Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hogy mennyi B-t szeretnél attől függ mit szeretnél elérni a táppal.
A B-t növelbe a telítésig nőni fog az átvihető teljesítmény a magon, viszont egyre nőnek a mag veszteségei. Profi számításoknál a B-t nem csak hasracsapásra állapítják meg, hanem kikötnek egy maximális hőmérsékletet a trafóra pl 70 fok. Ezze számolnak egy max veszteséget és meghatározzák az ehhez tartozó max B-t. Ez az összefüggés eléggé bonyolult így amatőr szinten nem éri meg nagyon sz..kodni vele. De aki veszi a fáradságot és érdekli az utána nézhet a dolgoknak. Alaxcsony B kis teljesítmény, magas B sok W-so veszteség a magon és esetlegesen még ventivel is kell hűteni. Meg kell találni az arany középutat. Ökölszabály nagyon nem látezik, mert a veszteség függ a frekvenciától az indukciótól és a mag anyagától, tehát épp ezért a kielégítő indikcióra a skála széles (0.1-0,3T). Remélem kielégítő a válaszom
Köszönöm először is, hogy segítesz. Nekem egyelőre kezdőként az is siker lesz ha a hatásfok jobb lesz mint 50%
Ha jól értem kis B-vel számolva a hatásfok jobb lesz de kisebb teljesítményt lesz képes átvinni a trafó míg növelve nagyobb lesz a kivehető teljesítmény is de a veszteség is. Még egy utolsó kérdés bár ezt majd én is kipróbálhatnám. TL494-el való vezérlés esetén szükség van légrésre?
Légrés nem attól függ, milyen IC- használsz.
Hanem a topológiától. AMit te szeretnél ahhoz nem kell légrés.
Igen tudom, hogy topológiától függ csak nekem konyhanyelven kezdőként egyértelműbb így mintsem push-pull vagy flyback. Gondolom utóbbinál kell a légrés a tárolás végett. De ezekbe egyelőre nem is akarok belemerülni jobban. Egyelőre egy elvet értsek meg és főleg mivel ennek a tanulmányozásába is kezdem bele. Köszönök szépen mindent.
Flybacknál sem a tárolás miatt kell!
Maga a trafó is tud energiát tárolni , csak az túlságosan kevés ahhoz amire szükségünk van.
Mint írtam én ehez még kicsi vagyok és csak részben szeretnék betekintést nyerni ebbe a világba is egyelőre.
Nem győzöm köszönni segítséged Idézet: „Flybacknál sem a tárolás miatt kell!” Kifejtenéd részletesebben? A mag anyaga légrés nélkül nem lenne képes eltárolni az energiát, a nagyobb része a légrésben tartózkodik szerintem.
Úgy értem, hogy sokszor úgy fogalmaznak, hogy a légrés azért kell mert az tárolja az energiát.
Aki esetleg nem ért hozzá annak ebből az jön le hogy a trafó nem is tárol energiát, pedig ez nem igaz.
Jobb ha sosem használsz levezetett képletet, ha nem vagy benne biztos, hogy az jó a te problémádra.
Az alapképlet amiből itt ki kell indulni az az indukált feszültség képlete (bármilyen tekercsre igaz): Ui=N*delta (fi)/ delta (t) Ahova a megfelelően vett értékeket kell behelyettesíteni fi = indukció (B) * keresztmetszet (Ae) delta fi = delta B * Ae N = menetszám felírod, egyszerűsítesz... pl ellenütemű push-pull (hogy kell értelnezni a delta fi-t) B=0.15 T (B értéke +- 1.5T között változik) Ui=N*4*B*f*Ae N - egyértelmű hogy minek 4*B - egy periódus alatt az indukció 0-ról felmegy pozitív maximumig, majd onnan vissza a 0-ra, onnan negatív maximumig, majd megint 0 (tehát 4szer tette meg a B értékű indkcióváltozást, közel lineárisan) f = 1/T tehát megfelel az 1/delta(t) -nek, egy egész periódus (delta B-t is erre az időre értelmezzük). Mindent alapmértékegységében helyettesítve az Ui V mértékegységű lesz. (használd a 10 hatványait számoláskor - összevonhatók egy szorzónak, a késöbbi számolások egyszerűbbek.)
Köszönöm neked is. Majd áttanulmányozom holnap.
Üdv mindenkinek. Na ma egész nap ezzel foglalkoztam elég kevés sikerrel. Először is valaki megkérem fussa át, hogy a trafót jól tekertem-e meg. 45kHz-re méretezte egy 1*0.7-es keresztmetszetű trafóval. Primernek 2*12V míg szekundernek 2*45V-ot tűztem ki. Nem akartam egyből 230V-al mert gondoltam nem fog menni elsőre. Nekem így kb 2*4 menet jött ki primmernek míg 2*26 szekundernek. Vezérlésből kihagytam egyelőre a visszacsatolást és mindent manuálisan állítok, hogy lássam a fejleményeket jobban. Hatásfok az úgymond csapnivaló. Indulásból ami a vicces, hogy ha ellenütemben akarom működtetni akkor eleve semmi életjel a nagy áramfelvételen kívűl. Leellenőriztem és a két ütem teljesen független, szóval nem fedik egymást, hogy így keletkezne a zárlat. Ezt eleve nem értem mikor figyeltem menetirányra is. A FET-ek meg melegednek rendesen. Gate-en se tiszta négyszügjel van. Vagy nagy tüskével kezdődik a négyszög vagy kis állítással egy domb lesz de ezen még magam is tudok javítani (nem hiszem ez a fő probléma). Ugyanakkor ha trafót is rákapcsolom akkor megjelenik egy pici zavar két kitöltés között a Gate-n.
Kicsit összezavarodtam és gondolom ezt olvasva ti is.
Na egy délelőtti munka után az a fejlemény, hogy az ellenütem már működik de minden más jelenség fennmaradt amit vázoltam. Üresjáratban sem képes 45V-ot leadni, csak 26V.
Sziasztok!
Mitől lehet az, ha az atx pc tápra plusz pufferkondit teszek, akkor a rajta levő stabkocka tönkremegy, egyébként egy léptetőmotor vezérlő logikai áramkörének kell a stabil 5v, és a 12v a léptetőmotort hajtja.
A stabkocka kimenetén nem lehet nagyobb feszültség, mint a bemenetén. Amikor nagy kondit tettél rá, a kimeneti feszültséget jó sokáig tartotta még akkor is, amikor már a tápot kikapcsoltad. Kellene egy dióda kimenet felől a bemenet felé, hogy ilyen esetben a magasabb feszültséget a bemenetre kapcsolja. Adatlapokban találsz rá példát.
Rosszul fogalmaztam meg a kérdést, a pc táp 12os ágára tettem egy stabkockát, és a 12v-os ágat puffereltem, azaz a stabkocka bemenetét, és így ment tönkre. Még pontosabban sorba kötöttem két pc táp 12v-os ágát, és mindkét táp 12v-os ágára tettem egy pufferkondit, és ezt a 24v-ot tettem rá a stabkocka bemenetére. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy motort hajtok az igy létrejött 24v-ról, talán valami tranziens kerül a stabkocka bemenetére? Ha így is lenne a pufferkondinak simitania kellene, és puffer nélkül, vagy kisebb pufferral semmi gond a stabkockával.
Üdv!
Nem sok fejlemény. Újraszámoltam rájöttem a szekunder tekercset elméreteztem de most elméletben a trafó jó kéne legyen és a hatásfok csak romlott. Mondjuk a meghajtás, vezérlés is primitív, a lehető legegyszerübb. Egy kapcsolóüzemű táp mikor dolgozhat ennyire rossz hatásfokkal, ha melyik fele nem jó? Most végeredményben 2*12V - 2*45V eléréséhez 45kHz-en egy 1*0.7cm keresztmetszetű trafóra 2*4 - 2*15 menet van tekerve. Nem hiszem ez lenne a gond de valami nagyon nem jó mivel alig mutat életjelet a kapcsolás a szekunder oldalon. Meghajtás meg nagyjából annyi, hogy a TL494 kimeneti emitereit 1k-val testre húztam és innen az emiterről direktbe vannak a FET-ek. Jelalak nem a legszebb de akárhogy játszok vele ellenállással a Gate-n és tranzisztorok beépítésével a hatásfok szinte ugyan olyan csapnivaló marad. 10% a hatásfok legjobb esetben is. Mi lehet ilyenkor a fő gond?
Mi az ami fűt?
Meghajtásról külön kell gondoskodni? Milyen magot használsz?
A FET-ek melegednek pedig 36W teljesítményhez járó áramerősségnél többet nem engedtem, hogy felvegyenek éppen a károk elkerülése végett. Szerintem ekkoracska teljesítménynél elég gond ha már melegednek.
Magnak jelenleg egy DVD kapcsolóüzemű tápjából kivett vasmagot használok de próbáltam régebb PC táp vasmagjával is. Elméletben 45kHz-nél ez a mag 90W körüli teljesítményt képes kéne legyen átvinni, éppen kezdésnek azért is választottam ezt mert nem kell nagyobb míg hibákat követek el ekkoracskában is. Ezt meg nem értem Idézet: „Meghajtásról külön kell gondoskodni?” Nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkozol vele. A FET Gate-jén tökéletes négyszögjelek kéne legyenek és ha nem épp az akkor az okozhat teljes működésképtelenséget? Mert szerintem ennyire nem befolyásolhatja. Komolyan nem értem, melyik részében lehet a hiba, hogy szinte alig működik az egész.
Rajz plusz egy-két fényképp nem ártana.
Vazolom a helyzetet és amiről kéritek mindenről képet készítek. A panel elég próbapanel vagyis a vezérlés a FET-ek és a trafó nem egy panelen vannak hanem kábelezve. Szkóp képek meg mindig másak, ahogy próbálom ki a különböző ötleteket amiket látok használva a ti bevált kapcsolásaitokban. Rajz meg annyi, hogy a TL494 visszacsatolás nélkül van alkalmazva egyelőre, minden állítása manuális (kitöltés, frekvencia) és a kimenetek emiterjei a testen egy-egy 1k-val. Innen vanak direktbe a FET-ek is meghajtva. Olvastam, hogy jó ha minnél közelebb vannak egy panelen ezek és számít a jel alakja is de nállam valami nagyon más probléma lehet ha szinte semmilyen működés nem mérhető a szekunder oldalon.
Mivel e téren kezdő vagyok, nem igazán tudom mi egy hozzáértőnek ami sokat elárul ezért megkérlek mondjátok mire vagytok kíváncsiak. Holnap egy kapcsolást mindenképpen mellékelek. Tudom sok apró dolog számít a hatásfok növelése érdekében de nekem valami nagy hiba lehet ha 10% a legjobb amit elérek.
A kapcsolási rajz, a kapcsolási rajz...
Nameg, mérési eredmények kül. pontokon.
Üdv!
Elnézést, hogy rajzoltam de egyszerűbbnek láttam mint programmal bajlódni most. Az 1-es láb jelenleg a testen szintén csak azért jelöltem bekötetlen ként mert majd visszacsatolásra menne. Tudom nagyon leegyszerűsítettem a rajzot (szerintem ennél jobban le se lehet). De szerintem "finomítások" nélkül is valamilyen szinten jobban kéne működjön mint most. Próbáltam még a FET-eket meghajtani a sokhelyen látott tranzisztoros megoldással is. Úgy is semmi. Jelalaknak már a sok érték és megoldás cserélgetése között mindent láttam ezért egy album lenne ha feltenném az egészet de végeredményben javulás nem volt semmi. Mellesleg ha a FET nincs rajta tökéletes a négyszögjel aztán ha rákerül akkor tüskével indul és sokszor "kis lejtővel" végződik. Tranzisztoros megoldással ezt eltüntettem de semmi sem javult úgy sem. Mellesleg a FET-ek melegednek. Próbáltam Gate-re ellenállást rakni 5-100 ohm között de így a négyszögjel alakom egy nagy domb lett inkább. Ugyanakkor jelennek meg a Gate-n a másik FET által keltett pici zavarok is. Most látom a képről lemaradt a szekunder oldal. Itt is mindent kipróbáltam az egyutas egyenirányítástól a graetz és puffereken keresztül de még üresjáratban sem éri el a feszültség a várt értéket messze. Terheléskor meg nevetséges. Ha kell kép másról akkor mondjátok miröl és hogy működtetve. Köszönöm, hogy segítetek mind.
A trafó primer hogy van tekerve? A tekercs kezdete megy az egyik fetre, ennek a tekercsnek a vége, és a másik kezdete a közös ami a tápfeszre kapcsolódik? A második tekercs vége megy a másik fetre? A két tekercs azonos menetiránnyal van feltekerve? A rajzon a tekercskezdeteket egy pöttyel szokás jelölni, természetesen azonos menetirányokat feltételezve. Így egyértelművé válik a dolog, és nem kell feltenni a fentebbi kérdéseket.
Minden úgy van ahogy mondod. Erre direkt odafigyeltem.
Köss egy ~0.1 ohm értékű ellenállást mindkét fet source-lába és a test közé, és ezen nézz jelet szkóppal. Elvileg lineárisan emelkedő jelnek kellene látszódnia, hasonlit egy fűrészalakra. Ha nagyon hirtelen, exponenciálisan emelkedik, akkor a vas telítődését jelzi, ez megmagyarázná a melegedést is, ha egyébként a meghajtás jó. Nagyobb frekivel hajtva elkerülhető a telítődés. Az ellenálláson kialakult jel nagyságából lehet számolni az átfolyó áramot is.
A FET-ek meghajtása egyáltalán nem jó. A bekapcsolásuk rendben van, mert a TL494 tud elég áramot adni a gate-k feltöltéséhez, de a FET-ek gatekapacitását már csak az 1 k-s ellenállások sütik ki, ami nagyon hosszú időt vesz igénybe. Vagyis, amikor az egyik FET-et kikapcsolja a TL, akkor a másik még javában vezet. Szépen rövidrezárják a betápot. Tegyél a TL kimenetre egy dupla emmitterkövetőt, akkor már biztosan jó lesz a meghajtás, ha csak nem valami extrém nagy FET-et tettél bele. Nem tudok rajzolni, nem megy a szkennerem... de biztosan találsz itt egy rajzot valahol erről.
Ha a FET-ek meszebb lesznek az emmitterkövetőktől, akkor tegyél a gate-source közé egy 15 V-os zenert, mert a kialakuló túlfeszültségek tönkre tehetik a FET-eket. Az emmitterkövetők kimenete ( vagyis az emmitterek ) és a gate-ek közé tegyél be egy 10 ohmos ellenállást. A tápfeszültségre tegyél egy legalább 1000 µF-os elkót, úgy, hogy a source-okhoz legyen a lehető legrövidebb úton kötve az elkó nagatív lába, a trafó középkivezetéséhez szintén a lehető legközelebb a pozitív lába. Különben akkora túlfeszek lesznek a FET-eken, hogy attól mennek tönkre. ( ígyis lesz, de jóval kisebb lesz az energiájuk )
Üdv Urak, most ezen a ZVS-en "dolgozom", majd beszámolok, ha lesznek szép trapézjelek a szkópon.
http://transztyuszeres.tvn.hu/SRPS/SRPS_V3_ZVS.jpg (légréses trafó lesz, nem külön tekercs) Cimopata: Próbáltad ZVS-ben azt a rezonáns tápodat?
Idézet: „Ha kell kép másról akkor mondjátok” Sokat számít maga a megvalósítás és a trafó milyensége. Arról kellenének fotók, akkor többen tudnak segíteni.
Idézet: „Most látom a képről lemaradt a szekunder oldal. Itt is mindent kipróbáltam az egyutas egyenirányítástól a graetz és puffereken keresztül de még üresjáratban sem éri el a feszültség a várt értéket messze. Terheléskor meg nevetséges.” Ez lehet attól, hogy laza a csatolás a pri/sec között, vagy a fojtó(ha van) nem jó vasból/ferritből van. Ezért írtam, hogy kellene kép és akkor nem kell sok mindent megkérdezni.
A legutóbbi mondhatni csak abban akaródzott rendesen menni.
Hétvégére kész lesz még egy újabb táp a múltkori terminálos +1-2 módosítással. (1kW) |
Bejelentkezés
Hirdetés |