Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   59 / 843
(#) zoly15 válasza Gustav88 hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
szia!
Idézet:
„mit kell átvariálni h az tényleg tudja a 10At
mert a leírás ami ezen az oldalon van az csak 7At bír!”

Ha figyelmesen elolvastad volna megláttad volna azt hogy neki "csak" 300W-os a trafója ami 7A-t ad ha teszel nagyobb trafót bele kb 400-450W akkor bírni fogja neked a 10A-t

üdv!
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Köszönöm zoly15!

Gustav88!
A válasz az amit zoly15 írt. De ezt tényleg leírtam a cikkben is, illetve a weboldalamon is. Miért nem lehet elolvasni?! Igyekeztem tényleg kimerítő cikket írni hozzá, de ha valaki nem olvassa el akkor nem ér semmit.
Majd frissítem valamelyik nap és még részletesebb lesz a leírás...

Azt az áramkört minden szempontból 10A-es maximális kimenő áramra terveztem és méreteztem. Az én készülékem azért tud 'csak' 7A-t, mert nagyobb trafó nem fért a dobozba.
A következő tápom már 50V 10A-es lesz egyébként, ami a dobozban is 10A.
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Azt hiszem te sem olvastad el a leírást, vagy nem vetted komolyan amit ott leírtam.

Ha a tápegység kimenetét rövidre zárod, akkor azon áram kezd el folyni. Ezt egy csomó minden korlátozza, például a soros biztosíték, ami a rá jellemző névleges áramérték felett kilovad. Emellett ezt az áramot korlátozza például a tápegység belső áramszabályozása.
Kérdés hogy melyik az erősebb! Ha az áramszabályozásnál megengedünk pl. 4,56A-t, de a biztosítékunk 2A-es, akkor a bizti adja meg magát.
Tehát a megoldás az, hogy az áramkörben lévő trimmerrel ami a maximálisan beállítható áramot határolja, azt megfelelően kell beállítanunk.
Ennek módját szerintem leírtam a kisebbik tápom leírásában is, de ha nem akkor ott van a nagyobbik táp, az abban leírtakhoz hasonlóan kell itt is eljárni, csak nem 10A (7A)-nél, hanem 2A-nél.

De ezt a cikkben is leírtam, és leírtam már egy hónapja ITT is, ráadásul konkrétan NEKED!
(#) jdani válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Az a trimmer a maxra van állitva. Egy haver is elkészitette ugyanezt a labortápot, neki is ugyanugya van az a trimmer elforgatva, mint nekem, és neki nem ég ki.
(#) zoly15 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
szia!
Idézet:
„A következő tápom már 50V 10A-es lesz egyébként, ami a dobozban is 10A.”

Tűhhaaa :eek2:
Ez negyon durva lessz :yes:
Sok sikert a megtervezéséhez

üdv!
(#) Gustav88 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Zoly15 és Attila86!
Mint az Attila86nak megírtam levélbe amit erre az oldalra írtam...
azért nem tudtam h mit kell átalakítani mert még elektronikai tudásom fejlesztés alatt áll.
középiskolában tanulom.
de nagyon szerettem volna megépíteni ajándékba valakinek.
kössz a segítséget.
Írok ha elkészült!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(#) hapro hozzászólása Ápr 11, 2008 /
 
Sziasztok!

Érdeklődök, hogy ha elkészítettem egy labortápot, és először indítanám, akkor hogy tegyen, ha nem szeretném, hogy az esetleges hibák kapcsán az alkatrészeim tönkre menjenek.
olyanra vagyok kíváncsi, mint pl ha egy végfokot indítok, akkor előtét ellenálláson keresztül adom neki az áramot, így védve annak alkatrészeit.
Szóval van-e valami hasonló praktika itt is?

üdv.:

Zoli
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Szia Hapro, szerintem mindenképpen ugyanugy inditsd mint az erősítőket, én izzóval szoktam őket, 220-as 24W ost a trafó primerébe és ez kb 100mA-t enged a trafónak, de volt amikor erősítő élesztésnél nekem a szekunderkörben volt 2db ilyen izzó, és megvédte a cuccot a füstöléstől mert elkötöttem az egyik tranzisztort. Én mindenképp az izzót javasolom.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Szia Doncso!

Ok akkor izzóval próbálom, egyébként beszéltem Spafival a teljesítmény tranzisztorokról, és azt írta, hogy az MJW21195 elméletileg jó, sőt jobb a b249c helyett.
(#) jdani hozzászólása Ápr 12, 2008 /
 
Helló. Ki lehet a labortápomba küszöbölni azt, hogyha áram alá helyezem, akkor néha felugrik a max értékre, ésha kihuzom, és vissza be, akkor már ok. ÉS ez zavaró, mertha rá van valami kötve, és áramalá helyezem, akkor kifüstöl a rá kötött alkatrész.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Na ennek örülök, de ne érts félre, én nem azt mondtam hogy nem szabad helyettesíteni, csak azt ,hogy nem mindig szerencsés, lásd előző táp. De örülök hogy Spafi ezt mondta mert akkor 100%-ig biztos lehetsz benne hogy jó lesz,a másik amit akartam kérdezni, te teszel be a kimenetre zaróirányba gyors diódát? Tudod az induktiv terhelések ellen, kiváncsi lennék Spafi véleményére is,hogy ő hogyan kötné be, mert már két féle véleménnyel is találkoztam.
Üdv: Doncso
(#) Attila86 válasza jdani hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Igen. Az IC2 (78L05) kimenetére tegyél egy 1N4148-as diódát a föld felé záró irányban!
(#) levi18 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Hello!Szerintem csakis egy megoldás létezik, mert ha nyitóirányban kötöd a diódát a kimenetre az értelmetlen.

Én a helyedben csak a kimenetre tennék záróirányban, de lehet még a tranzisztorokhoz is tenni a CE közé. Én oda nem szoktam rakni, nekem edddig mindig elég volt a kimeneti dóda. Oda valami 3-4 Amperes dióda szerintem elég.
Üdv!
(#) Doncso válasza levi18 hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Szia, nem a nyitó vagy záró irány volt a két verzió hanem a diódák kötésének a helye, de köszi az ötletet.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Szia!

diódát mindenképpek teszek a kimenetre, és gondoltam tenni a tranzisztorokra is. Schotky diódát rakok mindegyik helyre. MBR10100 10A 100V.
Egyébként Spafinak ezt a rajzot küldtem el, amikor hivatkoztam a tápjára amit csatolok, és nem említette, hogy nem kéne dióda egyik helyre sem.....
Viszont vannak kérdéseim az említett táppal kapcsolatban.
A mai nap eljutottam odáig, hogy az egyik felét beindítsam. Igazából nem izzóval indítottam, hanem egy-egy 22ohm-os ellenállással tápáganként, mert nem natúr trafóval dolgoztam, hanem az egyik régi tápegységemből tudok váltót is leszedni és az meg kéznél volt..... Ebből 32V váltó jön ki, és azzal indítottam.
Szóval nem működik úgy ahogy kéne.
Leírom a tüneteket:
- bármelyik potit tekerem a feszültség ugyanannyi a kimeneten.....

FÚÚÚ.
Most veszem észre, hogy MJW21196 helyett MJW21195-öt építettem be azaz NPN helyett PNP-ket....ÚÚÚ Most azonnalkicserélem és reménykedek a többi alkatrészt nem nyírtam ki ezzel.

Na majd jelentkezek.

Táp_1.pdf
    
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
,arra azért figyelj. Ez olyan volt mint nálam a pufferelt sima graetzes táp , én sem figyeltem. De ha jól csináltál mindent akkor elsőre indulnia kell, az IC lábára figyelj nagyon , tudod 1-es 2-es lábnál baj volt a nyákkal. Közben épitgetem a ledkijelzőt már készül a nyákterv is, egész jó lesz.
Üdv és sok sikert: Doncso
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Na úgy néz ki túlélték az alkatrészek , legalábbis működik a táp. Áramot is szabályoz, meg feszt is, bár nem nagyon tetszik amit a szkópon látok... Nem egy síma egyenes vonalat, hanem van rajta túró rendesen És ha maxra tekerem a feszt akkor meg majdnem síma háromszög jel jön belőle. Igaz, ez mind a szkóp legérzékenyebb állásában mérve!

Viszont egy-két alkatrésznél valami nem stimmel:
A 6,2V-os ZENER dióda nem azért 6,2V-os mert annyit enged csak át?
Nálam ez az érték nem 6,2V mindkét Zener mindkét lábánál bőven e felett van. Van ahol csak tizen pár volt, van ahogy majdnem 30, és olyan lába is van ahol huszon pár volt. Ha a konkrét értékek érdekelnek valakit akkor lemérem pontosan, most csak fejből emlékezetből írtam.
Cseréljem esetleg ki őket?

Én még sehogy nem állok a kijelzővel, még semmim nincs hozzá. Majd ha megjön az IC akkor nekikezdek én is 4db-nak. Most HIRAGA projekten voltam megint.

üdv.:

Zoli
(#) Medve válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Pontosítsunk, a zéner anódja és a katódja között kell meglennie a zener-feszültségnek. Ha ez nagyobb a névlegesnél, akkor kuka. S van egy kérdésem is, a háromszög jeleket, nem lehet kiszűrni a kimeneten a frekvenciájukhoz illeszkedő kondival?
(#) hapro válasza Medve hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Haló!

Kösz az infót. Ezt nem tudtam, én a testhez és a pozitív táphoz képest mértem, azt úgy nem stimmelt.
De az anód és katód között mérve 6,2V van ahogy lennie kell ezek szerint. közhely: Mindig tanulhatunk.
A háromszög jelek kiszűrésre valami nagyobb fajta elkót gondoltam én is, de még nem próbáltam ki. Valamelyest biztos fog símítani rajta, de azt, hogy a frekijéhez illeszkedjen azt nem tudom hogy kell kimérni vagy kiszámolni.
Ha elmondod hogy kell akkor azt megköszönöm.

üdv.:

Zoli

(#) mex válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Elkóból nem szabad nagyot tenni! 10µF bőven elég,és köss ezzel párhuzamosan 100nF kerámiát. Számszerű értéket nem tudnál mondani a háromszögjel nagyságáról?
(#) hapro válasza mex hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Szia!

miért nem szabad nagy elkót tenni a táp kimenetre?

Készítettem két képet a szkópról.
Hosszú záridőt kellett alkalmaznom és kézből fényképeztem, mert vakuval nem látszódott volna semmi a szkóp képernyőjéből. A háromszöges jelalaknál azért annyi háromszög egymáson, mert folyamatosan ugrál a jelalak, és 0,6s záridővel ennyit változott, ennyit ugrált az idő alatt.
A másik meg az "egyenes" DC vonal lenne. Ami ugye nem egyenes.
10mV / 5ms beállításokkal mértem.
A háromszög alakja olyan, hogy minden második csúcs magas, és a köztük lévők pedig alacsonyabbak, de nem sokkal, ez nem derül ki a fényképekből, mivel ugrál a jel és több jel van egymáson.
Szóval kb két teljes négyzetet tesz ki a hároszög aljától csúcsig tartó magassága. Aztán ha jól számolok akkor ez kb 5mV.
De ezt a háromszögességet csak a potit maxra illetve az a határértéke előtt egy-két volttal éri el.

És amikor átugrik háromszöges jelre, akkor a led elkezd világítani nem teljes fényerővel, csak látszik, hogy kap feszt.

köszi a segítséget.

üdv.:

Zoli

(#) mex válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
A nagy puffernak a táp kimenetén több hátránya is van. Először is lustitja a szabályzást,másodszor pedig a nagyértékű kapacitásban tárolt energia a kisérleti áramkörök esetleges zárlatánál biztosan tönkretesz valamit,hiába van az áramkorlát megfelelően kis szintre állitva.
A háromszögről csak annyit:5mV nem a világ,szerintem a javasolt kapacitásokkal csökkenni is fog.
A 4uH induktivitást betetted?
Milyen terhelés volt a kimeneten amikor a szkópos mérés készült?
(#) Medve válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Miért nem szabad nagy elkót tenni a táp kimenetre?...Mert az a bekapcsoláskor zárlatot mutat. Habár a tápnak ezt bírnia kell, de ott van a kikapcsolás állapota, akkor a végtranyó fordítottan lesz igénybevéve. De ennek a kivédésére is -ügyesen- ott a dióda. De az ördög szeme karikás! A kondenzátorokat illetően, lehetne kisérletezni különböző értékekkel. Dekádonként próbálkozhatsz pl...
(#) Doncso válasza Medve hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Szia Hapro.
Nem akarok megint azzal jönni hogy a helyettesítés..... de nálam tökéletesen egyenes a jel, semmi zavar nincs benne, lehet hogy túl gyorsak az MJW-k, a másik dolog, betetted azokat a pót alkatrészeket amit a leirásban küldtem neked? Ez egy másik fórumról származó hozzászólás, de a lényeg benne van, illetve Spafi javasolta még azt is,hogy az 1,1Kohmos ellenállással párhuzamosan tegyek be egy 1nF-od. Ezek megvannak??
A nagyfrekis zavarokat egyébként nem elkókkal szoktuk szűrni hanem hidegíteni kell, ez azt jelenti hogy először is meg kell állapitani a gerjedékeny alkatrész , majd a megfelelő lábakra tenni egy kis kapacitásu (pár nF) kondikat, annyit még tegyél meg ,hogy a 10000µF-os kondival teszel néhány nF-osat is.
Ha nem szünik a gerjedés akkor tuti MJW
Üdv: Doncso
(#) hapro hozzászólása Ápr 13, 2008 /
 
Sziasztok!

értem ezt a nagy és kis kondis történetet. Beépítek a kimenetre egy 10uF+100nF
A puffer elkora meg teszek egy 100nF-os kondit szintén.

Az induktivitásom meg 3,9uH a 4 helyett mer csak ilyet kaptam. Ja és az az 1nF-os kondi meg be van építve.
De ha ma este sem lesz eredmény, akkor holnap veszek egy garnitúra bd249-et és kipróbálom azzal. Ha úgy tök jó akkor maradnak azok. Csak így nem kellett pénzt költenem alkatrészre, azért az MJW.
A BD249c 3MHz-es az MJW21196 pedig 4MHz-es.

Majd holnap-holnapután már okosabb leszek. Addig is kösz a segítséget mindenkinek.

üdv.:

Zoli

(#) adax01 hozzászólása Ápr 13, 2008 /
 
üdv
Egy kérdés miért van az hogy terheletlenűl a tápról lejövő max 26 v le megy 23, 24 v-re s egy idő után vissza megy 26 v re.?
A bejövő oldalon 37 v van de még azt is furcsálom hogy hová lessz az a 10V + ami a bejövő öldalon van.
Lehet hogy én tóltam el valamit?
A tápban lm 317 illetve 2n3442- tranyo van a 2n3055 helyett mert nem találtam ithon ilyet s 5ohm helyett 5,1 5w van?
A választ előre is löszönöm
(#) mex válasza adax01 hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Melyik tápról van szó?
(#) adax01 válasza mex hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Elnézést rossz helyre tettem fel a kérdést
(#) hapro hozzászólása Ápr 14, 2008 /
 
Sziasztok!

elsősorban most Doncsó urat kérném meg egy kis segítségre, mivel ő is épp azt a tápegységet építi mint én és hasonlóan áll vele.
Ugyan ma vettem 4bd BD249c-t próbaképpen a másik tápegységhez, de azt kérném tőled, hogy készíts képet a szkópodról 10mV / 5ms beállításokkal, miközben terheletlenül a tápegység áramkorlát potiját a minimumra tekered, és a feszt meg a maximumra, majd az áramkorlát potit is tekerd a maxra és úgy is készíts egy képet. És ugyanezt úgy is, hogy terheled mondjuk egy 10-20ohmos ellenállással.
Nálam azok a képek amiket ide feltettem terheletlenül készültek, a 10µF-os kondi a kimeneten sokat segített rajta, de nem lett tökéletes. A puffer elkora is temme egy 22nF-os MKT kondit, és a kimenetre meg egy valamilyen kerámia kondit, de az olyan volt mint a halottnak a csók...
Szóval ma haza megyek, és kipróbálom bd249c-vel is ha ugyanez a helyzet vele, akkor hagyom így ahogy van, ha meg nem akkor kidobom belőle a MJW-ket.

üdv.:

Zoli

(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Kedves Hapro mester!
Naná hogy segítek, szivesen megcsinálom a képeket csak arra kérlek várjuk meg a hétvégét mert rengeteget dolgozom és nem nagyon jutok ki a mühelybe. De akkor sem értem ezt a gerjedést, nem szabad neki, direkt megnéztem én is a tápomat ahogy kész lett, mert tudod az előzővel volt egy kis problémánk, de nekem gyönyörüen egyenes, egyetlen esetben láttam egy minimális zavart, mégpedig akkor amikor a fesz és az áramkorlát is teljesen le van tekerve, de hozzáteszem, nekem a szkóp-mérőkábelem az két csipesz, két banándugó meg két vezeték. A TV-miniscope2 nek ugyanis nincs BNC-csatija, de a lényeg igy is kitünik, a lényeg hogy megnézem neked. AC-n mérjem majd ugye? AC/ 10mV / 5ms--- ha jól értelmeztem kérésedet.
Üdv: Doncso
Következő: »»   59 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem