5, mm
Xmech = 7,5 mm
P-Dia = 259,9 mm
Sd = 531, sq.cm
P-Vd = 0,265 liters
Qes = 0,46
Re = 3,56 ohms
Le = 2,54 mH
BL = 14,78 Tm
Pe = 250, watts
Qts = 0,43
no = 0,29 %
1-W SPL = 86,76 dB
2.83-V SPL = 90,29 dB

Ezek már hihetőbbek.

A jelenlegi ládád (67.5) úgy lenne jól hangolva ,ha 100-as csőböl 32 centit tennél bele akár kanyarral is. Fb 30 Hz ; F3 28 Hz
(#) potenciameter hozzászólása Jún 8, 2011 /
 
Elkészültek a 2utas hangfalaim, nagyon szépen köszönök mindent Ptesza-nak. Nem gondoltam volna hogy ilyen jól fognak szólni és ekkora hangerővel. Majd teszek fel róla képet.

Van értelme kétutas rendszerekben a közép-mély sugárzónak valami szűrést csinálni? Gyáriakban szoktam látni. Ha igen akkor tudtok adni néhány tanácsot?
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
EW15HN ?
(#) rocky hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Sziasztok! a kezem ügyébe került egy MNC cd cone 30412 típusú hangszóró. a kérdésem az lenne h. Szub célra mekkora doboz kellene neki, ill h. esetleg a sal hangaflépítőből az MS 30S ládaterv alapján elkészített ládában esetleg jól szólna e, habár azt is csak 19mm-es lap-ból tudnám elkészíteni, mivel csak ez van itthon, és nem akarok 17ezerért venni egy tábla 22mm-es lapot.
(#) gerismith306 hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Sziasztok!
2 utas hangdobozt szeretnék építeni a 25. oldal C 30PA terv alapján, annyi eltéréssel, hogy a mélyközép hangszóróm egy HA 31-422-es lesz. Szeretném reflexesre csinálni, hogy jobb legyen a mély hangzás, mekkora reflexcsövet ajánlotok, hogy építsek bele, és hova? Át kell-e méretezni a dobozt a reflexcső miatt, vagy maradhat az eredeti ? A hangváltóm a magashoz a leírt 220-470nF/ 400V-os kondik lesznek sorba kötve. Összességében, mi a véleményetek, erről a tervről, szerintetek milyen lesz a hangzása, esetleg valami jobb hangdoboztervet tudtok-e ? (nagyobb tér betöltését fogja szolgálni, házibulik stb...)
(#) lamalas válasza gerismith306 hozzászólására (») Jún 9, 2011 / 2
 
Udv,

Az emlitett H2000 hangszoro inkabb zart dobozba valo mint reflexbe. Raadasul 2 utaskent nem igazan hasznalhato, a mechanikai terhelhetosege sem tulsagosan nagy. Ebbol a melyhangszorobol 3 utas zart hifi hangfalat lehetne inkabb epiteni. Bulikra valami masban gondolj. Persze mindezt hifis szemmel mondom. Bulikra talan alkalmasabbak a PA hangszorok, de jobb, terhelhetobb hifi hangszorokbol is lehet bulis hangfalat epiteni.
(#) honyike válasza ptesza hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Holnap lesz egy kis időm, akkor megpróbálom mecsinálni a hangolást...

Köszi a segítséget!

A csövem belső átmérője 10,5 cm, így egy kicsit hoszabbra hagyom először a csövet, és majd óvatosan reszelgetem...
(#) ptesza válasza honyike hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
10,5 cm es csőből kb 36 centi kell. A 30 Hz-es hangolást csak egy impedancia méréssel tudnád ellenőrizni.
(#) honyike válasza ptesza hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Rendben, köszi! A cső hosszát az előlaptól, vagy a belső oldaltól kell mérni?

Imp-mérés megy, van hozzá eszközöm!
(#) ptesza válasza honyike hozzászólására (») Jún 10, 2011 / 1
 
Természetesen az előlaptól. Pl ha egy 5 cm-es átmérőjü kört vágnál ki ,a 20 mm vastag előlapból akkor a csőméret:átmérő 50 a hossza 20 mm. Ha van rá lehetőséged akkor kezd hosszabb csővel .Mérj rá egy impedanciát. A hangolási freki a két púp közötti árok mélypontja.Ahogy vágsz a csőből ,úgy megy feljebb az Fb (Hangolási Freki).

Várunk képeket , és beszámolót a hangolásról!
(#) csikben hozzászólása Jún 10, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék csinálni vagy egy gitár kombót, vagy egy kisméretű hordozható zenedobozt.

Az utóbbival vannak próblémák, pontosabban inkább fenntartások.

Tudom jól, hogy nem egyszerű ilyeneket összehozni, úgy hogy az jól is szóljon. Ezért kérdezek, mielőtt bármit is csinálnék.
A zenedobozt a következő szempontok szerint tervezném:
- a teljesítménye kb. 10-30W körül legyen
- a mély hangokat is lehessen hallani
- legyen hordozható, minél kisebb (kb. mint egy CD-s magnó)

El is érkeztünk a problémához. A leírt szempontok között kettő tejesen taszítja egymást. A kis méret és a mély hangok nem, vagycsak nagyon nehezen hozhatóak össze egy készülékbe. Egyik, a másik rovására megy általában. Vagy mégse?

Sok esélyt nem látnék a dologban, ha nem láttam/hallottam volna egy Bose készüléket, ami akkora volt mint egy A4-es méretű lap élére állítva. Nagyon durván szólt.
Tudom, szinte lehetetlen leutánozni, de keresgéltem az interneten, és találtam Bose szerkezetek belselyéről fényképeket. Talán a titok abban van, hogy a hangszóró nem egyszerűen be van építve, hanem járatok kapcsolódnak a hangszóró belső feléhez. Valamilyen passzív erősítő lehet, annyira nem értek hozzá. Mindenesetre itt van egy kép, akit érdekel: KÉP1
KÉP2
KÉP3

A képekből az is kiderül, hogy nem csak a nagy méretű hangszóró a hangzás meghatározó tényezője.

Szóval egy ilyesmi megvalósításán, hasonló elven működő szerkezet elkészítésén gondolkozom. Szerintetek? Vagy ez egy teljes mértékben lehetetlen vállalkozás lenne? Várnék véleményeket, tanácsokat, stb.
(#) ptesza válasza csikben hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Szerintem jó hangszórót kell választani , az a nyitja mindennek. A képeken szerintem TL rendeszerű hangsugárzók vannak, habár eléggé gyengécskék a képméretek.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Üdv.

Van egy kérdés amiben segitségeteket szeretném kérni, szeretnék otthonra egy 2.1 hangrendszert épiteni, az erősitő része majdnem kész van. A subwoferel is majdnem kész vagyok. De nem tudom eldönteni, hogy a két front milyen legyen, eddig 3 variáció merült fel benne:
1. Csinálok egy 3utas hangfalt amiben 25-30cmes mély lesz felette közép és magas sugárzó.
2. csinálok egy "oszlop-hangfalat" ami ugy nézne ki hogy lenne két darab 16,5cm es mély felette közép és magas sugárzó, tehát ezt is 3utasra szeretném, valami ilyesmire gondoltam: http://www.netdepo.hu/clarus-titan-front-38.html/hun/
3. csinálok egy TL ládát egy szélessávú "full-rage" hangszóróval.
Főleg filmezésre, mozizásra, zenehalgatásra használnám, de szeretnék minél jobb hangminőséget elérni.
(#) lamalas válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Udv,

Nem tudom mekkora gyakorlatod van hangsugarzo tervezesben, epitesben, fejlesztesben de latom Te is (mint ahogy tobben ezen a forumon) a sokkal nehezebb/problemasabb iranyba tartasz.
En inkabb ketutas frontokat ajanlanek, mondjuk olyat ami kb. 16-17centis melykozeppel es egy jo domsugarzoval rendelkezik. A haromutasok vagy egy szelessavu hangszoros TL nagyon elvihetnek teged a suru erdobe ahonnan biztos nem lesz kiut ha fontos a "minel jobb hangminoseg".

Epp tegnap voltam egy DIY hangfalepito talalkozon es ott hallottam egy kozosen (kalákában) tervezett 2 utas allo hangsugarzot ami szerintem egy nagyon jo valasztas lehet. Az epiteshez szukseges informaciokat egy masik forumon talalod: diyaudio.hu
Erdemes vegigolvasni az egesz topikot (mind a 29 oldalt) mert sok kerdesre valaszt kaphatsz. A hangszorok adottak azoktol elterni nem erdemes mert akkor a hangvaltot is valtoztatni kell, a hangvalto is adott es a dobozmeret is. Ha nem valtoztatsz semmit a sajat kedved szerint es pontosan ugy epited meg ahogy a leirasban is szerepel akkor egy igen jo hangsugarzod lehet relative olcson. Talan egy merevitest pluszban lehetne az allo dobozba beletenni, de ez a kerdes csak akkor aktualis ha elhataroztad magad es meg akarod epiteni ezt a hangsugarzot.
(#) kiss.ferenc válasza lamalas hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Fejlesztésben és tervezésben nincs nagy gyakorlatom ez igaz, de épitésben annál inkább, túl vagyok már jó pár hangfalon mélyládán. Azért gondolkoztam 3 utasban, mert minél élethűbb és szebb hangzásra vágyok filmezés közben. Hangváltó tervezésben sem vagyok profi, de ha megkapom a pontos adatokat akkor megtudom épiteni.
Én is csináltam egy kétutast múlthéten lett kész, igaz az hangositásra készült nem hifire, de az nagyon jól sikerült, nagyon szépen átjön minden hang.
(#) lamalas válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Idézet:
„Azért gondolkoztam 3 utasban, mert minél élethűbb és szebb hangzásra vágyok...”

A szebb, elethubb hangzas nem feltetlen fugg ossze az utak szamaval, sokkal inkabb a helyes tervezesen, hangszorovalasztason, hangvaltokon mulik a dolog. Az epitesi gyakorlat nem helyettesiti az elmeleti es tervezesi hatteret! Jo pelda erre, hogy egy epuletet sem a segedmunkas tervez meg akinek nagy gyakorlata van a konkret epitesben hanem a mernok akinek a tervezesben vagy gyakorlata. Hangfaltervezeskor az a legjobb ha az elmeleti tudas, tervezes tarsulni tud az epitesi tapasztalattal. Biztos, hogy egy jol tervezett es kivitelezett ketutas hangsugarzo sokkal szebben, jobban fog szolni mint egy talalomra osszepakolt haromutas hangsugarzo. Ezert is ajanlom inkabb a megtervezett, kiprobalt hangsugarzok utanepiteset.
(#) kiss.ferenc válasza lamalas hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Értelek és igazad is van! De szerintem félreértettél egy kicsit, az hogy nem vagyok profi tervezés terén nem azt jelenti, hogy találomra összedobok egy faládát és belepakolom a cuccot, hanem hogy a fórumtársak segitségét kérem a tervezésben és ha összeállt egy olyan terv ami nekem is tetszik azt megvalósitom, ez nem jelenti azt hogy mással csináltatom meg a tervet, csak én készitek egyet megosztom a többiekkel és ha hibát találnak benne akkor kijavitanak (remélem).
Rátérve az eredeti témára sikerült lebeszélned a 3utasról! Egyre jobban egy 2utas házimozihangfal felé hajlik a "szivem".
(#) lamalas válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Tovabbmegyek akkor a tervezes, fejlesztes vonalon. Fel vagy keszulve impedancia es mikrofonos akusztikai meresekre? TS parameterek, impedanciamenet, frekvenciaatvitel, torzitas, fazismenet, impulzusvalasz, csoportfutasi ido, CSD meresekre gondolok itt elsosorban. Ezek mind-mind fontosak egy korrekt, nem csak muszakilag de hallasra is jo minosegu hangsugarzo keszitesehez. A doboztervezes nem csak annyibol all, hogy beirjuk a hangszoro TS parametereit egy tervezo programba ami kidobja a "jo" dobozmeretet, majd szinten egy tervezoprogrammal keszitunk hozza egy hangvaltot a hangszorok gyari frekimenetei alapjan es orulunk az eredmenynek mert milyen jo lett ... :no:

Raadasul a forumtarsak hatasosan nem is igen tudnak segiteni pl. a hangvalto fejlesztesben csak akkor ha ők is mericskelnek es hallgatoznak. Talan a doboztervezes kivitelezheto valos TS parameterek alapjan a forumon is megbeszelve, de ha kesz a doboz onnan mar csak meresek sorozataval lehet megfelelo hangvaltot kesziteni a hangsugarzohoz.

Remelem igy mar erted miert ajanlom, hogy egy kesz, bevalt hangsugarzot epits inkabb magadnak a 2.1-es HM rendszerhez.
(#) kiss.ferenc válasza lamalas hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Értelek! Tudom hogy mit akarsz mondani! A hangváltó, hangolás tervezésében van segitségem. Jól néz ki az a Kaláka2. végigolvastam. Nem rossz ötlet megépiteni. De most egy saját tervezésüre vágyok, amiről elmondhatom hogy csak nekem van ilyen, még akkor is ha lehetne nála jobbat is csinálni.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Melyik hangszóró tűnik jobb választásnak házimozizásra? (jelenleg ezeket engedhetem meg magamnak, anyagilag nem vagyok nagyon eleresztve)

1. GB-605 :Nominal Diameter ins) 6,5 Frequency Range Hz) 57-8K Sensitivity db,1w/1m) 90 Power Handling w rms) 80 Nominal Impedance ohm) 4 Resonance, Fs Hz) 57 Effective Piston Diameter mm) 25 Volume Vas litres) 17,82 Total Dynamic Mass, Mmt gm) 10,43 Total Q, Qts 0,5 Mechanical Factor, Qms 4,18 Electrical Factor, Qes 0,57 BL factor, BLTxm) 4,67 Compliance, Cms mm/N) 0,72 Coil Inductance @ 1kHz, Le mH) 0,61 Baffle Cutout Diameter mm) 142; RMS 80W

2.EW-08PRO :Nominal Diameterins) 8 Frequency RangeHz) 48-6K Sensitivitydb,1w/1m) 89 Power Handlingw rms) 80 Nominal Impedanceohm) 8 Resonance, FsHz) 48 Effective Piston Diameter mm) 170 Volume Vaslitres) 40,7 Total Dynamic Mass, Mmtgm) 19,56 Total Q, Qts 0,76 Mechanical Factor, Qms 4,3 Electrical Factor, Qes 0,92 BL factor, BLTxm) 6,8 Compliance, Cmsmm/N) 0,57 Coil Inductance @ 1kHz, LemH)1,15 Baffle Cutout Diameter mm) 182; RMS 80W

Kétutasként használnám, a magas hangszórót még nem választottam ki.
(#) zitzaki hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy Carpower 450 W-os hangszóró szeretnék egy bassreflex ládát csinálni hozzá leginkább szobában lenne használva íme az adatok:
Bővebben: Link
A válaszokat előre is köszi!
(#) zitzaki válasza zitzaki hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
A kérdés lemaradt hány literes és hány hz re kellene hangolni a ládát?
(#) ptesza válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
:no: no no!
(#) kiss.ferenc válasza ptesza hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Ezt kifejtenéd bővebben?
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Nem alkalmasak 2utban házimozizni, hifizni? Szerintem jobb mint dibeisi , sal stb.
Következő: »»   378 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem