Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   233 / 253
(#) mex válasza WaRL0 hozzászólására (») Okt 5, 2008
Hello. köbzoli helyett mondanám:azért szükséges bifillárisan tekerni,hogy teljesen egyforma huzalhossz adódjon,és igy biztositott a szimmetria is. Tekercselés után viszont az egyik huzal végét a másik kezdetével kell összekötni,és ez lesz a középkivezetés!!!
Amit még meg kellene emliteni:ez az inverter nem szabályzott,a terhelés függvényében változik a kimenő fesz,és érzékenyebb készüléket nem érdemes táplálni róla,mert a kimeneti hullámforma messze nem szinusz.
(#) sirály12 hozzászólása Szept 28, 2008
Egy problémával fordulnék hozzátok.

Adva van egy kis atx-es táp, ami 12V-ról megy.
Ez lenne az: Bővebben: Link

Ez nem stabilizálja a 12V-os ágat, és ez sajnos baj, mert akkuról, töltőről, kocsiban akarom használni. Ezért kellene nekem egy olyan stabilizátor rajz, ami 8-16 V bemenő feszültségből pontosan 12V-ot ad ki és kb 5-6 A-rel lehet terhelni.

Gondolom kell majd egy inverter, és abból stabilizálni a feszültséget.

Az elképzelésem egy tl494-es inverter, olyan 15-16V ra dolgozna,(durván) és ebből stabilizálni a feszt 12V-ra.
(#) tiggersoft válasza ldani hozzászólására (») Szept 28, 2008
Nagy valószinüséggel a fénycső inverter trafójának lazult meg a tekercselése.A szigetelés alá ragasztót juttatva elmúlasztható a sipolás...
(#) Thomas10100 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 23, 2008
Jaja, ez egy jó pont, hogy csak az inverter rossz.

Én a trafó meghajtó FET-ekre tippelek, holnap kiforrasztom őket, és ránézek a GATE-jükre.

Köszi az eddigi segítséget!
(#) Lánglurkó válasza csaba1959 hozzászólására (») Szept 23, 2008
Szia!

Az inverter rajza is sokat segítene vagy ha meg van, akkor az egész rádió kapcsrajza is érdekelne.
Én a tűzoltóságot hallgatom rajta
(#) csaba1959 hozzászólása Szept 23, 2008
1980 óta javítok ílyen "rádiókat a máv tulajdonába ha kell mindenbe tudok segíteni rajz táp inverter és tapasztalt
(#) Thomas10100 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 23, 2008
Jaja, ad képet inverter nélkül
(#) Lánglurkó válasza Z31 hozzászólására (») Szept 22, 2008
Ha 24V-ra állítom, akkor is kapcsoló üzemben dolgozik az inverter. Eredetileg egy tűzoltóautóban volt, s már ott is ugyanigy müködött.

Ha lefénymásolható a könyv, akkor elmennék személyesen is érte.
(#) Z31 válasza erobi82 hozzászólására (») Szept 21, 2008
Nem olyan egyszerű amit szeretnél. Az inverter +12voltbol csinál -24 v-ot. Amit a hangszóróban hallasz az inverter szűretlensége. Vagy gyenge a tápod az inverter működéséhez.
Nekem van elfekvőben egy vadi új 30 éves titán tápom. Ha gondolod írj megegyezünk
(#) erobi82 válasza Lánglurkó hozzászólására (») Szept 21, 2008
Ha jóltudom ez a közismert neven TITÁN.Hát nemigazán egyszerű a dolog olyannyira hogy ezt nem is átalakítással oldották meg hanem úgy hogy közvetlen 24V-ot adtak be neki.Ehhez gyártottak anno egy szalagkábelen lógó relét, aminek a másik végén egy olyan csati van ami az eredeti inverter helyére dugtak be.
(#) bbalazs_ válasza Brienter hozzászólására (») Szept 20, 2008
Biztos, hogy nincs 12V az inverter fele?
Az ottani elkok hany voltosak?
A BIZTOSITEKON HANY VOLT VAN??? elotte/utana
kb most kerdezem harmadszor...
(#) Thomas10100 válasza pipi hozzászólására (») Szept 19, 2008
Jó lett. 10sec-ig kellett a menu gombot nyomni.

Viszont van más:

Egy idő után kikapcsol a monitor vagy újraindul.
Ilyenkor mintha villogna a fénycső, és a LED is villog.

Ha leveszem a fényerőt akkor bírja elég sokáig.
Ez neon öregedés? Vagy inverter hiba inkább?

Ha várok vele kicsit, akkor utána megint jó.
full fényerőn kb 20sec, levett fényerőnél akár töb perc is.

De addig tökéletes a kép.
(#) FREDDI válasza dobrovics hozzászólására (») Szept 18, 2008
A tanácsom annyi lenne először is, hogy mindig keresd ki a neten, és nézd meg több helyen . Másodszor, hogy az árakon kívül a gyártó általi adatokat is nézd meg alaposan, más gyártókkal és készülékekkel hasonlítsd össze, nézzed a teljesítmény/ár arányt.

Einhell cen 160/1-F Ez tudja a 3,2-es pálcát, viszont ez egy trafós gép, szerintem váltóáramu (már mint kimenet).

Einhell ISG 1000/1Ez mondjuk inverter, de nagyon gagyi. Nézd meg a "Bekapcsolási ido 80 A esetén: 15%". Ez azt jelenti, 80A-ral 1,5 perc heggesztés, 8,5 perc szünet. És a 80A nem túl sok, sőt! A 2,5-hez talán elég. Az amit először mondtál, az még mindig jobb választás, az legalább a 2,5-öst viszi valószínűleg rendesen. A 3,2-höz már a 160-as kellene (a gyári adatok szerint is, vagy nagyobb).

Itt egy árusítós oldal Én azért fogok magamnak csinálni, mert amit készítek az a boltban 200 körül van. Az anyagára csak 20 lesz, legalább is remélem megáll annyiból. A legfontosabb félvezetők 10 körül vannak összesen. Persze ha a valódi árát nézem az egésznek, nekem is lesz vagy 70, ugyan is az idő pénz. Tehát a saját magamnak végzett munka is az, csak ezért nem kell zsebbe nyúlni, és bármikor van rá fedezet .

Ez is hasonló mint amit választottál előszörNézd csak meg az adatlapját:BI. 35 % ( 10 min ) 150 A (üzemidő/pihenés). Pedig ez egy "160"-as. Na ezért építek én magamnak.

Választani te választassz, én a 140-est javaslom amit először néztél. Ha sima trafós is jó, akkor amit néztél az elvileg jó. Ez az én véleményem. Ezt a választ már megítam tegnap is, csak az xp összedőlt . Az részletesebb volt. Egyébként van 200-as nálunk is az RX-7 ből, ZX7200II DereKer XLS dokumentum 75452+ áfa. Én ezt venném a helyedben. Ez "elvileg" viszi a négyes pálcát, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 3,2-höz tökéletes, a négyessel nagyokat nyög. Javítsatok ki, ha tévedek .Ez egy másik cég Itt csak a 160-ast láttam. Fogj egy telefont valamikor, vagy csak írj nekik levelet. Aztán okosabb leszel. És rengeteg nézelődés a google-n. Újabb oldal, hegesztő típusok keresőbe, és ígytovább. De ennél olcsóbbat ami hegeszt is nem hiszem hogy találsz. Persze nem ismerem az általad írt hegesztőt konkrétan, a netről ennyit látok belőle, tehát a minőségre így nincs garancia. De aki egy ilyen sorozatot kiad, az már valamilyen szinten mérvadó, hogy tud valamit. Máskülönben csődbe megy.

Papp FerikeKöszönöm a jótanácsot, de nem élek vele. A 200V elég kell hogy legyen. Az oroszok a hyper-bika, 50A es biztosítós betápu hegesztőjében is bírják a 200V-os diódák . Persze védelem is lesz nekik, az oroszok is raktak egyébként. Én viszont nagyon masszív védelmeket fogok tenni mindenhova. Attól lesz igazán üzembiztos, és ha beüt egy hiba, csak minimális csere szükséges, mert leáll, és a félvezetőket a védelmek megóvják. Készítettem már ilyent pld. tv és monitor javításhoz . Sorozatosan ette volna a tranyőkat és feteket amíg a próbák során megtalálom a hibát, így viszont nem kellett cserélnem egyet sem. Egy 100nF volt a hibás, minden bekapcsolásra szétverte volna a teljes sorrmeghajtót. Hát erről ennyit.

Az meg a másik, hogy erősen hajlok a 200kHz-es inverter felé, ahhoz meg igen csak jó lesz. Egyébként a meghajtó fetek meg a szekunder shottkyk összesen 6500 pénz lesz áfástul. Ezek bírják a 200kHz-et is ha kell,és ezekkel lehet folyamatosan varni akár négyes pálcával is (12fet és 16 dióda, IRFP460 és MBR20200CT). Én csak egyszer építek heggesztőt.

A 200kHz-es vezérlők: LM5030 NATIONAL, UC3808 TEXAS. Asszem a gyártókat nem kell ecsetelnem, ezekben a cuccokban meg lehet bízni. Hogy maga a hegesztő milyen lesz, az a kapcsolástól, méretezéstől, megépítéstől nagyban függ, pld. a szórt terekkel vigyázni kell a vezérléseknél stb.

Nem nagyon van összerakva az anyagom inverter ügyben, épp most pótolom. Azért néhány rajzot, egyebet felteszek. e71_wykres_1053.jpg: a ferritmagon átvihető teljesítmény és a frekvencia összefüggése (hogy miért is jó a 200kHz). slua121.pdfEgy kis elmélet egyenirányításból, by Laszlo Balogh-tól a Texas-tól. (ugye a Texas fejlesztette ki a TL494-et is, ami ma is a fél világot hajta szó szerint ). XENTA100 KAPCSOLÁS + KÉPEK.RAR No comment. klim240_1.gif, klim240_2.gif Ez a kedvencem, ebből fogok valamit építeni, de biztos hogy lesznek módosítások. Ez az, amit feljebb már említettem. Azt hiszem előbb ezt csinálom meg, mielőtt a 200kHz-es teljeshullámúval próbálkoznák. Persze ez sem teljesen félhullámú, ez is az elméleti anyagban vázolt teljeshullámú kimenetet adja, csak itt egy tekercsel oldották meg.
(#) Brienter válasza fraba hozzászólására (») Szept 18, 2008
Akkor lehet hogy kicserélem őket és meglátjuk mi lesz de a probléma az hogy az inverter panelon nem látok töb kondit a kettőn kívül a többi meg a táppanelon meg a vezérlőpanelon van. A táppanelról jön fesz a vezérlőn meg smd kondik vannak.
(#) FREDDI válasza Papp Ferike hozzászólására (») Szept 17, 2008
Sziasztok!
inverteres hegesztőt akarok én is készíteni. Már egy ideje gyűjtöm az anyagot. Vasam (ferrit) van egy vödörrel, TV trafók. A gyáriakban sajnos nem annyira bízom, bár vannak jók, de azok drágák. ezért is szeretnék egyet csinálni. Én 200V-os shottkyval akarom egyenirányítani (szekunder), több lesz párhuzamosan. Darabja 2x10A-os. Ilyen helyettesítéseket csináltam már máskor is, pld. méregdrága 20A-es Panasonic sortranyó (+ a sortápfet is) helyettesítése két BU2520-al. Most is erről a monitorról írok . Azt mondták, nem fog menni. Elsőre és azonnal ment, nem ma kezdtem.
Szóval engem komolyan érdekel a téma, nemsokára megveszem a diódákat is (a magyarhoz képest féláron ). komoly védelmeket is szeretnék rá tenni, én hő, feszültség, és áramvédelmeket is fogok alkalmazni. A próbák során majd különösen. Persze az nem mostanában lesz, majd a télen tervezem a dolgot. Az összegíyűjtött linkeket előáshatom ha kellenek.

Egy ismerősömnek van inverteres gyári, az ősszel megpróbálok hozzáférni lekoppintani. De kell egy L mérő is addigra, meg egy próba pad, amivel a menetszámokat és irányokat le tudom koppintani a trafóból méréssel (generátor + mérés, próbatekercs a trafóra kontrollnak rátekerve a tetejére, így pontosan lehet koppintani a trafó menetszámait, induktivitás meg mérve). Ez egy jó inverter, mert a 3,5-ös pálcát is viszi.

dobrovics Néztem a hegesztőket amit írtál. Ebből több is van, a kicsik nekem nem tetszenek, a két nagy az talán, de ez csak próba után biztos.

inverter DC MMA Welder (ZX7 Series)

elektrorudi
Idézet:
„Naaaa, egy CO-s gépre azért elcserélném... !
Azt nem állítanám ilyen kategórikusan, hogy "az inverteres kedvezőbb"
A Te géped és egy kis inverteres gép, nem ugyanaz a kategória, és árban sem összehasonlítható. A kis inverteres inkább barkács vagy TMK célra használható, míg a CO-s alapjában műhelygép.”

Vannak barkács trafós CO2-k is, elég sok, ezt ne felejtsük el. Nálam is van egy. persze használható, de kicsi, inkább 2-es lemezig való az enyém. Persze vastagabbat is szoktam vele hegeszteni, de azt gázzal elő kell melegíteni, utána már jó. Nekem egy olyan inverter kell, ami a 3,5-öst viszi szépen, akár hosszú ideig is. Én csak egyszer fogok invertert csinálni. Azt fogom használni a CO2-höz is majd.
(#) pipi válasza Brienter hozzászólására (») Szept 15, 2008
szerintem vidd szervízbe mielőtt nagyobb baj történik,
esetleg kispesten tudok segíteni, ha errefelé vagy.
ki kéne próbálni másik csővel az inverter meg-e, illetve a csövedet másik inverterrel
(#) chotubunny válasza bbb hozzászólására (») Szept 15, 2008
Tessék? Mi az az inverter? El tudnád magyarázni magyarul?

Köszönöm
(#) Brienter válasza pipi hozzászólására (») Szept 14, 2008
Igen világít a ledje és van is kép hogy no signal de ez csak nagyon erős fényben látszik mivel a csőmeghajtó inverter lehet a rossz valszeg.
(#) Szegedi Sándor válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2008
Hmm... ez csak 12 voltos ehhez megint kellene egy inverter. Ott vagyok ahol elindultam.
(#) Doncso válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 14, 2008
Hát az inverter kevésbé veszélyesebb de az pazarlás, mondd miért nem jó neked a trafós megoldás? Az azért biztonságos, szinte 100% hogy működni fog és nem fogja zavarni a TDA-t ez tuti.
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Szept 14, 2008
Akkor maradjak az inverter áramkörnél vagy mit csináljak?
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2008
Erre gondoltam. Vagy itt van EZ. Az utóbbi 500W-ot tud a cikk szerint.
(#) Doncso válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Szept 14, 2008
Van valahol egy inverter kapcsolás is , elég egyszerű kapcsi, abból is el lehetne indulni, csak a kimenetet nem 220-ra kellene tekerni hanem kisebbre, ez még egyszerűbb is.
(#) Pizzus hozzászólása Szept 13, 2008
Üdv mindenki.

Csak tanulságképp, hogy mi mindenre kell gondolni...
Már párszor írtam különböző topicokba egy laptop háttérvilágításával kapcsolatban. Sokmindent kipróbáltam (másik inverter, moddingos cső invertere), de csak nem akart működni. Utolsó dobásként vettem egy bontott kijelzőt, hogy majd abból átteszem a fénycsövet mondván , más nem lehet, nem a legfiatalabb gép már, biztos kiégett. Szétbontottam az új szerzeményt, majd a szerelendőt is.
A poén: mikor előkerült a javítandó kijelzőnek a csöve, kiderült, hogy az egyik végéről le van égve a vezeték, és csak azért tudott eddig is világítani, mert ívet húzott a vezetéktől a csatlakozási pontra, amit látni az üvegen az égésnyomokból.
Sikerült visszaforrasztani a vezetéket, és már vagy fél órája világít teljes fényerővel, szal annyira nem sínlette meg a dolgot. Mindez persze azt is jelenti , hogy minden amit eddig hibás alkatrésznek hittem, nagy valószínűséggel tökéletesen működött.
Most már csak a kijelző összepakolása lesz egy kicsit necces...
(#) Skuld86 válasza Skuld86 hozzászólására (») Szept 13, 2008
Látom nem túlnagy az érdeklődés ez után. Ezért leírom mihez akaraom készíteni.
Van 1 3fázisú 4KW os 1pólusú motorom ha rosszul írom a pólus számot akkor írom a fordulatszámát 2880RPM 50Hz en.
Ezt szeretném vezéreltetni vele. Elsősorban azért döntöttem úgy hogy ilyet akarok építeni mivel szép hangja van amikor felpörgeti a motort. Teszek fel pár linket olyan eszközökről amiket VVVF GTO inverter hajt.

http://www.youtube.com/watch?v=ppCGQgLSLqw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=yJyu4Mr3DA4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fRDGatvps6c&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=1UkobheNcss&feature=related

Ez csak hangfelvétel a vonatról + a képe.

http://www.youtube.com/watch?v=-wjIF4ml3yE

Mondjuk bennük 4 vagy 6 pólusú motorok vannak azért ilyen jó a hangjuk . Mondhatjátok rám ,hogy vonat B..i vagyok ezt elfogadom de ez ösztökélt ennek a témának a felvetésére.
(#) pipi válasza sanyikiraly hozzászólására (») Szept 13, 2008
ha mechanikailag belefér az inverter , nagy valószinűséggel átrakható, főleg ha a csati is egyezik, esetleg érdemes előtte megmérni a jelszinteket, szokott lenni valami nagyobb tápfesz (>10V), bekapcsolójel (pl:mikor lecsukod a tetejét kikapcsol), fényerőszabályzó jel(pwm vagy dc), föld
(#) sanyikiraly hozzászólása Szept 11, 2008
Üdv

Nekem olyan problémám lenne, hogy: van kettő darab 13,3"-os laptopom. Az egyikben a kijelző be van törve a másikból az előző tulaja kiszedte az invertert. A kétr kijelző majdnem ugyan az LG133X2 az egyik és LG133X4 a másik. Megpróbáltam az ép kijelzőt átrakni a törött helyére minden paszol be is kapcsol rendesen a kijelző csak nem egyezhet a lábkiosztása mert értelmes képet nem lehett kicsikani belőle. Olyan kérdésem lenne hogy nem e lehet az ép invertert átrakni a másik gépbe? Mert ha úgy próbátam ki hogy az ép kijelző saját gépéről megy a video jel és a másik gépből az inverter úgy tökéletesen működött.

A válaszokat előre is köszi
(#) zasasa hozzászólása Szept 10, 2008
Szép estét mindenkinek.
Most állok neki a saját gyártásu szélgenerátornak.Tulajdon képpen majdnem mindennel tisztában vagyok.Generátor,fesszabályzó,inverter,állvány/oszlop/.Egyedül a lapátok amiket nem igazán mernék legyártani saját kezüleg./Igen:Nem bízok magamban annyira/Meg aztán a fordulat függvényében elég gázos lenne,ha a sújegyenetlenség miatt rotáció lépne fel és szétrázná az egészet.A kérdésem:Hol és mennyiért lehet kapni gyári.illetve készített lapátokat.Köszönöm:Sándor
(#) bbalazs_ válasza gammabuta hozzászólására (») Szept 9, 2008
Lehet.
A vezerlonek nevezett dolog az inverter.
Eleve 4 vezetek kell ra,
+12V tap
GND fold
enable engedelyezes
brightness fenyero

Altalaban a hatos csatin legalabb van ket fold es nem ritkan ket tap is, szoval azok nem feleslegesek, de ki tudod merni egyszeru csipogos multimeterrel, mely labak vannak direktbe kotve.
A tapon mindjart van egy F1-el jelzett biztositek kozvetlenul a csati utan.
A fold a szamitogep femreszeivel ossze van kotve,
az enable egy tranyo bazisara szokott menni egy ellenallason at, a brightness pedig meg egy kondival is foldre megy es ujabban rogton megy a chipbe.
Az enable is mehet kozvetlenul a chipbe...
Valoszinuleg 3.3V-os a vezerles, szoval ennel tobbet ne adj nekik.
Egyszeruen vagd el a nem tap/fold labakat es kivulrol egy potin keresztul adj neki 3.3V-okat. Elkezded lecsavarni, ha hirtelen eltunik, akkor az volt az enable, ahol meg szepen halvanyul, ott meg a fenyero.
A fenyerolabat esetleg uresen is lehet hagyni...
Nehany notebooknal forditva van, tehat a max fenyero a 0V kozeli, masoknal meg feltapfesznel van a max es felfele/lefele csokken. De az enable az mindig ki/be kapcsol.

Meg annyit, hogy tanujj mek hejesirni mer mekbux! :yes:
(#) zezoka válasza Skip hozzászólására (») Szept 9, 2008
Jaja, jó nagy fénye van, mondtam, elvileg 5 magos, 100mA-t kajál.

Ilyen van bene, csak nem ettől vettem, hanem egy másik eladótól, csak ezt hamarabb találtam.

Ha ráteszek 3,1V körül, olyan fénye van egynek, hogy nem lehet belenézni. De ha fixen rajta van, melegszik is mint barom, (kapcsolásban meg a feszstab is melegedett, mikor cserélgetések közben volt egy folyton világítás) de így impulzusüzemben nagyon rövid ideig villog csak, akkor is csak villog és nem világít, tehát mindene hideg marad.

Jaja, be van kötve mindkét inverter!

Ha közben valaki akaszt nekem a végére egy 1A-es végfokot 10 ilyen leddel, az jó lenne!
Következő: »»   233 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem