Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   86 / 188
(#) mutyur válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Szia! El írtam valóban a "u" helyett "n"-t irtam.Viszont én 15 mikróst raktam bele, mert ezt találtam a leírásban. A kapcsolási rajzon valóban 10 mikrós van. Vicces dilemma volt tényleg. Alkatrészjegyzék Egyébként mennyiben kéne kihatni a működésére ezen értékeltérésnek?
Az az igazság, hogy kipróbáltam 10 mikrós elkóval is a 15 mikrós tantál helyett, de változást nem észleltem első látásra a működésben. Az üzlettel nekem sem volt gondom míg 10 sorkimenőt rendeltem alkalmanként, vagy egy-egy értékből 50-100 darabokat, de most sajnos zöldet küldtek fehér kijelző gyanánt, és szerintem nem szeretik válogatni a pitiáner mennyiségű alkatrészt, mert máskor is volt már ilyen....Lehet kicserélnék a két kondit ha visszaküldeném és hőbörögnék, meg a kijelzőt is, de kinek ér ez ennyit?
(#) jano36 válasza ppeti84 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szia ppeti
A 84ik oldalon leírtam ennek a kijelzőnek a bekötését (én is ezt használom). Jó hosszú vezetékkel kösd be mivel az eredeti LCM kijelzőhöz képest 180 fokkal el kell fordítani (fejjel lefelé áll).

P1040169.JPG
    
(#) ppeti84 válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szia.
A HQ-nál teljesen korrektek.
Már rendeltem tőlük pár csomagot és mindig azt kaptam amit kértem és soha nem volt benne hibás alaktrész.
(#) ppeti84 válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Köszi.
Közben megnéztem én is az adatlapját és ugyanerre jutottam.
(#) Ferkógyerek válasza ppeti84 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Nekem is hasonlóan jó tapasztalataim vannak velük.
(#) Dudus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Sosem volt semmilyen problémám velük.
(#) mutyur hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
esetleg ha valaki megmondaná miért kell tantál, mert nekem sima elkóval sem változott a paraméter észlelhetően semmit....
(#) mutyur hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
További ötlet akinek esetleg van felhalmozva pár teherautónyi műszaki "szemét " a háznál, és hasonlóképpen kezdő mint én ebben az új mikrokontrolleres technikában(tv szerelő voltam 27 évig). A régi orion ctv sorozatban és a videoton régi szines televiziókban meglepően pontos 1nf-os kondenzátorok találhatók, melyek dekáddal bemérve is pár század eltérést mutatnak... A c401-405 stb orosz mutatós műszerekben szintén halálpontos alkatrészek találhatók. Talán segít az ötlet.
Üdv
(#) mutyur válasza Dudus hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Nekem sem minősül problémának, hogy egy fehér kijelzésű műszer helyett zöldet küldtek, nyilván ezt találtak a kamrában Egy ledcsere és kész. És az sem gond hogy 15 mikrós kondi helyett 1,5 mikrósat küldtek, mert 60 forint a "kár", csak jóindulatból írtam nézze meg mindenki, hogy mit kapott.... Nyilván 3000 darab 47 mikrós kondit nem fog elb@szni szedéskor, se egy 7 ezer forintos sorkimenőt...
(#) mutyur hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Mondjuk egy szerkeszthető nyák formátum jó lett volna még, mert nem mindenki akar 30 furatot fúrni feleslegesen és többen szeretik a tömör testet....És nem is mindenki programoz icsp-n ami elhagyható meg sok egyéb is...
(#) dB_Thunder válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Pedig van pár nyákterv: Bővebben: Link
(#) p_istvan válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Magad Uram, ha szolgád nincsen!

Amúgy tényleg egy alkatrésztemető...
Az ICSP csatlakozó kellhet még a szoftveres Ccal beállításhoz is.
A "sok egyéb elhagyható" alkatrésszel kapcsolatban mire gondolsz?
A nem beültetett alkatrészeknek nem fontos kifurni a forrszemeket.
(#) mutyur válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Nem cinizmusból írtam, és nem is alkatrésztemető, hanem egy precizen megtervezett készülék. Az elhagyható alkatrészeket, a tápcsatlakozóra, a tápegységre, és a kapcsolókra értettem. A telepes üzemmód lehetőségeivel nem éltem, mert egy már meglévő műszerházban kapott helyet, más műszerek melett. Ez az ICSP-s kalibráció, hogyan működik? Légyszives írj már róla pár szót konyhanyelven, mert elég idegen nekem még ez a pic programozás.
Előre is köszönöm
(#) stelok hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
Hello

Olyan kérdésem volna, hogy a LCM3 rajzán lévő a 2905-CZ50
helyet a LP 2950-CZ-5,0 alkalmazható?
(#) p_istvan válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 30, 2011 / 1
 
A cikkben Bővebben: Link benne van egy nagyon egyszerű kapcsolás két nyomógombbal és az ICSP csatlakozó tüskéire dugható csatlakozóval, amit csak rá kell dugni az ICSP-re és utána átváltani Kalibrálásra, majd a két nyomógomb nyomkodásával fel-le lehet állítani a Ccal értékét. Ezután le kell venni a kalibráló feltétet, majd visszaváltani mérésre.
A beállítandó érték meghatározása úgy történik, hogy egy pontos és ismert értékű, néhány nF-os kondenzátort megmérünk majd kiszámoljuk hogy a névleges (etalon) érték hány százaléka a mért értéknek. Ezután fel kell tenni a kalibráló áramkört és a kalibrálás kezdetén mutatott értéket pont ugyanannyi százalékkal kell módosítani mint az előbb kiszámolt érték. Pl. egy pontos 2 nF-os kondenzátort 2,1 nF-nak mérünk akkor 95,24%-a az etalon a mért értéknek.
Ha a kalibrálás kezdetén 997,0 pF-ot ír ki akkor 95,24*997/100 = 949,5 pF-ot kell beállítani, mert a beépített Ccal értéke kb. enyi. Valójában 1-2 pF-al eltér a relé szórt kapacitása miatt, ezért is jobb a reed relé. Más relé vagy tranzisztor több hibát vihet be.

Egyébként az ICSP-n keresztül közvetlenül is lehet állítani a Ccal értékét a PIC (PicKit2) programozó segítségével, ekkor még a nyomógombok sem szükségesek: az EEPROM utolsó két bájtja tartalmazza a Ccal értékének 10 szeresét, tehát tized pF felbontásban. A programozóval egyszerűen lehet módosítani az ott lévő értéket.
Arra vigyázni kell, hogy fizikailag fordított a bájtok sorrendje az számábrázoláshoz képest, tehát pl. 9970 (997,0pF) --> Hex 26F2 de az EEPROM-ba 0xF2,0x26 sorrendben kell beírni.


Erre akkor lehet szükség, ha nincs pontos 1 nF-unk, de van más pontos értékünk.
Ha van pontosan ismert és kb. 0,9 és 1,1 nF közötti érték akkor azt beépítve a Ccal helyére, etalon érték mérése nem szükséges, hanem névleges értékére kell beállítani a kapcsolókkal (1-2 pF-dal csökkenve a relé szórt kapacitása miatt)
Ezt az értéket a PIC elmenti a memóriájában a többi kalibrációs értékkel együtt.
(#) p_istvan válasza stelok hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Igen, ugyanarról van szó.
(#) stelok válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Köszönöm
Még egy dolog.
A BAT86 helyet valami mást mert azt nem kaptam?
Esetleg BAT48?
(#) mutyur válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 30, 2011 /
 
Köszönöm szépen a választ! ÜDv
(#) mutyur válasza p_istvan hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Köszönöm azt is, hogy közkinccsé tettétek ezt a nagyszerű fejlesztésű műszert, és a segítséget!
(#) Hp41C válasza stelok hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Szia!

Nyugodtan használható a BAT41, BAT42, BAT43, BAT46, BAT47, BAT48, BAT49, MBR030, MBR040 stb (bármilyen 30V, 0.2A - vagy nagyobb terhelhetőségű Schottky) dióda.
(#) stelok válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Köszönöm
(#) ppeti84 hozzászólása Máj 2, 2011 /
 
Sziasztok.
Megépítettem a műszert.
A gondom az hogy az r11 ellenállás melegszik elég rendesen.
Ezt az lcd-t tettem bele.
Másik gond a pic megírása.megépítettem a watt féle ttl-es égetőt amire kapásból fordítva kötöttem a 12 és az 5v-ot igy az ic meg is halt.
Kicseréltem de igy sem akarta felprogramozni.
Ekkor észrevettem hogy van egy zárlat a műszer panelon.
A pic 1-es és 10es lába ért össze egy hibás forrasztás miatt és így próbáltam programozni.
Meghalhatott esetleg?
A program látja de hibásan írja meg.
(#) karaszbandi válasza ppeti84 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /
 
Mérd meg a háttérvilágítás áramfelvételét és számolj. A 39 ohm 0,6W elég kell hogy legyen.
(#) pipi válasza ppeti84 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
akkor valószinűleg elhalt
(#) Hp41C válasza ppeti84 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Szia!

Még egyszer:

A kapcsolások megépítése után, de az aktív elemek, főleg a soklábú, drága elemek (kontrollerek, LCD stb.) beépítése, beültetése előtt célszerő az áramkört megmégni:
- A tápfeszültség az előírásoknak megfelel, azokon a lábakon jelenik csak meg, ahol a terv szerint meg kell jelenjen, de azokon valóban mérhető.
- A föld vezetékek is csak az előírt helyekre csatlakozik, de minden helyre eljut.
- A további kivezetéseken nem lehet a tápnál magasabb és a földnél alacsonyabb feszültség.
- A kontroller bemeneti jelein próbáljunk meg jelváltást előidézni ideiglenes tápra / földre húzással. A jel forrásánál végezzük, ellenőrizzük le, hogy a változás csak arra a bemenetre hat, amire kell hatnia.
- A kontroller kimeneti jeleit egy alkalmasan választott (470 ohm - 2k) ellenállással húzzuk tápra, ellenőrizzük, hogy a kivezetés feszültsége megközelíti a tápfeszültség értékét.
- A konrtoller kimeneti jeleit egy alkalmasan választott (470 ohm - 2k) ellenállással húzzuk földre, ellenőrizzük, hogy a kivezetés feszültsége megközelíti a 0V -ot.
-A nagyobb áramot igénylő kimeneteknél válasszunk kisebb ellenállást (pl. relé vezérlő kimenet). Ha már látjuk, hogy a jel jó helyre megy, de a szint nem tud kialakulni, a direkt tápra / földre húzást is kipróbálhatjuk.
- A kimenetek egyesével történő vezérlésének hatását is mérjük meg. Pl. visszajelzés, stb.
- ICSP lehetőségnél ellenőrizzük le, hogy a (pic esetén a MCLR / Vpp jelen megjelenő magasabb feszültség nem jut más pontokra.

Ha ezeket rendben találjuk vagy kijavítottuk és újra ellenőrzéskor rendben találtuk, a (nehezen beszerzett, előre felprogramozott) kontrollerünk is jól fogja érezni magát az áramkörben, (és a pénztárcánk is vastagabb marad).
(#) Ge Lee válasza ppeti84 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Ha a program felismeri a csatlakoztatott PIC-et, akkor már csak beállítási problémák lehetnek, az égetős topikban leírtam nekem hogy lett jó. Arra is figyelni kell ha a Vpp-t nem a program kapcsolja hanem te kézzel.
(#) ppeti84 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Szia.
Utánna olvastam amit írtál az égető témában.
Az lpt portot átállítottam ecp-re mert spp-n volt és a Watt féle v1.30 program simán megírta hiba nélkül az épített watt féle égetővel.
Köszönöm a segítséget ez volt az első pic amit égettem.
Még egy fontos dolog amit ezelőtt is írtam hogy a 39ohm nagyon melegszik.
Ezt lehet esetleg növelni?
(#) p_istvan válasza ppeti84 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Nyugodtan növelheted! 100-200 ohmig a DC táp feszültségének függvényében.
(#) mutyur válasza ppeti84 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Én a watt féle 1.30b égetőszoftverrel írtam szuperlassú üzemmódban egy 7406-os ict tartalmazó paralell égetővel sikeresen. Ha 7406-ost használsz az pgc/rb6, pgd/rb7, ack/busy inverzbe legyen. 7407-nél ne legyen inverz. A hex fájlal voltak gondjaim, mert hiába törölgettem belőlle a végéről nem működött, formátum baja volt. A nem odaillő karakter kitörlése után nem reklamált a progi de a pic továbbra sem müxött. megoldást számomra az hozta, hogy a wxpic nevü programmal megnyitottam és lementettem változtatás nélkül. Gondolom a formátumot helyrevágta intel hexxé hogy a watt szoftvere tökéletesen meg írta azt. Az enyimben ez van. Link Immár összedobtam egy Szilva féle pickit2 klónt, de akkor még nem volt készen.
(#) mutyur hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Lenne egy olyan kérdésem a Tisztelt fejlesztőkhöz, hogy a mérőkábel alkatrészei elhelyezhetőek a dobozban, ami az incircuit mérésre szolgálnak? Én egy asztali verzióban épitettem meg a készüléket egy komponens teszter és egy frekvenciamérővel közös házban, hálózati tápegységgel, telepes üzemmód nélkül.
Az in-circuit mérés alkatrészei mennyiben befolyásolják a mérés pontosságát, ha nem in-cirkuit méréskor is bennehagyom az áramkörben állandóra? A diódák tipusa felől is bátorkodom érdeklődni. Lehet le volt már írva csak figyelmetlen voltam. Előre is köszönöm!
Üdv
Következő: »»   86 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem