Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Huzalozott logika
 
Témaindító: hagymásbab, idő: Okt 13, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hagymásbab hozzászólása Okt 13, 2009 /
 
Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni a következőben:

A 001-es képen az látható (1db panel), hogy ha a driver IC kiad egy hibajelet, vagy pedig hőmérsékleti hiba jelentkezik, akkor először az RS tároló átbillen (az RS tárolót csak manuálisan egy gombbal lehet resetelni), majd a hibajel invertálódik, és továbbmegy az ÉS kapuba. Az igazságtáblán látható, hogy bármilyen hiba esetén nem lehet vezérelni.

A 002-es képen 4db panel látható (leegyszerűsítve, és nincs IGBT és IC). Eddig csak a driver IC hibajeléről és a hőmérsékleti hibáról volt szó. De az is ad egy hibajelet, amikor bármelyik panel meghibásodik, akkor a hibás panel az "error out"-on kiadja a hibajelet, a másik három panelnek pedig megjelenik az "error in" bemenetén,ennek következtében a nem meghibásodott paneleken is le lesz tiltva a vezérlés.

A gondom az, hogy ezt az "1 panel meghibásodik, a másik 3 is letilt" működést nem tudom,hogy hogyan oldjam meg huzalozott logikával (eddig sajnos még azt se találtam meg, hogy mi pontosan a huzalozott logika).

(Egy megoldásom viszont van, az van feltüntetve a 003-as képen.)
(#) Stadi válasza hagymásbab hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Ha huzalozott VAGY kapcsolatra gondolsz, azt nyitott kollektoros kimeneteknél lehet alkalmazni (aktív alacsony jeleknél szokás, tehát itt az lenne a jel, hogy "hiba"). Ez úgy működik, hogy az összes kimenetet direktben összehuzalozod és az egészet egy ellenállással felhúzod magas szintre. A megoldás előnye, hogy így n db. kimenetet is össze lehet kötni, nem kell előre tudni, hogy hány bemenetű kapu kell majd.

A rajzod szerinti (003-as ábra) igazságtáblához a fentiek szerint kapott jelet a 4-es panel számára még negálni (invertálni) kell.
(#) proli007 válasza hagymásbab hozzászólására (») Okt 15, 2009 / 4
 
Hello!
Nem tudom mi ez, de gondolom egy vezérlő modul, melynek van hiba ki és bemenete. De szerintem kissé elkomplikálod a problémát. Gyanítom a ki és bemenetek jel kompatibilisek, így nem kell oda semmi, legfeljebb egy ellenállás a vonal lehúzására. (De az a gyanúm az sem kell!)

A 001-es ábrán, a hiba kimenetén látok egy diódát. Tehát a modul, ki tud adni logikailag magas szintet (hiba van), de ha a hibaszintje nulla (nincs hiba) nem tudja lehúzni a hibakimenet feszültségét.
Tehát alapvetően, minden modul hiba ki és bemenetét közösítheted egy vezetékkel, ahogy a 002 rajzon látható. (ez maga a huzalozott logika).
Ebben az esetben, ha egy modulban hiba lép fel, akkor annak a hiba kimenetén megjelenik egy magas szint. Ezt megkapja a többi modul hiba bemenete is, és ezzel minden modul letiltja a vezérlő jelét. (a hibát kiadó modul, is megkapja saját hibajelét, de ez nem gond, hiszen a saját belső jele, már előzőleg tiltotta a vezérlést)
Ha a hibás modulon megszűnt a hiba forrása, és megnyomod a törlő gombot, akkor annak hibakimenete alacsony szintű lesz, így a huzalozott szakaszon, eltűnik a hibajel. (Persze csak abban az esetben, ha más modulnál nem volt hiba. Mert ha volt, csak akkor tűnik el, ha minden hibás modul nyomógombját már megnyomtad.)
üdv! proli007
(#) Georgee válasza hagymásbab hozzászólására (») Okt 15, 2009 /
 
Hello itt egy program hátha segít. Logikai kapcsolásokat lehet tervezni illetve működtetni.
(#) hagymásbab hozzászólása Okt 15, 2009 /
 
Üdv!

Köszönöm a válaszokat, és a programot is!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem