Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Ezen az oldalon van a kalkulátor. : Hangváltó kalkulátor
A 10ohmost 20ohmra kilehet cserélni. Ez olyan feszültség osztó, hogy ne haljon meg hangosabb zenélnél a magas (bár ha torzul a hang akkor semmi se tudja megfogni, hogy ne károsodjon. Ismerősömnek a 300W-os közép magas 50W-tól meghalt mert magas hangokat kiemelte az erősítője és nagy mély mellett már a magas torzított). Ezért vigyázz majd a torzításra, az erősítőnek lehet nem lesz baja, de a hangszórók nagyon szeretik.
Nekem két piezó van meg két középmagas, egyiken sincs ellenállás, csak kondi sorba. Mindegyik minimum 150W-os. 2-2 hangfal van sorba kötve majd párhuzamosan 1-1 mélysugárzóval. 200W+200W (6ohmon 200W-ot tud az erősítő).
Köszi! Az alkatrészeket, majd a tippek alapján módosítom (és rendelem meg persze) .
Köszönöm szépen!Kicsit "eljátszadoztam" vele.
Sima, hogy akkor lináris fázisú kell hozzá.
Persze, mert olyan, hogy lineáris fázisú nem létezik... Illetve, jaj. Mit csináltok ti itt most? Ez így egészen értelmetlen, vissza kellene menni az elejére...
Ha a rajzolt váltót piezo magassal zárod le, csak az erősítőd szenved..
"(vagy maradhat 4µF is, csak akkor a magas hang alsó határfrekvenciája lejjebb kerül)."
Ez annyit jelent, hogy a hangszórók a közép tartomány felé csúsznak?
Ha nincs kéznél más értékű kondi akkor párhuzamosra kötöd a hangszóróidat ahogy legelőször javasoltam. Akkor jó eséllyel maradhat a 4µF . Próbáld ki így -is meg úgy is!
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
A fent említett 4 hangszóróból 1 elhunyt ... -nem én vágtam haza-
Így az egyik dobozban megcsináltam a párhuzamos verziót, a 4µF-s - 10ohm/10W duóval. A másik dobozban szólóban megy egyenlőre ugyanezzel a duóval. A fóliakondik később érkeznek... Így már valamilyen szinten megérkeznek a hallgatósághoz a magasabb hangok is. Kertiparty-n, úgy 23 sörunikum páros után egész hallgatható.
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy építettem egy sima reflex rendszerű hangládát. Na már most:
Ebben a hangládában beépítésre került 2db 30cm -es 150W-os 8 ohm-os ellenállású hang(sugárzó)szóró + egy 8ohm -os magas (sugárzó)hangszóró. A két 30cm-es hang(sugárzó)szóró közé (az egyikre a közvetlen jel megy,a másik egy 16µF-os MKP-n keresztül kap jelet. Ez idáig jól is működött mert akkor a másik (sugárzó)hangszóró csak a közép tartományt adta le és nem volt gond.) egy kondenzátort,de mikor bekötöttem a magasat,szintén egy kondin keresztül (330nF) ,akkor kezdődtek a gondok. A közép (sugárzó)hangszóró elkezdte leadni a mély tartományt is. Hogyan tudnám úgy megalkotni a frekvenciaváltót egyszerűen,hogy ne vesszen rajta sok jel,és a közepem ne akarja lesugározni a mély tartományt? A válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2016
Üdv! Kezd el csökkenteni a 16µF-ot . valami elkötést is sejtek
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2016
A kondenzátor értékeket honnan vetted?
Mérésekre lenn szükség, de nagyságrendileg a magasra inkább egy 10 µF küröli érték illenék, a középre meg talán 3,3 uF. Megjegyzem, a középsugárzóként használt mélysugárzó nem biztos, hogy ideális választás. Nálam két mélysugárzóhoz elegendő volt két egészen kicsi középsugárzó, és egyetlen magassugárzó (de a hangváltóm sokkal összetettebb, és nem véletlenszerűen készült. (ilyen)
De én úgy emlékszem, véletlenszerűen, mivel adatlapi mérés volt a kiindulópont. Az meg nem igazán ér többet.
A magashoz 10 középhez 3µF értelmetlen. Maximum fordítva működhet a dolog. Bár attól is függ, milyen magas. Ha nem elektrodinamikus, akkor elképzelhető, hogy impedancia kompenzálás nélkül a 330nF a jó érték.
Elkötés simán lehet, mivel, a magashangszóró bekapcsolásától nem változhat meg a középhangszóróra jutó jel.
Üdv!
Kaptam 4 db 6 ohmos 150w hangszórót. Es hangfalt szeretnek csinalni ezekből. Valami front hangfalra gondoltam. Az erősítő viszont 8 ohmos. 8Ohmon 45w-ot erossít (Technics su-v500) Most ha csinálnek egy hangfalat akkor milyen hangvalto kellene? Milyen ellenallast rakjak 45w erossitohoz 2 ohmos 10-os sok lenne ? Kerem segitsenek Köszönöm A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
Hello!
Úgy tűnik az erősítődet (sem) ismered eléggé... Tanulmányozd át a paramétereit és utána fogalmazd újra meg a kérdéseidet. Egy 2 x max.55W-os erősítőre kötni 4 db 150W-os "hangszórót" (típust persze nem írtál!!!) nem okozhat túl nagy problémát, csupán egyetlen esetlen: ha párhuzamosan kötöd az erősítő "A" "B" kapcsolójával a "hangszóróidat" (így 4 ohm helyett 3-mal terheled meg a kimenetét) Ez esetben legfeljebb a 3/4-ére tekered fel a hangerőt az erősítődön, de ha azt mégis tovább tekernéd, mint ami "ildomos" lenne, akkor az erősítőd védelme beavatkozik majd. 2-2 ohmos ellenállásokat sorba kötözgetni a hangszórókkal pedig jelentős hangerőcsökkenést okozhat...de megteheted, ha nem bírod megállni, hogy ne max.ra tekerd fel a hangerőt... 1-1 db azonos hangszóróhoz meg minek hangváltó?...persze, ha rosszul fogalmaztál ezzel kapcsolatban?! A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
Milyenek azok a hangszórók? Ha tényleg 6ohm, akkor nagy bajt nem okoz az erősítőnek a 6R||6R lezárás. Mondjuk, hogy még belefér. Ha van normális hűtése, akkor nem hiszem, hogy baj lesz belőle.
Hát Eastech hangszórók 150w mely 6 ohmos
Nem nagyon ertek ehez azert kerdezgetem hogy hogy kene Koszonom az eddigi valaszokat sokat segitettetek A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
Sziasztok. Adott egy hangszóró doboz , egy hangszóró. kérdésem az lenne hogy milyen hangváltót vegyek/csináljak hozzá illetve milyen drivert/magasat vehetnék hozzá ?
helló nekem van egy sony ss cmd373 milyen hangváltó illene neki ?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
Nincs a dobozban hangváltó?
Mit szeretnél elérni? A hangszóróhoz vannak további paraméterek?
Üdv!
Lehetséges "ötvözni" ezt a két kapcsolást? Mindkettő egy aktív hangváltó, ez első kapcsolással a közép hangokat lehet leválasztani, a másodikkal pedig a magasakat. Viszont én azt szeretném, hogy a magasat és a közepet egybe le tudjam választani egy kapcsolással/potméterrel. Ezt lehetséges megcsinálni. Itt a videó is amiből van a kapcsolás:Bővebben: Link Előre is köszönöm!
Sziasztok . Meg tudná valaki mondani , hogy a képen látható olvadt kondit milyenre lehetne kicserélni , hogy birja is a gyűrődést ( nem szaki nyelven ). A hangfal 8 Ohm 180/250w 1 khz- en 65watt-os erősítővel van használva.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
Ha a képeden lévő 6,8µF-os bipoláris kondira gondolsz, akkor a fotó alapján nem biztos, hogy "olvadt".
Azt nem tudom miért, de több esetben láttam már a képhez hasonló szándékos benyomásokat a kondi palástján. Ezek mindig szép szabályosan helyezkedtek el. Csere előtt, egy mérés tisztázhatja a kérdést.
Hát ez nem szándékos. Persze szinte biztos, hogy működik, nincs baja ettől még. De ki is cserélhető.
Igen arra a kondira gondolok. És tuti az olvadás mert a teljes külső burkolata ( ami nem látszik a képen ) 2x nagyobb , vagyis lóg rajta mint tehénen ..... mérni max vonalzóval tudom
Müködni működik. De ettől a konditol megy tovább minden hangszóróhoz a nafta. Viszont ez a hangfal hangosabban szól. De a másik hangváltó meg más kondit tartalmaz. Sajnos nem a legjobb a kép. 1 kép Olvadt - 2 , 3 másik váltó.
Hát, ahogy én látom (nem látszik rendesen), ez a kondenzátor csak a középhangszórót működteti, semmi más nem kapcsolódik rá. A másik hangváltóban már kicserélték arra, amit linkeltem. Azok nem mennek tönkre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |