Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   108 / 782
(#) mex válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Terhelve próbáltad?
(#) Bassmester válasza mex hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Még nem jutottam odáig. Tekerek le belőle, nehogy a 400V-os elkó felrobbanjon. Gondolom nem bírna sokáig ekkora túlfeszt. A legközelebbi próbán, rakok rá egy 470k-s ellenállást.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 / 1

Nem nagyon ismerem a Cimó féle tápot, legalábbis nem mélyedtem el benne. Amit belinkeltél az is egy rezonáns táp, de nem annyira egyszerű a működése, hogy ránézésre tudjak róla mondani valamit. A műküdésének megértéséhez meg annyi idő kellene, ami nekem nincs.

Működni működhet, de biztos, hogy nem optimálisan. Kizárt dolognak tartom, hogy rögtön "eltaláld" a rezonanciát, a ZVS kondik értékét, a holtidőt, stb. Miután ez csak kis teljesítmény, különösebb baj ebből nem lesz. ( remélhetőleg ) Azért arra ügyelj, hogy a primereket bifillárisan kell tekerni és a cellux nem túl jó hosszú távon. Sem szigetelőanyagnak, sem a zománc nem szereti a ragasztóanyagot. Miért nem jó neked a sima másolópapír? Abból egy, vagy több réteg ( szükség szerint ) és azt már rögzítheted celluxxal. De ne a dróthoz.

Milyen a drain-source feszültség a szkópon megnézve? Tudsz fényképet csinálni róla?
(#) ekkold válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 / 1

Ilyen kis teljesítményre (320V 5mA) egy sima önrezgő blocking oszcillátor is elég lehet. Azthiszem én EZT méretezném át 320V kimenetre. A trafóra tekernék még egy tekercset a nagyobb kimenő feszültség miatt.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 / 1

Hány menet primered/szekundered van?

Én olyan 1:30 as arányt használnék.

Valamint a kimeneten ahol lejön a 2 drót a trafóról simán akassz rá gratz kapcsolású diódákat utána a puffer aztán kész.
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Sajnos nincsen szkópom. Ez csak egy kisérleti táp. Azt akarom felmérni, hogy alkalmas-e a feladatra, vagy sem (csöves torzító). Ha jó lesz élesben, akkor megcsinálom rendesen, ahogy kell. Most éppen szét van szedve, mert újra tekerem a trafót. Az előbb rosszul mértem. Puffer nélkül a Graetz (immár UF 4007) kimenetén 848V-ot adott, 100k Ohm/0,6W ellenállással terhelve 745V-ra esett vissza és az ellenállás 3 sec múlva füstölögni kezdett. Nagyon dúrva... Az ícé 15V stabil tápról megy, a trafó középkivezetésére pedig 17,2V megy üzem közben.
Nem értem hogy lehetséges mindez, a trafó áttétele sem indokolja a jelenséget. Még kisérletezek vele, mostmár valószínű hogy lesz belőle valami.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Hali!

Tehát hagyjam ki belőle a rezonáns kondikat, csak egy Graetz és puffer azt kész. Ugye?

Az 1:30 nem lesz sok? legutóbb 2x7 volt a primer és 230 a szekunder és eléggé extrém feszültséget adott még terhelve is. Nagyon meglepődtem rajta. Nem lehet hogy valami önindukciós jelenség is bejátszik?
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 / 1

17,5V-hoz olyan 1:18-as áttétel.

Igen, hagyj el mindent.
(#) erbe válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

7 menetről 230-ra = ~32-es áttétel. ~17 voltos négyszögjellel meghajtva veszteség nélkül 558 V.
Ezt még kétszerezted?
(#) Bassmester válasza erbe hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Igen, valahogy úgy lehetett
Alakul a dolog... Crez-ek nélkül 258V-ot mértem pufferelve. Kondikkal 507-et. A trafón már nem tudom hogy mennyi szekunder menet van, mert több mint felét letekertem.
Most újra szétszedem, leszámolom a meneteket, aztán frankón megméretezem. Köszönök mindenkinek, minden segítséget

Na végre jó lett
140 menetet tekertem a szekunderre, 2x7 van a primeren, stabil 12V-ot kapcsolgat, az ícé stab. 15V-ról jár. Kimeneti puffer fesz: 360V (R-C szűrve és terhelve lesz kb 310V)
Össz áramfelvétel üresben: 62 mA
Trafó áramfelvétele 12V-ról : 35 mA
Csak a 12V-os stab (7812) melegszik egy parányit, semmi más.

Mit szólsz (szóltok) hozzá? Normális paraméterek, ugye?
(#) (Felhasználó 56240) válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia
Gratulálok az új tápodhoz
Fotókat szeretnénk látni!!
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Hali!

Mint már korábban említettem, ez csak egy kisérleti táp, úgy van összedrótozva, de azért mellékelek egy fotót róla. Az igazi, majd rá lesz integrálva a torzító paneljére.
Íme:
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

A ferritből szedd ki a csavart és kábelblindével vagy esetleg réz csavarral fogasd össze. Netán szigetelőszalaggal.
Meglátod az üresjárati áram még kevesebb lesz.
(#) kadarist válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Azok a borzasztóan hosszú drótok sem tesznek jót a hatásfoknak.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Máj 14, 2010 /

Lehet hogy kísérleti darab, de atoll még tökéletes
Én is örülnék neki, ha az enyém is beindul egyszer

Gondolom, nem szeretné a lógó drótokat szanaszét hagyni, mert próba tarabb, ahogy írta is
De a szénacél csavar kivétele a jó ötlet szerintem is

Oké, köszi az ötletet. Szerintem majd összepöttyintem pillanatragasztóval. A végleges nyákon nem így fog kinézni, a drótok is rövidek lesznek.
Kipróbáltam a torzítóval is. 285V-ot kapnak az anódok, és nagyon jól szól, nem hallottam tápzajt.
Mellékelem a LAY-t, hátha másnak is kell ilyen. Ez legalább hazsnálható, nem úgy mint az 555-ös booster és társai
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Csak nehogy belül a vasak érintkezésénél pöttyintcsd mert akkor meg ott lesz légrés.
(#) TyeDa hozzászólása Máj 15, 2010 /

Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Szakirodalmat keresek kapcsolóüzemű tápokról (boost, rezonáns), elsősorban magyar, vagy angol nyelven. Néhány linknek nagyon örülnék, vagy digitalizált könyvnek, cikknek.
Puklus - Teljesítményelektronika, és Ferenczi - Félv. fesz. átalakítók megvan már. Iskolai házidolgozathoz kellene.
(#) mex válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

(#) TyeDa válasza cimopata hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia Cimopata! A rezonáns tápod megépítése előtt állok. Melyik változatot javaslod, a rezonáns_1.1.rar-ban szereplő kapcsolás ahogy látom már egy újabb verzió a cikkhez képest, azóta történt változás?
Egy PFC után lesz kötve (400V DC) és a kimeneten 40-50V DC-szeretnék kapni, 3A mellett.

Az 1.1-es ver.hoz lenne kérdésem, mi alapján választottad a 8-6 láb közé a Cboost értékét 100nF-ra? Láttam már ott 100µF-ot is máshol. Valamint a cikkben 2 db 47nF van a trafó és a táp között, az 1.1ben pedig a 0V és a trafó közé 100nF, mi a működésbeli különbség?
Gondolom a feteket is nagyobbra kell cserélni, van itthon irfp460, jó lesz? Kell a gate elé tranzisztoros meghajtófokozat?
(#) cimopata válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Attól függ pl mekkora feteket fog hajtani.
IRFP460-hoz betehetsz 100nF-nál többet is + mehetnek a tranyós meghajtók.

A 100nF rezonáns kondinál teljesen mindegy, hogy félhídban van e vagy csak az egyik irányból sorosan a táppal. Úgy is csak az összes kapacitás számít.

Nekem ez azért volt előnyös, mert csak egy kondi kellett, nyákon könyebb vlt az elrendezés, illetve 2db sönt ellenállással nagyon könnyen megoldható a túláramvédelem, nem úgy mint az 1.0-ban ahol áramváltó trafóval lett megoldva.

(ez a söntös áramkorlát nincsen belerajzolva az 1.1-be)

Mex: köszi, átnézem

Cimo: aha, szóval az összkapacitást kell néznem, de akk betehetem nyugodtan félhídba is ezekszerint.
A söntellenállásos áramkorlát ezesetben hogy néz ki? Bár úgy gondolom kihagyható, a kimenetre Attila86 kapcs.üzemű labortápját szánom, abban van áramkorlát.
(#) cimopata válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Most hirtelen csak szimulátorban tudtam megrajzolni.
Vannak benne egyéb induktivitások meg kondik a feteken azokkal most ne foglalkozz.

Csak a söntök bekötése számít valamint az LM311 komparátor aminek a kimenete megy majd az IR215x Ct lábára.
Ez a megoldás alig 100ns alatt tiltja a működést. Tipikusan a kimeneti rövidzárak ellen jól véd, mivel jóval gyorsabb mint egy biztosíték.
Mire a biztosíték kiolvad a primer vagy szekunder körben addigra a fetek könnyen elszállhatnak.

Durván 0.5-0,6V környékén billen a túláram védelem ez 50mOhm-os söntnél kb 10A.
(#) ekkold válasza cimopata hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Idézet:
„...A 100nF rezonáns kondinál teljesen mindegy, hogy félhídban van e vagy csak az egyik irányból sorosan a táppal. Úgy is csak az összes kapacitás számít...”

Kis teljesítményeknél (<200W) jó eséllyel tényleg nem sokat számít, de nem árt ha tudjuk, hogy asszimetrikusan elhelyezett rez. kondi esetén a táp pufferét nagyobb AC áramkomponens terheli, a szimmetrikusan két részre osztott rez. kondival való megvalósításhoz képest. Tehát ez a spórolás a kondival a táp elkójának élettartamát csökkentheti.
Egyébként ugyanez vonatkozik a sima (nem rezonáns) félhidas tápokra is.
(#) Gafly hozzászólása Máj 15, 2010 /

Ha már felszínre kerül ez a topic akkor élek az alkalommal
Kapcsolóüzemű táppal küzdök: UC3843AN IC és K2793 a lelke. 312 V megvan a primer oldalon, az IC-n 8.5 V táp megvan. Zárlat nincs a szekunder oldalon. K2793 (2SK2793 N csatornás MOSFET (500V/5A ) gondolom) kiforrasztva jónak tűnik, pontosabban D-S között olyan mintha lenne benne dióda de az adatlap szerint nincs.
Kérdés:
- Szabad-e vezetnie a 2SK2793-nak S (+) és D (-) között (szerintem nem...)?
- Mi a járatos (azaz bárhol kapható) cseretípusa a 2SK2793-nak? Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Idézet:
„Mi a járatos (azaz bárhol kapható) cseretípusa a 2SK2793-nak?”
IRF840
(#) pimi9 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Milyen topológiájú a tápegység? Mert ha flyback, akkor 500V-os mosfet oda kevés.

ui: Amúgy 2SK2793-ban van dióda.

Köszi h berajzoltad a túláramvédelmet!

Megrajzoltam az ir2153 rezonáns tápot, szerinted így helyes a rajz? (Persze, ehhez még kell trafóméretezés. új ETD44 ferrit/csévém van.)
Mit kellene változtatni, ha kész PC táptrafóval építeném meg? Sorba kötni egy induktivitást (kiváltva a szórási ind. értékét)?
(#) pimi9 válasza TyeDa hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

A gate-k környéke káosz.

Nézz utána: Komplementer emmiterkövető
(NPN kollektor -> +táp, emmiterek közösek, PNP kollektor -> -táp, bázisok közösek)

A többit jól gondolod.
Következő: »»   108 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem