Fórum témák
» Több friss téma |
Terhelve próbáltad?
Még nem jutottam odáig. Tekerek le belőle, nehogy a 400V-os elkó felrobbanjon. Gondolom nem bírna sokáig ekkora túlfeszt. A legközelebbi próbán, rakok rá egy 470k-s ellenállást.
Nem nagyon ismerem a Cimó féle tápot, legalábbis nem mélyedtem el benne. Amit belinkeltél az is egy rezonáns táp, de nem annyira egyszerű a működése, hogy ránézésre tudjak róla mondani valamit. A műküdésének megértéséhez meg annyi idő kellene, ami nekem nincs.
Működni működhet, de biztos, hogy nem optimálisan. Kizárt dolognak tartom, hogy rögtön "eltaláld" a rezonanciát, a ZVS kondik értékét, a holtidőt, stb. Miután ez csak kis teljesítmény, különösebb baj ebből nem lesz. ( remélhetőleg ) Azért arra ügyelj, hogy a primereket bifillárisan kell tekerni és a cellux nem túl jó hosszú távon. Sem szigetelőanyagnak, sem a zománc nem szereti a ragasztóanyagot. Miért nem jó neked a sima másolópapír? Abból egy, vagy több réteg ( szükség szerint ) és azt már rögzítheted celluxxal. De ne a dróthoz. Milyen a drain-source feszültség a szkópon megnézve? Tudsz fényképet csinálni róla?
Ilyen kis teljesítményre (320V 5mA) egy sima önrezgő blocking oszcillátor is elég lehet. Azthiszem én EZT méretezném át 320V kimenetre. A trafóra tekernék még egy tekercset a nagyobb kimenő feszültség miatt.
Hány menet primered/szekundered van?
Én olyan 1:30 as arányt használnék. Valamint a kimeneten ahol lejön a 2 drót a trafóról simán akassz rá gratz kapcsolású diódákat utána a puffer aztán kész.
Sajnos nincsen szkópom. Ez csak egy kisérleti táp. Azt akarom felmérni, hogy alkalmas-e a feladatra, vagy sem (csöves torzító). Ha jó lesz élesben, akkor megcsinálom rendesen, ahogy kell. Most éppen szét van szedve, mert újra tekerem a trafót. Az előbb rosszul mértem. Puffer nélkül a Graetz (immár UF 4007) kimenetén 848V-ot adott, 100k Ohm/0,6W ellenállással terhelve 745V-ra esett vissza és az ellenállás 3 sec múlva füstölögni kezdett. Nagyon dúrva... Az ícé 15V stabil tápról megy, a trafó középkivezetésére pedig 17,2V megy üzem közben.
Nem értem hogy lehetséges mindez, a trafó áttétele sem indokolja a jelenséget. Még kisérletezek vele, mostmár valószínű hogy lesz belőle valami.
Hali!
Tehát hagyjam ki belőle a rezonáns kondikat, csak egy Graetz és puffer azt kész. Ugye? Az 1:30 nem lesz sok? legutóbb 2x7 volt a primer és 230 a szekunder és eléggé extrém feszültséget adott még terhelve is. Nagyon meglepődtem rajta. Nem lehet hogy valami önindukciós jelenség is bejátszik?
17,5V-hoz olyan 1:18-as áttétel.
Igen, hagyj el mindent.
7 menetről 230-ra = ~32-es áttétel. ~17 voltos négyszögjellel meghajtva veszteség nélkül 558 V.
Ezt még kétszerezted?
Igen, valahogy úgy lehetett
Alakul a dolog... Crez-ek nélkül 258V-ot mértem pufferelve. Kondikkal 507-et. A trafón már nem tudom hogy mennyi szekunder menet van, mert több mint felét letekertem. Most újra szétszedem, leszámolom a meneteket, aztán frankón megméretezem. Köszönök mindenkinek, minden segítséget
Na végre jó lett
140 menetet tekertem a szekunderre, 2x7 van a primeren, stabil 12V-ot kapcsolgat, az ícé stab. 15V-ról jár. Kimeneti puffer fesz: 360V (R-C szűrve és terhelve lesz kb 310V) Össz áramfelvétel üresben: 62 mA Trafó áramfelvétele 12V-ról : 35 mA Csak a 12V-os stab (7812) melegszik egy parányit, semmi más. Mit szólsz (szóltok) hozzá? Normális paraméterek, ugye?
Szia
Gratulálok az új tápodhoz Fotókat szeretnénk látni!!
Hali!
Mint már korábban említettem, ez csak egy kisérleti táp, úgy van összedrótozva, de azért mellékelek egy fotót róla. Az igazi, majd rá lesz integrálva a torzító paneljére. Íme:
A ferritből szedd ki a csavart és kábelblindével vagy esetleg réz csavarral fogasd össze. Netán szigetelőszalaggal.
Meglátod az üresjárati áram még kevesebb lesz.
Azok a borzasztóan hosszú drótok sem tesznek jót a hatásfoknak.
Lehet hogy kísérleti darab, de atoll még tökéletes
Én is örülnék neki, ha az enyém is beindul egyszer Gondolom, nem szeretné a lógó drótokat szanaszét hagyni, mert próba tarabb, ahogy írta is De a szénacél csavar kivétele a jó ötlet szerintem is
Oké, köszi az ötletet. Szerintem majd összepöttyintem pillanatragasztóval. A végleges nyákon nem így fog kinézni, a drótok is rövidek lesznek.
Kipróbáltam a torzítóval is. 285V-ot kapnak az anódok, és nagyon jól szól, nem hallottam tápzajt. Mellékelem a LAY-t, hátha másnak is kell ilyen. Ez legalább hazsnálható, nem úgy mint az 555-ös booster és társai
Csak nehogy belül a vasak érintkezésénél pöttyintcsd mert akkor meg ott lesz légrés.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Szakirodalmat keresek kapcsolóüzemű tápokról (boost, rezonáns), elsősorban magyar, vagy angol nyelven. Néhány linknek nagyon örülnék, vagy digitalizált könyvnek, cikknek. Puklus - Teljesítményelektronika, és Ferenczi - Félv. fesz. átalakítók megvan már. Iskolai házidolgozathoz kellene.
Szia Cimopata! A rezonáns tápod megépítése előtt állok. Melyik változatot javaslod, a rezonáns_1.1.rar-ban szereplő kapcsolás ahogy látom már egy újabb verzió a cikkhez képest, azóta történt változás?
Egy PFC után lesz kötve (400V DC) és a kimeneten 40-50V DC-szeretnék kapni, 3A mellett. Az 1.1-es ver.hoz lenne kérdésem, mi alapján választottad a 8-6 láb közé a Cboost értékét 100nF-ra? Láttam már ott 100µF-ot is máshol. Valamint a cikkben 2 db 47nF van a trafó és a táp között, az 1.1ben pedig a 0V és a trafó közé 100nF, mi a működésbeli különbség? Gondolom a feteket is nagyobbra kell cserélni, van itthon irfp460, jó lesz? Kell a gate elé tranzisztoros meghajtófokozat?
Attól függ pl mekkora feteket fog hajtani.
IRFP460-hoz betehetsz 100nF-nál többet is + mehetnek a tranyós meghajtók. A 100nF rezonáns kondinál teljesen mindegy, hogy félhídban van e vagy csak az egyik irányból sorosan a táppal. Úgy is csak az összes kapacitás számít. Nekem ez azért volt előnyös, mert csak egy kondi kellett, nyákon könyebb vlt az elrendezés, illetve 2db sönt ellenállással nagyon könnyen megoldható a túláramvédelem, nem úgy mint az 1.0-ban ahol áramváltó trafóval lett megoldva. (ez a söntös áramkorlát nincsen belerajzolva az 1.1-be)
Mex: köszi, átnézem
Cimo: aha, szóval az összkapacitást kell néznem, de akk betehetem nyugodtan félhídba is ezekszerint. A söntellenállásos áramkorlát ezesetben hogy néz ki? Bár úgy gondolom kihagyható, a kimenetre Attila86 kapcs.üzemű labortápját szánom, abban van áramkorlát.
Most hirtelen csak szimulátorban tudtam megrajzolni.
Vannak benne egyéb induktivitások meg kondik a feteken azokkal most ne foglalkozz. Csak a söntök bekötése számít valamint az LM311 komparátor aminek a kimenete megy majd az IR215x Ct lábára. Ez a megoldás alig 100ns alatt tiltja a működést. Tipikusan a kimeneti rövidzárak ellen jól véd, mivel jóval gyorsabb mint egy biztosíték. Mire a biztosíték kiolvad a primer vagy szekunder körben addigra a fetek könnyen elszállhatnak. Durván 0.5-0,6V környékén billen a túláram védelem ez 50mOhm-os söntnél kb 10A. Idézet: „...A 100nF rezonáns kondinál teljesen mindegy, hogy félhídban van e vagy csak az egyik irányból sorosan a táppal. Úgy is csak az összes kapacitás számít...” Kis teljesítményeknél (<200W) jó eséllyel tényleg nem sokat számít, de nem árt ha tudjuk, hogy asszimetrikusan elhelyezett rez. kondi esetén a táp pufferét nagyobb AC áramkomponens terheli, a szimmetrikusan két részre osztott rez. kondival való megvalósításhoz képest. Tehát ez a spórolás a kondival a táp elkójának élettartamát csökkentheti. Egyébként ugyanez vonatkozik a sima (nem rezonáns) félhidas tápokra is.
Ha már felszínre kerül ez a topic akkor élek az alkalommal
Kapcsolóüzemű táppal küzdök: UC3843AN IC és K2793 a lelke. 312 V megvan a primer oldalon, az IC-n 8.5 V táp megvan. Zárlat nincs a szekunder oldalon. K2793 (2SK2793 N csatornás MOSFET (500V/5A ) gondolom) kiforrasztva jónak tűnik, pontosabban D-S között olyan mintha lenne benne dióda de az adatlap szerint nincs. Kérdés: - Szabad-e vezetnie a 2SK2793-nak S (+) és D (-) között (szerintem nem...)? - Mi a járatos (azaz bárhol kapható) cseretípusa a 2SK2793-nak? Bővebben: Link Idézet: IRF840 „Mi a járatos (azaz bárhol kapható) cseretípusa a 2SK2793-nak?”
Milyen topológiájú a tápegység? Mert ha flyback, akkor 500V-os mosfet oda kevés.
ui: Amúgy 2SK2793-ban van dióda.
Köszi h berajzoltad a túláramvédelmet!
Megrajzoltam az ir2153 rezonáns tápot, szerinted így helyes a rajz? (Persze, ehhez még kell trafóméretezés. új ETD44 ferrit/csévém van.) Mit kellene változtatni, ha kész PC táptrafóval építeném meg? Sorba kötni egy induktivitást (kiváltva a szórási ind. értékét)?
A gate-k környéke káosz.
Nézz utána: Komplementer emmiterkövető (NPN kollektor -> +táp, emmiterek közösek, PNP kollektor -> -táp, bázisok közösek) A többit jól gondolod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |