Fórum témák
» Több friss téma |
Ha csak a trafóval nem akarsz bajlódni, akkor nézd meg ezt az oldalt:
http://www.hammondmfg.com/5cindex.htm Ha itt nem találsz a céljaidnak megfelelőt, akkor olyan nincs is! A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Hát persze, de egy árlistát is csatolhattál volna!
Kérésed parancs! Árlista
Csinálni akarok, nem venni drágán!
Bocs, akkor félreolvastalak! Mintha azt írtad volna: "csak a trafóval ne kelljen bajlódni." (Amúgy ezek a trafók egyáltalán nem drágák - sajnos el kell fogadni, hogy egy jó csöves erősítő nem filléres mulatság...)
Persze még azok ára is eltörpül egy jó hangfalpár mellett - bár olyanról még csak olvastam!
Tudom, hogy nem olcsó, a mostaninak az anyagköltsége is a 100e-et karcolja. Ezért próbálnék valkami alternatívát, a hálózati trafót már ha ki tudnám váltani majd a következőben, az jó lenne.
Nem hiszem, hogy pont a hálózati trafón kellene spórolnod - bár az igazság az, hogy azt sem hiszem, ha valaki egy csöves erősítő megépítésébe vág bele, annak bármin is spórolnia kellene/lehetne! Egy alsó/közép kategóriás tranzisztoros erősítőt 40-60 ezerből ki tudsz hozni - ennél csak a kimenőtrafóid megtekercseltetése/megvásárlása többe kerül! - bár gondolom, erre már Te is rájöttél!
Tudom én azt. De az olcsóság másik előnye, hogy kisebb, könnyebb...Egy próbát megérne, akár a jelenlegibe is beépíteni, s kipróbálni. A következő tervezet erősítőnek a fűtése lesz csak kb 250W! Az anódfesznek kell majd kb 400W. Azaz 650W-os hálózati nem könnyű, és olcsó.
Viccelsz?? "a fűtése lesz csak kb 250W!" - Ez csövenként 6,3V/300mA -rel számolva minimum 125 cső!!! (Hacsak nem QY4 -ekkel akarsz erőlködőt készíteni! )
6S33S 4db ~200W, + ami elé kell....
A trafótekerést sehogy sem úszod meg. A PC táp félhidas, a primerje 150V-os a szekunderek pedig 2x12V illetve 2x26V-osak. Ebből 400V csak elég nagy macera esetén lenne, ami 400W-on pláne felejtős (nagyobb frekin hajtani a szekundereket primerként alacsony feszről, a primer pedig lenne a szekunder).
Tehát a szekundereket ki kell bontani, és tekerni egy 400V-os tekercset a helyükre. De tartósan (folyamatosan) egyik PC trafó sem bír 400W-ot, max. 2-300-at.
Oldalankét egy, úgy sem rossz. Meg elég lenne oldalankén 300mA (120VA).
Akkor a lényeg, hogy tekerni kellene.
Gondolom ez a való világban 6C33 lesz... Annak a fűtőteljesítménye max. 4W - akkor lesz benne 62 darab? (mármint a 250W-os fűtőteljesítményen...)
Nem... Bővebben: Link
Nah, jó, lehroszabb esetet feltételezve 12.6V*3,6A=45VA, azaz csak 180VA. Az előfoknak meg kb 4db*0,6A*6,3V=15VA elég lenne...De inkább ne legyen kihegyezve A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
ETD39-cel megoldható - de változatlanul nem látom be, hogy egy csövet miért kellene kapcsolóüzemű tápról járatni? A "csű" (ahogy megboldogult vez.nélküli tanárom mondta volt) alapból nem hely- és energiatakarékos - "Rómában, mint a rómaiak" elektroncsöves erősítő had' menjen csak 50Hz-ről!
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Áruld már el, hol látsz az általad idézett linken 3,6A -es fűtőáramot????
Talált, sűllyedt... A fene sem gondolta volna egy triódáról, hogy ~40W kell neki csak ahhoz, hogy emittáljon... Bocsánat!
Jól teleoffoltátok a csövekkel a topikot. Ha engem kérdeztek, lakásban kizárólag a víz vezetésére érdemes használni, másra nem. Amúgy miért ne mehetne kapcsitápról?
Mehetne, éppen azért akarok majd egyszer kísérletezni vele.
EZT ismered?
Nagy emberek meglátásai...
Gee Lee: "lakásban kizárólag a víz vezetésére érdemes használni, másra nem" (Az elektroncsövekről volt szó) Lord Kelvin: "a levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni” Thomas Watson (IBM) "a virágzó világpiacon akár öt komputerre is lehet kereslet” Bill Gates: "640 Kbyte mindenre elég" Bocsi, Ge Lee, természetesen nem akartalak Téged az ilyen idiótákhoz hasonlítani... A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Ez nagyszerű Még trafó sem kellene bele.
Akkor már csak 150V és kb 0,5A-t akarok előállítani. A fűtésnek meg majd 12.6V-ot, de az szerintem problémamentesebb PC tápból.
Kicsit állítasz rajta és máris megvan a 12,6V - a 150V/500mA -re pedig már tényleg ne legyél lusta egy mezítlábas trafót tekerni!
Üdv mindenkinek!
Lorylaci mini rezonáns tápját szeretném megcsinálni. Van itthon egy valag ferritem,már már mindegyikhez találtam adatlapot, és aggaszt is egy két dolog. Ami ferritek nekem vannak mindegyik légmagos, és ahogy az adatlapjukban olvastam, így jóval kisebb az Al értékük. Az egyik E 36/18/11, a másik E 32/16/9. Az oldalukon, ha jól gondolom fel van tüntetve az anyagok, N27. Kérdésem lenne, hogy valamelyik mag jó lenne-e a kapcsitáphoz?
Egyik sem jó az N27 minőség és a "gyári" légrés miatt...
Valszín légRÉSesre gondoltál, mert légmagos ferrit ről még nem hallottam. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
A gyári légrés ezekben a magokban általában Flyback tápokhoz van méretezve, ZVS rezonánshoz szerintem sok. N27 mag esetleg még egy alacsonyabb frekin (50...60kHz-en) működő szabályzatlan ZCS táphoz jó lehet, azonban egy szabályzott ZVS kis terhelés esetén hajlamos akár 2-300kHz-ig is felkúszni, és itt már az N27 gyenge.
Sorry.. elnéztem.. Lorylaci mini tápja ZCS. Légrés nélkül még fenntartásokkal még egy N27 is elmegy szerintem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |