Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC tápról, USB-ről erősítő
Témaindító: Szegedi Sándor, idő: Szept 13, 2008
Témakörök:
osszefoglalva... kell akkor egy kemeny PC-táp. 12v-ot siman rakothetek? s kell szoljon rendesen?
![]()
Én pont tegnap kötöttem rá egy 350wattos pc tápra egy tda1554Q tipusú végfokot. A tápegység 12 volton ad le 15 ampert, a végfok meg max 500 mA vesz fel 1 hangszóróval. Szóval a végfok tökéletesen működött a pc táppal, és a tápegységnek meg se érezte hogy a végfok maxon üzemel, az a táp az oldalán található leírás szerint 15 olyan végfokot is vígan elbírna max teljesítményen is 1 hangszórókkal. Ja és az volt a meglepő hogy szabadfüllel nem tudtam különbséget tenni az erősítőnél mikor zselés akura vagy mikor a tápra kötöttem. A tápnál egy fütyölő alaphangot vártam, de nem volt semmi alapzaj.
![]() Nekem az Atx -es táp elindításához a PS-On kábelt(nekem az zöldszínü volt) az egyik GND(fekete volt) kellett összezárni a bekapcsoláshoz.
kepet tudnal mellekelni
![]() ![]() ![]()
nem kell túl kemény, bármely PC táp jó, az AT-s tápokat ugye kapcsolóval inditod, de ha ATX-es tápod van akkor a zöld kábelt kell leföldelni és indul, azthiszem a 12.-es csati az.
Figyelj, nem kell kép, számold meg hány darab ZÖLD kábelt látsz a nagy csatlakozón? EGYET, szuper, ezt kösd akármelyik feketéhez, tehát hidald át és elindul a táp.
Namost a SÁRGA színű vezetéken jön a +12V a FEKETE a test vagy föld vagy GND, ahogy tetszik. Na megvan a 12Voltunk, erről már vígan tudod lökni a tápot a TDA-nak. Ha valami mégsem tiszta szólj , segítek. Üdv.
Többnyire elmegy az ic-s erősítő jó minőségű ATX tápról, de ez egyáltalán nem törvényszerű, inkább szerencsének nevezném, ugyanis ez nem jellemző bármely pc táp-tda erősítő párosra.
Nekem van tda15xxQ-erősítőm az valóban elmegy egy ATX-ről, de van egy gyári kenwood erősítőm, amiben szintén TDA lakik és egy Magnatom is, na őket akartuk a munkahelyen elinditani AT-s tápról, kevés sikerrel, ugyanis a táp jó volt hisz egy működő P1-esből termeltük ki, az erősítők szintén, de egyszerün gerjedtek, recsegtek, minden bajuk volt, mígnem akkumulátor+töltő párosítással oldottuk meg, igy már jó volt. Azért mondom ,hogy ez nem minden esetben működik.
Nézegettem ezt a kapcsoló üzemü tápegységet a kapcsolások kategóriában. Ha attól eltekintek hogy a tudásom egy kicsit hiányos(bár gyorsan tanulok
![]() ![]() ![]()
NEM!!
Akkor maradjak az inverter áramkörnél vagy mit csináljak?
De megpróbálhatod, rengeteg dokumentáció van az építéshez, ha figyelmesen elolvasod esetleg sikerülhet is, de én mégis inkább a trafósat javasolnám neked, hidd el egy kapcsiüzemű táp összedobása nem olyan egyszerű mint amilyennek látszik pláne kellő tudás és műszerezettség nélkül. DE! hogy jót is mondjak én is olyan vagyok hogy bele a közepébe, engem is a tapasztalatok taníítottak, meg az, hogy érdekel az elektronika és így sokkal többet megtanulsz minha elmélkedsz rajta. DE! hogy ismét kedved szegjem, ne egy hálózatról üzemelő kapcsolóüzeművel kezd a tanulgatást mert ÉLETVESZÉLYES!! Ha nem tudod mit csinálsz úgy meg tud vágni hogy ottmaradsz, ezt csak azért írom hogy tisztában légy vele!
Hát az inverter kevésbé veszélyesebb de az pazarlás, mondd miért nem jó neked a trafós megoldás? Az azért biztonságos, szinte 100% hogy működni fog és nem fogja zavarni a TDA-t ez tuti.
Tisztába vagyok hogy a 220 volt elég veszélyes is tud lenni, a tudásomról meg annyit hogy erősítőket már raktam össze meg 1 fm adót is(ez bonyolultabbnak látszik). Ha lenne egy pontos leírásom ami végigrágja az egészet akkor szerintem megtudnám építeni. Ezalatt egy olyan leírást értek ami pontos értékeket ad meg, azaz "klónoznám" az eredetileg összerakott tápot.
Mert ahhoz szereznem kéne egy 200VA trafót ami elég drága, nagy helyet foglal, és elég nehéz+ ezt már a fejembe vettem és onnan már az ördög sem veri ki
![]()
Sok sikert!
![]() Idézet: „200VA trafót ami elég drága,” Hmm, legalább 2-2500Ft Amúgy meg miért kell 200W-os trafó???
TESSÉK
Ez 300W-os, ettől olcsóbban nem hozol ki kapcsiüzeműt, plusz kell hozzá elkó ami kb 350Ft és egy graetz ami szintén ennyi. Erről eljáratsz 6db TDA-t
Egy TDA 7294-es kapcsoláshoz ami 150 Watt teljesítményt tud tranzisztorokkal együtt
![]()
Hmm... ez csak 12 voltos ehhez megint kellene egy inverter. Ott vagyok ahol elindultam.
![]()
ez csak egy példa volt
Talán egy kisebb ellenállással meg lehetne oldani...vagy nem?
![]() ![]()
Hát szerintem nem ez a jó megoldás, de kérdem én, miért kellene lecsökkenteni a feszt amikor bőven elmegy magasabb feszről is?
Szia!
Csak egy ötlet: Nekem egyszer 1 hangos erősítőre volt szükségem, viszont csak egy halk sztereó bontott végfokom volt. Viszonylag kis tápfeszültséggel. Ezért ugyanazt a bemeneti jelet kapta mindkét végfok, csak az egyiket invertáltam, a hangszórót pedig a jobb illetve bal csatorna kimenő jelei közé kötöttem, nem a testre, így kétszer akkorát, szólt. (A zaj is kevesebb lett, a torzítás viszont halk hangerőn egy picit több lett.) Ezt a trükköt érdemes lehet alkalmazni ha 12v-ról táplálod az erősítőt, bár ahogy mostanában néztem erősítőic adatlapokat, mintha láttam volna már valami hasonlót... Az invertálás megoldható egy egyszerű középmegcsapolásos csatolótrafóval, ha jól emlékszem...
Hali,
Ez nevezik az erősítők hídba kötésének! ![]() A zaj talán azért lehetett kevesebb, mert ilyenkor az erősítő kimenetein a tápfeszültségből és az egyéb zavarokból kifolyólag mindkét kimeneten egyszerre ingadozik a feszültség fel-le, így azok "kioltják" egymást. Persze a bemenetre érkező zajfeszültség duplájára nő.
Inkább a torzítási tényezők adódnak szerintem össze, nállam ez volt a zavaró, a brumm és az alapzaj szinte teljesen eltünt. Illetve a bemeneti zaj, és a bemenő jel is kétszerakkora, így ezek aránya szerintem nem változott
![]()
És két "hídba kötött" erősítőt is össze lehet hídba kötni?
Akkor az már jelentős teljesítmény lenne 12v-ról :awink:
ja...asszem értem! :vigyor5:
![]()
Ez is jó alternatíva, de ezzel se tudok 100 watt zenét nyomni egyetlen hangszóróra, de tetszik az ötleted
![]()
Találtam egy viszonylag jó végfokot ami még müxik is a pc tápról. A stand-by lábnál mit kell beadnom(közvetlenül az ic-nek)?
Ez az IC egy nagy átverés ,
4*40Watt-os hát persze hogy annyi a másodperc törtrészéig 100% torzítással. Az adatlapja azt írja hogy 14.4voltnál 4*28watt de már ez is 10%torzítással ami már elég sz.r, hallgathatatlan. A 40watthoz meg van apróbetűs rész: Saturated square wave output ez már minden csak nem zene kb 4*20wattot tud ha tud de még azt se biztos hogy kis torzítással( a torzítást nem véletlenül 4wattra adták meg) A stbyt az ilyeneknél én egy 10Kohmos ellenállásal a 12voltra szoktam kötni,ha nem használom ki-be kapcsolásra
Szerintem a 45w-ot 28v-tápfeszről tudja, viszont 18v-nál nem kéne többet rakni rá! 12v-ról úgy 20watt körül teljesíthet, persze azt is 10%-mellett, mivel szerintem az a tápfesztől is függ, s ha az kisebb akkor hamarabb is torzít!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |