Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   597 / 597
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Pé, 19:53 /

Kíváncsi voltam a készülék felépítésére és a "15a"-val jelzett alkatrész az egy visszacsapó szelep. Ha ez a szelep nem zár tökéletesen akkor éppen ez a jelenség játszódhat le amiről írtál. Ha nem nagyon zavaró ez a furcsa működés akkor majd "béke időben" (tavasszal) kellene megnézni és kitisztítani, hogy jól működjön. A "31"-es számozással van egy vízszűrő is a bemeneti oldalon, azt is ki lehetne tisztítani ha már egyszer szét lesz szedve a vizes blokk. Ez a javítás nem érintené a fűtési oldalt. A lemezes hőcserélőn hollanderekkel van csatlakoztatva a kérdéses csődarab mindkét része, vége. Jó munkát hozzá. Hmm ... a link az nem azt adja vissza amit szerettem volna mutatni de ha a fordítóval lefordítod az oldalt akkor a készülék fotója mellett megjelenik a "műszaki rajza" és abban találsz meg mindent.
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:56
(#) mzoltan2016 válasza VIM hozzászólására (») Pé, 20:27 /

Szia! Ahogy leírtam, a tágulási tartály nyomás elvileg rendbe lett téve (szerelő csinálta, leengedés, felpumpálás, feltöltés). A kérdéseim az új viselkedésre vonatkoztak, amit én "látszólagos" nyomásvesztésnek neveztem: piros led, a nyomás leesik nullára, majd akár reset hatására vagy kis víz betöltésére szinte azonnal helyreáll. Az volt a kérdfés, hogy lehet-e ez a nyomásérzékelő hibája vajon. Köszönöm.
(#) VIM válasza mzoltan2016 hozzászólására (») Pé, 21:24 /

A szerelő lehet, hogy megcsinálta de a tágulási tartály szelepe engedhet vagy nem lett eléggé meghúzva vagy leellenőrizve a tűszelep. A kupak ha nincs rajta vagy ha rajta van de nem lehet vele a feltételezhetően hibás tűt lezárni akkor szintén ez fordulhat elő. A nyomás ingadozása a ballonban lévő levegő fogyására utal. Még nem olyan mértékű a nyomásvesztés (de rendkívül kevés levegő lehet benne), hogy az egész tartály térfogatot víz tölti ki hanem arra a kevés levegőre amire a meleg rendszer tágulásából eredő nyomás hat még befér a tartályba ezért nem is megy feljebb a nyomás értéke de ahhoz, hogy lehűléskor is megtartsa az előírt értéket ahhoz már kevés. Nem akarom a végleteket felvázolni de ha koros a készülék és csak ritkán volt foglalkozva a tágulásival akkor abban a fűtés vize megteszi az áldásos hatását (öregíti) és egy idő után kilyukad és átereszt ami szintén hasonló tünetekkel jár de ekkor már a feltöltő szelep sapkát levéve ott víz fog kijönni. Ha magad szeretnél ennek utánajárni akkor tudod, hogy hol találod ezt és megnézed, hogy mire is számíthatsz (levegőt ereszt vagy vizet). A készülék nyomáskapcsolója az on-off-os. Ez a vízhiány kapcsoló és azért van tiltás, mert nincs meg a megfelelő nyomás a kapcsoló számára.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:27
(#) GabZkp10 hozzászólása Vas, 10:27 /

Nyomás probléma

Sziasztok!

Van egy Ariston Class One 24 Kondenzációs kazánunk (2 éves). Van vele egy gond hogy felment a nyomás mindig egy 7-8 óra alatt majdnem 3 bárra. Mindig lekell vissza engednünk 1.5 bárra mindennap reggel és este...

Volt kint szerelő aki rákötött egy tágulási tartályt hogy megszűnjön a probléma. Nos ez Másfél hónapig jó is volt nem csöpögött a víz nem volt semmi. Egyszer csak a kiegyenlitő tartálynál kinyomta a vizet a túlnyomás miatt.

Nos azóta ez mindennapos probléma ha nem engedjük le időbe belőle... Kihívtuk megint a szerelőt leengedte a vizet leengedte a levegőt újra felpumpálta és a vízet is feltöltötte de ugyanúgy visszajön a hiba.

Jól működik ezen kívül fűt normálisan kapcsol normálisan és minden radiátor ugyanúgy meleg. Csak ez hogy a nyomás mindig felmegy és kinyomja a vizet.

Ez mitől lehet?

Hibát nem ír ki a kazán.

Előre is köszi!
(#) sakrafi válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 10:30 / 1

Szia!
Feltöltőcsap átenged,vagy nyitva maradt egy kicsit.HMV hőcserélő lyukas esetleg.
(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 10:43 /

Szia! Így első olvasásra azt mondanám, hogy a feltöltő csap átereszt vagy nem lett rendesen elzárva. A nyomás már nem mehet fentebb a plusz tágulási tartály beépítésével a javítás után és (ha jól értem a kiegyenlítő tartály miatt) a rendszer nyitott és ott (a kiegyenlítő tartálynál) csak akkor jön a víz ha folyamatosan töltődik (szivárog bele) a fűtés térfogatába a feltöltő csapon keresztül.
(#) VIM válasza sakrafi hozzászólására (») Vas, 10:49 /

Szia! Ugyan erre gondoltam én is csak közben rákerestem a készülékre és kicsit tovább tartott amíg lepötyögtem. A lemezes hőcserélője ilyen hamar nem "szokott" kilyukadni DE, hogy a nyitott rendszerben milyen víz keringhet az rejtély. Nem zárható ki, hogy "megkóstolta" a hőcserélőt.
(#) GabZkp10 válasza sakrafi hozzászólására (») Vas, 10:55 /

A feltöltő csap teljesen elvan zárva ( kék színű tekerő)
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 10:56 /

Értem! Mutató szerint feljebb megy mindig amikor bekapcsol a kazán. Mikor leáll akkor ugyanott marad a nyomás. Majd később bekapcsol a kazán megint és megint feljebb megy egy kicsit.

Mikor már majdnem 3 bárnál van a piros tágulási tartályból nyomja a ki a vizet..
(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 11:32 /

A nyomásemelkedést a szivattyú indulása okozza. Azt nem értem, hogy a " a piros tágulási tartályból nyomja ki a vizet..". A tágulási tartály az egy zárt tartály. A kereskedésben rendszerint nagyobb töltőnyomással árulják, hogy a térfogatának megfelelő mértékig be tudja tölteni a funkcióját. Gondolom, hogy az új tágulási felszereléskor le lett a töltőnyomásából engedve a rendszerednek megfelelő mértékig. Ha benne maradt a töltő nyomás akkor az igyekszik érvényesülni de ha kiszorította magából a tartály a vizet az már tovább nem emeli a rendszer nyomását. Ha viszont a kazán tágulási befogadó térfogata kevés vagy meghibásodott akkor ott vagy ahol a part szakad (ha mégsem a feltöltő csap a hibás).
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 11:51 /

Értem köszönöm! Mindekkép kazánszerelőt kell akkor hívnom.
Ezek drága alkatrészek?
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 12:03 /

(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 13:29 /

A kazán nyomásmérője szerint 1.9 bár van a rendszerben és a tágulási tartálynál lévő biztonsági szelep az nyitogat? Annak vagy kicsi az értéke vagy hibás. Mi van ráírva a piros kupakjára (mert ott van az értéke feltüntetve)?
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 13:59 /

Ha 2.5 fölé megy akkor nyitogat a tágulási tartály biztonsági szelepje. 2.5 bár van ráírva a piros kupakra.
(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 14:17 /

Mennyi idő alatt megy fentebb szemmel láthatóan a nyomás (nem a szivattyú induláskori helyzetet értettem). Azt lehet kipróbálni, hogy elzárod a HMV hideg bemeneti csapját ott alul és várod, hogy megy e fentebb a nyomás. Addig persze nem tudsz meleg vizet venni de legalább kiderülne, hogy honnan kerül plusz víz a fűtési rendszerbe. Ha ugyan is nem történik nyomásemelkedés akkor szinte biztos, hogy a feltöltő csap vagy a hőcserélő átereszt. A hőcserélőt (sajnos) nem lehet kiszakaszolni, hogy megtudjuk az lyukadt e ki. Azt ahhoz ki kell szerelni és levegővel kell nyomás próbázni.
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 14:26 /

Értem köszi!
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 14:38 /

Ez egy panellakás amúgy.

Amíg nem jön a szerelő mit tudok kezdeni azzal hogy ne nyomja a vizet ki nekem a csempére meg a falra?

Reggel elmegyek dolgozni délután mire hazaérek simán felmehet sajnos... Erre valami megoldás addig ideiglenesen?
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 14:38 /

Amúgy nem megy fentebb a nyomás úgy!
(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 17:00 /

Akkor nagy valószínűséggel a feltöltő csapra gyanakodnék. A felső tömítések zárnak és ha azok közül egy is megsérül viszi magával a másikat is. Nem nehéz megnézni, hogy sérültek e a tömítések DE a méretük ismerete nélkül nem is érdemes szétszedni, mert lehet, hogy rosszabb lesz. Ha a tömítés sérült az filléres dolog lenne kicserélni. Ha megelőlegezel magadnak egy ilyen kiadást még mindig jobban jársz mint ha kimegy a szerelő, mert az kapásból többet kér a kiszállásért mint amibe egy feltöltő csap betét kerülne. Bővebben: Link
A biztonsági szelep leoldásokat úgy tudod levezetni, hogy locsolóslag toldatot csavarsz be a szelepbe és arra egy darab slagot tolsz, alá pedig vödör.
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 19:39 /

Értem rendben köszönöm! És nem fog felrobbanni vagy ilyesmi addig? Hogy néha fent van a nyomás? Vagy elromlani a kazán?
(#) SavioMoon hozzászólása Vas, 19:42 /

Savio Moon kombi fűtés hiba

Sziasztok!
Adott egy 2023-ban beépített kondenzációs Savio inoxdens moon, ami már az első télen melegvíz használatakor átdolgozott a fűtésbe. Idén télen pedig "lehetetlen" hibákat produkál. A szobatermosztát (ez is új) jelzi hogy fűtenie kell, elindul a fűtés felpörög, majd 1 percen belül leáll, miközben a kért hőmérsékletet nem érte még el. Majd magától újraindul a fűtés, hibakódot nem dob ki. Van hogy már fűt egy ideje és hiába nem érte még el a hőmérsékletet leáll a kazán, majd pár másodpercen belül újraindul de ekkor nem a beállított 50 fokra fűti a vizet, hanem elkezdi feltornászni magát 50 főlé, miközben az UU villog felváltva a növekvő hőmérséklettel.
Nem rendszeresen a hiba, nem lehet reprodukálni. Szerelő meg nem állhat mellette egész nap. Kérdésem: szerintetek ez már az előszele annak, h egyszercsak megadja magát, vagy ez egy "teljesen normális" jelenség?

Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 20:13 /

Ha nem tartózkodsz otthon akkor zárd el a kazán alatt a hideg víz bemenetet és kész, nem lesz nyomás emelkedés, ha pedig hazaérsz majd kinyitod és használod a HMV-t.
(#) GabZkp10 válasza VIM hozzászólására (») Vas, 21:04 /

Melyik a hideg víz? a jobb oldalon a 2. a képen?
Kazánt kis kikell húzni a konnektorból?

https://ibb.co/B2vTkvx
https://ibb.co/hBVKQ0F

( Itt a kép)
(#) VIM válasza GabZkp10 hozzászólására (») Vas, 21:31 /

Ezt nem mondod komolyan! Eddig hol voltál? A képen a jobb oldali szélső csövön van a fűtési visszatérő amiben van egy szűrő beépítve. A mellette lévő GEBO csővel bekötött cső a hálózati hideg víz bemenete a kazánba. A következő a sárga cső (azt nem tudom mi .... csak vicceltem) a gáz és mellette a a fűtési előremenő. Tehát jobbról a 2. csapot zárd el. Ekkor mit zártál el ha most ezt kérdezed?
Következő: »»   597 / 597
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem