Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Köhh... Uraim.
Ki, mit épített!
Peldaul en azert "epitettem", mert 4 szal drot es egy ellenallas kellett hozza. Meg persze sajat program, sajat celra. Amit a gyari progi nem tudhat. Es mert ott van, olcso, egyszeru, masra mar ugysem hasznaljuk.
A suprampli kapott védelmet is, plusz tápcsatit, szerintem mostmár fullos. Illetve a táp lehetne nagyobb, most 25A-es graetz, + 2*2db 2200µF/50V puffer.
Először voltak kétségeim, de aztán már nem! Kicsit mint ha nagy lenne neki a doboz… Amúgy szép, letisztult!
Szép kivitelezés, bár a dobozba elférne még egyszer Már csak azt nem értem, hogy minek világít odabenn?
Nagyon pofás lett, Mayan! Ezt mostmár tényleg csak hajszálhasogatásból mondom, de egy fa előlappal még szebb lenne... Remélem a hangja is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz!
A világítás az a feszültségerősítő rész ledes áramgenerátorai miatt van... nem lenne muszály, de hát ilyet csináltak neki... Az meg csak jó ha szellősen elfér, szeretem az áttekinthető, egyszerű készülékeket.
Jó lett és az előlapja sincs túlbonyolítva!
Nekem tetszik! Mindössze annyit kérdeznék, hogy nem kicsi neki az a borda? Mik a paraméterei? milyennek találod a hangját?
Üdv.
A borda lehet hogy kevés lenne ha buliban jól ki kellene hajtani, de szobahangerőnél csak kellemesen langyos lesz. Paraméterek ? Elvileg 2*70W rms / 4ohm, 2*40W rms / 8ohm. A tápfesz +-37V nekem. Nyugalmit nem mértem, beállítva kaptam a paneleket. A hangja: ez a legrészletezőbb erősítő amim eddig volt. Van aki szereti ezt, van aki nem. Mindenesetre a hangszerek lecsengései, pl. cinek, illetve finom felhangok nagyon jól megjelennek, és nagyon szép rajta az énekhang is. Nem annyira élő mint a bufferemen, de sokkal finomabb és összetettebb.
Picit mintha loudnesses lenne.
Ez meg a legújabb, dual mono kivitelű bufferem. Szerintem partiban van a supramplival, egy jó műveleti erősítővel meghajtva, teljesítménybeli korlátain belül. Kellemesebb és természetesebb a hangja. A suprampli felkelti a figyelmet és csodálkozásra késztet, de egy idő után már nem csodálkozni szeretnél hanem kellemesen ellazulni a zene mellett, és csak élvezni a zene egészét. Ekkor viszont a buffer a nyerő. Nem hivalkodik, nem produkál semmi különöset, de ha zenélni kell, azt nagyon kellemesen és természetesen teszi. Úgy találom hogy a jrc4558-as opamp jó párosítás hozzá. Ez némileg több kimenő áramot is tud mint a tl072.
Jól néz ki ez is, csak az a szigetelőszalag....
Kattogós(babakék) 50W-os Weller mágneskapcsoló kiváltása 16A-es relével.
Jó kis cucc, majd két sorba kötött érintkező lesz a véglegesben.
Üdv.
Meg lehet tudni a kapcsolásod működési elvét? Egyébként, ha bővebben érdekel a téma, akkor megnézheted ezt is. (csak rátaláltam a kolléga hsz-ára,mert korábban már találkoztam vele.) Ezek szerint a pákából nem 2 vezeték jön ki,hanem még kivezetted a kapcsoló vezetékeit is? UI: Amugy én is Weller-el forrasztgatok,de 40W-ossal,és 18VAC-vel használom, mert ugye 24V-os,de apum látott már megnyúzott fűtőbetétű pákát,és 18V-al és szépen fűt, forraszt. ...ráadásul 12eFt egy 40W,24V-os weller fűtőbetét
Ez a DC-ről járatás meg kapcs.táp nekem nem tetszik.
Ebben nics más, mint egy jelfogó, egy kis graetz és egy kondi. Az összes vesztesége a jelfogó érintkezőjén kívül a behúzó tekercs teljesítménye. Nézzük, hogyan (nincs rajz): Adott volt egy 12V/5A-es toroid transzformátor (750gramm), amire tekertem 0.8-as huzalból még 13V-ot és nem voltam rest feltenni még 9.5V-ot 0.4-es huzalból a jelfogónak. Csupán plusz egy ér kell a mágneskapcsoló és a fűtőbetét közös pontjának kivezetéséhez. Ezt úgy oldottam meg, hogy két eres árnyékolt kábel megy a pákába, a közös pont a külső árnyékolás, a két belső a kapcsoló és fűtőbetét két végei. Így nehezebb elfüstölni a kábelt. A segédtáp pozitívja a jelfogó behúzótekercsére megy, a másik a mágneskapcsolóra. Ha utóbbi behúz, megkapja a jelfogó a GND-t, behúz és rákapcsolja a 24V-ot a fűtőbetétre. Nincs benne Rds(on), P-N átmenet, sem egyéb veszteség és egyszerűen megoldható a fényvisszajelzés, sőt, ráadásul egy erőteljesebb hangjelzése is van a jelfogónak, nem kell odanézni sem, hogy fűt-e. Főleg SMD-nél jön jól. (ezt mér régen megcsináltam, csak akkor graetz-ről ment és reed cső figyelte az áramot) Remélem érthetően írtam le. Köszönöm a figyelmet!
Hali!
Nagy hoho társunknak van egy hozzászólása, ahol ezt a kérdést igen elegánsan megoldotta. Próbáltam megkeresni, de nem akarok egész nap ezzel küzdeni, inkább iderakom a lementett képet , és a kapcsolást.
Én is gondoltam anno triakra, de van rajta veszteség, szét kell faragni hozzá a Wellert és a fényvisszajelzése is megoldásra vár (pl. váltóáramú relé, vagy 1R0/5W sönt, stb...).
De kinek mi a szimpatikus és mik a lehetőségei. Hozzáteszem ez szimpatikusabb volt, mint a DC/FET-es.
Én nem is csináltam külön nyákot neki, a triakot és az ellenállatot az eredeti nyélbe tettem, bőven befét, 94' óta müködik.
Ez a technika is kb. '99 óta működik bontott, lestrapált, javított mágneskapcsolókkal. Berajzoltam eagle-be, hogy miről is van szó. Ez még a békebeli Weller!
Ez 24V-os, kap egy fesz. kétszerezőt. A LED-es visszajelzés "delej" a két sorba kötött érintkező közös pontjáról lesz levéve. Antiparallel dióda nincs a jelfogón, az lassítja a kikapcsolási időt! Megjegyzem a DC/FET-es megoldás jól jön, ha hurcolni kell a Wellert naponta, de szerencsére ez nálam nem áll fenn. Mondjuk zombee kollega helyében én tettem volna a kapcsolóval sorba még egy ellenállást, akkor 12V-ot kap a gate. És a csatlakozór olyanra cseréltem volna, amit nem lehet fordítva bedugni, pl.: DIN(Tuchel)
Üdv!
Kész a Hangfalvédő és koppanásgátló kapcsolásom! Az áramkör a "Kapcsolásokban" megtalálható védelem. A panelen van még egy 230V/18V trafó mely egyenirányítva van aztán 7812-vel stabilizálva. A táp itthon bontott alkatrészekből készült! üdv
Szép munka! Csak így tovább az erősítő többi részével is.
üdv!
köszi!
Sziasztok!
Készítettem egy függvénygenerátort. Nagyon egyszerű, tranzisztoros szerkezet. Az alapja egy izzólámpával stabilizált Wien-hidas oszcillátor, ami 10Hz-100kHz között állít elő szép, alacsony torzítású színuszjelet. Ebből szükség szerint egy tranzisztoros schmitt-trigger fokozat állít elő négyszögjelet. A kimenete egy egyszerű, tranzisztoros feszültségkövető. A tápegység egy bolhapiaci dugasztáp. Mivel az egész szerkezet rém egyszerű, olcsó, (bontott, kukázott alkatrészekből áll szinte az egész) nem erőltettem a drága, gyári dobozolást, inkább egy PC-táp dobozának készítettem előlapot. A külső és az egyszerűség egy dolog, a lényeg az előállított jel, erről csatoltam néhány oszcillogramot.
Még néhány kép. Egyrészt a kész dobozról, másrészt egy-két hangkártya-szkópos felvétel.
Az előlapot lehet, hogy újragyártom, mert a tervezett szürke alapú mezők a kezelőszervek alatt nagyon halványak lettek. A frekvenciaskálát majd kézzel fogom kitölteni, mivel nem éppen lineáris, és egyáltalán nem egyenletes. (hála az olcsó potméternek ) A sávokon belül viszont elég pontos, így elég lesz egy skála is.
Szia! A táp-panel állhatna kicsit egyenesebben is. A többi nekem teljesen megfelel hobbizós kivitelezésnek. Az biztos, hogy egy helipoti nagyon javítana a helyzeten (az olcsóság rovására). Kapcsolási rajza hol leledzik?
Szia! Az oszcillátort itt találtam: Bővebben: Link a schmitt-trigger gyakorlatilag egy alapkacsolás, az erősítő meg két tranzisztor. Annyival még éppen elboldogultam.
szerk: egy próbának indult csak az egész, de próbapanelen olyan jól ment, hogy megépítettem NYÁK-al is.
Sziasztok!
Elkészült a forrasztó állomásom!
Cseles, semmi körítés
Idézet: De ehhez nem is kell, tényleg magáért beszél! Szép munka! „Sziasztok! Elkészült a forrasztó állomásom!” |
Bejelentkezés
Hirdetés |