Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   596 / 597
(#) VIM válasza Billzzz hozzászólására (») Sze, 14:02 / 1

Szia! Neked is B.U.É.K! A készüléked bitermikus hőcserélővel van szerelve. Szerintem (amit leírtál, hogy már alig jön a meleg víz) itt a vége a hőcserélőnek, el van vízkövesedve. Ezt már ebben a stádiumában kétes kimenetelűen lehet és időlegesen használhatóvá tenni. Ez annyit jelent, hogy a gépi savazás sem biztos, hogy hosszú távon eredményes lenne vagy inkább azt lehetne mondani, hogy azt ezután évente meg kellene ismételni, hogy a telet is átvészelje. Ha utána nézel egy ilyen savazási művelet anyagi vonzatának és azt is számításba veszed, hogy ezt többször is el kell a továbbiakban végezni és ha nézel egy új hőcserélőt és összeveted annak az árával láthatod majd, hogy melyik lesz kifizetődőbb a számodra. Amennyi időt eddig működött a mostani hőcserélő egy új ugyanennyit fog hibamentesen szolgálni mire elrakodik ill. beleég a vízkő. Próbálkozni lehet házi savazással is de ahhoz eléggé felkészültnek kell lenni, hogy részeredményekről lehessen beszámolni a savazás után.
(#) Billzzz válasza VIM hozzászólására (») Sze, 14:09 /

Szia!

Nagyon köszönöm a gyors választ így január elsején.
Ettől tartottam én is, hogy a hőcserélő a gond, csak mivel nem olcsó egy ilyen hőcserélő, legalábbis amiket én találtam, így kellett egy megerősítés, hogy ne cseréljem ki feleslegesen.

Szerintem megfogadom tanácsod és nem savazgatok és tisztogatok, hanem veszek egy újat, hiszen ez is nagyon sokáig bírta.

Köszönöm még egyszer!

Minden jót kívánok!
(#) VIM válasza Billzzz hozzászólására (») Sze, 14:22 / 1

Az én véleményem az amit leírtam és arra válasz amit a működésről felvázoltál ami azt mutatja, hogy jelentős keresztmetszet szűkülés van a HMV oldalában. Azt a hozamcsökkenést savazással ki lehet hozni kielégítőre DE nem lesz tartós és ismételten előfordulhat, hogy egyszer az el nem távolított vízkőplakkok leválnak és újfent előállhat a hozamcsökkenés vagy rosszabb esetben lyukadás is.
(#) pecsenye válasza VIM hozzászólására (») Sze, 16:37 /

Kipróbáltam, kizártam a mosdó csapját, de a hiba sajnos ugyan úgy jelen van. :S
(#) elektroncso válasza Billzzz hozzászólására (») Sze, 16:41 / 2

Amit VIM ír abban nagy igazság van, de a helyedben azért ránéznék még pár dologra mielőtt kicserélném a kazán legdrágább alkatrészét. Nem tudom van e szűrő bemenő csonkon vagy más szűkület ahol elakadhat valami. Én már jártam úgy, hogy alig jött melegvíz és mint kiderült a kazán előtti csapban (valami lüke sarokszeleppel kötötte be a kazán mind a hideg mind a melegvizes oldalon) volt felakadva egy körmömnyi vízkődarab ami valahonnan a ház csöveiből vált le.
Ez alapján az oldal alapján van valamiféle szűrő és áramláskorlátozó is pótalkatrészként, nem tudom hogy ezek hol vannak a kazánodban de mindkettő dugulásra hajlamosnak néz ki.
https://www.fokabt.hu/Ferroli-DOMINA-C24-N-alkatreszek
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 19:07 / 1

Szia! Igazad van. Nálam valahol ott kezdődik a történet, hogy magamból indulok ki ami persze hiba ha meg szeretnék válaszolni a feltett kérdésre. Én nem feltételezem, hogy a kérdezőnél a csőhálózat nem horganyzott csővel van még üzemben ahol az évek alatt megtette a hatását a korrózió és revedarabok válhatnak le annak belső faláról és eltömheti a bemeneti vízszűrőt vagy felakadhat egy sarokszelepnél. Én a bitermikus hőcserélő kialakításából és annak áramlási sajátosságából gondoltam amit írtam. Ha a bemeneten lenne szűkület akkor a hőcserélő túl tudna melegedni ill. a gravitációs vízáramlás kapcsoló nem tudna HMV-re kapcsolni, mert a vízáramlás nem tudná megemelni a mágnest ami majd ehhez kapcsolná a reed-relét. Ezért gondolom, hogy a hőcserélő kimenetén a gyűjtő tokban lehet vízkő "felhalmozódva" vagy több csőszakasz is jelentős szűkületet kapott a vízkőlerakódástól a gyűjtő kimenetén. A hőcserélőben a HMV vize az állandóan kapja a hőkezelést akkor is amikor nincs is HMV vételezés, nincs áramlás a csap kifolyónál. Minden egyes csap nyitásnál újabb és újabb víz marad bent a vékony csövekben és ég ki belőle a karbonát tartalom és rakódik ki a belső csőfalakra amíg megy a fűtés.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Sze, 19:30 /

Nem is azért írtam amit írtam, mert ne volna igazad, csak ennyiből amit a kérdező leírt nem biztos hogy a hőcserélő.
Ezt viszont nem értem:
Idézet:
„Ha a bemeneten lenne szűkület akkor a hőcserélő túl tudna melegedni ill. a gravitációs vízáramlás kapcsoló nem tudna HMV-re kapcsolni, mert a vízáramlás nem tudná megemelni a mágnest ami majd ehhez kapcsolná a reed-relét.”

Szerintem mindegy hogy a vízáramlás kapcsoló előtt vagy utána van szűkület mivel az alkatrészek a HVM körben sorba vannak kötve bárhol is legyen a dugulás az összes alkatrészre hatni fog. Tehát ha a hőcserélőben vagy utána van egy erős szűkület akkor sem tudna a vízáramlás kapcsoló kapcsolni, hiszen a dugulás miatt a teljes sorba kötött rendszerben azonosan csökken az áramlás. Szóval nekem ebből nem egyértelmű azonnal hogy a kapcsoló után van a dugulás. Szerintem.
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 20:13 /

Segíts megoldani ezt a rejtélyt. Valahányszor hideg vizes csapot nyitnak a vízhálózaton a házban a kazán áramlás kapcsolója érzékeli és egy pillanatra bekapcsolja a HMV készítést majd megszűnik és kialszik a főégő. Ezt akkor csinálja a kazán amikor éppen elzárják a hideg vizes csapot. A mosógép ahányszor vizet vesz és elzár a kazán annyiszor kapcsol és hagyja abba főégő működtetését.
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Sze, 20:21 /

Mióta van ez a helyzet? Előzőleg ilyen nem fordult elő és nem lett változtatva semmi a vízvezeték hálózatán? Thermosztatikus csaptelep nincs véletlenül felszerelve valahová? Tudnál csinálni egy vázlatrajzot a lakás vízhálózatáról, mert így nehéz a rálátás a probléma felismerésére.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Sze, 20:45 / 1

Van egy tippem (anélkül hogy látnám a gyakorlatban a rendszert csak tippelni lehet).
Amikor megnyitják a hidegvizet akkor elkezd beáramlani a víz az utcai hálózatból, amikor hirtelen elzárják a beáramló víz mozgási energiája nyomássá alakul ami a vizet bepréseli a kazánon (és az átfolyásérzékelőn) keresztül a meleg vizes körbe így egy pillanatra elindul a kazán. Hasonlóan a kalapácshatáshoz. Ezt erősíti meg az, hogy a kérdező elmondása szerint ha szépen lassan zárja el a hidegvizet akkor nem jelentkezik a probléma (a csapoknál értelemszerűen, a mosógép nem tudja szépen lassan elcsukni a mágnesszelep nagyon hirtelen zár). Ha eddig nem volt ilyen probléma lehet hogy valahol a melegvizes rendszerben levegő van (pl. egy felfelé tartó csonkban amit tetőtéri beépítéshez szántak stb.) és ezt a légdugót könyebben összenyomja az elzáráskor megemelkedő nyomás. Az a csap amelyik nem csinálja az lehet hogy azért nem csinálja mert annak kisebb az áteresztőképessége, így a víz mozgási energiája is kisebb, hirtelen elzáráskor nem tud elég nagy nyomást létrehozni hogy vizet préseljen a melegvizes körbe.
Jó volna látnia csőhálózatot. Kérdés hogy a kérdező tudja e pontosan hol merre mennek csövek a falban.

Lehet kicsit zavaros amit írtam, eléggé este van és napok óta rosszul alszom).
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:46
(#) Billzzz válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 21:05 /

Szia!

Köszönöm szépen neked is a hozzászólást! természetesen ma úgy sem tudtam hőcserélőt venni, amúgy is ahogy látom a neten, eléggé hiánycikk. Így lesz időm ezt is ellenőrizni amit te írtál, mielőtt meglesz az új hőcserélő. De amikor a hiba előjött én is rögtön hőcserélőre gondoltam, írtam is első hozzászólásomban, hogy esetleg az e, de megerősítést vártam és kaptam is.

Egy biztos, ha elzárom a csapot a kazán előtt, az elzár. Az is biztos, hogy akár a konyhában, akár a fürdőben bármelyik csapon a meleg vizet nyitom ki, az gyengén folyik. Tehát a kazánból már nem jön ki elegendő mennyiség. Az, hogy bemegy e azt még majd tesztelem, de sanszos, hogy hőcserélő gond.

Egyébként a szűrő betét nem tudom hol van, vagy van e az enyémben. De a befolyó ágon megnézem majd van e elég mennyiség.

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 21:52 /

Ezzel nekem csak az a gondom, hogy a kazán áramlás érzékelőjét azt a meleg csap nyitása fogja működésbe hozni. Hogyan hozza működésbe a hideg víz nyomásesése? Az igaz, hogy a szóban forgó készülék áramlás érzékelője az turbinalapátos/hall-os és gondolom ha fordítva forogna is beindulna a készülék de akkor a meleg ág felől hogyan esik/eshet (mitől) a nyomás a készülékben? (mosógép is ha vizet vesz?) Szerintem valahol átjárás van a hideg és meleg csőhálózat között és ez a csapoknál feltételezhető a mostani ismeretek alapján de hátha kiderül még valami ha a kérdező csinál egy vázlatot a vízhálózatról. Bojler az nincs (azt mondta).
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Sze, 22:09 / 1

Az áramlásérzékelőt az hozza működésbe, hogy víz áramlik át rajta. Nem nyomásesés van a hidegvizes oldalon hanem nyomás emelkedés amit a hirtelen megálló vízáramlás mozgási energiája okoz, tehát az áramlás ha jól logikázom nem fordul meg, helyes irányba halad, amikor hirtelen elzárja a csapot (leáll a víz kiáramlása) akkor a mozgó víztömeg addigi mozgási energiája nyomássá alakul és mivel a folyadékok összenyomhatatlanok ez a nyomás szétterjed az egész rendszerben, beleértve a kazánon keresztül a melegvizes oldalt is. Ez a kalapácshatás. Ha viszont a melegvizes oldalon van légdugó, vagy bármi amit ez a nyomás össze tud préselni akkor megindul abba az irányba egy kevés vízáramlás is (amennyit veszt az összepréselt levegő a térfogatából annyi víz áramlik be a helyére) és ez az áramlás indítja el a kazán átfolyásérzékelőjét. Ha egy hibás csapon keresztül (vagy bárhogy máshogy) megfordulna a víz áramlása (valahogy átfolyik a hidegből a melegbe) akkor lassú elzárásnál is jelentkeznie kellene a problémának, de a kérdező azt mondta akkor nem jelentkezik.
Lerajzoltam mire gondolok. Amikor a kék csapot megnyitják akkor víz kezd el beáramlani a kék nyíl szerint. Amikor a szelepet hirtelen elzárják akkor akkor a megtorpanó víztömeg mozgási energiája nyomássá alakul és ez a nyomás összepréseli valamennyire a légbuborékot, ami miatt a piros nyíl irányába egy enyhe rövid ideig tartó (löketszerű) áramlás indul meg, ez pedig elindítja egy pillanatra a kazánt.

Névtelen.png

(#) bitmixer válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 9:27 /

Szerintem (is) fején találtad a szöget!
(#) pecsenye válasza VIM hozzászólására (») Csü, 16:54 /

A helyzet most kezdődött ünnepek előtt, december vége felé tűnt fel. Nem lett változtatva semmi a hálózaton, utoljára költözéskor, annak 10 éve. Thermosztatikus csaptelep sincs a háztartásban. Csináltam egy nagyon vázlatos rajzot úgy nagyjából. A bal fele nem is érdekes a rajznak, mert a WC csap és konyha csap nem produkálja ezt a jelenséget.

Próbáltam visszanézni fényképeket, de nincs egyértelmű fotó a régi átalakításról, így abban nem vagyok biztos, hogy a mosógéptől megy-e tovább a hidegvíz (ahogy a rajzon), vagy a mosdó és a kád csap külön körön van, ebben bizonytalan vagyok. Bár a zuhanykabin is csinálja a kazán kapcsolgatást, szóval lehet ez az információ nem is érdekes.

Pipával jelöltem, ahol nem kapcsolgatja a kazánt a hidegvíz, és "X"-el, ahol gond van.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:00

kazan1.jpg

(#) pecsenye válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 17:08 /

Köszönöm szépen Neked is a választ! Próbáltam összetákolni egy rajzot a hálózatról. Mivel költözéskor volt egy átalakítás így teljesen nem vagyok biztos a csőhálózat irányában. Az biztos, hogy a mosógép újonnan lett elvezetve oda, ahol van és a zuhanykabin is egy új bekötés lett. Vagy úgy van ahogy a képen, amit rajzoltam, vagy még az lehet, hogy a csap egy másik körön van és esetleg azért van az, hogy az a csap nem produkálja a kazán kapcsolgatást.
De sajnos a zuhanykabin, a mosógép és a kád csapja folyamatosan problémát okoz (képen piros X-el jelöltek).
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Csü, 18:01 /

A zuhanykabin az hidromasszázs paneles?
(#) pecsenye válasza VIM hozzászólására (») Csü, 19:59 /

Semmi ilyesmi. Zuhanykabin és kád egykaros csaptelepek, a csapnál pedig kétkaros van.
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Csü, 21:03 /

Azt nem tartom valószínűnek, hogy egy kazán vízáramlás kapcsolóját (legyen az bármelyik fajta, reed-es vagy hall-os) azt egy hideg víz csap (ami a kazán bemenete a HMV oldalon) hirtelen elzárása működésbe tudná hozni a vízütéssel. Az elektronikának is van észlelési ideje és a meleg víz csap nyitásra is eltelik vagy 2 másodperc, hogy a főégőt begyújtsa. Ha csak egy nyitást követő gyors elzárást csinálok az elektronikának nincs ideje begyújtani a főégőt csak a relé(k) kattanást és a háromutú szelep motorját lehet hallani, hogy kezd átállni! ... és ez a meleg oldali nyitás NEM a hideg elzárása. Felmerül a kérdés, hogy a hideg víz hirtelen elzárása több csapnál is hogyan hozza működésbe a kazán vízáramlás kapcsolóját ami az elmondásod szerint be is kapcsol azaz átáll a HMV készítésre? (a bekapcsolás alatt én ezt értettem) A kazánod az kettő hőcserélővel készült. Van egy fő primer hőcserélője és egy szekunder lemezes a HMV-nek. A hálózati víz az ebben a lemezes hőcserélőben el van különítve a fűtéstől. Akkor van kapcsolat ha feltöltés van a fűtési rendszerbe. A kazán feltöltésekor ha nem lenne elzárva a feltöltő csapja vagy az áteresztene akkor a nyomásmérő azt jelezné és valószínű, hogy a biztonsági szelep is kinyitna egy idő után.
(#) elektroncso válasza pecsenye hozzászólására (») Csü, 21:13 /

Van a kazán utáni meleg vizes csövön főelzáró? Ha igen akkor zárd el és próbálj úgy engedni meleg vizet (tehát a kazánból NE tudjon víz befolynia melegvizes hálózatba). Ha így is folyik víz a melegvizes csapból (természetesen ez esetben hidegvíz) akkor az a gond amit VIM ír, valahol átereszt a kazán után a meleg és a hideg oldal. Így elég könnyen ki tudod ezt a hibát zárni, vagy éppen megerősíteni. Persze amikor megnyitod a melegvizet egy ideig folyni fog a csövekben lévő víz, hagyd nyitva pár perce és ha teljesen abbahagyja akkor biztos nincs átvezetés. Ezt próbáld ki úgy is, hogy az egykarú csaptelepeket meleg felé állítod de NEM nyitod ki (ha így kinyitod akkor természetesen át fog folyni a víz egyik körből a másikba). Próbáld ki több csapállásnál is, hátha csak mondjuk középállásnál enged át.
Ha meg már elzártad a kazán utáni melegvizes csapot akkor próbáld ki, hogy így is jelentkezik a probléma (a kazán beindulása) a hidegvíz hirtelen elzárásakor. Persze azzal a csappal próbáld amiről tudod hogy biztosan csinálja a hibát.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:18
(#) VIM válasza pecsenye hozzászólására (») Csü, 21:18 /

A mosógép az tud meleg víz vétellel is mosni tehát hideg/meleg vizes?
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Csü, 21:29 /

Azért kérdezgetem a számításba vehető dolgokat, mert azokról rendszerint nem esik egy szó se. Nekem most a mosógép jutott eszembe, hogy ugyan nem e az ha olyan amilyet említettem. Mosogatót nem is kérdeztem. A betáplálást is jó volna tudni, hogy honnan kap a lakás. A rajzot azt így nem lehet értelmezni legfeljebb a vételezési helyek száma és egymásutáni elhelyezkedése szerint.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Csü, 21:44 /

Igen a betáplálás egy jó kérdés, a rajz alapján az jönne le hogy a kazántól indul mindenki, bár nem hiszem (nekem pl. a WC az első vételezési pont mert az mögött van a csempeszelep amibe a KPE cső beérkezik a vízóraaknából).
Létezik még hideg-meleg vizes mosógép? Én már évek óta nem láttam olyat, bár annak a hibáját abból a szempontból kizárnám, hogy azokban általában két mágnesszelep van, egy a hidegnek egy meg a melegnek és ahhoz hogy átengedjen mind a kettőnek fel kellett volna akadnia akkor meg folyna be a víz a mosógépbe megállás nélkül.
(#) mzoltan2016 válasza mzoltan2016 hozzászólására (») Pé, 11:15 /

Sziasztok!
Decemberben kaptam itt segítséget a Beretta Junior 24kW CAI kazánommal kapcsolatban, amiből rendszeresen elment a víznyomás. Akkor a tágulási tartályt javasoltátok megvizsgálni, azzal foglalkoztunk is: fel lett pumpálva, illetve a valószínűleg beragadt szelep ki lett tisztítva - és most úgy tűnik a korábbi nyomésvesztés nem ismétlődik, viszont van új probléma:
Miután hosszabb ideig nem fűt a kazán (éjszaka lejjebb van állítva a termosztát) néha, az első begyújtásnál zöld villógó led, majd nem sikerül a begyújtás, és piros led, kazán leáll, illetve a nyomásmérő leesik nullára. (az elmúlt hónapban 3-4szer fordult elő)
Ezután vagy sikerül resetelni (ki-be kapcsolás után elindul a fűtés) vagy nem, és akkor a feltöltő csappal egy egész kicsi vizet engedve a nyomás magyon gyorsan helyreáll, és elindul a fűtés.
Az a kérdés, hogy ezt mi okozhatja? Jól gyanítom, hogy lehet a nyomásérzékelő (nyomáskapcsoló, pressostát) hibája?
És ha igen, akkor azt cserélni kell, illetve a csere mennyire bonyolult művelet? Vagy valami más okozhatja ezt a látszólagos nyomásvesztést, és leállást?
Köszönöm előre is.
(#) Gafly válasza mzoltan2016 hozzászólására (») Pé, 11:56 /

Idézet:
„és akkor a feltöltő csappal egy egész kicsi vizet engedve a nyomás magyon gyorsan helyreáll”

Nincsen lég a párnában?
(#) mzoltan2016 válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 14:25 /

A korábbi hozzászólások alapján, ha nem lenne levegő a tágulási tartályban, akkor fűtés közben felmenne a nyomás abrnomális értékre (2-3) de ilyet nem tapasztalunk, normális a nyomás fűtés közben is - vagy így is lehet az hogy nincs levegő/gáz a tartályban?
(#) VIM válasza mzoltan2016 hozzászólására (») Pé, 17:43 /

Szia! Nem szaporítanám feleslegesen a szót, mert nem régen lett ismét elmondva (sokadjára), hogy hogyan kell jól elvégezni. Bővebben: Link Ha máshogyan csináltad akkor nem csináltál semmit vagy nem világos számodra, hogy mit miért kell és úgy csinálni, hogy eredményes legyen a művelet.
(#) pecsenye válasza VIM hozzászólására (») Pé, 17:49 /

Nem, a mosógép csak hideg vizes.
(#) pecsenye válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 17:59 /

A betáplálás kérdéskörhöz nem értek, de józan paraszti ésszel: tetőtérben lakom. A központi cső jön fel, vízóra és a kazánból megy minden kifelé több ágon. Ha az segít, akkor persze tudok fényképet küldeni a kazán belsejéről.

Alaposan szemügyre vettem a jelenséget és behoznék még egy forgatókönyvet, hátha nem mondok nagyon hülyeséget: amikor elzárom a hideg vizet hirtelen, akkor kapcsol a kazán. Ez eddig biztos. Meleg víz nyitáskor normál működés szerint kapcsol a kazán, elindul a víz és már be is lobban, melegítve a vizet. A hideg víz elzárásakor viszont nem ez történik, hanem csak a cirkulálás indul el néhány másodpercig, de a melegítés nem indul el. Ilyen indulás a fűtési körre jellemző, ott ugyanis a normál működés az, hogy először keringtet 5-10 másodpercet és csak utána kezdi el a felfűtést. Ezzel csak azt akarom írni, hogy lehetséges, hogy nem is a meleg víz vételezési metódust indítja be az elzárt hideg víz, hanem a fűtést? Lehet, hogy nagy butaság és ez lehetetlen, nem értek hozzá, csak írom, amit tapasztalok.

Addig is igyekszem az előzőekben leírtak alapján megpróbálni, amiket írtál, kizárni vagy megerősíteni az áteresztést.
(#) pecsenye válasza pecsenye hozzászólására (») Pé, 18:01 /

Válaszoltam elektroncso-nek is, ahol leírtam tapasztalataimat, megfigyeléseimet. Néhány infó fontos lehet. Bármit leírok, ami csak előrébb viszi a dolgot. Bocsánat, ha nem gondolok rögtön mindenre.
Következő: »»   596 / 597
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem