Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 782
(#) Gafly válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Köszönöm, de a 2SK2793 "bundás" és ha jól láttam az IRF840 pedig "pucér". Majd megnézem hogy a borda milyen potenciálon van...
Bár ha tényleg van benne reverz dióda akkor lehet hogy nem is ő a bűnös, de akkor mi?
Közben megnéztem szkóppal, az UC3843AN oszcillátora rezeg viszont az Vref-en (8. láb) csak 1 V-van pozitív tüskékkel, az output-on (6. láb) meg semmi...
(#) pipi válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

azok a tranyók a táp rövidrezárásán kivül mit csinálnak?
(#) TyeDa válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Igazatok van, ezt csúnyán benéztem, javítottam a rajzon, köszönöm.
Segédtáphoz mit szóltok?
Egyébként nézegettem újabb mobiltelefon töltők belsejét, aranyos kis tápocskák vannak bennük, szerintem a visszacsatolás változtatásával egész jó kis segédtápot lehet kitermelni. (ha valaki nem segédtekercset használ, vagy csak szimplán hálózatról kell működtetni vmi kisfogyasztót.) A finnek pl. ilyet tesznek be: lnk562
(#) pimi9 válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Vedd ki a degédtáp felől azt a 47ohm-ot!

Gafly: Az oszcillátor hogyan rezeghet, ha a referencia fesz. 1V, amiről a töltőellenálás tölti a kondit? (Nem elég neki)
Nagy esélyel kuka az ic, esetleg próbálj neki több mint 8.5V-t adni, lehet hogy csak az UVLO bolundult meg.
(#) banyaiakos válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Fordítva raktad be az optót!
(#) TyeDa válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

A zener nem zárja rövidre a tápot 15V felett, ha nincs korlátozó ellenállás?
Ákos: köszi az optót, javítva.
(#) pimi9 válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Hát akkor álísd 15V alá a segédtápot, a zéner feszültségével változtatásával lehet.
(#) SKY hozzászólása Máj 16, 2010 /

Helló!
Szükségem van egy nagyáramú tápegységre, egy pc tápot gondoltam átalakítani, mellékelem a két rajzot, hogy milyen az eredeti és az általam átalakított kapcsolás (a pc tápomra csak hasonlít a kapcsolás, de nekem amúgy is csak a vezérlés a lényeg). A kérdésem, hogy jó így (ha nem, akkor kiegészítenétek)? Mi a szerepe az "overvoltage " áramkörnek a tranzisztor meghajtó trafónál, ill. azért van sorosan kötve a trafó a főtrafóval, mert egyfajta rezonáns tápként működik? A kimenetet 2-5V-ig kellene szabályozni. A főtrafót 162/5,5V-ra méretezhetem?
(#) cimopata hozzászólása Jún 2, 2010 /

Nagyon leült a topik, upp!

Amúgy építget valaki mostanában kapcsitápot?

Kis ösztönzésképp:
Nekem készül párhuzamosan kettő fajta is.
Egy push-pull 0.8-1kW 12=>350V színuszos inverterhez.
Illetve egy teljes hidas fázistolásos ZVS táp 230=>+/-80v szintén kb. 1kW teljesítményben klassz-D végfokokhoz.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Hali!

Hát ja, jó nagy it a csend
Szoktam én is építgetni, már mindegyik trafós erőlködőmet átalakítottam rezótáposra. Legutóbb a csöves torzítómhoz csináltam egy 12V/320V -osat. Nagyon király lett.
Az a teljes hidas ZVS érdekes lehet... simán elbírna egy 2x350-es véget.

Íme a torzítóm belseje:
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Hali!

1-2 hidegítő konditól eltekintve szép lett.

Nyákot te gyártottad?
(#) ufy92 hozzászólása Jún 2, 2010 /

Hello mindenkinek! Szerintetek ezt a kapcsolást meglehet valósítani végfokhoz?? +/-93V-ra ?
vezérlő ic-nek pl.: ir2153, feteknek meg IRFP460 kellene minimum 2000W!!!
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Igen én csináltam vasalással. Igen, néhány kondi bizony egy kicsit kajlán áll benne, mert lapos a doboz és alig fér el benne a panel a potméterektől. Alatta is van néhány smd mütyűr
Így néz ki összerakva.
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

A 100uH fojtót mindenképpen ki kell szedni, mert az ott nagyon rossz helyen van.
Egyebek mellett hiányzik belőle a dead time áramkör, valamint visszacsatolás sincs benne.
4-5 láb közti R-C tagnak sem látom értelmét.

Amúgy ez egy teljes hidas terv, így az IR2153 kizárva, mert abból 2db kellene, azokat meg nem tudod szinkronizálni.

Bassmester!

Tényleg le a kalappal !
(#) Ge Lee válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Szerintem végfok táplálásához a legjobb választás. Hasonlóval kísérletezek én is, persze törekedve arra hogy a legegyszerűbb és a legolcsóbb legyen. 494 és 4db 500V-os fet lesz benne. Egyelőre 30V-ról tesztelgettem, úgy néz ki hogy jó lesz és a rövidzárvédelem is valóban védeni fog. Idő hiányában még nem tudtam teljesen összerakni és a hálózatról is kipróbálni.
(#) ufy92 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

ir2110-ek maradnának csak az udd2808 helyett lenne 2153
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Idézet:
„udd2808 helyett lenne 2153”

miért?
(#) ekkold válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Úgynézem, ez valami inverteres hegesztő rajza (legalábbis ahoz hasonlít leginkább), a teljes híd áramából van visszacsatolás, a kimenő feszültségből nincs...
Végfokhoz túl bonyolult, nem is optimális, és nem is ahoz való. Ha egy sokkal egyszerübb felépítésű rezonáns táp teljesen jó végfokhoz, akkor minek ennyire elbonyolítani?
(#) ufy92 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

mert az van itthon
(#) ufy92 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

mert nem tok más kapcsolást amivel akár 2kW-os tápot tudnék csinálni.
(#) Bassmester válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Milyen vasad van hozzá? Sokkal inkább azon múlik a dolog és nem anyyira a kapcsoláson. Utóbit csupán megfelelően kell méretezni. Mihez kell a 2 kW ? Mekkora végfokot akarsz csinálni, (R.M.S) 2 x 600W -osat? Ha igen, akkor nem feltétlenül kell ragaszkodnod az otthon fellelhető alkatrészekhez
(#) ufy92 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

2X1000W 8Ohm (PWM véget)a ˝vasam˝ az pedig 4 db EI 33 (pc tápból) ősszeragasztva

Mekkora Al értéke van így a vasnak? Mérted? Nem légréses véletlenül? Rá fog férni a kellő mennyiségű huzal? Az EI 33 -nak nincs valami nagy ablak keresztmetszete. Inkább egy ETD 59-el kéne nekiállni, arra aztán fér cucc bőven. Esetleg egy hasonló "kaliberű" toroid mag is jobb lenne szerintem mint az EI33-ak.
(#) ufy92 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

azért akarom ezt a trafót mert el kell férnie 44 mm magas dobozban. De szerintem van elég hely tudok rá tekerni elég huzalt

1U-s rackdobozban lenne a cucc? Hát szívből kívánom hogy összejöjjön a dolog.
Merész tervnek tartom így első olvasatra de ha belefér, akkor oké.
Nekem is régóta tervben van egy nagy táp, 2 x 450-es véghez ETD 59 -em van hozzá és valószínűleg a Cimó féle rezonáns táp szisztémája szerint fogok kreálni valami izmosabb dolgot.
Hidd el, nem sok minden fér bele az EI33 ablakába :no:
Szerezz be inkább két jó kis toroidot és csinálj 2 db 1000W-os tápot. Jobb esélyekkel indulhatsz így, a toroidot pedig addig tudod tekerni, amíg lyuk van a közepén. :yes:
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Én az enyémben első lépésben torroiddal fogom megpróbálni, ezenfelül nem a vasmag méretet növelem, hanem inkább rámegyek valami jó minőségű vasra és frekiben felmegyek 200kHz-re.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Az igen... végül is az N87-es magok bírják, nem? Rezonáns lesz? Milyen meghajtása lesz? Nincs jelenleg olyan toroidod mint amilyet a múltkor boltoltam tőled? Nekem az nagyon bejött. Szinte játszva rá tudtam tekerni mindent a hibrid kombómhoz. Szívesen vennék még 3-4 db-ot ha lenne :yes:
(#) banyaiakos hozzászólása Jún 6, 2010 /

Sziasztok! Nemrég hallottam, hogy a régebbi vonatokon lévő 230as konnektorból kijövő fesz tele van felharmónikusokkal és tüskékkel, amik a laptop táp kondijait fűtik ezzel csökkentve élettartamukat. És tényleg jobban melegszik a táp ha ott használom. Csinálnék egy adaptert amiben szűrném és egyenirányítanám a feszt. Majd így menne a lapos tápjába. Ennek így ebben a formában van értelme?
(#) BZoli94 hozzászólása Jún 6, 2010 /

Sziasztok! Egy "kis" segítségre lenne szükségem. Szeretnék építeni egy kapcsüzeműt, amiből 17V jön, és 10A. Egy aksitöltőbe kellene, melynek az 50Hz-el pulzáló áram a jó, mint ami a hálózat is. Mindenféle induktivitás és trafó tekerés nélkül megoldható? Az lenne a legjobb, ha PC táptrafóval lehetne megvalósítani, mert az van, és tudok is szerezni dögivel. Kérlek segítsetek megvalósítani! Előre is köszönöm a segítséget! Üdv:Zoli
(#) cimopata válasza BZoli94 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Ha van sok PC-tápod, akkor alakíts át egy PC-tápot.

Tudtommal van is valami ilyesmi topik, hogy PC-táp átalakítása.

banyaiakos!

Csinálhatsz egy egyenirányítás szűrést.
A laptoptáp elmegy sima egyenről is.
Következő: »»   109 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem