Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   393 / 842
(#) subi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Hali. Ez nagyon szép. Ötletes tervezés, szép kivitelezés. Gondolom színes nyomtató és öntapadós papír az alap, ugye?
(#) emmzolee válasza subi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nem. Egy cimborámnak dekor stúdiója van, és ott csináltattam. Küldtem a tervet PDF-ben, ő meg megcsinálta öntapadós fóliára. Azt le is laminálta, hogy ne kopjon le a festék róla. Azt hiszem nyugodtan megmondhatom a stúdió nevét. Lehet nektek is jól jön majd.
Mona Dekor
(#) lidi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Wow ! Ez nagyon szép lett. Működés közbeni képet tudnál felrakni a kijelzőről ? Építgetek egy egyszerű tápot pices mérő/vezérlő résszel, és ötleteket gyűjtök. Ja, és elestleg beléről, meg kivülről a tobbi oldalról is jöhetne pár kép, öröm nézni ilyen szép gépet.
(#) emmzolee válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Most még nem működik rajta a kijelző, mert be kellene kötögetni. Viszont a régi tápomban már használom ezt a mérőt már régóta. Arról tudok képeket mutatni. Azzal a mérővel annyi a bajom, hogy nincs a bemenetén lévő offset ki kompenzálva. Ezért durván 0 és 0.15V között nem mér semmit. Ezt a hitelesítéskor is figyelembe kell venni. Tehát sajna nem tökéletes, de azért jól használható. Ha van ilyen téren jobb mérő terved, akkor érdekel. próbáltam másfajta pic-cel, annál is ugyan ez a gond meg volt.
A tápom belsejéről vannak képek a neten a képtáramban.
Labortáp belseje képek
Labortáp nyáklap készítés képek
Labortáp trafó átalakítás képek
Labortáp panelműszer nyák képek

P1240603.JPG
    
(#) koczka válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nagyon szép lett végül hol csináltad az előlapot?
(#) emmzolee válasza koczka hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Idézet:
„Ha van ilyen téren jobb mérő terved, akkor érdekel.”

Bővebben: Link
(#) subi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ez igen. És nem semmi a trafó sem benne. Mit tud a kicsike? Ja, és a kijelző is szép. Valami hasonlót készítettem én is. Majd rakok fel pár képet.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ezt a kijelző keretet hol lehet kapni?
(#) subi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nos, amint írtam, az én labortáp kijelzőm megoldása is nagyon hasonló tiedhez. Csatolok pár képet.
(#) lidi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Két dolgot lehet csinálni szerintem:
1: müveleti erősítővel eltolni kicsit a mérendő jelet, hogy ne befolyásolja a 0V körüli adc hiba
2: olyan picet választani aminek van külön analog vss meg vdd táplába, és akkor a analog vss re lehet kapcsolni kis negatív feszt, ami talán megoldhatja ezt a gondot.

Nálam is lesznek szerintem ilyen problémák. Továbbá nem ártana valami pontosabb 4-5 digites műszer, amihez lehetne hitelesíteni. Jelen pillanatban a multiméterem mást mutat 200mV os állásban és mást 2V osban, így elég nehéz fejleszteni. Talán a belső ellenállása más a két tartományban és az zavar be, vagy fene tudja, de bosszant.
(#) subi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Én is megküzdöttem a mérés nehézségeivel. Nos, javaslom a 12 bites AD -t tudó szériát PIC -ből. Például PIC18F46K20 és a TLC2652 ic-t, mely automatikusan kiküszöböli a komparálási hibákat, és 1 mA -től het mérni vele.
(#) Attila86 válasza subi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A PIC18F46K20-nek csak 10 bites az A/D-ja, nem 12. A precíz, alacsony offsetű OPA pedig sajnos azért nem jó mert magának a PIC A/D átalakítójának is van offsethibája.
Én már végigjártam ezt a kört egyszer...
(#) lidi válasza subi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Még azon gondolkodom, hogy mi lenne ha a komplett pic feszültségtartományát tolnám el negativ irányba. Tápja +4.5V és -0.5V lenne. Az adc ref fesz lehetne 0V és 2.5V. Ekkor elvileg már nem lenne offset hibája.
(#) Attila86 válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
És a bemenő jel -0,5V-tól menne? Ez nem jó, mert az analóg bemenő jel minimuma a VrefL, a maximuma pedig a VrefH (adatlap). Tehát a mérendő analóg jelnek mindenképp a referencia tartományában kell lennie. Tehát az offsethiba így mindenképp jelentkezni fog.

Mondom, az a megoldás amit én is csináltam a PIC-es panelmérő II.-ben. Vagy esetleg külső A/D átalakítót kell használni ami sokkal precízebb mint a PIC belső A/D modulja.
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A bemenő jel 0-2.5V nálam. A vref- is 0 lenne. A vref+ meg 2.5V. A PIC tápfesz lenne letolva kicsit negativ irányba pl 0.3V al. ( Így ő úgy látná mintha a ref- 0.3V lenne, a ref+ 2.8 ) A II ben mit is csináltál ? Eltoltad a mérendő jelet ? Én ugyanezt csinálnám, csak nem a mérendő jelet tolnám, hanem a pic tápfeszt. Amúgy mennyivel kellet odébbrakni hogy megszűnjön az offset hiba ?
(#) Attila86 válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ja értem. De az se jó hiszen az offset-hibához a PIC tápfeszültség-tartományának vajmi kevés köze van. Az A/D átalakító modult csak a referenciája és a bemenő jele érdekli, az offset-hiba erre vonatkozik.

Én eltoltam a mérőjeket, tehát szándékosan még több offset-hibát vittem be a mérésbe. De rövidre záratom a PIC-el a mérőbemeneteket és ekkor rájuk mérek hogy megtudjam az offset-hiba értékét. Aztán ezt elmentem és a továbbiakban mindig kivonom a mérésekből.
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szerintem annyi köze van a pic adc offset hibának a táphoz, hogy akkor jelentkezik ha a vref- ugyanaz mint a pic táp -. (*)

Azaz ha a ref- -t megemelem kicsit, akkor már jó. Viszont én nem akarom a mérendő jelet tologatni már. Ezért Vref- -t sem tolhatom. Emiatt gondoltam ki a tápfesz elmozdítását.

*: Ami normális is, hiszen ált. az analog áramkörök sem működnek rendesen ha megközelítik a tápfeszüket. Pl a rail-to-rail műveleti erősítők se tudnak teljesen elmenni a tápeszekig, csak jól megközelítik.

Aham , szóval neked továbbra is 0V a ref - , és csak szoftveresen korigálsz ?
(#) Georgee válasza ekkold hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
És ha esetleg ezt a kapcsolást megépítem hozzá, akkor az nem vágja haza a tápot? Feszültség szimmetrizáló
(#) Attila86 válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Igen.
(#) subi válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Én továbbra is jó megoldásnak látom, ha javasolhatom, a 12 bites AD -vel rendelkező PIC, egy 4.096 V -s referencia feszültséggel (pl MAX6241), ahol 12 bit mellett 1 mA -t már minden probléma nélkül mérhetünk, és azt gondolom ennél egy otthoni labortápnak nem kell pontosabbnak lenni. Attila megoldása az offszet hibára jó, de kevesebb munkával jár (programozás) betenni egy chopper-stabilizált műveleti erősítőt, ami kiküszöböli az offszet hibát. Nos, ez a project nálam is éppen folyamatban van, ezért erről biztosan van aki többet tud mondani.
(#) Attila86 válasza subi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A precíz (mondjuk chopper-stabilizárl) offsetű OPA még egyszer mondom hogy nem elég. Azért nem, mert ezzel csak az OPA offset-hibája van kiküszöbölve, a mikrovezérlőé nem! A nagyobb felbontású A/D-val rendelkező PIC-nek is van offset-hibája ugyan úgy.
(#) lidi válasza subi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Ja, nem az opan bukik a dolog, a pic adc nek van offset hibája. Pic - tápfesz környékén nem mér jól. Egyébként én is egy 12 bites 24F el próbálkozom. Aminek van elvileg külön analog vdd + vss lába, de gyakorlatilag a 28 lábú tokon össze van kötve a digit táppal, ezért nem lehet variálni vele sajnos. Pedig jó lenne ha az analóg rész külön, szimetrikus tápról járhatna. Attila: mennyire raktad az offsetet végül ? Gondolom 100-200mV körül már jó nem ?
(#) Attila86 válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nézd meg a kapcsolási rajzon!
(#) Router hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!

A gyors kérdésem az lenne, hogy egy 2*40V / 1,2KW trafó mellé milyen labortáp kapcsolást tudnátok nekem ajánlani. Erősítőbe szántam a trafót de az a projekt időközben "le lett állítva" és most elhatároztam magam, hogy építek egy használható méretű, időtálló tápot. Gondolom ebből egy 2*50V/10A körüli készüléket lehetne gyártani ráhagyással is.

Még annyit, hogy van egy rakás teljesítmény FET-em amit szintén jó lenne ebben hasznosítani ha lehetséges. (IRFP460)

Nyilván az egyszerűségen van a fő hangsúly mert nem akarnám hetente javítani...

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) patexati válasza Router hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szia! 50V 10A táp és kétszer az nem lesz egyszerű! Nem elég 4-5 Amper? Akkor Alkotó tápja kiváló választás lenne.. Akkora táphoz már előszabályzós kapcsolás kell nem egyszerű a megvalósítása a trafót is át kéne tekerni a megfelelő szekunder kicsapolásokkal stb.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Igen valóban jobb az a műszer. Pontos is.
Azért nem építettem meg eddig, mert az üdvözlő üzenetet nem tudnám elviselni hosszútávon.
Ne haragudj, de az az "Adjon az ég..." nem az én világom.
Ha azt írná ki, hogy Laboratóriumi tápegység, vagy valami. Az jó lenne.
(#) emmzolee válasza subi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A trafóm 750VA-es ha jól emlékszek.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A kijelzőkeretet a Conradban vettem. Majd 5000Ft volt a 3 db. Postaköltséggel együtt, ami 1500Ft volt.
Úgy voltam vele, hogy legyen szép, úgy is egyszer kell megvenni. Ha kivágtam volna a lemezt, akkor az előlap matricával nem tudtam volna szépen megoldani a lukat.
(#) Router válasza patexati hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A trafóhoz már nem szeretnék hozzányúlni de jó lenne kihasználni ha már porosodik... Sajnos nem követtem ezt a témát ezért is kérdeztem rá. Gondolom SMPS vezérléssel megoldható lenne de nem akarom bonyolítani. Esetleg 4db az alkotó féle tápból egy házban járható út lenne.
Következő: »»   393 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem