Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   195 / 844
(#) pb hozzászólása Nov 10, 2009 /

hellósztok
megszeretném épiteni ezt a tápot, de nemértem hogy alul mi értelme van a 7912-es stab icének?
meg azt lehetne helyettesiteni egy zener diódával vagy az nembirná el a terhelést?
(#) mpisti válasza pb hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szerintem azért van,hogy az LM317 kimenő feszültségét nulláig le lehessen szabályozni.
(#) pb válasza mpisti hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

ok renben.
és szerinted elég lenne a stab ic helyeet egy zpd12-es dióda?
(#) mex válasza pb hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Ez valami elcseszett dolog. Szerintem sürgősen felejtsd el.
Egyébként a 7912 negativ tápfesz állit elő, valószinűleg stabilabb mint egy zener. Mindenesetre + - tápfesz kellene a kapcsolásnak.
(#) lapose válasza pb hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Oda bőven elég egy LED.
Nézd ezt meg!
(#) vicsys válasza highand hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Rákerestem, de nem találtam az ebay-en. Ezt a google dobta ki, de szerintem nem ezt keresed: Bővebben: Link
(#) mpisti válasza pb hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

A 680ohmos ellenállásra minimum akkora negatív feszültséget kell kapcsolni,mint amekkora az LM317 maradékfeszültsége, akkor lehet csak leszabályozni nullára a kimeneti feszültséget. Ha a ledes kapcsolást vesszük figyelembe,akkor ez kb. -3V. A zeneres stabilizálás kevésbé stabil, és erősen hőfokfüggő. Ezért alkalmaztak az ominózus kapcsolásban negatív stabkockát.
(#) pumoka válasza pb hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Bocsi!
Az nem 7912 hanem 7905 csak véletlenül el rajzoltam de itt a helyes rajz!
(#) pumoka válasza Doncso hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Annyit kérdeznék, hogy a BUX98 miért nem jó erre a célra???Értetlenül állok a dolog előtt!
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Na látod, ezért irtam, hogy elcseszett...
(#) mpisti válasza pumoka hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

HA sok pénzed van,tegyél bele BUX98-at. A 2N3055 ötödébe sem kerül, és még jó is bele. A BUX98 akkor lenne indokolt, ha 60-80V-os kimenő feszültséget akarnál.
Én a 100V-os kimeneti feszültségű stabilizátorba BUX22-est teszek, de csak azért,mert az van. Ha nem lenne, biztosan olcsóbbat keresnék bele.
(#) pumoka válasza mex hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Azért elcseszett mert a stab IC tipusát rosszul írtam be? Attól működik tökéletesen!
Itt van egy ami nagyobb áramot is tud

2N.JPG

(#) mpisti válasza pumoka hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Én a 2N3055 emitterét nem hagynám a levegőben lógni.
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Elhiszem, de azért mégiscsak ágyúval verébre. Szerintem is elég lenne egy led azt az 1.25V negativ feszt simán elő lehet vele állitani, és elég stabil is.
(#) lapose válasza pumoka hozzászólására (») Nov 10, 2009 /

Szia!

Na ez aztán tényleg felesleges!
Hiába a kétszeres stabilizátor, ha a kimeneten ott a P-N átmenet! Miért nem tervezed át PNP-sre. Sőt, ha kvázidarlingtont csinálsz maradhat az NPN-is.
(#) Doncso válasza pumoka hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Helló, nem azt írtam hogy nem jó, hanem hogy nem erre a célra lett kifejlesztve, írtam azt is hogy működni ugyan fog vele, de nem vagyok biztos benne hogy ez nem fog okozni némi zavart a kimeneten. Nem figyelsz?
Ez egy nagyfeszültségű kapcsoló tranzisztor, nagyfrekis, kapcsitápokba, stb, plusz még drága is, miért nem jó neked az olcsóbb és inkább ide való tranzisztor?

(#) pumoka válasza mpisti hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Én sem hagytam lógni mert az lenne a kimenet!
(#) pumoka válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Azért gondoltam hogy ilyet rakok bele mert ebből van itthon egy pár db.
(#) mpisti válasza pumoka hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Tudom hogy az a kimenet. Pont azért illene legalább egy 1kohmos ellenállással lezárni. Ugyanis terheletlenül a kimeneten történő mérés hamis eredményt ad, hamis értéknél meg hogy állítod be a kimeneti feszültséget pontosan?

Építsd meg és meg látod, hogy nem kell oda 1k ellenállás.
(#) mpisti válasza pumoka hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Szerinted ez a primitív táp az első amit láttam eddig?

igazából nem tudhatom
(#) mex válasza pumoka hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Valamekkora terhelést kell tenned, nem jó, ha levegőbe lóg az emitter. Ezenkivül számithatsz rá, hogy a kimenőfeszültség nem lesz túl stabil, tizedvoltokat változik a végtranyó melegedésének függvényében. Ha nem zavaró akkor nincs vele teendőd, ha ennél pontosabb szabályzás kell, akkor a kimeneti feszültséget kell figyelni, nem az áteresztőtranyó bázisát kell fix értéken tartani.
(#) raiman hozzászólása Nov 14, 2009 /

sziasztok
érdeklődni szeretnék, hogy Attila86 labortáp kapcsolásában, ha nem kaptam 150nF-os kerámia kondenzátort akkor jó helyette a 150nF-os/100V-os Polyester kondi? ilyen kis téglalap alakú.
így néz ki: (linBővebben: Linkk)
gondolom az nem probléma hogy a többi kerámia kondi nem kék színű
válaszaitokat előre is köszönöm: Krisztián
(#) proli007 válasza raiman hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

Hello!
Természetesen jó, és nem gond ha kék.
üdv! proli007
(#) raiman válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2009 /

köszönöm a választ
Még egy hülye kérdésem lenne
--A két kapcsoló mire szolgál?
Gondolom az egyikkel a kijelezni kívánt értéket lehet átállítani Volt vagy Amper de a másik mire jó? Ahogy nézem a kapcsolási rajzot csak akkor kerül a kimenetre a delej ha fel van kapcsolva? (lehet hogy hülyeséget írok)
--És a három poti ami az előlapon van?
igazából az előlapi kezelőszervek működésére lennék kíváncsi.
Lehet vele külső voltot és ampert is mérni? erre szolgál a ki be kapcsoló?
Bocsi a hülye kédésekért csak szeretnék tisztába lenni a kezelőszervekkel hogy mi mire való és hogy a készülék mire alkalmas a "tápon kívűl" (pl lehet-e vele külső feszt és ampert mérni meg ilyesmi, és még annyi hogy mi az az áramgenerátor feliratú led?
Köszönöm előre is
(#) Doncso válasza raiman hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Idézet:
„És a három poti ami az előlapon van?”

Kimeneti feszültség és áram beállítására szolgál. A két kapcsoló ha nem csal az emlékezetem jól gondolod melyik mire való. Egyik a panelműszer V/A váltója, a másik a kimeneti DC be és kikapcsolása.
Egyébként ha már így vagyunk , azt tudod mire való ez a táp? Az áramgenerátor ledje azt jelzi, hogy az áramkorlátozás éppen működik. Azaz a beállitott max kimenő áramnál nagyobbat is felvenne az éppen táplált fogyasztó, ebből sokszor lehet következtetni a fogyasztó tulajdonságaira, működési rendellenességére, de más szerepe is van, sokszor ezzel megvédhetjük zárlatos fogyasztónkat, illetve a tápot is.
(#) MolnarG válasza Doncso hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Idézet:
„Egyébként ha már így vagyunk”

Szerintem ha már itt tartunk, akkor raiman inkább vegye a fáradtságot és olvassa már el a cikket, amit Attila leírt...
(#) Attila86 válasza raiman hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szia!

Te írtál nekem e-mailt ugyan ezzel a kérdéssel, igaz? Ne haragudj, de időm mostanában nagyon kevés és néhány levél elfelejtődik...

Igen, jó az a kondi helyette.

Üdv.: Attila
(#) raiman válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

köszi a választ
Következő: »»   195 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem