Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   635 / 1684
(#) Moderátor hozzászólása Szept 20, 2010

Köhh... Uraim.

Ki, mit épített!
(#) bbalazs_ válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Peldaul en azert "epitettem", mert 4 szal drot es egy ellenallas kellett hozza. Meg persze sajat program, sajat celra. Amit a gyari progi nem tudhat. Es mert ott van, olcso, egyszeru, masra mar ugysem hasznaljuk.
(#) Mayan hozzászólása Szept 20, 2010 /

A suprampli kapott védelmet is, plusz tápcsatit, szerintem mostmár fullos. Illetve a táp lehetne nagyobb, most 25A-es graetz, + 2*2db 2200µF/50V puffer.
(#) klemo86 válasza Mayan hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Először voltak kétségeim, de aztán már nem! Kicsit mint ha nagy lenne neki a doboz… Amúgy szép, letisztult!
(#) zoly15 válasza Mayan hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Szép kivitelezés, bár a dobozba elférne még egyszer Már csak azt nem értem, hogy minek világít odabenn?
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Nagyon pofás lett, Mayan! Ezt mostmár tényleg csak hajszálhasogatásból mondom, de egy fa előlappal még szebb lenne... Remélem a hangja is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz!
(#) Mayan válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

A világítás az a feszültségerősítő rész ledes áramgenerátorai miatt van... nem lenne muszály, de hát ilyet csináltak neki... Az meg csak jó ha szellősen elfér, szeretem az áttekinthető, egyszerű készülékeket.
(#) Rumcájsz válasza Mayan hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Jó lett és az előlapja sincs túlbonyolítva!
(#) Doncso válasza Mayan hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Nekem tetszik! Mindössze annyit kérdeznék, hogy nem kicsi neki az a borda? Mik a paraméterei? milyennek találod a hangját?
Üdv.
(#) Mayan válasza Doncso hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

A borda lehet hogy kevés lenne ha buliban jól ki kellene hajtani, de szobahangerőnél csak kellemesen langyos lesz. Paraméterek ? Elvileg 2*70W rms / 4ohm, 2*40W rms / 8ohm. A tápfesz +-37V nekem. Nyugalmit nem mértem, beállítva kaptam a paneleket. A hangja: ez a legrészletezőbb erősítő amim eddig volt. Van aki szereti ezt, van aki nem. Mindenesetre a hangszerek lecsengései, pl. cinek, illetve finom felhangok nagyon jól megjelennek, és nagyon szép rajta az énekhang is. Nem annyira élő mint a bufferemen, de sokkal finomabb és összetettebb.
Picit mintha loudnesses lenne.
(#) Mayan hozzászólása Szept 21, 2010 /

Ez meg a legújabb, dual mono kivitelű bufferem. Szerintem partiban van a supramplival, egy jó műveleti erősítővel meghajtva, teljesítménybeli korlátain belül. Kellemesebb és természetesebb a hangja. A suprampli felkelti a figyelmet és csodálkozásra késztet, de egy idő után már nem csodálkozni szeretnél hanem kellemesen ellazulni a zene mellett, és csak élvezni a zene egészét. Ekkor viszont a buffer a nyerő. Nem hivalkodik, nem produkál semmi különöset, de ha zenélni kell, azt nagyon kellemesen és természetesen teszi. Úgy találom hogy a jrc4558-as opamp jó párosítás hozzá. Ez némileg több kimenő áramot is tud mint a tl072.
(#) MolnarG válasza Mayan hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Jól néz ki ez is, csak az a szigetelőszalag....
(#) Transztyuszeres hozzászólása Szept 21, 2010 /

Kattogós(babakék) 50W-os Weller mágneskapcsoló kiváltása 16A-es relével.
Jó kis cucc, majd két sorba kötött érintkező lesz a véglegesben.
(#) Pulyka válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Üdv.

Meg lehet tudni a kapcsolásod működési elvét?

Egyébként, ha bővebben érdekel a téma, akkor megnézheted ezt is.
(csak rátaláltam a kolléga hsz-ára,mert korábban már találkoztam vele.)
Ezek szerint a pákából nem 2 vezeték jön ki,hanem még kivezetted a kapcsoló vezetékeit is?

UI: Amugy én is Weller-el forrasztgatok,de 40W-ossal,és 18VAC-vel használom, mert ugye 24V-os,de apum látott már megnyúzott fűtőbetétű pákát,és 18V-al és szépen fűt, forraszt.
...ráadásul 12eFt egy 40W,24V-os weller fűtőbetét
(#) Transztyuszeres válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Ez a DC-ről járatás meg kapcs.táp nekem nem tetszik.
Ebben nics más, mint egy jelfogó, egy kis graetz és egy kondi.
Az összes vesztesége a jelfogó érintkezőjén kívül a behúzó tekercs teljesítménye.
Nézzük, hogyan (nincs rajz):

Adott volt egy 12V/5A-es toroid transzformátor (750gramm), amire tekertem 0.8-as huzalból még 13V-ot és nem voltam rest feltenni még 9.5V-ot 0.4-es huzalból a jelfogónak. Csupán plusz egy ér kell a mágneskapcsoló és a fűtőbetét közös pontjának kivezetéséhez.
Ezt úgy oldottam meg, hogy két eres árnyékolt kábel megy a pákába, a közös pont a külső árnyékolás, a két belső a kapcsoló és fűtőbetét két végei. Így nehezebb elfüstölni a kábelt.
A segédtáp pozitívja a jelfogó behúzótekercsére megy, a másik a mágneskapcsolóra. Ha utóbbi behúz, megkapja a jelfogó a GND-t, behúz és rákapcsolja a 24V-ot a fűtőbetétre. Nincs benne Rds(on), P-N átmenet, sem egyéb veszteség és egyszerűen megoldható a fényvisszajelzés, sőt, ráadásul egy erőteljesebb hangjelzése is van a jelfogónak, nem kell odanézni sem, hogy fűt-e. Főleg SMD-nél jön jól.

(ezt mér régen megcsináltam, csak akkor graetz-ről ment és reed cső figyelte az áramot)
Remélem érthetően írtam le.
Köszönöm a figyelmet!
(#) peterpan válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Hali!
Nagy hoho társunknak van egy hozzászólása, ahol ezt a kérdést igen elegánsan megoldotta. Próbáltam megkeresni, de nem akarok egész nap ezzel küzdeni, inkább iderakom a lementett képet , és a kapcsolást.
(#) Transztyuszeres válasza peterpan hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Én is gondoltam anno triakra, de van rajta veszteség, szét kell faragni hozzá a Wellert és a fényvisszajelzése is megoldásra vár (pl. váltóáramú relé, vagy 1R0/5W sönt, stb...).
De kinek mi a szimpatikus és mik a lehetőségei.
Hozzáteszem ez szimpatikusabb volt, mint a DC/FET-es.
(#) pinyó39 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Én nem is csináltam külön nyákot neki, a triakot és az ellenállatot az eredeti nyélbe tettem, bőven befét, 94' óta müködik.
(#) Transztyuszeres válasza pinyó39 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Ez a technika is kb. '99 óta működik bontott, lestrapált, javított mágneskapcsolókkal. Berajzoltam eagle-be, hogy miről is van szó. Ez még a békebeli Weller!
Ez 24V-os, kap egy fesz. kétszerezőt. A LED-es visszajelzés "delej" a két sorba kötött érintkező közös pontjáról lesz levéve. Antiparallel dióda nincs a jelfogón, az lassítja a kikapcsolási időt!

Megjegyzem a DC/FET-es megoldás jól jön, ha hurcolni kell a Wellert naponta, de szerencsére ez nálam nem áll fenn. Mondjuk zombee kollega helyében én tettem volna a kapcsolóval sorba még egy ellenállást, akkor 12V-ot kap a gate. És a csatlakozór olyanra cseréltem volna, amit nem lehet fordítva bedugni, pl.: DIN(Tuchel)
(#) marcall hozzászólása Szept 23, 2010 /

Üdv!
Kész a Hangfalvédő és koppanásgátló kapcsolásom!
Az áramkör a "Kapcsolásokban" megtalálható védelem.
A panelen van még egy 230V/18V trafó mely egyenirányítva van aztán 7812-vel stabilizálva.
A táp itthon bontott alkatrészekből készült!
üdv

IMG_9369.jpg

(#) Abukodonozo válasza marcall hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szép munka! Csak így tovább az erősítő többi részével is.
(#) marcall válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

üdv!
köszi!
(#) Doszpot hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok!
Készítettem egy függvénygenerátort. Nagyon egyszerű, tranzisztoros szerkezet. Az alapja egy izzólámpával stabilizált Wien-hidas oszcillátor, ami 10Hz-100kHz között állít elő szép, alacsony torzítású színuszjelet. Ebből szükség szerint egy tranzisztoros schmitt-trigger fokozat állít elő négyszögjelet. A kimenete egy egyszerű, tranzisztoros feszültségkövető. A tápegység egy bolhapiaci dugasztáp.
Mivel az egész szerkezet rém egyszerű, olcsó, (bontott, kukázott alkatrészekből áll szinte az egész) nem erőltettem a drága, gyári dobozolást, inkább egy PC-táp dobozának készítettem előlapot.
A külső és az egyszerűség egy dolog, a lényeg az előállított jel, erről csatoltam néhány oszcillogramot.
(#) Doszpot hozzászólása Szept 25, 2010 /

Még néhány kép. Egyrészt a kész dobozról, másrészt egy-két hangkártya-szkópos felvétel.
Az előlapot lehet, hogy újragyártom, mert a tervezett szürke alapú mezők a kezelőszervek alatt nagyon halványak lettek.
A frekvenciaskálát majd kézzel fogom kitölteni, mivel nem éppen lineáris, és egyáltalán nem egyenletes. (hála az olcsó potméternek ) A sávokon belül viszont elég pontos, így elég lesz egy skála is.
(#) Action2K válasza Doszpot hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Szia! A táp-panel állhatna kicsit egyenesebben is. A többi nekem teljesen megfelel hobbizós kivitelezésnek. Az biztos, hogy egy helipoti nagyon javítana a helyzeten (az olcsóság rovására). Kapcsolási rajza hol leledzik?
(#) Doszpot válasza Action2K hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Szia! Az oszcillátort itt találtam: Bővebben: Link a schmitt-trigger gyakorlatilag egy alapkacsolás, az erősítő meg két tranzisztor. Annyival még éppen elboldogultam.
szerk: egy próbának indult csak az egész, de próbapanelen olyan jól ment, hogy megépítettem NYÁK-al is.

proba.jpg

(#) lajos1969 hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok!
Elkészült a forrasztó állomásom!

SDC14414.jpg

(#) vicsys válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Nagyon szép lett, gratula!
(#) lajos1969 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Köszi!
(#) klemo86 válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Cseles, semmi körítés
Idézet:
„Sziasztok!
Elkészült a forrasztó állomásom!”
De ehhez nem is kell, tényleg magáért beszél! Szép munka!
Következő: »»   635 / 1684
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem