Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   144 / 240
(#) elektros90 válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

A bemenő (R2) ellenállással párhuzamosan tettem egy kondit (PID szabályozót igyekeztem kreálni). Így sikerült a THD-t lehúzni 2% környékére.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Az áramfelvétel mind két ágba ha elindul 100mA.De még azt is észrevettem hogy az ir fet töltő diódája kiforrassza magát.A tápom jó(Attila86 smps).Egy ir sikerült is kinyirnom mikor leolvadt a dióda és lecsuszott a helyéről.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Részvétem... tudod mit szoktak mondani: aki tudja csinálja... aki nem tudja tanítja... Fejezd be úgy, hogy x.XX-nek tetszen, aztán ha érdekel a téma, akkor kezded előről. Már könnyebb dolgod lesz.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Na igen... Már megtetszett a dolog, meg már átlátom jobban mint az elején. Jó lenne beszereznem egy szkópot otthonra, meg csinálni egy duplatápot, mert így nagyon visszafog, hogy nincs mivel "belekukkantani". Várnom kell mire iskolában eljutok a laborba. Aztán ha valamit változtatni kell, akkor meg az alkatrész otthon van...
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Nov 14, 2014 / 1

Annak a diódának nem lenne szabad annyira melegedni, egy 1A-es SMD-vel is menni kellene neki kiforrasztódásmentesen.
Jónak kellene lenni neki arról a tápról is, de azért én kipróbálnám mezei tápról, tehát csak a trafó-graetz-puffer, és mindkét ágban egy áteresztőtranyó (vagy FET) 0,5-1A áramkorláttal.
Nekem egy Skori féle önrezgő táp végén van ugyanez, nullától +/-90V-ig tudom tekerni, bármilyen analóg vagy pwm jószág elindul róla.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Sajnos nincs trafós tápom évek óta nem használok olyat.Érdekes hogy két panel van,mind kettő ugyan azt csinálja.Már régebben is csináltam,erről élesztettem és halgattam is.
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 14, 2014 2 /

Nem kell a tanárodat lenézni. Valószínűleg nem ismeri ezt a gerjedés nyomorgató (önrezgő) módszert, aminek, mint érzékeled van problémája bőven. Ez alig alig nevezhető PWM -nek, de láthatóan sok kínlódás árán működhet. Gyakorolj szorgalmasan, egyszer talán neked is működni fog.
(#) elektros90 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

A lenézés inkább az ő oldaláról érvényes... Viszont egy exponenciális "háromszöggel" való komparálás is alig alig nevezthető jó iránynak. Lásd: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Tartok tőle, a tanárodnak van igaza. Az '50 -es években gyártott mikrohullámú többcsatornás átviteli rendszerekben használtak PWM modulációt, és ott nem működik az önrezgő rendszer. Meglehetősen jól működtek, ezzel készültek az első TV szétosztó mikroláncok.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Amellett hogy egyáltalán nem kell kínlódni vele, az önrezgő megoldás a legegyszerűbb, minőségét tekintve pedig az egyik legjobb. Lehet hogy annak a tanárnak sem ártana picit olvasgatni, meg kipróbálni ezt azt. A megoldásnak valóban van problémája, mégpedig az, hogy 2 fettel, egy fetmeghajtóval meg egy komparátorral kijön belőle több száz watt teljesítmény alacsony torzítás mellett, és ez sokaknak nem tetszik...
(#) elektros90 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Szia Ge Lee! Bruno Putzeys prezentációjában a topológiáknál mit takar a háromszög szimbólum, ami az összeadóba megy?
(#) (Felhasználó 46585) válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Ez a téma a pwm erősítőkről szól, nem pedig az általad említett akármikről. Valószínű, hogy valami fából vaskarikát akartak csinálni... a másik, hogy az 50 -es éveket ne akard a mostani évekhez viszonyítani. Kicsit próbálj meg tájékozódni, hogy hol is tart ez a technika...
De ezt megteheted azzal is, hogy végigolvasod ezt a topicot! Rögtön kiderül, hogy nem is olyan bonyolult dolog ez.

www.labgruppen.com

De most már lehet találni néhány olyan terméket is, amiket meg sem lehet közelíteni analóg erősítőkkel.

A napokban volt egy audióshow Bp-en, összesen két erősítő volt figyelemre méltó. Mindkettő pwm volt.

Itt elég sok emberkének összejött ez a gerjedés nyomorgató módszer. Miután elég sok tudományos cikk jelent meg erről, biztosan állíthatom, hogy nagyon egyszerű, nagyon jó. Egyébként, nem csak gerjedés nyomorgató van, hiszen az önregőből két fajta is van. Az egyik hiszterézises. Ezt biztosan nem nevezném gerjedésnyomorgatónak. A másik megoldásban tervezve van a gerjedés...
Nyilván, ez szerinted alig nevezhető pwm-nek, akkor biztosan csak simán digitális. A múltkor ezt írtad. Vagy különben, ez mi a szösz?

Annak a háromszögnek egyszerűen tökéletesnek kell lennie, ha azt akarod, hogy kicsi legyen a torzítás. Ha már a moduláció tartalmaz nemlinearitást, akkor mitől lesz jó? Skori honlapján van egy rendes háromszöggenerátor, keresd meg, az jónak tűnik. ( Persze a tanárodnak nem fog tetszeni, mert nem ő javasolta... ) Sajnos, az a probléma, hogy egy rendes háromszöget nem is olyan egyszerű előállítani, pláne mondjuk 2..400 kHz-en. Van olyan megoldás is, ahol nem háromszögjel van, hanem négyszög. Sajnos, korrekt négyszöget ugyanolyan nehéz előállítani. Marad az önrezgő. A legjobb, legegyszerűbb, csak rendes nyák kell hozzá. De ez a többi topológiára is éppúgy érvényes.
Egyébként, most olvasok egy cikket, ahol a THD a tizedesvessző után még három nulla és akkor van odaírva egy szám. Mondjuk 0,0006%. De ehhez hasonlót Bruno cikke is tartalmaz.
(#) Ge Lee válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Nem tudom miről van szó, nem csatoltál semmit.
(#) elektros90 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Igaz, elnézést. Erről lenne szó, pl. a 44. oldalon.

Katt: Igen, én ezt tudom. Azért akadtam ki ezen a dolgon... Linkelnéd a cikket? Érdekelnek az ilyenek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

A probléma ott van, hogy akik eddig analóg erősítőt építgettek, azoknak fogalmuk sincs a kapcsolóüzemről. És nemcsak a fórum résztvevőiről beszélek, hanem neves audiócégekről.
Egyébként, tetszene nekik, ha meg tudnák csinálni... ( nem akarok példát mondani, nem idevaló lenne. ) A másik, hogy egy nagyobbcsaka analógba kell a tranyó rendesen. Egy pwm-be meg alig... nyilván, kevesebb munka, kevesebb pénzt lehet érte elkérni... és már a pwm-et is sikerült lejáratni, mondjuk egy gyenge tápegységgel... tehát a közhiedelemben az van, hogy az egy gyenge dolog....
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014

Alkalomadtán fogom linkelni. De előbb tanulj meg járni, a repülés utánna következhet csak.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Na igen Vagy kidobni a fészekből, aztán repülj
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Találkozott már valaki hamis IR2110-el?Mert én azt hiszem belefutottam.Három betüs cégtől vettem,ötöt már beleraktam,a hatodikat még nem,azt az öttel visszaküldöm,az lesz a ref.Mind ugyanazt csinálta,vagy is nem működnek.Azt hiszem meg van a hiba.

És akkor lehet pofáraesni... step by step.
(#) (Felhasználó 46585) válasza dara hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Végül is mindent lehet hamisítani, de azért ez az ic nem az... de ezt nem lehet megmondani. Próbáld ki egy deszkamodellen, az ic-nek ott van az adatlapján a mérése, azt összerakod és részleteiben megméred, hogy mit tud. A hamisításokat a nyereség miatt csinálják. Ebből az ic-ből nincs akkora vásárlás, hogy megérje. Ha meg egy nagy felhasználóról van szó, akkor az biztosan nem egy kiskereskedőtől rendel. Szóval, nehezen tudom elképzelni.
(#) Ge Lee válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Emlékeim szerint csak az opa-t és a buffert jelölik ilyen rajzjellel.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Szerintem csak egy illesztő fokozat. Mondjuk van egy átviteli tényezője, mondjuk 1. Vagy -1 . Vagy 22,5, szóval valami, de biztosan arányos tag. ( Ezért aztán nagyon kell érteni a működést, még a szimulációhoz is...)
(#) sny válasza dara hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Spafival belefutottunk egy széria hamis 2110-be.....
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

És azt ki tudtátok deríteni, hogy mi van benne?
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Hogy ez miért nem jutott eszembe?Pedig van hozzá áramköröm,csak nehezen találtam,és tényleg ezzel szoktam tesztelni az IR eket.Na akkor,nem megy egy se.Hogy mi van benne mi se a fene tudja de nem működnek.Lézerrel égetett a tipus meg a szám,de nem ott van ahol az eredetin.Az utolsót ma már nem próbálom majd holnap,mert tiszta ideg vagyok.
(#) lorylaci válasza dara hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Saccra a labortáp viccelget. Amikor az önrzegés beindul van vagy lehet egy druva tranziens.
Ezeken kívül lehet az is, hogy nem jó a "holtidő" (gate ellenállás) beállítás (melyik MOSFETet használod), és emiatt jelenik meg a durva áram.
Jó lenne egy fénykép a tesztösszeállításról.

Az IR-t mindenképpen mérd be, de minimum a feliratát nézd jól meg, és hasonlítsd össze adatlapban lévővel (sok hamis félvezető ott elbukik), DIYaudio fórumon sokan számolnak be hamisítványokról. Én még szerencsémre nem fogtam ki egyet sem, am mondjuk sokkal rosszabb lett volna az eredetinél (Lomexben és Konthában szoktam őket venni).
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
(#) sny hozzászólása Nov 15, 2014 /

A hamis 2110ek pont annyira működtek, mint a fent említett. A felső oldali lebegőtáp kihagyogatott. Van még belőle.....
(#) dara válasza sny hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Na reggel tiszta fejjel nekiálltam méregetni az ir eket,az öt megmaradtból három jó,kettőnek ugyan az a baja mint sny írta.100-400KHz mértem,kimenetek 4,7n terhelve.A felső oldalon felfutási idő is nagyobb,és csunya berezgések is vannak,de látszólag működik.
(#) voodoo hozzászólása Nov 16, 2014 /

Most az a helyzet, hogy megtekertem az adott menetszámmal az E25 magot, viszont az eredő induktivitásom 24 uH lett (mivel nehéz forrasztgatni a szálakat) így mértem. Most az van, hogy vissza kéne bontsam, és egy kanyarintással többet kéne húzzak rá, ami nehezen de még éppen elférne. Mit javasoltok Ge Lee végjéhez? Jó lenne elvben a 24uH is?

0.35-ös huzalból húztam 12 szálat.

Köszi.
Következő: »»   144 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem